גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביטול הפטור ממס לכדורסלנים האמריקאים ישנה פחות משאתם חושבים

פסיקת בית המשפט המחוזי בעניין הפועל תל אביב ביטלה את הפטור של כל קבוצות הכדורסל ממס על שחקנים אמריקאים • אבל היא נוגעת רק לענף אחד, לא מזיזה את הגבינה של הקבוצות העשירות וככל הנראה לא תשפר את מצבם של הספורטאים הישראליים

משחק בין מכבי תל אביב להפועל ירושלים, יוני 2021 / צילום: עודד קרני, איגוד הכדורסל
משחק בין מכבי תל אביב להפועל ירושלים, יוני 2021 / צילום: עודד קרני, איגוד הכדורסל

נניח שאתם בעלים של עסק והמדינה הייתה מאפשרת לכם במשך שנים לבחור בין שני סוגי עובדים מקצועיים מאוד, מומחים בתחומם. שניהם דורשים שבסוף החודש הנטו שלהם בתלוש יהיה, נאמר, 42,000 שקל. על אחד מהם המיסוי הוא רגיל, לפי מדרגות המס הקבועות בחוק ובנוסף יחולו עליו כל ההפרשות לפנסיה כחוק. על השני לעומת זאת, לא יחול מס כלל ורק מעט מההפרשות - את מי הייתם לוקחים?

הדילמה המוזרה הזאת מתנהלת שנים בספורט הישראלי בחסות אמנת המס בין ישראל לארה"ב, והיא זו שהפכה בעיקר את הכדורסל הישראלי למקום שבו דווקא השחקן הישראלי אינו רצוי. בעוד שעל השחקן הישראלי חל מס מרבי שהופך אותו ליקר מאוד עבור הקבוצות והמעסיקים, שחקנים אמריקאים שנוחתים כאן במשך שנים הפכו לאטרקטיביים יותר בזכות האמנה שמאפשרת לשלם להם שכר של 400 דולר ליום (כ-42,000 שקל בחודש) מבלי שיחול עליהם מס כלל.

הפרשנות הזאת לאמנת המס הפכה את הכדורסל הישראלי למה שהוא היום - רכבת של שחקנים זרים שמתחלפים בקצב מסחרר, לצד ישראלים שנדחקים לקצה הספסל והופכים ללא-רלוונטיים. העיוות הזה התנהל כאן בשלוות נפש במשך שנים, עד השבוע האחרון.

הפסיקה והטלטלה

פסיקת בית המשפט המחוזי בתל אביב מהימים האחרונים בעניינה של הפועל תל אביב קבעה כי הפרשנות של קבוצות הכדורסל לאמנה הייתה שגויה וביטל את הפטור ממס על השחקנים הזרים ועל שחקנים שמשתכרים מעל 400 דולר ליום. משמעות הפסיקה, היא שכל השנים הללו, שבהן הועדפו שחקנים ושחקניות אמריקאים על פני ישראלים וישראליות משיקולי מס, מקורן למעשה בפרשנות לא נכונה של האמנה. עידו, תמר, גל ועדי, סליחה שהפכתם לסוחבי מגבות ולנושאי כלים. טעות, טועים. קורה.

לא ניכנס כאן להסבר הארוך והמפורט של שופט המחוזי בתל אביב הרי קירש, שקבע מדוע שחקנים אמריקאים בקבוצה לא זכאים ליהנות מהפטור ממס שניתן מכוח אמנת המס בין ישראל לארה"ב על השכר שמשולם להם. כן שווה להתעכב על הביקורת המרומזת של השופט קירש על רשות המסים, שכבר זכתה לפני יותר מעשור, בתיק דומה שעסק בפרשנות שגויה של קבוצות הכדורסל על אמנת המס - אבל משום מה עד היום לא באה לקבוצות בדרישה או באמצעי אכיפה כדי שיתחילו להתנהג אחרת. כך המשיכו לנחות כאן אמריקאים והמשיכו לשלם מס אפס, כשהקבוצות יודעות שיום אחד, אולי - מי יודע - השד יתעורר שוב.

מה יקרה עכשיו? רו"ח יאיר בנימיני מייסד ושותף במשרד יאיר בנימיני ושות' המתמחה במיסוי, אומר כי "מבחינת החוק, רשות המסים יכולה ללכת אחורה עכשיו לכל קבוצות הכדורסל בישראל עד שנת 2015, השנה שבה תיקי המס עדיין פתוחים, ולדרוש את תשלומי המס שלא שולמו בגין העסקת שחקנים אמריקאים". אבל ספק אם זה יקרה. קבוצות גם ככה מתגלגלות בקושי וחיות מהיד לפה. ובינינו, מי באמת ישלם את הסכום שיידרש? זה יתגלגל בסופו של יום לעיריות שמתקצבות את הקבוצות ומשם לארנונה שמשלמים התושבים.

מה שכן רצוי שיתרחש בתקופה הקרובה, הוא התאמה של הקבוצות למצב החדש. ייתכן שבמקום חמישה שחקנים אמריקאים שנכללים בדרך קבע בסגל ויושבים תחת הקטגוריה של "שחקני 400 דולר ליום" נראה פתאום רק ארבעה. אבל לא כדאי לבנות על זה. ההריסה של השחקן הישראלי והתבססות על זרים כל כך הרבה שנים כנראה לא תייצר מציאות חדשה. סביר שייעשה ניסיון למצוא דרך, בתוך המערך הקיים, לשחק עם העלות הנוספת שמוערכת בכמה עשרות אלפי דולרים בחודש.

השטח המת של ההחלטה

העיוות שנוצר בספורט בגלל אמנת המס עם ארה"ב הוא רק חלק מהתמונה. הפיל הגדול עדיין על המגרש. למעשה, התיקון שעושה בית המשפט המחוזי לא פותר את הבעיה הגדולה; החוק שחוקק בישראל בתחילת שנות ה-90 וקובע כי ספורטאי זר ישלם בישראל מס מרבי של 25% בלבד.

כלומר, גם עכשיו כדורסלנים אמריקאים עדיין יהיו אטרקטיביים יותר, מאחר שגם במצב הנוכחי המס שיידרשו הקבוצות לשלם עבורם יהיה נמוך יותר ביחס לישראלים.
באופן פרדוקסלי, מי שלא ייפגע בכלל מההחלטה של בית המשפט המחוזי הן הקבוצות הגדולות והעשירות שמעסיקות את השחקנים היקרים שמשכרים מאות אלפי דולרים בשנה. במילים אחרות: הפועל ירושלים ומכבי ת"א. הן גם ככה מעסיקות שחקנים יקרים יותר ולא נהנות מאמנת המס שחלה רק על שחקנים זולים יותר.

מי עוד לא ייפגע מההחלטה של המחוזי בעניין אמנת המס? קבוצות הכדורגל. בכדורגל הישראלי אין אמריקאים (למעט ג'וש כהן שוער מכבי חיפה שגם ככה לא נכלל בשכר של עד 400 דולר ליום), וכנ"ל בשאר הענפים שלא מושתתים על זרים אמריקאים. הם ימשיכו ליהנות ממס מרבי של 25% בלבד על העסקת זרים.

בממשלה נמנעים

למה שרי הספורט לדורותיהם שתמיד מזכירים את חשיבות השחקן הישראלי לא ממהרים לפעול לביטול חקיקת המס המופחת לזרים? בעיקר בשל חשש פוליטי. בכיר במשרד הספורט אומר לגלובס כי "להתעסק עם סוגיית המס זה אומר לריב עם כל העולם, והשרים יודעים שהם עלולים לשלם על זה מבחינה פוליטית". במהלך השנים הביאו כמה שרים את סוגיית ביטול הטבות המס לספורטאים זרים לחוק ההסדרים, אבל בסופו של דבר נאלצו לסגת לאחור בשל לובי ולחצים שהופעלו מטעם גופי הספורט והקבוצות.

דווקא עכשיו יכול משרד האוצר להיתלות בנושא הפסיקה של בית המשפט המחוזי כדי להביא את ביטול הקלות המס לספורטאים הזרים לחוק ההסדרים. למה? קודם כל כי הפסיקה של המחוזי בעניין אמנת המס רק תנציח בכדורסל את הפערים בין הקבוצות העשירות לקטנות. בנוסף, הכסף הגדול נמצא בסוגיית ה-25%. כלומר, הטיפול שנעשה עכשיו לא נוגע בשחקני הכדורגל שמרוויחים את המשכורות הגבוהות ובכדורסלנים מהקבוצות העשירות.

וגם כי אי אפשר יותר לתרץ את חוסר הרצון לגעת במגזר הזה של בעלי הקבוצות והספורטאים הזרים. משבר הקורונה והתקציב שצריך להעביר בקרוב מדגישים את הצורך למצוא מקורות הכנסה בכל מקום (גם אם מדובר ב"כסף קטן" של כמה מיליוני שקלים בשנה). אם תושבי כפר ורדים, ועוד 20 ישובים אחרים, ייאלצו להיפרד מהטבות המס בטענה שהדירוג הסוציואקונומי שלהם לא מצריך הקלות מס - מה נגיד על ספורטאים שמרוויחים חצי מיליון דולר ומעלה ושעל הדרך הפכו את הספורטאים הישראלים לסחורה סוג ב'?

ממינהלת הליגה בכדורסל נמסר בתגובה: "בשלב זה אנחנו לומדים את פסק הדין ולאחר מכן נחליט כיצד לפעול".

עוד כתבות

פעילות כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: שני לוחמי סיירת גבעתי נפלו בלחימה בעזה

נועם בטאן ונחמן מאיר חיים וקנין ז"ל נהרגו בקרב בדרום הרצועה, 4 לוחמים נפצעו ● חילופי אש בגבול הצפון: 10 רקטות שוגרו לגליל המערבי, כטב"ם של חיזבאללה התפוצץ בקיבוץ יפתח • קרובי חטופים מחוץ לקריה: "הרחבת הפעולה ברפיח משמעותה הפקרת חטופים חיים" • עדכונים בולטים 

מערכות הגנה אוויריות בתרגיל פולני. ורשה חתמה על הסכמי רכש בעשרות מיליארדים / צילום: Reuters, Kacper Pempel

עם הסכמים בעשרות מיליארדים: המדינה שמתכננת להקים את הכוח הצבאי הגדול ביותר באירופה

פולין מתכננת להכפיל את מספר החיילים שלה והיא אף הזמינה את מדינות נאט"ו לאחסן נשק גרעיני בשטחה ● בנוסף לכך חתמה ורשה על הסכמי רכש צבאי בעשרות מיליארדי דולרים בשאיפה לבנות את הצבא הגדול באירופה ● צעדים אלו מסמנים את המתיחות באירופה מאז פלישת רוסיה לאוקראינה: "צריך להבין שהתחיל עידן חדש - העידן שלפני המלחמה"

יו''ר המחנה הממלכתי, בני גנץ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

גנץ באולטימטום לנתניהו: "תוכנית פעולה חדשה עד ה-8.6 או שנפרוש מהממשלה"

יו"ר המחנה הממלכתי תקף את רה"מ בהצהרה ואמר: "בתקופה האחרונה דבר מה השתבש. החלטות חיוניות לא התקבלו. מעשים מנהיגותיים הנדרשים כדי להבטיח ניצחון לא נעשו" • ראש האופוזיציה לפיד: "גנץ צריך להודיע הערב שהוא פורש מהממשלה האיומה בתולדות המדינה, שהוא לא יסייע עוד לנתניהו להישאר בשלטון, ושהוא קורא לבחירות"

בעסקה מורכבת נדרש המתווך להראות הישגים כדי להיות ראוי לעמלת תיווך / אילוסטרציה: Shutterstock

בעסקה מורכבת נדרש המתווך להראות הישגים כדי להיות ראוי לעמלת תיווך

האם יש לשלם דמי תיווך אף שפעולות התיווך הופסקו ביוזמת המוכרים ולאחר זמן התנהל מו"מ ישיר בין המוכרים לקונים?

מיירט הלייזר ''דראגון פייר'' / צילום: יוטיוב

הטיל הקטלני החדש של רוסיה, וישראל מקדימה את בריטניה ביירוט לייזר

ארה"ב מקדמת את שדרוג טילי הכתף וטילי השיוט הזעירים שלה ● רוסיה הופכת את טילי השיוט שלה לקטלניים יותר ● וספינות מלחמה חדשות של בריטניה יכללו את מערכת יירוט הלייזר "דראגון־פייר" ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אתר בנייה. ''יותר מ־90% מכוח האדם במקצועות 'הרטובים' היו בידי עובדים פלסטינים'' / צילום: Shutterstock

חומרים תוצרת הארץ ושימוש בטכנולוגיה: איך להוציא את ענף הבנייה לעצמאות

אירועי מלחמת "חרבות ברזל" הבהירו היטב עד כמה היה ענף הבנייה תלוי שנים בגורמים לא יציבים ● האתגר העצום שאיתו הוא מתמודד עשוי לסייע בשינוי החשיבה: "המדינה צריכה להיות עצמאית גם בבנייה"

צומת גלילות / צילום: שלומי יוסף

המוסד רוצה תחנת רכבת, ומשרד התחבורה שוכח את השיקולים המקצועיים

אתמול נחשף בגלובס כי במשרד התחבורה בוחנים לשנות את תוכניות המטרו כך שיעמדו בבקשת המוסד לתחנת רכבת צמודה למטה הארגון ● מדובר בעוד הוכחה לבעיה הקשר ביותר בתכנון התחבורה בישראל: העדפת לחצים מגוונים ושיקולים פוליטיים על שיקולים מקצועיים

מטוס קרב F-15. ''עשרות אם לא יותר כלי חיל האוויר'' / צילום: דובר צה''ל

"התאמנו ליותר מזה": המתקפה האיראנית מעיניים של נווט קרב

כחלק מההכנות לאחד מרגעי השיא של חיל האוויר במלחמה, טייסי הקרב דימו תרחישים של מתקפה מאיראן באמצעות סימולטורים - כך מספר נווט הקרב רס"ן (מיל') א' שנטל חלק ביירוט ● "המאמן מאפשר לתרגל כמה גזרות, יום או לילה"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

הוועדה לבחירת שופטים בחרה 28 שופטים ורשמים חדשים

16 שופטים נבחרו לבתי המשפט לענייני משפחה, תעבורה ולבתי משפט השלום, ו־12 רשמים בכירים מונו במרכז, בדרום ובצפון ● בבימ"ש השלום ובביהמ"ש המחוזי בירושלים טרם מונו שופטים בשל מחלוקת על זהותם ובשל דרישתו של לוין שכל המינויים יהיו בהסכמת כל חברי הוועדה, על אף שהחוק לא מחייב זאת

המחירים משתוללים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה בשליטה? בינתיים המחירים משתוללים

בעולם הסטרילי של הפרסומות מתחילים להכיל ● קבוצות השוליים מדברות על ממלכת יהודה וישראל ועל בגידה מבפנים ● והאינפלציה עוד לא מסונכרנת עם המצב בשטח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

רכבי טויוטה חונים בשכונת מגורים. מכת גניבות רכב / צילום: טלי בוגדנובסקי

יותר מ-20 אלף שקל: הצעה לביטוח מכונית טויוטה חושפת את טירוף המחירים שגרמה מכת גניבות הרכב

פוסט שפורסם ברשתות החברתיות גילה כי כדי לבטח את אחד הרכבים הגניבים בישראל, טויוטה RAV4, נדרשה בעליו לשלם סכום המגיע כמעט לשישית משווייו ● "זו אמירה חד משמעית ללקוח, שאת הדגם הזה החברה לא רוצה לבטח", אומרים בלשכת הסוכנים ● בשוק ממליצים לרוכשי מכוניות לכלול את עלות הביטוח בשיקולים בעת רכישת רכב חדש

עו''ד ד''ר גיל-עד נועם במהלך הדיון / צילום: Reuters, Yves Herman

ישראל לבית הדין בהאג: משמעות עצירת המלחמה - 132 חטופים ירקבו במנהרות חמאס

אחרי שבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג קיים דיון בבקשה שהגישה דרום אפריקה להוציא צווים להפסקת המלחמה, המשלחת הישראלית השיבה על טענותיה ● המשנה ליועמ"שית למשפט בינלאומי, עו"ד ד"ר גיל-עד נועם, העומד בראש המשלחת: "לקרוא למשהו 'רצח עם' שוב ושוב, לא הופך את זה לרצח עם" ● במהלך הדיון נקראו קריאות ביניים והדיון הופסק למספר שניות

נשיא מצרים א סיסי וראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו / צילומים: AP, Shutterstock, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט)

קהיר מאיימת על ירושלים, בזמן שהיא זקוקה לגז הישראלי יותר מאי פעם

בעקבות תמרון צה"ל במרחב רפיח בוחנים המצרים מחדש את היחסים עם ישראל, אלא שנראה שבפן האנרגטי, האפשרויות של מצרים מוגבלות ● ישראל אמנם צריכה את צינורות ההולכה המצריים, אבל גם השכנה ממערב זקוקה לנו, נוכח צפי למחסור חמור בגז בקיץ

יעל דיין / צילום: איל יצהר

חה"כ לשעבר יעל דיין הלכה לעולמה

לאחר שנים רבות של פעילות ציבורית וחברתית, יעל דיין נפטרה בגיל 85 • דיין, בת למשפחת ה"אצולה" הישראלית המפורסמת, התפרסמה גם כסופרת וכפעילה למען השלום במגוון מסגרות, וכיהנה עד לשנת 2013 במועצת עיריית תל אביב - שם שימשה גם כסגנית ראש העירייה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

יורשים לא צורפו להליך שהכריע בזכויות על קרקע. מה קבע העליון?

העליון פסק כי קרקע בנווה צדק תירשם על שם בנו של בעל קרקע שהלך לעולמו - אך הדיון הוסתר מצאצאים נוספים שלו ● אישה ביקשה להרות מזרעו של בן זוגה המנוח, אך משפחתו הציבה בפניה תנאי לפיו עליה לוותר על זכויות ממוניות ● אדם ערך הסכם להחלפת קרקעות עם המדינה, אך קיבל פחות משליש מהשטח שהתחייבה לו

פרויקט נופי אילן באבו גוש / צילום: viewpoint

השכונה החדשה באבו גוש: פנטהאוז נמכר ב־3.8 מיליון שקל

בפרויקט מגורים שנבנה בשכונה המערבית החדשה באבו גוש, נמכר פנטהאוז בן 6 חדרים בשטח 174 מ"ר עם מרפסת בשטח של 83 מ"ר ● בשנים האחרונות חלה עלייה בהתחלות הבנייה ביישוב המדורג באשכול 3 מתוך 10 בדירוג החברתי כלכלי של הלמ"ס • הרוכשת היא תושבת פסגת זאב

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות קלות; וולמארט שברה את שיא כל הזמנים לאחר הדוחות

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● האיחוד האירופי פתח בחקירה נגד מטא ● ברק עילם, מנכ"ל נייס פורש מתפקידו • יפן: התוצר הגולמי ירד ב-0.5%, יותר מהצפי ● אוסטרליה: עלייה בשיעור האבטלה ● וגם, התעלומה שנפתרה: נחשפה המניה שוורן באפט רוכש בסתר כבר חצי שנה

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Denes Erdos, Jacob King, Brendan Smialowski)

מה יציל את אוקראינה מתבוסה ומה יעשו דגלים פלסטיניים לעצמאות סקוטלנד

אוקראינה מתחננת לשבע סוללות פטריוט ובלינקן פורט על גיטרה ● האם האינפלציה בארה"ב יורדת מאוחר מדי ● במרחק 17,000 ק"מ מצרפת, המחוז הצרפתי עולה באש ● לאומנים סקוטיים עם דגלי פלסטין ● ראש ממשלה אחד נורה, השני יצא לפנסיה לאחר 20 שנה ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

דב קוטלר בכנס הפוטנציאל והתשואה של החברה הערבית בישראל / צילום: כדיה לוי

דב קוטלר מדבר לראשונה על הפרישה, בריחת גופים מממנים זרים והפוטנציאל של החברה הערבית

מנכ"ל בנק הפועלים הפורש השתתף בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס והתייחס למצב הכלכלי של ישראל ● "יחסית למלחמה אנחנו בהחלט במצב סביר, אבל השאלה היא התשקיף קדימה ואותי הוא מטריד", אמר דב קוטלר ● "יש לבנק 20 סניפים בחברה הערבית. אין ספק שבהרגלי הצריכה של עולם האשראי, יש הבדלים משמעותיים אבל יש גם התקדמות וצריך להשקיע גם בחינוך"

תצוגה מקדימה למכירת תיקי בירקין בלונדון. המחיר מגיע למאות אלפי דולרים / צילום: Reuters, Yui Mok

ההשקעה המפתיעה שזינקה יותר מזהב בעשור האחרון

מי חשב שלקוחות נובורישים יסכימו להוכיח שהם ראויים לרכוש תיק, לחכות ברשימה המתנה אינסופית ולשלם עשרות אלפי דולרים? אלא שזה לא תיק, זה בירקין, והוא עשוי להתגלות כהשקעה הכי משתלמת בשוק