גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אתם ואני והיקום, כולנו אותו הדבר: הכאוס בכל מקום, אבל גם הסדר. איך אפשר שלא להתפעם?

אדם הוא כמו גלקסיה: נראה שבלי החומר האפל, הסודות, השריטות, ההדחקות, אתה דליל ושקוף ולבד

גלקסיה בצילום של נאסא / צילום: Shutterstock
גלקסיה בצילום של נאסא / צילום: Shutterstock

א. זה היה שבוע מרגש ביותר מבחינתי ומבחינת כל המחפשים אחר היופי, המסתורין ושירת התנועה הבלתי פוסקת של החיים כפי שהם מתרחשים בכל מקום, כל הזמן ובכל קנה מידה ורוצים להרגיש שייכים בעולם.

מי שמתעניין בנושאים הנ"ל יכול להפוך כל שבוע לשבוע מרגש ביותר, אם רק יעיין קצת יותר במדורי המדע וקצת פחות במדורי החדשות, כמו שאני אומר שוב ושוב. אנשים שקוראים את מדורי החדשות וחושבים שהם מבינים מה קורה בעולם נדמים בעיניי כסטודנטים לווטרינריה המביטים בכוס חלב וחושבים שהם יודעים לנתח פרה.

אל תבינו אותי לא נכון. כמובן שאני בעד העיסוק בעניינים שעל סדר היום השוטף, השוצף, החולף. בעיניי כמעט הכל מעניין וכמעט הכל חשוב ולבטח הכל קשור. אין עניין שאיננו ברומו של עולם. אני צורך חדשות כמו שלווייתן אוכל צהריים באוקיינוס: פותח פה גדול ונותן להכל להיכנס.

כך, בין השאר, צפיתי השבוע בסרטון מהחתונה של צחי בוזגלו, איב מהצמד איב אנד ליר, שנשא לאישה את בח"ל קורל והלך אל החופה כאסיר האוחז בסורגי תאו לצלילי השיר "לקחו לי את החופש" של אלון חסון. אז קראתי קצת על הצמד הלוהט לשעבר, אחים למשפחה בת שבעה ילדים מאשקלון שעשו את זה לגמרי לבד. סיפור חמוד.

בראיון ל"ישראל היום" לפני כשנתיים אמר צחי: "אנחנו נותנים תקווה לאנשים ומראים שהכל אפשרי". לא יודע אם זה נכון, אבל תסכימו איתי שנעים לשמוע את המילים האלה מדי פעם. אחר כך קראתי שבשנה ממוצעת מתחתנים בישראל כחמישים אלף זוגות, שזה 136 חתונות ביום. כמה אהבה, אופטימיות ותקווה יש בעולמנו, הא?

חישבתי שאם הייתי רואה חמש דקות מכל סרטוני הכניסה לכל החופות זה היה לוקח לי כ-12 שעות ביום. האם בסופן הייתי יודע יותר על אהבה ממה שסטודנט לווטרינריה המביט בכוס חלב יודע על לנתח פרה?

מזל טוב מכל הלב, אבל האירוע הנ"ל לבדו לא יכול להספיק כדי להפוך את השבוע למרגש מבחינת החיפוש אחר היופי, המסתורין ושירת התנועה הבלתי פוסקת של החיים כפי שהם מתרחשים בכל מקום, כל הזמן ובכל קנה מידה. בשביל להרגיש שייכים לעולם יש לנו את המדע.

ב. עד כמה הכל יפה? השבוע למדתי על מחקר שמצא קשר בין תנועת החלבונים על פני הקרום הדק המקיף את התא האנושי שבגוף האדם, לבין תנועתן של סופות ההוריקן באוקיינוס, ועל הקשר בין תנועת המערבולות באוקיינוסים לבין תנועת החורים השחורים ביקום.

לפני שניגע בפרטים, בואו נמדוט רגע על המספרים: גודל תא אנושי הוא כמאה מיליוניות המטר, קוטר מערבולת באוקיינוס הוא כ-150 קילומטר, סופת הוריקן מגיעה לקוטר של כחמש מאות קילומטר, קוטר של חור שחור מסיבי יכול להגיע לכארבעים מיליארד קילומטרים. הפערים בסדרי הגודל הם בלתי נתפסים, כמובן, התפוצץ לי הראש כשניסיתי לחשב כמה מאה מיליוניות המטר נכנסות בארבעים מיליארד ק"מ. אבל מה שחשוב שהתנועה היא אותה התנועה, והמחשבה הזו היא כולה שלווה מוחלטת ושירה נשגבת.

כל תא בגופנו עטוף בממברנה, קרום דק מן הדק. על פני הקרום הגמיש, אותו מדמה המחקר לבועת סבון, נעים חלבונים מסוגים שונים בצורה כאוטית לגמרי, עד שחלקם מסתובבים סביב עצמם ויוצרים מערבולות זעירות בגודל מיליוניות המטר.

המחקר מצא שאותם חוקי שימור האנרגיה המוכרים פועלים גם בגודל הזה, ואיכשהו גורמים לכך שמתוך הכאוס מתגלמים ומופיעים אותם מבנים, מסודרים בזרימה הדומה עד מאוד לדינמיקה של הוריקנים ולתופעות אטמוספריות אחרות. מחקרים אחרים הראו עד כמה דומה תנועת המערבולות לתנועת החור השחור.

איך אפשר שלא להתפעם? רק לחשוב שבגופנו יש כמאה מיליארד תאים ובגלקסיה שלנו לבדה יש כמיליארד חורים שחורים, רק לחשוב על כל הרוחות והסופות והזרמים בכל האוקיינוסים - רק לחשוב על כל הסדר מגיח מתוך כל הכאוס כמו יום חדש ומלא תקווה. מהגדול אל הקטן, מהקרוב אל הרחוק, מהזר אל המוכר, בכל מקום וכל הזמן - אתם ואני והיקום, אנחנו כולנו אותו הדבר: סערות במגוון גדלים מתרגשות בתוכנו ומסביבנו, הכאוס בכל מקום, אבל גם הסדר. בסופו דבר רב המשותף על המפריד והנודע מתגלה מתוך הלא נודע כמו אוטובוס המגיח מעבר לפינה.

בואו ניקח מזה מה שאפשר לקחת בעודנו מדפדפים באתרי החדשות.

ג. ואם כבר לא נודע, הדבר הבאמת מרגש שקרה השבוע הוא הפרסום על כך שלראשונה נמצאה גלקסיה ובה אין חומר אפל. כן, אמנם אין לנו שמץ של מושג מהו החומר האפל ומה מרכיביו, אבל לפי הפיזיקה היום הוא פחות או יותר חייב להיות שם, אחרת אין לנו שום דרך להוכיח את צורת התפשטות היקום, מה קרה אחרי המפץ הגדול, מה קובע מהירות סיבוב הגלקסיות סביב עצמן ושאר סוגיות קריטיות המהוות את עמודי התווך של הידע האנושי.

אנחנו לא יודעים כלום על החומר האפל, מלבד זה שהוא בכל מקום. לדעתנו, יש פי עשרה חלקיקי חומר אפל על כל חלקיק של חומר מוכר ומשהו כמו מיליארד חלקיקים אפלים זורמים דרך כל מטר רבוע על כדור הארץ, כולל דרך הגוף שלכם והנייר או המסך שעליו את קוראים את המילים האלה, וגם דרך המילים האלה עצמן זורם החומר האפל. הוא הדבק שמדביק את היקום ביחד. אם אכן מצאנו מקום בו הוא איננו, אלה חדשות עצומות ודרמטיות לאין שיעור. האם זה סימן שטעינו כל הזמן או דווקא סימן לכך שהוא נמצא בכל המקומות האחרים? איזו התרגשות!

יש גם נקודה אישית: הגלקסיה חסרת החומר האפל שנמצאת בקבוצת הכוכבים לוויתן, כ-72 מיליון שנות אור מפה ופחות או יותר בגודל של הגלקסיה שלנו, נקראת NGC 1052-DF2, או בקיצור DF2, או בעברית: דרור פויר 2. היקום שותל לי מסרים. כך או אחרת, את גודלה, צפיפותה תנועתה ומיקומה של DF2 אי אפשר להסביר בשום דרך אחרת, כך נראה, מלבד על ידי היעדרו של החומר האפל.

מה קורה ל־DF2 בלי החומר האפל? היא מתנתקת מקבוצת הגלקסיות שלה ומרחפת לבדה בחלל, רחוקה, לא קשורה, דלילה, חשוכה ועצובה. קצה של קרחון ללא קרחון - היש דבר נוגע ללב יותר מבדידותה של גלקסיית דרור פויר 2?

נראה שבלי הדבק הבלתי נראה שמדביק הכל ביחד, אין שום דבר. מהו אותו דבר בלתי נראה, והרי אדם הוא כמו גלקסיה? נראה שבלי החומר האפל, הסודות, השריטות, ההדחקות, אתה דליל ושקוף ולבד. אדם צריך את החלומות, את הדברים שאינם קיימים, כי הרי גם מתוך הלא-כלום, כמו שלמדנו, בוקע סדר חדש ונובטים כל החלומות, או כמו שכתב פרננדו פסואה שנולד החודש לפני 133 שנים: "אני לא כלום תמיד אהיה לא-כלום אני לא יכול לרצות להיות כלום. חוץ מזה מצויים בתוכי כל חלומות העולם".

אכן, שבוע מרגש.

עוד כתבות

אבי מעוז, נעם / צילום: ויקיפדיה

האם קוצצו 90% מתקציב הרשות לזהות לאומית יהודית?

כמה מתקציב הרשות של אבי מעוז "הוקרב" לטובת המאמץ המלחמתי? כמעט הכל ● המשרוקית של גלובס

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

ארה"ב מונעת יצוא שבבים לוואווי הסינית, ואינטל לא תעמוד בתחזיות האופטימיות

ארה"ב מנסה לחסום ייצוא של טכנולוגיה אמריקאית לסין כדי שהסינים לא יעתיקו את הטכנולוגיה ● אינטל צופה שהתוצאות שלה יהיו "מתחת לנקודת האמצע" של התחזית אבל מצהירה: "נציית לכל החוקים והתקנות במדינות שבהן אנו עושים עסקים" ● המניה יורדת ב-2.5%

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל / אילוסטרציה: Shutterstock

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל: 12 מיליארד שקל בשנה

הטיפול בנזקי מתקפת סייבר ועלויות ההפסד הכספי הישיר מהמתקפה בישראל עומדות על כ-12 מיליארד שקל בשנה - כך לפי דוח של מערך הסייבר הלאומי ● עוד נכתב בדוח כי צעדים בסיסיים להגנת סייבר בארגון יכולים להפחית משמעותית את ההסתברות למתקפות

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

''זו כנראה ההשקה הכי חזקה שנעשתה למוצר מציאות מדומה לטיפול נפשי אי פעם'' / אילוסטרציה: Shutterstock

טייס הקרב שהקים חברת מציאות מדומה וגייס אותה לטיפול בנפגעי המלחמה

ערן אור הקים את XRHealth ב-2016 בעקבות פריצת דיסק שחווה. מאז החברה פועלת בעיקר בארה"ב ומציעה טיפולים בתחום הפיזיותרפיה, הכאב והטראומה באמצעות מציאות מדומה ● כשפרצה המלחמה, הוא החליט להשיק במהירות את המוצר גם בישראל, מוקדם מכפי שתכנן

פרויקט פינוי בינוי / צילום: Mark Tso

מה מגיע לבני 70 ומעלה במיזמי פינוי־בינוי? הנחיות חדשות מנסות לעשות סדר

החוק המעניק לבני 70 ויותר הטבות מיוחדות במיזמי התחדשות עירונית, לא כלל התייחסות לפרויקטים שקידומם החל טרם כניסתו לתוקף ● חוות דעת של המשנה ליועצת המשפטית קובעת: גילו של הדייר בעת החתימה הראשונה הוא הקובע ● איך תשפיע ההנחיה על היזמים?

מערכת ההגנה האווירית כיפת ברזל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

בגלל המלחמה בעזה: בדנמרק מתנגדים לרכש של מערכות הגנה מישראל

מפלגות בקואליציה הדנית התנגדו לרכישת מערכות הגנה אווירית ישראליות, מטעמים מוסריים ● לפי שרים בממשלה הנוסח שהוסכם לבסוף מעורפל ו"יקשה מאוד" על רכש צבאי מישראל

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

החברה הישראלית שתספק שמונה מלט"ים לצי הגרמני

במסגרת העסקה יסופקו שמונה מל"טים מדגם הרמס 900 של אלביט לצי הגרמני ● בחברה הגרמנית מעריכים כי הפרויקט המשותף יושק בסלון האווירי בברלין ביוני

הטירה הצרפתית שזמינה על המדף / צילום: whisperauctions.com

אחד הנכסים היקרים אי פעם: כמה עולה טירה שהייתה פעם בבעלות משפחת רוטשילד?

הטירה, שבעבר הייתה שייכת למשפחת הבנקאים היהודית ובהמשך גם למלך מרוקו, מועמדת למכירה פומבית בסכום שמתחיל ב-454 מיליון דולר ● בטירה הצרפתית, מהמאה ה-12 החולשת על פני 2,500 מ"ר, יש 17 חדרי שינה, דיור נפרד לאנשי צוות, שלוש מעליות ואורוות היכולות להכיל עד 50 סוסים

מתחם תעש השלום / צילום: טלי בוגדנובסקי

המכרז במתחם תעש בת"א: כמה תעלה דירה באזור המבוקש?

מכירת הקרקע ל-528 דירות במתחם תעש השלום הוכיחה שיש ביקוש גבוה לקרקעות אטרקטיביות, אך המחישה עד כמה הענף רחוק משיאי עבר ● ודאי כשבצד הסיכון יש גם זיהום שטרם טופל

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

בכירי XTEND / צילום: כדיה לוי

הרחפנים הוכיחו את עצמם במלחמה: עכשיו החברה מגייסת 150 מיליון שקל

יצרנית רחפני התקיפה והמודיעין הישראלית אקסטנד מגייסת מיליונים בסבב גיוס שלישי (סבב B), זאת לאחר שהרחפנים שפיתחה הוכיחו את יכולתם במסגרת לוחמה בשטח עירוני סבוך בקרב יחידות צה"ל במלחמת "חרבות ברזל" ● בין המשקיעים החדשים - כלל-טק, קרן השקעות הטכנולוגיה של לן בלווטניק

במצרים מעריכים: נתניהו יכול להכריז על ניצחון בימים הקרובים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הערכות המצריות להמשך המלחמה, איך ניצחון של טראמפ ישפיע על התמודדות מול איראן ומה הפך את איראן וישראל לאויבות ● כותרות העיתונים בעולם 

עשן מתקיפות חיל האויר מיתמר מאזור רפיח / צילום: ap, Ismael Abu Dayyah

כלב רובוטי ורחפנים: איך תיראה הפעולה שתחסום את "צינור החמצן של חמאס"?

התמרון בעיר הדרומית ביותר ברצועה, רפיח, יאפשר לצה"ל לסגור את מנהרות ההברחה שמתחזקות את חמאס כלכלית ולוגיסטית ● הסכנה טמונה בהימצאות אפשרית של החטופים ובפגיעה באוכלוסייה האזרחית

כוחות צה''ל על הגבול עם רצועת עזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

צה״ל ושב״כ חיסלו את מפקד הכוח הימי של חמאס בעיר עזה

בכיר ישראלי לתקשורת הזרה: ממשלת ישראל מתוסכלת מעיכוב משלוחי הנשק • חיזבאללה דחה את המתווה של צרפת להסדרה בצפון • צה"ל תקף בלבנון: יותר מ-20 מטרות הותקפו מהאוויר ומהקרקע, כטב"ם התפוצץ באזור יערה • הותר לפרסום: מת מפצעיו פקד ייטב לב הלוי, פקד ולוחם בימ"מ, שנפצע באורח אנוש בפעילות מבצעית בטולכרם • עדכונים שוטפים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה מעורבת בוול סטריט; טבע זינקה ב-13%, שופיפיי התרסקה ב-18%, אובר ב-6%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.6% ורשם את רצף העליות הארוך ביותר השנה, שישה ימים ● שיא של שש שנים ברכישות העצמיות של מניות ● ניו יורק טיימס: הרווח זינק ב-81%, נוספו 210 אלף מנויים ● מלחמת השבבים: הממשל האמריקאי חוסם את יצוא השבבים של אינטל וקוואלקום ● חקירה בארה"ב: האם טסלה הטעתה את המשקיעים? ● רדיט וליפט עלו לאחר שעקפו את ציפיות האנליסטים

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: איל יצהר

מנהל רשות המסים תומך בהחזרת מס הרכוש על קרקעות פנויות

בכנס שקיים מכון אלרוב לחקר הנדל"ן אמר אהרונוביץ': "אני בעד החזרת מס רכוש בצורה חכמה", והוסיף כי "חלק מעליית מחירי הדיור בשנים האחרונות נבע גם מהעובדה שמי שמחזיק בקרקע שאפשר לבנות עליה, אין לו שום תשלום 'קנס' על קרקע כזו"