גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

3,500 דולר ויש לכם טיסה פרטית ליוון: "אנחנו לוקחים מטוס פרטי והופכים אותו לצ'רטר"

מתחילת השנה עלה מספר הנוסעים הישראלים בטיסות פרטיות במאות אחוזים ● וגם המודלים העסקיים משתנים: מנכ"ל Luxaviation, ה"אובר" של הטיסות הפרטיות, מסביר: "אנחנו שוכרים מטוסים מאנשים פרטיים ומשתמשים בהם בצ'רטר" ● והמחיר? 3,500 דולר לשעת טיסה

תחבורה שיתופית בשמיים / צילום: יח"צ
תחבורה שיתופית בשמיים / צילום: יח"צ

כשיוון פתחה צוהר לתיירות ישראלית באוקטובר האחרון והדיבורים על סגר שלישי כבר היו באוויר, עדי, שבימים כתיקונם עובדת כסוכנת נסיעות, חיפשה עם בן זוגה אפשרות לצאת לשאוף קצת אוויר. אלא שהחשש מהתחלואה ומהצטופפות במטוס עם עשרות אנשים לא מוכרים הוביל אותם לשכור, לראשונה, מטוס פרטי עם כמה זוגות של חברים.

טיסה בזמני קורונה / צילום: Reuters, Mohamed Abd El Ghany

"יצא ששילמנו בערך 2,000 דולר לאדם לטיסה ליוון, שזה ממש לא מחיר נורא, בטח בהתחשב ביתרון הגדול של לא להיחשף לעוד אנשים, גם בשדה התעופה ובטח שבמטוס צפוף", היא מספרת. "הטיסות היו סבבה ממש, לא איזה מטוס פאר ולא ברמת מחלקה ראשונה במטוס נוסעים, אפשר להגיד שמשהו כמו אוטובוס תיירים מפנק. אני יודעת שיש מי שזה יישמע לו פלצני, אבל ברוח התקופה לא הרגשתי צורך להתנצל על זה אפילו. הרוגע הנפשי היה שווה כל אגורה".

הנתונים מעידים שעדי (שמות המרואיינות שמורים במערכת) ממש לא לבד. מספר הטיסות הפרטיות הבינלאומיות שנחתו בנתב"ג והמריאו ממנו מתחילת השנה ועד סוף מאי הכפיל עצמו, מ-1,436 בתקופה המקבילה אשתקד לכמעט 3,000 השנה. במאי לבדו נרשם זינוק של 184% במספר ההמראות והנחיתות הפרטיות בנתב"ג - מ-230 מטוסים באפריל 2020 ל-654 באפריל 2021. במספר הנוסעים בטיסות הפרטיות חל זינוק גדול בהרבה - מ-489 במאי 2020 ל-2,139 במאי 2021.

ליוון ב־3,200 דולר

את ההזדמנות העסקית הזאת זיהתה הקבוצה השנייה בגודלה בעולם בתחום המטוסים הפרטיים, Luxaviation Group, שנכנסה השנה לישראל. החברה, שהיא מעין "אובר" של טיסות פרטיות, חתמה על שיתוף פעולה עם פלייאיסט הישראלית. המודל יוצא הדופן של Luxaviation הוא של כלכלה שיתופית: החברה לא מחזיקה בצי מטוסים משלה, ולצורך הטיסות שלה היא משתמשת במטוסים של אנשים פרטיים, בזמן שהם עצמם לא טסים בהם. שעת טיסה כזו עולה ללקוח בין 3,200 דולר ל-6,500 דולר.

"אם את קונה מטוס, את צריכה למצוא טייסים, לעסוק בתחזוקה, וזה כאב ראש גדול", מסביר פטריק הנסן, מנכ"ל החברה, בראיון מיוחד ל-G. "אחרי שנה או שנתיים את כבר תביני שזה לא רק כאב ראש, אלא גם עסק יקר. אנחנו מורידים ממך את כאב הראש הזה: נמצא את הטייסים, נדאג לאימונים שלהם, ואז באופן הכי פשוט - כשאת לא משתמשת במטוס שקנית, נשתמש בו במודל של צ’רטר. נטיס אנשים מנקודה א’ לנקודה ב’ ונשלם לך את עלות הטיסה בניכוי עמלה".

פטריק הנסן. בוחנים הקמת "האב" בתל־אביב / צילום: יח"צ

ואיך נקבע המחיר לטיסה פרטית לנוסע?
"לפי כמה פרמטרים: מרחק הטיסה, גודל המטוס ומספר הנוסעים. אם מטוס שלנו כבר עומד בנתב"ג, זה שונה ממצב שבו צריך להטיס מטוס אלייך. הטיסות הפרטיות נעשות לרוב במטוסים קטנים, של 16-4 נוסעים, אולם גם למטוסים רחבי גוף, שיכולים להטיס 60 נוסעים, יש ביקוש".

ולמה ישראל?
"רצינו להגיע לישראל מזמן. אנחנו בוחנים הקמת האבים (האב הוא בסיס הממוקם בנמל תעופה, שממנו ניתן להפעיל טיסות ליעדים שונים - מר"ח) במקומות מעניינים כמו ציריך, ז’נבה ופריז, וגם תל אביב נמצאת מבחינתנו בעשירייה הפותחת, בגלל אלפי תנועות בשנה שהן לא של מטוסים גדולים. בשנה שעברה פתחנו האב באיי סיישל, והגענו ל-300 תנועות בשנה".

טיסה פרטית, בדומה לקורקינט שיתופי, יכולה גם להשתלב במערך התחבורתי האווירי למה שמכונה ה-Last Mile. במילים אחרות - הנוסעים טסים בטיסה רגילה עד ליעד כלשהו, בעיקר מרוחק, וממנו ממשיכים בטיסה פרטית ליעד קרוב אליו. גם בשימוש כזה נרשמה עלייה משמעותית בתקופת הקורונה, למשל טיסות שהמריאו לתל אביב מעמאן, מטורקיה או מקפריסין, שם נחתו הנוסעים מיעדים מרוחקים. השיטה הזאת פעלה היטב כשהמדינה החליטה לסגור את השמים לטיסות מסחריות.

 

לא טיפוסים של טיסה פרטית

עבור איילת, ישראלית המתגוררת בקפריסין ונעה תדיר על הקו לישראל ולגרמניה, טיסה פרטית היא לא אירוע נדיר. בטיסה הפרטית הראשונה שלה מלימסול לתל אביב היא הייתה בכלל טרמפיסטית: בקבוצת הוואטסאפ של הישראלים שגרים באי נזרקה שאלה אם מישהו מחפש טרמפ לתל אביב, כי מטוס פרטי ריק עומד לשוב ארצה. "אספתי את הדברים, רצתי לשדה ועליתי על הטיסה. זה היה מטוס מנהלים מפואר והייתי לבד עם שני טייסים, היה מגניב ממש".

מאז הספיקה איילת לצבור עוד כמה מיילים בטיסות פרטיות, אולם בתקופת הקורונה זה הפך לצורך של ממש. לוח הטיסות בנתב"ג לא כלל טיסות מסחריות לקפריסין וממנה, כמו גם לרוב היעדים האחרים, ולאיילת, שהייתה חייבת להגיע לישראל, היה ברור שזו הדרך היחידה. "היו לא מעט התארגנויות כאלה מלימסול, גם של ישראלים שגרים בקפריסין וגם של כאלה שנחתו פה מיעדים אחרים, וחיפשו את הדרך להגיע לארץ. אני הצטרפתי להתארגנות של כ-12 איש ושילמתי בערך 800 יורו על טיסה, ועוד עשו לי הנחה. זה לא סכום נורא ובטח כשזו הייתה טיסת חובה עבורי. על המטוס היו אנשים מכל קשת האוכלוסייה, ממש לא טיפוסים של טיסה פרטית".

"בשנה האחרונה אנחנו רואים עלייה משמעותית בביקוש לטיסות פרטיות", מסכים הנסן, "אנשים עדיין חוששים משהייה בנמלי תעופה או מטיסה עם מאות אנשים במטוס גדול, והיו חודשים שבהם החברות הגדולות עצרו את הטיסות שלהן, כך שהתעופה הפרטית הייתה האלטרנטיבה היחידה. אני מאמין שהעלייה בגרף הביקוש תימשך, גם כאשר עוד מדינות יפתחו את שעריהן ויורידו את חובת הבידוד. בקיץ שעבר ראינו ביקוש למטוסים קטנים באירופה. בדצמבר הביקוש התרכז במלדיבים ובסיישל. בסנט מארטן (שבאיים הקריביים - מר"ח) שברנו את השיא".

זוג בטיסה פרטית / צילום: Shutterstock

עבור איילת השימוש במטוסים פרטיים גם אחרי הקורונה לגמרי בא בחשבון. "עבור ישראלים כמוני שגרים בקפריסין הטיסה הפרטית היא כלי תחבורה ותו לא, ואנחנו פשוט מחפשים את הדרך הנוחה להגיע מפה לשם ולהפך. כל התהליך, לפחות מקפריסין, כולל הרבה פחות פוזה ממה שחושבים".

הקריטריון המרכזי מבחינת איילת וחבריה ברור ופשוט - המחיר. "מרגע שחודשו הקווים המסחריים, ברור שאני מעדיפה לשלם 20 יורו בחברת לואו קוסט מאשר כמה מאות יורו. אני לא זוכרת מתי הייתה הפעם האחרונה שפורסמה בקבוצה של הישראלים פה הצעה להצטרף לטיסה פרטית. מנגד, בזמן שאני מדברת איתך נחת בפאפוס מטוס פרטי והביא די.ג’יי מפורסם להופעה פה, כך שיש מי שבוחר בזה כאמצעי התחבורה שלו לפה. אבל בסוף גם הפלצנים ממש לא חייבים לבוא במטוס פרטי לחופשה שלהם, גם הם יכולים לשלם 20 יורו על טיסה מסחרית ולהשקיע את הכסף במלון".

"אנחנו גם מטיסים הרבה פוליטיקאים וידוענים, ואנחנו גאים בזה", מחייך הנסן, "הדיסקרטיות היא חלק מהחבילה. המטוסים הפרטיים שאת רואה בסרטים של בונד? זה שלנו. ויש גם מוזיקאים מפורסמים שאנחנו מטיסים בטור העולמי שלהם. גם הליקופטרים שיש לנו, שהם הכי קוליים בעולם, משמשים למשימות מיוחדות ביעדים מיוחדים, כמו באנטרקטיקה. הליקופטר הוא כמו תכשיט קטן, זה VIP".

הזום לא מספיק לבכירים

הנסן החל את דרכו ב-Luxaviation ב-2008, עת נכנס כמשקיע, ושנתיים לאחר מכן השתלט על כיסא המנכ"ל. "אז עוד היה לנו מטוס אחד", הוא נזכר. "מאז הפעילות זינקה, עד שהגענו ל-252 מטוסים ו־25 נמלי תעופה שמהם החברה מפעילה טיסות פרטיות. בקרוב נגדל ל-27, כולל ישראל".

Luxaviation, שמעסיקה כ-1,300 עובדים, רובם הגדול במדינות אירופה, היא שמנהלת את צי המטוסים שלה, שכולל מותגים כמו איירבוס, אמברייר, בומברדייה וגולף סטרים.
החיבור שלה לשוק הישראלי נוצר בעקבות משלחת של בנק הפועלים לדובאי, שיצאה לאחר החתימה על הסכמי אברהם.

"קיבלנו פנייה מבנק הפועלים להוציא את המשלחת העסקית הישראלית הראשונה לדובאי", מסביר יריב פישר, בעלי פלייאיסט, שפועל במפרץ הפרסי כבר 20 שנה ומיודד עם שיח’ ג’מאל אל־חיי, זכיין חברת הטיסות הפרטיות Execujet בדובאי.

"את הטיסה הפעלנו באמצעות Execujet, ומאז קיבלנו מאות פניות מלקוחות ישראלים ובינלאומיים להפעלת טיסות פרטיות בקו תל אביב־דובאי ובקווים נוספים. לאחר בדיקה מעמיקה הבנו שיש מקום להכנסת חברת טיסות פרטיות בינלאומיות לשוק הישראלי. הצפי של הקבוצה הוא שעד שנת 2025 ינחתו בנתב"ג יותר מ-1,200 טיסות פרטיות בחודש".

רק לא מזמן נכנסה Luxaviation לשוק בארה"ב. למה רק עכשיו?
הנסן: "עד 2020 נשארנו במודע מחוץ לארה"ב, וכעת המגפה דחפה לזה. אם בעולם יש כ-5,300 מטוסים פרטיים, בארה"ב ובקנדה יש כ-17 אלף. זה השוק הגדול ביותר, וזה אומר שילוב של אומץ והזדמנות, וצריך פה את שניהם.

"עד עכשיו גם נשארנו מחוץ לשוק כי השחקן הגדול בעולם, וורן באפט, נמצא בארה"ב, והוא עשיר ממני בהרבה. אבל המגפה שינתה את חוקי התחרות, והרגשנו שזה הזמן הנכון. עם זאת, עבורנו בן גוריון חשוב כמו כל שדה בארה"ב, בעיקר אחרי הסכמי אברהם. יש לנו פעילות ענפה במפרץ, בדובאי בפרט ובאמירויות בכלל. יש לנו בדובאי 250 אנשים שמפעילים את המטוסים ובונים שם האנגר".

עד כמה הסגמנט העסקי, שהיווה כמחצית מהפעילות התעופתית העולמית (במונחי כסף), צפוי לתרום להתאוששות הענף? "אמנם יש פחות כנסים", מסביר הנסן, "אבל הפגישות באמצעות המסך לא יוכלו להיעשות לאורך זמן. אנחנו מטיסים את המנהלים של החברות הגדולות בעולם ואת המשפחות העשירות בעולם, ואני לא רואה שהם עוברים לפגישות בזום או בטימס. בישראל חברות ההייטק יכולות לספק לנו לא מעט עבודה.

עוד כתבות

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

סמל יאיר אליהו ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יאיר אליהו נפל בקרב בצפון רצועת עזה

יאיר ז"ל נפל בתאונה מבצעית. מפרטים ראשונים של האירוע עולה כי שני כלים הנדסיים, באגר ו-D-9, התנגשו זה בזה במהלך פעילות מבצעית ● מקור בארגוני הטרור הפלסטינים לערוץ אל-חדת' הסעודי: חמאס עדכן שהוא ימסור הערב למתווכות את תשובתו להצעה ● דיווח באל-מיאדין הלבנוני: כוחות מיוחדים של צה"ל פעלו קרקעית באזור דמשק ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?