גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פסגת ה־G7: ביידן דחק במנהיגים לבקר את סין על ניצול עובדי כפייה

קבוצת מנהיגי העולם הסכימה על יוזמת תשתית חדשה שנועדה להתחרות בבייג'ינג

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן / צילום: Shutterstock
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן / צילום: Shutterstock

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן דוחק במנהיגי העולם לנזוף בסין בעקבות האשמות על כך שהיא משתמשת בעובדי כפייה בשינג'יאנג, בזמן שקבוצת שבע הכלכלות המובילות הסכימו על תשתית עולמית שנועדה להתחרות עם בייג'ינג.

ביידן הצטרף למנהיגים של קנדה, צרפת, גרמניה, איטליה, יפן ובריטניה לשיחה שהתמקדה בסין ביום השני של פסגת ה־G7. השאלה באיזו מידה של תקיפות צריכות המדינות לעמוד מול סין פילגה את מנהיגי העולם, וביידן עודד מדינות דמוקרטיות לעמוד מול סין ביחד. לעומתו, נשיא צרפת עמנואל מקרון אמר שיש לנקוט גישה זהירה יותר.

במהלך הפגישה הסגורה שהתקיימה בשבת ושארכה 90 דקות, המנהיגים לא הגיעו להסכמה איך לקדם רמות שונות של חשש שיש לכל מדינה מפני בייג'ינג, כך אמרו המנהיגים. ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון הציע הקמה של כוח משימה ייחודי על סין. עם זאת, כמה מהמנהיגים האחרים שאלו מה יוכל כח משימה כזה להשיג.

בזמן שכל חברות ה־G7 חוששות לגבי סין, החששות האלה אינם זהים, אמרו פקידים בכירים. קנצאלרית גרמניה אנגלה מרקל היא בין המנהיגים באיחוד האירופי המבקשת גישה חיובית יותר מול סין, אבל ביידן, ג'ונסון וראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו קראו למנהיגי ה־G7 להתעמת עם סין לגבי הפרת זכויות האדם, כך אמרו הבכירים. גם הממשלה היפנית רוצה גישה יותר קשוחה מול בייג'ינג.

בכירי הבית הלבן הביעו בשבת אופטימיות כי מנהיגי העולם יגיעו להסכמה על מסמך שנוזף בסין על הפרת זכויות האדם, מתמודד עם בעיות עולמיות בשרשרת האספקה ומגיב למדיניות כלכלית סינית המתרחשת מחוץ לשווקים, שמדינות רבות מתנגדות אליה. עדיין לא ברור כמה תוקפנית תהיה השפה שישתמשו בה כלפי סין, או אם המדינה תוזכר במסמך בשמה המפורש. המסמך אמור להתפרסם בהמשך היום.

פקיד בכיר בממשל ביידן אמר שארה"ב דוחפת לקרוא לסין בשמה במסמך. "זה ביטוי של הערכים המשותפים שלנו, להבהיר שבתור ארה"ב וה־G7, לא נסבול זאת, אז אנחנו חושבים שזה חשוב לקרוא להפעלת עובדים בכפייה בשמה", אמר הפקיד.

ארגוני זכויות אדם בארה"ב ובבריטניה טוענים שהרשויות בסין עוסקות ברצח עם נגד המיעוט האויגורי, קבוצת מיעוט מוסלמית, ומשתמשים בעובדי כפייה במחוז הצפון מערבי שינג'יאנג. הממשלה הסינית הגדירה את ההאשמות כשקרים, ואומרת שהיא נלחמה בטרור ומשפרת את המחייה בשינג'יאנג.

במאי, טרם הפגישה, ניסחו מנהיגי ה־G7 הצהרה שנזפה בסין תוך שימוש מפורש בשמה. "בהתאם למחויבויותיה תחת החוק הלאומי והבינלאומי, אנו קוראים לסין לכבד את זכויות האדם והחירויות הבסיסיות", כתוב שרי החוץ של ה־G7 בהודעה המשותפת, והבליטו את ההתעללות שהם טוענים שמתרחשת בשינג'יאנג.

מדינות ה־G7 חשפו גם יוזמת תשתית חדשה המכונה "לבנות מחדש עולם טוב יותר". על פי פקיד אחר של ממשל ביידן, התוכנית נועדה להיות חלופה ליוזמת הכבישים הסינית, תוכנית תשתית עולמית שנועדה לקשור את סין לשאר העולם.

הבית הלבן אמר שהתוכנית תיתן תמריצים במאות מיליארדי דולרים - ממדינות ה־G7 ומהסקטור הפרטי - למדינות עם הכנסה נמוכה ובינונית, והוסיפה שההשקעות יהיו נתונות לביקורת מבחינת שקיפות, חוסר שחיתות והשפעה סביבתית. אחד הפקידים בממשל ביידן הוסיף שארה"ב מקווה לעבוד עם הקונגרס על מנת לקבל אישור להעביר לתוכנית כספים נוספים.

בין מנהיגי ה־G7 הייתה הסכמה גדולה יותר לגבי יוזמת תשתית חדשה, כך אמרו בממשל ביידן, והוסיפו שכמה מדינות, החוששות יותר להתמודד עם סין באופן ישיר, רואות זאת כגישה המועדפת להתמודדות עם בייג'ינג.

כמה מנהיגים אירופאים, כמו נשיא צרפת מקרון, הזהירו כי לא כדאי להרגיז את סין, וטענו שזה יהיה לא פרודוקטיבי ויסבך את המאמץ להשיג מהסינים שיתוף פעולה לגבי נושאים כמו שינוי האקלים, מסחר ופיננסים. ביידן ומקרון נפגשו בשבת. פקידים בממשל ביידן אמרו שהם לא מנסים להפוך את סין לנושא השולט בפגישה. "זה לא רק עניין של להתמודד או לריב עם סין; זה עניין של מתן חזון חיובי, מחזק לעולם" אמר הפקיד.

ביידן אמר שנושא מרכזי בנסיעה שלו יהיה לאחד את המדינות הדמוקרטיות להתנגדות - למה שהוא מכנה "ההשפעה הגוברת של אוטוקרטיות". ביום חמישי, הסכימו מדינות ה־G7 לתת באופן קיבוצי מיליארד מנות של חיסוני קורונה למדינות אחרות, במאמץ להראות שהמדינות הדמוקרטיות מובילות בסיוע העולמי להתאושש מהמגפה.

חלק מהנושאים האחרים בהם דנו מנהיגי ה־G7 היו נושאי מדיניות חוץ אחרים, וגם בבריאות העולמית. המנהיגים ידונו ביום ראשון, היום האחרון של הפסגה, בשינוי האקלים, כאשר במאמציהם להתמודד עם הסוגיה הסכימו מנהיגי ה־G7 להפסיק בתמיכה הממשלתית הישירה בייצור חשמל מפחם מעבר לים ללא שימוש בטכנולוגיה להפחתת פליטות, כך אמרו בבית הלבן.

קנדה, גרמניה, בריטניה וארה"ב הסכימו להתחייב להקמת קרן עם תקציב של 2 מיליארד דולר שנועדה לעזור למדינות מתפתחות לעזוב את ההסתמכות על חשמל המופק בשריפת פחם, אמרו בבית הלבן.

עוד מסרו מהבית הלבן כי מדינות ה־G7 אמרו שיתאימו את המטרות שלהן לגבי שינוי אקלים בטווח הקצר ובטווח הארוך עם המטרה של האו"ם להגביל את ההתחממות הגלובלית ל־1.5 מעלות צלזיוס, או 2.7 מעלות פרנהייט, מעל הרמות שהתקיימו לפני העידן התעשייתי.

לאחר פסגת ה־G7, ביידן ייסע לבריסל לפגוש את חברי נאט"ו ופקידים בכירים מהאיחוד האירופי. סין צפויה להיות אחד הנושאים בסדר היום גם בפגישה של נאט"ו, מסר פקיד אמריקאי.

לאחר פסגת נאט"ו, יטוס ביידן לג'נבה לפגישה עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין.

עוד כתבות

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, העיר הדרומית בארץ פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?