גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ללא ימי חסד, ללא ניסיון: האתגרים המדיניים-ביטחוניים מאיימים על הממשלה

איראן, חמאס, גזרת סוריה, מנהיגות אמריקאית חדשה, היחסים עם גוש האירו - כמה מהגזרות שמחכות ליום שאחרי ההשבעה ● חלק ממובילי הממשלה החדשה עשו סטאז' אצל נתניהו, אבל חוסר הניסיון של ראשי הממשלה המיועדים להוביל תהליכים הוא נעלם גדול

 גנץ במפגש עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן, בשבוע שעבר / צילום: Matty Stern / U.S. Embassy Jerusalem
גנץ במפגש עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן, בשבוע שעבר / צילום: Matty Stern / U.S. Embassy Jerusalem

נפתלי בנט אמנם היה שר ביטחון לתקופה קצרה, ויאיר לפיד כיהן כשר אוצר לשנתיים והיה חבר קבינט, אבל במצבה המדיני-ביטחוני של ישראל מראשית קיומה, הם צריכים להיכנס מהר לנעליים גדולות ולהוכיח כי הם גם מדינאים ולא רק ראשי מפלגות. הצוות המדיני-ביטחוני המוביל יהיה בעל דגש מרכז-ימין, עם כמעט אפס יצוג למפלגות השמאל במוקדי ההחלטות.

ביקור הבזק של שר הביטחון בוושינגטון מסמן את העברת המקל מדיני-ביטחוני בין ממשלת נתניהו לממשלת בנט-לפיד. למחזיק המקל הזה, הרמטכ"ל לשעבר בני גנץ, אמור להיות תפקיד משמעותי במיוחד בהיבט הזה של תפקוד הממשלה, בשל ניסיונו ועל רקע חוסר נסיונם של האחרים בממשלה הנכנסת. והחור הגדול שמותיר נתניהו בתחום הזה.

זמן לימוד אין, ובטח לא מאה ימי חסד, ועל הפרק בין השאר הסכם הגרעין המתחדש, הסדרה והסכם חילופי שבויים עם חמאס, העימות הימי, גזרת סוריה ועוד.
אפשר לא להסכים לדרך המדינית-ביטחונית של נתניהו, אבל הוא נחשב למדינאי ברמה גבוהה - עם קשרים אישיים עם ראשי המעצמות, עם הישגים מוכחים ובראשם הסכמי השלום עם ארבע מדינות, העברת שגרירות ארה"ב לירושלים והמאבק נגד תוכנית הגרעין של איראן.

למרות מגרעותיו הרבות, המשולש נתניהו-גנץ-גבי אשכנזי, עבד יפה יחד, בעיקר בחצי השנה האחרונה. אשכנזי שר החוץ השכיל לא להיאבק בנתניהו ולנצל את הקשרים שרקם ראש הממשלה ולהרחיבם. את התוצאות ניתן היה לראות ב"שומר החומות".
אבל ראשית האמריקאים. ממשל ביידן העניק גיבוי מלא, הנשיא עצמו, שר החוץ בלינקן, והיועץ לביטחון לאומי סאליבן מנעו החלטה נגדנו במועצת הביטחון. גרמניה בלטה בכך באירופה, ושר החוץ שלה הייקו מאס היה מהראשונים להגיע לבקר עוד בימי המבצע ולתת תמיכה ועימו ואחריו עוד שורה של שרי חוץ. קנצלר אוסטריה קורץ הורה לתלות את דגל ישראל על בניין הקנצלר בווינה וכך עשו אחריו גם מנהיגים אחרים.

אשכנזי יחד עם ראש המוסד וראש המל"ל תיחזק את הקשר עם שותפותינו להסכמי השלום - ודאג לעדכנן כל העת על המתרחש. וזה עבד, ההסכמים עמדו במבחן, במפרציות נשמעו הודעות גינוי מינימליסטיות לצד תדרוכים עם ביקורת קשה על חמאס, ובמרוקו נדחו על הסף דרישות לשלוח את השגריר חזרה לישראל. במשרד החוץ, אומרים, מדינות שלום ותיקות וחדשות עמדו במבחן היטב, וימשיכו לנוע קדימה. והסממן שהראה זאת יותר מכל היה ביקורו של אשכנזי במצרים מיד לאחר שוך הקרבות, ביקור ראשון של שר חוץ ישראלי אחרי 13 שנים.

סגר פערים: גנץ

כל זה הוא הרקע להחלפת השלטון המסתמנת כאן. אשכנזי (ובמשרד החוץ, ולא רק שם, מצטערים על כך מאוד) לא יהיה בממשלה הבאה. אבל גנץ כן. הוא שימש ראש ממשלה חליפי ושר ביטחון. אם בהיבט הביטחוני הוא שוחה טוב יותר בשל ניסיונו, בצד המדיני הוא התעקש ללמוד לאורך השנה. הוא יצר קשרים טובים עם וושינגטון הן בתקופת טראמפ - עם ג’ארד קושנר יועצו המיוחד של הנשיא לענייני המזרח התיכון, ועם אחרים. ועוד בטרם נבחר ביידן לנשיא, נוצר הקשר גם עימו. לאחר הבחירה והמינוי של השרים בלינקן (לשר החוץ) ואוסטין (למשרד ההגנה), הקשרים התהדקו. ממשל ביידן הפך את גנץ לבן שיח חשוב, לצד נתניהו, וקו הטלפון בין הקריה לפנטגון וללשכות האחרות בוושינגטון עבד שעות נוספות.

הביקור הנוכחי בוושינגטון נועד במקורו לסוגיית איראן. בווינה הסתיים עוד סבב שיחות בנושא, והגיעו שם לסוגיות המפתח. אלה נידונות כעת בהנהגות המדינות הנוגעות ובעיקר בטהרן ובוושינגטון. גנץ, שעמדתו לגבי הסכם הגרעין התנדנדה לאורך השנים, מדבר כעת בטון של השלמה עמו ובעיקר ברוח של שת"פ עם האמריקאים ולא עימות כבימי אובמה.

אבל ברור שהנושא הזה לא יהיה היחיד על הפרק בביקור כעת - האמריקאים רוצים למסד קשר טוב עם הממשלה שבדרך, וגנץ הוא זה שיוביל את הקשר הזה. האמריקאים סומכים עליו שימנע הבערת מדורות אפשרית מצד האגף בימני בממשלה שבדרך, אף שבהסכמים הקואליציונים יש מראש מנגנונים המונעים מהלכים חד-צדדיים.

ניסה ונבלם: בנט

בנט ולפיד אינם חסרי ניסיון לחלוטין. בנט בכהונתו הקצרה כשר ביטחון ניסה להציע ולבצע תכניות רבות - בעניין הקורונה ובתחומים אחרים, אבל נתניהו בתקופות הבחירות בלם אותו. בנט היה חבר הקבינט המדיני-ביטחוני בכהונות קודמות והוא מתהדר בכך שהעלה על הפרק את בעיית המנהרות בעת מבצע צוק איתן. הוא כיהן בעוד תפקידי שרים בממשלות קודמות ומן הסתם קיבל לא מעט הכשרה בתקופת היותו צמוד לנתניהו בשנים 2005-2008. הוא יצטרך לתמרן בין הביקורת ממחנה הימין על עמידתו בראש "ממשלת שמאל" לדרישות שאכן יגיעו משמאל וההתייחסות להסכם הגרעין.

בנט מתנגד לחזרה להסכם הגרעין, וכך אמר בינואר "אנחנו לא השלמנו, וככל שזה תלוי בי גם לא נשלים, עם מסלול ודאי של איראן לפצצה".

הפחות מנוסה: לפיד

לפיד כשר חוץ וראש ממשלה 2 יעמוד במבחן קשה. הוא הצליח, כך נראה, להכניס לקואליציה אידאולוגיות מקוטבות, אבל הסוגיות המדיניות-ביטחוניות יזמנו לו מבחנים יומיומיים. מה הוא חושב? לא ברור. הוא גם הפחות מנוסה בסוגיות האלה בצוות המוביל. הוא התנגד בעבר להסכם הגרעין, אך בינואר אמר כי יש לפתור הכל בשקט מול האמריקאים. ועם זה במישור האישי, כדי להוכיח שהוא ראוי לתפקיד ראש ממשלה, בניגוד לביקורות המזלזלות על עברו ("הפרזנטור ומגיש הטלויזיה") הוא יצטרך להראות עמדות ברורות וליישם מדיניות.

יתנו את הטון: סער וליברמן

עוד שני אישים חשובים יתנו טון - שר המשפטים גדעון סער, בעל הנסיון הפוליטי והממשלתי הרב ביותר, ושר האוצר ליברמן שאמנם יהיה עסוק בנושאים הכלכליים אבל שימש גם שר ביטחון והיה בכוורת של נתניהו בכהונה הראשונה.

חסרונה הגדול של הממשלה הזו היא בחוסר ניסיונה - ומבחנה הגדול להצליח למרות זאת ולמרות פערי העמדות בין חבריה, לעמוד באתגרים המדיניים-ביטחוניים. 

עוד כתבות

תל אביב / צילום: Shutterstock

פס"ד דרמטי מציע גישה חדשה לחישוב היטל השבחה בפינוי־בינוי, שתעלה הרבה כסף ליזמים

פסק דינו של השופט גלעד הס מציג נוסחה לחישוב היטל השבחה בפרויקטים של פינוי־בינוי, שמעלה את שווי המצב החדש של הנכס ● המשמעות היא תוספת עלות מהותית ליזם, שעלולה לפגוע בהיתכנות הכלכלית של פרויקטים מהסוג הזה

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: ap, Mark Schiefelbein

"הממשלה תצטרך למצוא מקורות": נגיד בנק ישראל מזהיר שעשויה להגיע העלאת מסים

בראיון עם פרופ' אמיר ירון, הוא מבקר את המעבר לשיטת החישוב החדשה של הלמ"ס, וכן מתייחס לאפשרות של העלאת מסים, בשל צורכי הביטחון שגדלו, בעקבות המלחמה: "יש פערים מאוד גדולים בין דרישות משרד הביטחון, מול מה שמשרד האוצר מדבר עליו"

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך / צילום: אסף גלעד

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: מי מהן תורמת יותר לכלכלת ישראל?

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

וול סטריט / צילום: Shutterstock

טראמפ הודיע שיטיל מכסים על שבע מדינות; וול סטריט ננעלה באדום

הנאסד"ק ירד בכ-0.9% ● תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב קפצו ● ארה"ב הודיעה כי מספר הסכמי סחר לקראת חתימה ● טסלה נפלה בכ-7%, בעקבות הכרזתו של מאסק על הקמת מפלגה חדשה בארה"ב ● מחירי הנפט עלו בכ-2% ● סקטורי השבבים והאנרגיה המתחדשת ירדו ● שר האוצר האמריקאי אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

נתב''ג / צילום: Shutterstock

הרשות לבטיחות תעופה של האיחוד האירופי הסירה את אזהרת הטיסה לישראל: האם חברות התעופה הזרות יחזרו?

ב־24 ביוני הושגה הפסקת אש, אך הרשות לבטיחות תעופה של האיחוד האירופי (EASA) הזהירה שהמצב שברירי ועלול להתלקח מחדש ● תוקף האזהרה פקע, ולאחר דיונים הוחלט שלא לפרסם אזהרה חדשה במקומה ● זו עשויה להיות בשורה חיובית שתקרב את חזרתן של חברות תעופה זרות לישראל

מטוס של לופטהנזה / צילום: יח''צ לופטהנזה

קבוצת התעופה הגדולה שחוזרת לטוס לישראל, הבשורה והכוכבית

ענקית התעופה לופטהנזה צפויה לחדש את טיסותיה לישראל ב-1 באוגוסט, אך תעשה זאת בצורה מדורגת

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

נשיאת נציבות  האיחוד האירופי, אורסולה פון־דר־ליין ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Jonathan Raa, Fritz Nordengren

רגע האמת של אירופה: ביבשת מתלבטים איזו עסקת סחר לסגור עם ארה"ב

מסתמן שהדדליין להטלת מכסים הוארך ל־1 באוגוסט. על הפרק עומדים יחסי סחר בהיקף 1.6 טריליון דולר ● הדעות באירופה חלוקות בין תמיכה בהסכם מהיר לחשש מוויתורים ● האפשרויות המרכזיות: רכישת אנרגיה מסיבית מארה"ב לצד ״מכס מינימלי״ של 10% על סחורה אירופית

פלסטינים ברצועת עזה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

מקורות בחמאס: "ייתכן שיוכרז על הסכם ביום חמישי"

מקורות בחמאס לעיתון א-שרק אל-אווסט הסעודי: המשא ומתן העקיף המתקיים עם ישראל בדוחה "רציני יותר מהפעמים הקודמות" ● גורמים ישראלים שמעורים בפרטי המו"מ: יש התקדמות במגעים אבל מוקדם לדעת איך זה יסתיים ● "מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

בנייני משרדים בתל אביב. מסתמנת בעת האחרונה מגמה חדשה בשוק / צילום: Shutterstock

חברות ההייטק הגדולות נוטשות את השכירות ובוחרות בבעלות

מאנבידיה עד קופת חולים מאוחדת: חברות גדולות במשק עוברות בעת האחרונה ממודל של השכרת שטחי משרדים לרכישתם ● מה עומד מאחורי המגמה?

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

טלפון עם eSIM / צילום: Shutterstock

מתכננים לטוס לחו"ל? כך תבחרו חבילת אינטרנט

כדי לבחור חבילת אינטרנט שתתאים לכם בחו"ל, צריך לקחת בחשבון את נפח הגלישה הדרוש, האם יש צורך גם בשיחות, משך השהות ומספר המדינות שבהן תהיו ● לפניכם הפתרונות הזמינים לכל אפשרות

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר