גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אל תקרא לי יוטיובר: יוצרי התוכן העצמאים מרחיבים פעילות ברשת

עם העלייה במספר הפלטפורמות הדיגיטליות עולה גם שיעור הצעירים המתפרנסים מהן ● סקר חדש שערכה חברת ארטליסט הישראלית מציג את המגמות בתחום

הווידאו בלוגר מרק ווינס. 8 מיליון עוקבים והתמחות בטיולים ואוכל / צילום: צילום מסך מהיוטיוב של Mark Wiens
הווידאו בלוגר מרק ווינס. 8 מיליון עוקבים והתמחות בטיולים ואוכל / צילום: צילום מסך מהיוטיוב של Mark Wiens

לפני כשנתיים החליטה חברת לגו לחגוג 50 שנות נחיתה על הירח, במגוון רחב של פעילויות. כחלק מכך, היא גם ביצעה סקר בקרב 3,000 ילדים מארה"ב, בריטניה וסין, ושאלה אותם את השאלה האולטימטיבית: מה תרצו להיות כשתהיו גדולים. למשיבים הוצגו חמש אפשרויות: יוטיובר/וידאו בלוגר, מורה, ספורטאי מקצועי, מוזיקאי ואסטרונאוט. בארה"ב ובבריטניה, תשובת הווידאו הגיעה למקום הראשון (29% ו-30% בהתאמה), ואילו אופציית כוכבי הלכת הגיעה למקום האחרון (11%). בסין, אגב, עתיד החלל טוב יותר, והאסטרונאוט הגיע למקום הראשון (56%).

חברת  ארטליסט, שמפעילה קטלוג מוזיקה וסרטוני וידאו ליוצרי תוכן פרטיים ולחברות, בונה על הצעירים המערביים. החברה, שהוקמה ב-2016 ופועלת מחדר האוכל (לשעבר) של קיבוץ אפיקים ומתל אביב, היא מהשחקניות הגלובליות הגדולות בתחום, לצד שאטרסטוק ואדובי. בין לקוחותיה נמנים תאגידים גדולים כמו קוקה-קולה, נטפליקס, גוגל, אפל, מרצדס, אינטל ונייקי, אך המאסה הגדולה היא של יוצרים עצמאים. בסך-הכול יש לחברה יותר מ-6 מיליון לקוחות פעילים.

ארטליסט עורכת באופן קבוע סקרים אינטרנטיים שעל כל אחד משיבים כ-5,000 צעירים בני 16-34 מארה"ב, אירופה (בעיקר איטליה, גרמניה וצרפת), הודו, יפן וקוריאה, במטרה לבחון את המגמות בעולם הדיגיטל, ולהבין את הרגלי צריכת התוכן של היוצרים העכשוויים. הסקר של 2021 מצביע על שינוי מהותי בעולם היוטיוברים: אם בשנה שעברה 35% ממשיבי הסקר הגדירו עצמם כיוטיוברים, הרי שכעת רק 25% עושים כך. כ-28% מגדירים עצמם כיוצרי פרילנס, וכ-26% מגדירים עצמם כיוצרי תוכן.

"יוטיוב היא עדיין פלטפורמה דומיננטית - 2 מיליארד משתמשים נכון לסוף 2020 זה נתח שוק עצום, והוא גדל ב-200 מיליון יוזרים כל שנה. אבל גם אינסטגרם עושה שיפט לעולם הווידאו עם הרילס, והגידול של טיקטוק בשנה-שנתיים האחרונות הוא משוגע. פייסבוק דוחפת את אופציית הסרטונים, וגם לינקדאין נכנסו לתמונה", מסביר לירן פרידמן, ראש מחלקת הקריאייטיב של ארטליסט.

"יש היום המון פלטפורמות להפצת תוכן, ולכן אפשר להגיע לקהל יותר רחב ביותר אפיקים. זה הופך יותר נגיש ליותר ויותר אנשים. פעם היית צריך לצלם ולערוך, ולכן ייצרת רק ליוטיוב, היום הטלפון מספיק לך. זה לא מקרה שכל חברות הסלולר מדברות בעיקר על המצלמה שלהן כשהן משיקות מוצר חדש".

הקטלוגים של ארטליסט הם תוכן משלים לכל זה, "אבל אפשר גם לייצר וידאו מאפס מתוך המאגר", אומר פרידמן. "יש לנו המון לקוחות שנעים בין שני העולמות - הם מייצרים סרטים למותגים או סרטי תדמית, לצד תוכן אישי שלהם".

בארטליסט מזהים כמה מגמות בולטות בקרב יוצרי התוכן. "אנשים מחפשים בעיקר מוזיקה שמחה ו'מרימה', כי תוכן חיובי תמיד מתקבל טוב יותר. אלה שפועלים בעולמות ההיפ הופ והפופ מחפשים הרבה פילטרים, ובעולמות הווידאו יש הרבה שוטים של חלל וכוכבי לכת ואסטרונאוטים בתלת ממד".

הסרט הקצר משתנה

בדצמבר האחרון רכשה ארטליסט מתחרה אמריקאי שלה, האתר Motion Array, תמורת 65 מיליון דולר. באמצעות הרכישה הוסיפה החברה לקטלוג שלה 500 אלף מוצרים עבור יוצרי תוכן, כולל וידאו, גרפיקות, תבניות, אנימציה ואפקטים. בסך-הכול יש לארטליסט מעל 800 אלף תכנים דיגיטליים בשלושה קטלוגים - ארטליסט, מושן ריי וארטגריד.

מהסקר של ארליסט עולה כי כ-70% מיוצרי התוכן מעלים את התכנים שלהם ביוטיוב, ו-37% באינסטגרם. כ-60% השיבו שהם יוצרים את התוכן בעצמם, ומתוכם, כ-40% מגדירים את סוג התוכן שלהם כסרט קצר, וכ-40% כ-Vlog. "ההגדרות בעולמות האלה הן דבר מאוד דינמי", מסביר פרידמן. "פעם שורט פילם היה סרט עלילתי של 15 דקות, והיום יש המון סטאדי קייסס שאנשים יוצרים. סרטוני מטיילים, למשל, הם כבר ממש ברמה של סרט קולנועי גרנדיוזי".

התכנים הבולטים שהיוצרים העצמאים מעלים לרשתות החברתיות השונות הם טיולים, לייף סטייל, גיימינג, תוכן חינוכי וסרטוני הדרכה. רק 6% מתרכזים באופנה, ו-5% בטיפוח. "יש היום דור שגדל על נטפליקס ויוטיוב, רוצה את ההצלחות, ושואף להיות שם. לכן אני מאמין שעם השנים נראה את החלק של בני ה-16-24 בפעילות הזו צומח עוד יותר", אומר פרידמן.

 

בתשובה לשאלה מה האלמנט המשמעותי ביותר בתהליך יצירת התוכן, כ-86% ציינו את המוזיקה (מוזיקת רקע), כ-30% ציינו את האפקטים הקוליים וכ-15% ציינו את קטעי הווידאו. בארטליסט מציינים כי האתרים שלהם התחזקו בעקבות הקורונה, שהקשתה על יוצרי תוכן לצאת ולצלם בעצמם, וכפועל יוצא מזה גדלה הדרישה לשירותי "סטוק".

באופן מעניין, רק 9% מהמשיבים נמצאים בתחום יותר מעשור. 25% הצטרפו לעולם יוצרי התוכן במהלך השנה האחרונה - מה שמעיד על תאוצת המגמה.

הרווח הכספי

ומה באשר לפרנסה? כ-60% סיפרו כי הם עוסקים בתחום בהיבט העסקי ורואים בו כעבודה, ורק 37% עושים זאת כתחביב. למעלה ממחצית הנשאלים בסקר, כ-53%, השיבו כי הם מתפרנסים באופן חלקי או מלא מיצירת התוכן שהם מייצרים ומעלים לרשת. הכסף מגיע הן מפרסומות שמוצמדות לתוכן שלהם, והן משיתופי-פעולה עם מותגים - האופציה הרווחית יותר, לדברי פרידמן.

כ-55% דיווחו כי הם מרוויחים עד 5,000 דולר לשנה מתכני הווידאו שהם יוצרים ומעלים, כ-14% מרוויחים 10-30 אלף דולר בשנה, 8% מרוויחים 30-50 אלף דולר בשנה, 7% 50-100 אלף דולר בשנה, ו-3% בני מזל מרוויחים בשנה מקטעי הווידאו שלהם יותר מ-100 אלף דולר.

"בעיניי הקדמה תוביל לעוד פלטפורמות, וזה ייתן יותר אפשרויות להפיץ תוכן לקהל רחב, לבטא את עצמך, לשתף מה עובר עליך וגם להתפרנס" אומר פרידמן. "זה לא אומר שזה יבוא על חשבון יוטיוב ואינסטגרם, הם פה כדי להישאר".

ומה עם הישראלים? אנחנו אומנם עדיין לא שחקנים חזקים בתחום, אולם לדברי פרידמן "הקהל הישראלי עוקב אחרי הטרנדים, ומיישר קו עם מה שקורה בעולם המערבי. זה מגיע גם אלינו".

עוד כתבות

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

פלסטינים עוזבים את מזרח רפיח לאחר קריאות צה''ל להתפנות מהאזור / צילום: Reuters, Hatem Khaled

בכיר בחמאס לרויטרס: פינוי רפיח מצד ישראל הוא "הסלמה מסוכנת"

גורם ישראלי בכיר ל"ניו יורק טיימס": "היינו קרובים לעסקה, חמאס הקשיח עמדות - בגלל נתניהו"; לשכת רה"מ בתגובה: "שקר מוחלט" • דיווח: התקדמות בדרך להקמת כוח שמירת שלום ערבי בעזה • אחרי תקיפה בעומק לבנון: אזעקות בגולן ובגליל העליון • לקראת פעולה: צה"ל החל בפינוי האוכלוסייה ברפיח • עדכונים בולטים

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

בלגיה מאיימת: "לא יכולים להמשיך בסחר כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות מסחריות על מדינת ישראל בשל הפעילות שלה בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"