גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תחקיר המיליארדרים חושף: תרגיל המס המדהים של ג'ף בזוס

תחקיר של גוף העיתונאים העצמאי פרו־פבליקה מראה כי בעוד שעושרם של 25 האמריקאים העשירים ביותר התנפח במאות מיליארדי דולרים בשנים האחרונות, חלקם נמנעו מלשלם מסים על עושר זה ● מנגד, מומחי מס טוענים כי התחקיר מבלבל בין שני מושגים, הון והכנסה, ולכן מעוות את המציאות

ג'ף בזוס / צילום: Associated Press, Lefteris Pitarakis
ג'ף בזוס / צילום: Associated Press, Lefteris Pitarakis

מנכ"ל אמזון ג'ף בזוס, האיש העשיר בעולם כיום, לא שילם סנט אחד במס הכנסה פדרלי בשנים 2007 וב־2011; מייסד טסלה, אילון מאסק, האיש השני העשיר בעולם, שילם אפס מס הכנסה בשנת 2018; איש הפיננסיים, ג'ורג' סורוס, עבר שלוש שנים רצופות מבלי לשלם מס הכנסה; גם המיליארדר קארל אייקן הצליח לעשות זאת במשך שנתיים; מייקל בלומברג, מעשירי ארה"ב והעולם, שילם שיעור מס אפסי כמעט של 1.3% ב־2018; ואולי המעניין מביניהם הוא האורקל מאומהה, וורן באפט, שהתבטא בעבר על כך שהעשירים ביותר כמותו לא משלמים מספיק מס. באפט שילם שיעור של 0.1% מס בין 2014 ל־2018, "פחות מעשרה סנט על כל 100 דולר שהוא הרוויח באותן שנים", שבהן הונו גדל ב־24.3 מיליארד דולר.

מערכת המס של ארה"ב תוכננה כמערכת דיפרנציאלית, כך שהאזרחים העשירים ישלמו נתח גדול יותר מהכנסתם מאלה שיש להם פחות כסף. אבל תחקיר חדש שהוציא גוף העיתונאים החוקרים העצמאי פרו־פובליקה המבוסס על הדלפת מסמכים של נתוני מס ההכנסה של כמה מהאמריקאים העשירים ביותר, מעלה כי 25 האנשים העשירים ביותר בארה"ב משלמים "שיעור מס אמיתי" כמעט אפסי. יש לציין כי הדבר נעשה באופן חוקי ובהתאם לכללי תכנוני המס בארה"ב.

התחקיר, שפורסם אמש, מתבסס על "מאגר גדול" של נתוני רשות מס הכנסה (IRS), שהודלף לגוף העיתונאים ללא "תנאים או מסקנות", לדבריהם. בפרו־פובליקה מסרו שהם אימתו את הנתונים שבמסמכים מול מידע שזמין באופן ציבורי, כמו ממסמכים משפטיים וגילויים לרשויות הרגולציה וכן בדיקת המידע מול האנשים שהפרטים לגבי המיסים שלהם נחשפו.

הממצאים מגיעים בזמן קריטי בארה"ב שבה מתנהל דיון ציבורי על עושר ועל הגינות מערכת המס של ארה"ב. לפני המגפה, חוק קיצוצי המס והמשרות הוריד את שיעור המיסים לעשירים ולחברות ויצר דינמיקה שהביאה להאצה של גדילת פערי העושר באמריקה. הנשיא ביידן קרא להעלאת מיסים על העשירים על מנת שישתפו חלק מהונם עם משפחות עניות ומהמעמד הבינוני.

מתמקדים ב"שיעור המס האמיתי"

פרו־פובליקה מתמקדים במה שהם מכנים "שיעור המס האמיתי" - המס שהאמריקאים העשירים ביותר שילמו בשנה בהשוואה לצמיחה המוערכת בהון שלהם באותה תקופה. שיעור המס האמיתי שמשלם מעמד הביניים, לעומת זאת, גבוה הרבה יותר בגלל שהם צוברים פחות הון, טענו בפרו־פובליקה. לאנשים מעמד הביניים גם אין את האפשרות להקטין מיסים כמו העשירים דרך טכניקות כמו השקעות מפסידות או מחיקות.

נתון מדהים שעולה מהתחקיר מתייחס לכסף שבזוס קיבל עבור ילדיו מהמדינה. ב־2011, מנכ"ל אמזון דיווח שהפסיד כסף עקב כך שההשקעות שלו היו גדולות מההכנסות שלו. באותה שנה, הטבת מס לילדים בארה"ב, שנועדה להעניק למשפחות מהמעמד הבינוני תמיכה בטיפול בילדים - העניקה לכל ילד 1,000 דולר, כל עוד ההכנסה של בני הזוג, לאחר התאמות, לא עברה סכום של 110 אלף דולר.

ההכנסה המתואמת של בזוס ב־2011 הייתה כל כך נמוכה שהוא קיבל מהמדינה 4,000 דולר בהטבת מס על ארבעת ילדיו. הערך של הונו של בזוס באותה שנה הגיע ל־18 מיליארד דולר.

בכללי, בין השנים 2006 ל-2018 בזוס שילם 1.4 מיליארד דולר במיסים פדרליים אישיים על סכום של 6.5 מיליארד דולר עליו דיווח בהכנסות. זאת בעוד שעושרו גדל ב־127 מיליארד דולר באותה תקופה. לפי חישוב של פרופבליקה, זה משקף שיעור "מס אמיתי" של 1.1%.

13.6 מיליארד דולר מתוך 1.1 טריליון דולר

בזוס אינו לבד בכך ששיעור המס האמיתי שלו נמוך מאוד. מניתוח של נתוני פורבס, פרופבליקה מצאו כי בין 2014 עד 2018, 25 האנשים העשירים ביותר בארה"ב ראו את הונם גדל ב־401 מיליארד דולר לשווי מצרפי של 1.1 טריליון דולר, אבל שילמו רק 13.6 מיליארד דולר במס הכנסה פדרלי. הנתון מיתרגם לשיעור מס ריאלי של 3.4%, כתבו בפרו־פובליקה.

לשם השוואה, באותן שנים, וורן באפט שילם 23.7 מיליון דולר ודיווח על הכנסות מדווחות של 125 מיליון דולר. זאת בעוד שההון שלו צמח ב־24.3 מיליארד דולר. כלומר האורקל החביב מאומהה שילם 0.1% "מס אמיתי".

אלון מאסק שילם באותן שנים 455 מיליון דולר על הכנסה מדווחת של 1.52 מיליארד דולר בעוד שהון שלו גדל ב־14 מיליארד דולר, נתון שמשקף שיעור אמיתי של 3.27% "מס אמיתי".

מייקל בלומברג, שניסה את מזלו וניצל את הונו לא בהצלחה לפני כשנה כשניסה לרוץ לנשיאות ארה"ב, דווה בשנים 2018-2014 על 10 מיליארד דולר הכנסות, 44.5% מההון שהכניס, אך בשל תכנוני מס יצירתיים הוא שילם לבסוף כ־1.3% מס בלבד.

"סיפור המס הגדול של השנה"

"זה נראה כמו סיפור המס הגדול של השנה, אם לא של העשור", כתב הכלכלן מאוניברסיטת קליפורניה, ברקלי, גבריאל זוקמן בטוויטר על הכתבה. "מנתונים ציבוריים תמיד היה ברור שהמיליארדרים העשירים ביותר לא משלמים הרבה מס... אבל אפילו אני מופתע עד כמה שיעור המס האפקטיבי שלהם באמת נמוך".

זוקמן, הכלכלן העומד מאחורי הצעת המס לעשירים של הסנאטורית הדמוקרטית אליזבת ווארן, ידוע בגלל ניתוח של מערכת המס האמריקאית שגילה ש־400 האמריקאים העשירים ביותר משלמים מס כולל בסך כ־23% - או פחות מהמחצית התחתונה של משקי הבית האמריקאים, המשלמים שיעור מס כולל של 24%.

מנגד, כמה מומחי מס בארה"ב אומרים כי הניתוח של פרו-פבליקה מטעה ומבלבל בין מושגים שונים: הכנסה לעומת הון. מעצם טבעו מס ההכנסה גובה מס על הכנסה משכר וכן על הכנסה שהגיעה ממכירת מניות, דיבידנדים או השקעות אחרות שהתממשו, אך הוא אינו גובה מיסים על רווחים לא ממומשים או הערך "על הנייר" של נכסים של אדם כזה או אחר.

במסגרת התוכנית של ביידן, שיעור המס הגבוה יעלה ל־39.6% עבור אנשים המרוויחים מעל 400 אלף דולר לשנה בהכנסה הניתנת למיסוי - פחות מ־2% ממשקי הבית בארה"ב על פי ההערכות. הנשיא מציע כמעט להכפיל את שיעור המס שאמריקאים שמרוויחים שכר גבוה ישלמו על רווחים ממכירת מניות והשקעות אחרות. בנוסף, במסגרת ההצעות שלו, הון שעובר בירושה כבר לא יהיה פטור ממס.

התחקיר של פרופבליקה מצא כי בעוד שאנשים שמרוויחים בין 2 מיליון דולר ל־5 מיליון דולר בשנה משלמים 27.5% מס בממוצע - הגבוה ביותר מכל קבוצת משלמי המסים - כאשר מתמקדים בקבוצה שמרוויחה מעל 5 מיליון דולר אפשר לראות ששיעורי המס יורדים. כך ה־ 0.001% מהנישומים העליונים - כ־1,400 אנשים שדיווחו על הכנסות של מעל 69 מיליון דולר - שילמו שיעור מס בגובה 23%. 25 האנשים העשירים ביותר שילמו עוד פחות.

ברשות מס ההכנסה חוקרים את הדליפה

נציב מס הכנסה בארה"ב צ'רלס רטיג אמר שמס ההכנסה חוקר את דליפת המידע לפרו־פובליקה.

"אני יכול לאשר את קיומה של חקירה לגבי ההאשמות שמקור המידע בכתבה הזו הגיע מתוך שורות מס ההכנסה", אמר רטיג בתחילת שימוע של ועדת הכספים של הסנאט על תקציב רשות מס ההכנסה בארה"ב. "לאחר שקראו את המאמר, נעשו התקשרויות לאנשים הראויים, כפי שהייתם מצפים והחוקרים יחקרו".

בבסיס הדיונים האלה נמצאות שאלות לגבי הגינות מערכת המס של ארה"ב. לרוב העובדים המקבלים משכורת או שכר שעתי אין גישה לסוג הפרצות וטכניקות ההתחמקות ממס שעשירי המדינה מפעילים על מנת להוריד את נטל המס שלהם, לדוגמא.

לאמריקאים עשירים מגוון טכניקות להתחמקות ממיסים, כך דווח בתחקיר של פרו־פובליקה. הטכניקות האלה חוקיות, אבל התחקיר מעלה שאלות לגבי מידת ההוגנות שלהן.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

תקיפה ישראלית בדמשק / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

ישראל תקפה בדמשק, צה"ל חיסל מחבלים שנכנסו למבנים צבאיים של חיזבאללה בלבנון

קיבוץ בארי הודיע כי החטוף דרור אור נרצח ב-7 באוקטובר, גופתו מוחזקת בעזה ● מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון ● לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - האופוזיציה בסוריה מדווחת על פיצוצים חזקים באזור דמשק ● משרד הסחר הטורקי: "עוצרים את היצוא והיבוא לישראל וממנה בצל החרפת הטרגדיה ההומניטרית" ● המיליציות הפרו-איראניות בעיראק טענו: שיגרנו אתמול שני טיל שיוט לעבר ישראל