גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משלבים ידיים: איגוד השיווק יוזם אמנה להסדרת מערכת היחסים עם הפרסומאים

בעקבות כתבות גלובס שעסקו במשבר בענף הפרסום ובחלקם של המפרסמים בו, מציע איגוד השיווק לקיים שולחן עגול שבו שני הצדדים ידונו בכללי ההתנהלות ביניהם ● השיחות יחלו לאחר הבחירות לאיגוד חברות הפרסום, באמצע החודש. גיל סמסונוב צפוי להיבחר כיו"ר

נציגים מאיגודי השיווק והפרסום וכן מפרסמים גדולים ופרסומאים יגבשו ביחד את האמנה המוסכמת / צילום: Shutterstock, Rawpixel.com
נציגים מאיגודי השיווק והפרסום וכן מפרסמים גדולים ופרסומאים יגבשו ביחד את האמנה המוסכמת / צילום: Shutterstock, Rawpixel.com

על רקע סדרת הכתבות שפורסמו בגלובס, ובהן חשפנו את מערכות היחסים בין מפרסמים ומשרדי הפרסום, הוחלט באיגוד השיווק לפעול לחתימה על אמנה משותפת עם איגוד חברות הפרסום, שבה יוגדרו כללי התנהלות מכבדת בין הצדדים.

מדובר במהלך דקלרטיבי, שמטרתו לקבוע את גבולות הגזרה החדשים. כדי להוציאו לפועל, יתקיים "שולחן עגול" בהשתתפות נציגים מאיגודי השיווק והפרסום, וכן מפרסמים גדולים ופרסומאים, שיגבשו ביחד את האמנה המוסכמת. מצד המפרסמים תוביל את המהלך תלמה בירו, מנכ"לית איגוד השיווק, ומצד הפרסומאים יגאל בראון, מנכ"ל איגוד חברות הפרסום.

אמנם לאמנה או קוד אתי אין תוקף חוקי מחייב, וגם לא כלים "עם שיניים" לכפות את ההסכמים, אולם ההיסטוריה של הענף מוכיחה כי מדובר בכלי אפקטיבי. נזכיר כי לפני עשור נוסחה אמנת כללי ההגינות והאחריות בפרסום על ידי איגודי השיווק והפרסום, שאף קיבלה את ברכת הרשות השנייה.

מדובר בקוד אתי שבו נקבע מה מותר ומה אסור בפרסומות, בכל הקשור לאלימות, החפצה מינית וכדומה, והקוד היווה בסיס להפחתת הרגולציה באישור פרסומות מצד הרשות השנייה. עד לחתימת האמנה נדרשו המשרדים לאשר עם ערוצי הטלוויזיה כל פרסומת ששודרה מראש, עוד טרם הצילומים, וגם אחריהם.

לאחר ייסוד האמנה, המשרדים והמפרסמים שחתמו עליה ועמדו בה קיבלו 'מסלול מהיר' לפרסומות שלהם, ולא נדרשו יותר לאישורים מראש. היום הערוצים והרשות השנייה מתערבים רק במקרה שיש תלונות על פרסומת. לפני כשנה נוסחה אמנה נוספת, שהגדירה את כללי ההגינות בכל הנוגע לפרסום לצעירים.

אין אופציה לסנקציות

מנכ"ל חברת חשמל, עופר בלוך, המכהן גם כיו"ר איגוד השיווק, מספר לגלובס כי הופתע לקרוא על מערכות היחסים של חלק מהמפרסמים עם משרדי הפרסום, כפי שנשקפו בסדרת הכתבות. "מדובר בהתנהגויות לא רצויות בלשון המעטה, ואנחנו צריכים לטפל בהן, כל אחד בתחומו.

"כמנהלים, כולנו מתמודדים עם תופעות קיצוניות שנובעות ממשבר הקורונה, הסתגלות למערכות תחרותיות חדשות ושינויים טכנולוגיים, גם בתחום התעסוקה וגם במערכות היחסים בין ספק ולקוח. אני לא מכיר אישית את התופעות שתוארו בכתבות - מערכת היחסים שלי ושל אנשיי לא מתקרבת למה שתואר. אין דברים כאלה, ואם יש, אקטע אותם בצורה הכי חריפה שיש. ניהלתי חמש חברות, ובשום חברה שניהלתי לא הייתה לי מערכת יחסים כזאת - לא עם הפרסומאי שלי, וגם לא עם אף אחד מהספקים".

בלוך מזכיר את אמנת ההוגנות בפרסום שנחתמה בעבר בין המפרסמים לפרסומאים, ואומר כי הגיע הזמן לאמנה נוספת. "בתפיסה שלי, אנחנו שותפים. מערכת יחסים עם כל ספק - בוודאי עם משרד פרסום, שהוא ספק אינטימי שיושב במערכות ומכיר את האסטרטגיה והדילמות - צריכה להיות תקינה. כדאי לנסח כמה כללים פשוטים של 'עשה ואל תעשה', שכולנו נחתום ונהיה מחויבים להם, ומי שלא יהיה מחויב - ניתן יהיה לנקוט סנקציה נגדו".

לדברי בלוך, "אנחנו רוצים להקשיב מה מפריע לכל אחד מהצדדים - כי ברור שגם למפרסמים יש טענות על חוסר שקיפות, מחירים ואיכות עבודה. אבל למפרסם יש כלי נשק אולטימטיבי: להחליף משרד פרסום, למרות שאני לא חושב שזה הדבר החכם ביותר.
יש היום תחרות גדולה גם בין המפרסמים שפועלים באותו ענף, וגם בין הפרסומאים.

אנחנו חייבים להבין מה המצוקות של כל צד, ולנסח אמנה שאומרת 'אנחנו מתנהגים אחרת'. לא מתלהמים, לא מתנהגים בגסות ולא מנצלים חולשה זמנית של הצד השני, כי זה תמיד חוזר - היום המפרסמים חזקים ויש עליהם תחרות, ומחר תהיה כמות קטנה יותר של פרסומאים, ותהיה תחרות מסוג אחר".

עד כמה לעניין השקיפות ולמודל הכלכלי הקיים יש חלק בשיבוש מערכת היחסים?
"אצלנו בחברת חשמל אין בעיה כזאת מול הספקים, הכול שקוף. אבל יש מקומות שבהם סביר שעדיין יש. מהצד השני, משרדי הפרסום דורשים בצדק הערכה על העבודה שלהם, יכולת להתקיים בכבוד, מערכת יחסים הוגנת.
"אנחנו דורשים מהצד השני עבודה מקצועית, יכולת היענות בזמן סביר, ושלא יסתירו מאיתנו על מה אנחנו משלמים".

בחזרה למקצוענות

מי שאמורה להוביל את התהליך עצמו היא תלמה בירו, מנכ"לית איגוד השיווק. "אני לא יודעת אם יש בכלל אמנה כזאת בעולם, כי הקודים העסקיים-תרבותיים במדינות אחרות שונים מישראל", היא אומרת.

"ברוב השווקים בחו"ל הרבה יותר מפותחים מהבחינה הזאת, ולכן כנראה לא צריך שם קוד אתי. אני מאמינה שאם נגייס את הכוחות הנכונים מקרב המפרסמים והפרסומאים, נוכל לנסח משהו שכולנו נוכל לחיות איתו, ושיחזיר את יחסי הכבוד, ההערכה והמקצוענות בין מפרסמים לפרסומאים.

לדבריה, הכתבות בגלובס שעסקו בנושא "עוררו סוג של טלטלה בקרב המפרסמים חברי האיגוד, ואנחנו לא יכולים לעמוד מנגד מול מה שנחשף. רוב החברים באיגוד הם סמנכ"לי השיווק, ונוצר ביניהם שיח שאנחנו נעבה בישיבת הנהלת האיגוד הקרובה.

כמו בזוגיות

היוזמה של איגוד השיווק מגיעה בטיימינג נכון מבחינת איגוד חברות הפרסום, שם עוסקים בימים אלה בניסיון לנסח כללים מוסכמים על התנהלות במכרזי פרסום - מהחוליים הקשים שמעכירים את מערכת היחסים בין מפרסמים למשרדי פרסום. הרחבת השיח למערכת היחסים כולה מתקבלת באיגוד בברכה.

לדברי יגאל בראון, מנכ"ל איגוד חברות הפרסום, "צריך לעשות מהלכים בהידברות והסכמה. החלטה חד צדדית לא תביא לפתרון, ולכן יש לשבת עם הגוף שמייצג את כל הלקוחות העיקריים שלנו, ולקיים דיון.

"אנשי השיווק רוצים לראות ענף פרסום חזק, כי ענף מתמוטט לא משרת להם שום מטרה. כדי שיהיה פרסומאי חזק לצדם, צריך להסדיר את היחסים באופן שישמר את מעמדו בלי לגרוס אותו עד דק ולהפוך אותו לאבקה שאין בה שימוש.

"יש לנו כבר ניסיון בלהגיע להסכמות. בדרך כלל זה היה קל, כי הן שירתו את שני הצדדים באופן מיידי. במקרה הזה, ייתכן שיהיה מי שיחשוב שיש ניגודי אינטרסים.
"אני חושב שלשני הצדדים יש אותו אינטרס: לנו יש אינטרס שהמפרסם יצליח כדי שנתפרנס, ולמפרסם יש אינטרס שנצליח כדי שהוא יתפרנס. זהות האינטרסים יכולה להוביל לכך שהשוק יפסיק להיות ג'ונגל פרוע".

מה הדבר שיאפשר להגיע להסכמות עכשיו?

"יחסי פרסומאי-לקוח זה כמו זוגיות. יש דברים שמטאטאים מתחת לשטיח, ואז מתחיל להתפתח משבר. כשהוא מתפרץ, או שמתגרשים או שהולכים לטיפול זוגי.
"אנחנו הגענו לנקודה הזאת, כי הפיצוץ האחרון - סדרת הכתבות בגלובס, הפוסטים והטוקבקים בעקבותיהן, וגם פרשת בנק דיסקונט - הכול ביחד הוציא את כל הלכלוך שהוסתר בבית ולא דיברו עליו.

"בזוגיות ארוכת השנים עם המפרסמים הגענו למשבר, ועכשיו צריך להתחיל תהליך הידברות, כדי שנהיה חזקים אחד למען השני".

כאמור, השיחות יחלו לאחר שתיבחר הנהלה חדשה לאיגוד - בבחירות שייערכו ב-19 ביולי. לתפקיד היו"ר צפוי להיבחר הפרסומאי גיל סמסונוב, מבעלי גליקמן-שמיר-סמסונוב, שיש הסכמה רחבה בקרב המשרדים שהוא האיש המתאים להחליף את אמיר גיא (מנכ"ל משותף ומבעלי אדלר-חומסקי עד לפני כמה חודשים), שהחזיק בתפקיד בשנים האחרונות. בנוסף צפויים להיבחר תשעה חברי ועד מנהל, שיפעלו לצדו.

עוד כתבות

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות קלות בתל אביב; אופקו הלת' מטפסת בכ-4%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; קוואלקום מזנקת במסחר המוקדם לאחר הדוחות

הדאקס עולה ב-0.1% ● הניקיי ירד ב-0.1% ● בסין לא התקיים מסחר לרגל יום הפועלים ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

ראש הממשלה בנימין נתניהו נפגש עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן, היום / צילום: חיים צח-לע''מ

בלינקן הגיב בביטול לדברי נתניהו על מבצע ברפיח: "אנשים אומרים דברים"

לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • הבוקר: משפחות חטופים חסמו את נתיבי איילון בקריאה להשבת החטופים • דיווח: אם לא יהיו תקלות, הקמת הרציף ההומניטרי בעזה תושלם כבר ביום שישי • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם