גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התיקון שכמעט הפיל את הקואליציה: מה יקרה לחוק קמיניץ

פחות מדי גזרים ויותר מדי מחלוקות פוליטיות מאיימים לקבור את הסיכוי
להסדיר את הבנייה הלא חוקית, לא רק ביישובים הערביים אלא גם במגזר החקלאי היהודי

מבצע להריסת מבנים בקלנסווה / צילום: היחידה הארצית לאכיפת דיני התכנון והבניה
מבצע להריסת מבנים בקלנסווה / צילום: היחידה הארצית לאכיפת דיני התכנון והבניה

חוק קמיניץ , שתיקונו הובטח לסיעת רע"ם במסגרת ההסכם הקואליציוני המתגבש של ממשלת בנט-לפיד, מושך אליו אש גדולה מצד נבחרי הציבור הערבים. קידומו של החוק הוא הדגמה קיצונית לצעד נכון שמקודם בעיתוי הכי גרוע שאפשר. עכשיו, בין אם תוקם ממשלת שינוי ובין אם יתקיימו בחירות חמישיות - המחלוקת הפוליטית סביב החוק הזה נמצאת במרכז העניינים שבין המפלגות הערביות ליהודיות.

רקע: תיקון לחוק שנועד להסיר חסמים ליישובים ערביים

למעשה, אין מדובר בחוק אלא בתיקון 116 לחוק התכנון והבנייה, שנחקק לפני כארבע שנים, וקרוי כך על שמו של המשנה ליועמ"ש (אזרחי) ארז קמיניץ. התיקון היווה את הצעד האופרטיבי לדוח שפרסם צוות ממשלתי שפעל לצורך קידום המגזר הערבי מטעם הממשלה, והציג שורת המלצות, בהן כאלה שקשורות לתחום הדיור. הצוות המליץ להקצות לתוכנית 1.2 מיליארד שקל, שיושקעו בקידום היישובים הערבים, ולאתר חסמים שמונעים מהיישובים הערבים להתפתח, שאחד מהראשיים שבהם הוא הבנייה הבלתי חוקית.

הבנייה הבלתי חוקית היא מכה קשה ביישובים הערבים, ובמיוחד בכפרים, והיא מצטרפת למכת בנייה בלתי חוקית במגזר הכפרי היהודי, בעיקר במושבים.

השורש של התיקון הוא הענקת סמכויות ליחידה לאכיפת דיני התכנון והבנייה במשרד האוצר להטיל על עברייני הבנייה והמשתמשים במבנים בלתי חוקיים בקנסות שנעים בין עשרות אלפים למאות אלפי שקלים. בדיון שנערך בוועדת הכספים של הכנסת בדצמבר 2019 קמיניץ הסביר, כי בנושא עבירות הבנייה "הגענו לפשיטת רגל אכיפתית, כי השתמשנו בצווים שיפוטיים ובדין הפלילי. לכן החלטנו לצאת מהקופסה ולהשתמש בצעדים מינהליים".

התוצאה: פישוט הטיפול בעבירות בנייה במגזר הערבי והחקלאי

ואכן התברר, כי בעוד השימוש בצווי בתי משפט ובהליכים פליליים בעבר היה מסורבל מאוד והצריך הרבה אנרגיות, ההליכים החדשים שבהם ניתנו לפקחים סמכויות לקנוס את העבריינים ולאלץ אותם להרוס את הבנייה הבלתי חוקית בתוך זמן קצר - נמצאה יעילה מאוד.

"חוק קמיניץ עובד. ואיך אני יודע שהוא עובד? מאז 2017 ועד היום מספר עבירות הבנייה פחת ב-45% והעבירות הבנייה החמורות פחתו ב-75%", אמר שר המשפטים דאז, אמיר אוחנה, שדיבר באותה ישיבת ועדת הכספים בסוף 2019.

לצד היעילות המוכחת וכנראה שבגללה, החלו להגיע תלונות על קנסות גבוהים למבנים שרובם משמשים לצורכי חקלאות ומסחר - ועל חיסול הפרנסה.

החקלאים היהודים מיהרו להקים לעצמם לובי, וחברו בעניין ל"כחול לבן". שר החקלאות אלון שוסטר, נרתם לסייע להם. במקביל חשפו אנשי ימין שונים, שהיו נתונים ללחצים כבדים אף הם, כי כשאישרו את התיקון לחוק כוונתם הייתה לטפל אך ורק במגזר הערבי.

שר המשפטים לשעבר איילת שקד אמרה אז בראיון עיתונאי, כי "כשעשינו את חוק קמיניץ, המטרה הייתה להחמיר את האכיפה על בנייה בלתי חוקית בעיקר במגזר הערבי. צריך לראות איך משנים אותו - זה מאוד מכביד על המושבניקים החקלאים".

הח"כים הערבים נזעקו אף הם כנגד התיקון. אמר ח"כ אחמד טיבי מהרשימה המשותפת אמר בכנסת, כי "מדובר בחוק דרקוני, שכולל קנסות חסרי תקדים והכוונה שלו הייתה לפעול נגד ערבים. אבל הוא פוגע גם במושבניקים". טיבי דרש אז, כהיום, להקפיא או לבטל את החוק. "הבנייה הבלתי חוקית היא תוצאה של היעדר תכנון. אנחנו מעוניינים ביישובים הערביים לבנות כחוק, ובתכנון וברישיון", אמר.

הפוליטיקה: הקפאת הטיפול בעבירות ישנות

הלחצים מכל הכיוונים נמצאו אפקטיביים במיוחד, שכן ימי הוואקום הפוליטי מתאפיינים גם בחוסר משילות. מעבר לזה לא ניתן להתעלם מכך, שבטענות הן מצד הח"כים הערבים והן מצד החקלאים היהודים, היה גרעין של אמת, וכי לא נעשו די צעדים לריפוי העיוותים.

מצד שני, המתלוננים בחרו להעלים את העובדה, שפקחי הבנייה לא הונחו לחפש כל עבירת בנייה, אלא להתמקד בעבירות שמכונות "עבירות מסכלות תכנון", כאלה שמפריעות לתכנן את משבצת השטח שבה הן קיימות.

התוצאה של כל זה הייתה ששר המשפטים דאז, אבי ניסנקורן נרתם לסייע לשני המגזרים, ולפני כשבעה חודשים נקבע, כי עד לסוף 2022 לא יוטלו קנסות מינהליים ביחס לבנייה שהחלה במגזרים הערבי והדרוזי לייעוד מגורים לפני 2018, ובתנאי שהקרקע לא נמצאת על תשתיות לאומיות, או שמורות טבע; לגבי יישובים חקלאיים יהודיים נקבע כי עד לסוף 2022 יחידת הפיקוח תשים את הטיפול בעבירות בנייה שבוצעו בחלקת המגורים החקלאית ("חלקה א’") בתחתית סדר העדיפויות.

הדבר לא ריצה את הפוליטיקאים הערבים שמוסיפים לדרוש את ביטול החוק או את הקפאתו המוחלטת. והדרישה שלא באה לסיפוקה בממשלה הקודמת - מגיעה גם בזו הנוכחית.

העתיד: המציאות הפוליטית תבלום את היישום

התיקון לחוק אולי נכון עקרונית וחיוני בדרך להביא את התכנון במגזר הכפרי היהודי והערבי לתקינות, ואולם במציאות הפוליטית הקיימת קשה לראות אותו מיושם בצורה מלאה, בין אם תוקם ממשלה חדשה ובין אם לאו.

עוד בעיה היא שהחוק תובל בלא מעט גזענות ולא לווה במספיק גזרים לצד המקלות הכבדים שהוא נושא בתוכו.

הדבר היחיד שניתן להגיד על הטיפול בחוק קמיניץ בביטחון הוא שהוא מצליח להוציא את כל הרע בפוליטיקה שקשורה במערך התכנון והבנייה: רדידות, אי-אמירת אמת, גזענות, מוטיבציה נמוכה לטיפול בעבריינות בנייה ובכיינות של מגזרים שנהנים במידה רבה מהמציאות המופקרת. 

מהו חוק קמיניץ: תיקון 116 לחוק התכנון והבנייה שנחקק באפריל 2017 ומאפשר אכיפה מינהלית נגד עבירות בנייה ומחמיר את הענישה נגדן. התיקון נקרא על שם המשנה ליועץ המשפטי לממשלה ארז קמיניץ, שעמד בראש הוועדה להסדרת הבנייה הבלתי חוקית

עוד כתבות

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר צפוי להיפתח בירידות שערים ● הדולר מזנק מול השקל בעקבות ההתחממות בדרום ● מיטב: הצריכה הפרטית עלתה והקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בחסר עמוק" ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן ישלם 370 אלף שקל פיצוי על איחור במסירה בפרויקט תמ"א 38

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר הנוגע לאיחור במסירה חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

קובי מרנקו, מנכ''ל Arbe / צילום: דיוויד גראב

המניה קרסה בוול סטריט וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת אחזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: אין הצדקה אמיתית לגל הנרחב של העלאות המחירים

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס ז'בזינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"