גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נחום ביתן יעבוד בשבילה: כך מתכננת אלקטרה צריכה לשקם את רשת ינות ביתן המקרטעת

לאחר שהשלימה את רכישת השליטה ברשת המזון בהשקעה של כ-200 מיליון שקל, צפויה אמ"צ לפעול לשיקומה • נחום ביתן, הבעלים היוצא, ימשיך לשמש כאחראי על הסחר ברשת, ולאחר שדאג לעצמו לתגמול שנתי של 5.5 מיליון שקל, יבטיח לו שיפור בתוצאות הרשת גם אקזיט מלא בתוך בזמן קצר

סניף יינות ביתן במודיעין / צילום: שוקה כהן
סניף יינות ביתן במודיעין / צילום: שוקה כהן

בסוף השבוע עדכנה חברת אלקטרה מוצרי צריכה (אמ"צ) על השלמת רכישת השליטה ברשת המזון המקרטעת יינות ביתן, מידיהם של בני הזוג נחום ונורית ביתן. במסגרת עסקת הרכישה, שבוצעה יחד עם קבוצת הביטוח הפניקס, השקיעה אמ"צ כ-200 מיליון שקל ברכישת 35.05% ממניות יינות ביתן, בעיקר באמצעות הקצאת מניות חדשות וכן ברכישת מניות מידי משפחת ביתן (כ-50 מיליון שקל). נוסף על כך, היא תעמיד לרשת הלוואה של כ-50 מיליון שקל.

הפניקס, מצידה, תשקיע ביינות ביתן כנגד הקצאת מניות שיהוו כ-15% מהונה, כך שיחד עם אמ"צ חלקן ברשת המזון יעמוד על 50.05%. יתרת מניות יינות ביתן יוחזקו על-ידי משפחת ביתן וצדדים שלישיים. בעקבות העסקה קיבלה אמ"צ לידיה את סמכויות הניהול השוטף של יינות ביתן ורוב בדירקטוריון. 

 

את מהלך הרכישה, שהושלם אחרי כמה חודשי מו"מ שניהלה יינות ביתן גם מול כמה גורמים אחרים, מבצעת אמ"צ במהלך תקופה חיובית לעסקיה, והיא נעשית כחלק מיישום האסטרטגיה של החברה להרחבת פעילות בתחומי קמעונאות שונים, ומתוך הנחה כי יינות ביתן תהווה עבורה מנוע צמיחה משמעותי.

אמ"צ, שבשליטת קבוצת אלקו של משפחת זלקינד, פועלת כיום בעיקר בתחומים של יבוא ושיווק מוצרי חשמל (באמצעות הרשתות מחסני חשמל ושקם אלקטריק) והיא נסחרת בשווי 3.8 מיליארד שקל, לאחר עלייה של 160% במניה בשנה האחרונה.

החברה,שהשלימה לאחרונה מהלך השבחה יוצא דופן בחברת התקשורת גולן טלקום, שנמכרה לסלקום (מהלך שהניב לאמ"צ רווח מצטבר של כחצי מיליארד שקל), הסבירה כי רכישת יינות ביתן "תואמת את התוכנית האסטרטגית שאימצה החברה לשנים הקרובות, שבה היא שמה לה למטרה להמשיך ולבסס את מעמדה כמובילה בתחום הקמעונאות", והעסקה "תאפשר לחברה לפעול למימוש תוכנית זו".

זאת תוך "הרחבת המודל העסקי של החברה לתחומים נוספים בעולם הקמעונאות, שילוב יכולות הליבה של החברה עם נכסיה של יינות ביתן ויצירת הזדמנויות למנועי צמיחה נוספים לחברה".

בשוק ממתינים כעת בציפייה לראות את תוכניותיה של אמ"צ לרשת המזון: כיצד תשתלב בין יתר עסקיה, מה יהיה תפקידו של המייסד נחום ביתן (שנותר בעל מניות וימשיך לעבוד ברשת) ואיך - כאחת מרשתות שיווק המזון הגדולות בישראל, תחת בעלים והנהלה חדשים - תשפיע על מהלכי המתחרות ועל מצב שוק קמעונאות המזון המקומי.נחום ביתן, הבעלים של יינות ביתן / צילום: שלומי יוסף

1. האינטרס של נחום ביתן

ביתן, שהחל את דרכו בעולם הקמעונאות בתחילת שנות ה-80 של המאה הקודמת, הוביל את רשת יינות ביתן להיות אחת השחקניות הבולטות בשוק הישראלי. זאת, בין היתר, עם רכישת רשת כמעט חינם ב-2012 מידי האחים עדי ורני צים, תמורת כ-350 מיליון שקל, ובעיקר עם רכישת רשת מגה ב-2016, תמורת קרוב לחצי מיליארד שקל במסגרת מכרז של ביהמ"ש, לאחר שקרסה.

ואולם, תוכניות ההתרחבות השאפתניות של ביתן פגעו במצבם הפיננסי שלו ושל הרשת, והובילו למכירה סיטונית של סניפים למתחרות, עד שבסופו של דבר נאלץ לוותר על השליטה בה לטובת ידיים חזקות יותר.

למרות זאת, ביתן עדיין נחשב לאחד מהמנהלים המוכשרים והמנוסים בעולם הסופרמרקטים המקומי, וכפי שאחד השחקנים בשוק הגדיר, "ביתן אולי לא יודע להתנהל בעולם הפיננסי כמו בסופר, אבל בלהיות סוחר הוא מומחה שבטח שלא נופל מהמתחרים ואולי אף עולה על חלקם".

לאחר העברתה של יינות ביתן לידיהן של אמ"צ והפניקס, צפוי ביתן ככל הידוע להיות האחראי על תחום הסחר ברשת. במסגרת הסכם המכירה דאג לעצמו ביתן (יחד עם בני משפחתו) לתגמול שוטף נאה בסכום של 5.5 מיליון שקל לשנה - שיהווה מחצית מסכום דמי הניהול שתקבל אמ"צ מיינות ביתן ממועד השלמת העסקה.

תנאי העסקה של אמ"צ מול ביתן גם מדגישים את האינטרס המשותף של הרוכשים ושלו לשיפור תוצאותיה של יינות ביתן, באופן שיבטיח לו אקזיט מהחברה תוך שנים ספורות.

במסגרת העסקה קיבל ביתן אופציה למכירת יתרת מניותיו ברשת לידי אמ"צ עד סוף שנת 2023 "לפי מנגנון קביעת שווי המפורט בהסכמים" - ובמילים אחרות, ככל שהשווי של הרשת בעת המכירה יהיה גבוה יותר, כך תגדל התמורה שיקבל ביתן מאמ"צ עבור החזקותיו. כל זאת בתום כשנתיים וחצי של "חפיפה", שיעביר לאמ"צ ולהנהלתה החדשה של יינות ביתן מעתה ועד הפרידה, אם תתרחש כמתוכנן.

2. השיקום של יינות ביתן

עם 155 סניפים הפרוסים ברחבי הארץ, יינות ביתן (וכחלק ממנה רשת מגה) היא עדיין כוח מרכזי ומשמעותי בתחום הסופרמרקטים המקומי, ומבחינת מספר הסניפים שלה היא גדולה משמעותית לדוגמה מהמתחרות הבורסאיות ויקטורי, פרשמרקט ויוחננוף, המחזיקות יחד כ-130 סניפים.

בכל הנוגע למצבה הפיננסי ולתוצאותיה הכספיות של יינות ביתן, רב הנסתר על הגלוי, בשל היותה חברה פרטית, למרות שבהמשך ניתן להניח כי אלה ייחשפו במסגרת דוחותיה הכספיים של אמ"צ. לפי הפרטים שהציגה אמ"צ בדיווח על העסקה, מחזור המכירות השנתי של יינות ביתן בשנת 2019 הסתכם בכ-4 מיליארד שקל.

ככל הידוע, נוכח הקשיים שחוותה הרשת בשנים האחרונות, היא יצרה לעצמה פער שלילי במכירות שלה למ"ר ביחס למתחרות, אולם מנגד, הצליחה לשמור על יציבות מסוימת בשורה הגולמית שלה.

ניתן להעריך, כי לאחר העברת השליטה ביינות ביתן לידי אמ"צ, מכירות הרשת ישתפרו משמעותית, בזכות העוצמה שיש לחברה הרוכשת בעולמות קמעונאות משיקים, ידע שיווקי וביצוע סינרגיות עם פעילויות קיימות - אשר יבואו לידי ביטוי עד שורת הרווח.

מלבד המיקומים של רבים מסניפי מגה במרכזי הערים - נישה הנחשבת לרווחיות יותר בתחום, כעת, משקיבלה יינות ביתן את "הגב" הפיננסי של אמ"צ והפניקס, הוסר החשש של ספקים העובדים מול הרשת לגבי התחייבויותיה כלפיהם, ומנגד, תחת בעליה החדשים, כוח הקנייה של הרשת צפוי לגדול משמעותית.

ככל הידוע, בשלב ראשון לא מתוכננת התרחבות של הפעילות, אלא ייצוב ושיפור תוצאות הסניפים הקיימים, וכן החזרה לפעילות של כמה סניפים בודדים שנסגרו משום שהיו הפסדיים.

בקרוב: מועדון הלקוחת של אלקטרה צריכה?

אמ"צ, המנוהלת על-ידי צביקה שווימר, שמונה לאחרונה ליו"ר יינות ביתן, החלה כבר בשנה שעברה לנצל את מצבה הפיננסי המשופר לאיתור הזדמנויות רכישה והשקעות, בעיקר בתחום מוצרי הצריכה בעולמות פעילות קרובים ומשיקים לפעילות הליבה שלה - יבוא ושיווק מוצרי חשמל והפעלת רשתות שיווק קמעונאיות למכירת מוצרי צריכה חשמליים תחת המותגים מחסני חשמל ושקם אלקטריק.

כפי שהסביר שווימר בראיון לגלובס לקראת סיומה של 2020, "כשאחנו מסתכלים על פעילויות נוספות, אם נתרחב אליהן, זה יהיה בממשק מלא לאמ"צ, כך שנוכל להשביח אותן במסגרת היתרונות הלוגיסטיים וקשרי המסחר שלנו".

רכישתה של יינות ביתן היא אחד המהלכים המשמעותיים במסגרת זו, ובתחום הקרוב לכך זמן קצר לפני העסקה עם יינות ביתן סיכמה אמ"צ כי תחל לפתח ולתפעל רשת של חנויות נוחות תחת המותג 7 Eleven, עם קבלת זכיינות המותג בישראל, כך שהיא צפויה להיכנס עמוק, לתוך עולמות קמעונאות המזון והסמוכים לו - בשלל תצורותיו.

עוד מהתקופה האחרונה באמ"צ: החברה סיכמה על רכישת השליטה בזכיינית מותג הביגוד והציוד לטיולים ומחנאות קולומביה בישראל, תמורת כ-85 מיליון שקל, קיבלה לידיה סמכויות הניהול והשליטה בחנויות האלקטרוניקה ומוצרי חשמל בנתב"ג (חברת אופיס 3000 דיוטי), והחליטה וביצעה כמה השקעות ורכישות משמעותיות נוספות בתחומי פעילותה ובתחומים משיקים.

לאחר הרכישות, ותחת המטרייה של קבוצת אלקו בראשות האחים דני ומייקי זלקינד (שזכתה לכינוי "הפאקמן של שוק ההון", לנוכח סדרת הרכישות שביצעו החברות שבשליטתה בשנים האחרונות) ינצלו באמ"צ את מיצובה העסקי כדי לחבר את שלל עסקיה.

כך, לא מן הנמנע כי כעת, לאחר צירוף עסקיה של יינות ביתן, ישיקו בקבוצה מועדון לקוחות וכרטיס אשראי שיספקו מטרייה למגוון המוצרים והשירותים שיש לחברות שבשליטתה, כך שתוכל לנצל את העוצמה שייצרה לעצמה עם הרחבת תחומי הפעילות בתנאים שיתגבשו להשקת אמצעי תשלום, מול אחד הגופים הפיננסיים.

יינות ביתן

תחום עיסוק: מפעילה רשת קמעונאות מזון תחת המותגים יינות ביתן, מגה ושוק מהדרין
היסטוריה: הוקמה על־ידי נחום ביתן
נתונים: הרשת מפעילה כ־150 סניפים ומעסיקה כ־5,000 עובדים. מנוהלת על ידי מיכאל לובושיץ, וכיו"ר מכהן צביקה שווימר; הציגה בשנת 2019 מכירות בהיקף של כ־4 מיליארד שקל

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"