גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טסלה משנה את השוק החשמלי, והיבואנים נאלצים לשלוף אסטרטגיות חדשות

ענף הרכב הישראלי השמרן מגלגל כ-40 מיליארד שקל בשנה מרכבי בנזין ודיזל ונמצא כיום נמצא בנקודת מפנה לנוכח המעבר המואץ לחשמל ● אילו מהלכים "חשמליים" יבצעו היבואנים השונים בחודשים הקרובים ואיזה דגמים חדשים ינחתו אצלנו

טסלה 3. שינתה את פני השוק החשמלי בישראל / צילום: יח"צ
טסלה 3. שינתה את פני השוק החשמלי בישראל / צילום: יח"צ

עשר שנים חלפו מאז התנפץ חלום הרכב החשמלי של "בטר פלייס" על החומות המבוצרות של ענף הרכב הישראלי. בשנים שחלפו מאז לא השתנתה מהותית חלוקת הכוח המסורתית בענף הרכב והליסינג, שמגלגל כ-40 מיליארד שקל בשנה, וגם לא הרגולציה והמיסוי של הרכב החשמלי בישראל.

אבל הסיטואציה, שמציב כיום הרכב החשמלי בפני הענף שונה מלפני עשור. כיום הדחיפה למעבר מבנזין לחשמל מגיעה מלקוחות הקצה ומיצרני הרכב הגלובאליים עצמם, שלפני עשר שנים לא גילו שום נכונות לשנות הרגלים.

הענף ניצב היום בנקודות מפנה אסטרטגית, שתאלץ את השחקנים הוותיקים לאמץ שיטות תחרותיות חדשות ולמצוא מקורות הכנסה חלופיים לתחומים רווחיים, דוגמת חלפים, טיפולים וליסינג. התהליך לא יתרחש מיידית וגם לא באופן אחיד מכיוון, שיצרני הרכב בעולם נמצאים כיום ברמת מוכנות שונה לקראת כניסה לשוק הרכב החשמלי. אבל הרכבת כבר יצאה מהתחנה ובחודשים הבאים יבצעו הקבוצות העסקיות הגדולות מהלכים משמעותיים לקראת נקודת המפנה הבלתי נמנעת. הנה תמונת מצב עדכנית של מה, שמתרחש כיום מאחורי הקלעים בכמה ממוקדי הכוח של הענף

כלמוביל: מרצדס ויונדאי

צפי כניסה לשוק: רבעון 3, 2021. קבוצת יבוא הרכב הגדולה בישראל ערכה בשנתיים האחרונות "פיילוט" ראשוני בשוק החשמלי עם רכב של יונדאי, ששווק בכמות מוגבלת, ומספר חשמליות יוקרתיות של מרצדס. את הקפיצה שלה לשוק היא תתחיל באוגוסט עם שני דגמי דור חדש של יונדאי מוטורס.

הראשון הוא יונדאי "איוניק 5", שמיועד להתחרות ישירות בטסלה בכל הנוגע לטווח, ביצועים ומחיר. השני הוא גרסה חשמלית לגמרי של הג'יפון הפופולרי "קונה". שני הדגמים לא נהנים מהתדמית שיש לטסלה, אבל יש לכלמוביל שני יתרונות בולטים על טסלה ישראל: מערך שירות ארצי מקיף וקשר כמעט סימביוטי עם שוק הליסינג הרעב להנחות. לכך יש להוסיף צפי להתרחבות מהירה של היצע הדגמים החשמליים של מרצדס, שאותם תשיק היצרנית בחודשים הבאים.

צ'מפיון מוטורס: סקודה, פולקסווגן, אאודי

צפי כניסה לשוק: רבעון 4, 2021. בתום השקעה של כ-10 מיליארד אירו ברכב חשמלי מתחילה קבוצת פולקסווגן לקטוף את הפירות. באירופה היא עקפה השנה את טסלה בהיקף מכירות הרכב החשמלי, לפי הקבוצה, והמומנטום רק מתגבר ככל שמצטרפים לשוק עוד דגמים שמיוצרים באירופה ובסין.

כבר לפני שנתיים החלה הקבוצה לשווק את אאודי אי-טרון, אבל דגמי ה-MASS מגיעים לישראל באיחור אחרי העולם בשל קשיי אספקה וסדרי העדיפויות של היצרן. ההפוגה נוצלה בקבוצה להכנה אסטרטגית של מערך המכירות והשירות והיבוא יתחיל עם מספר דגמי מפתח, בעיקר דגמי קרוס-אובר מבית פולקסווגן, סיאט וסקודה, דוגמת "סקודה אנייק" ופולקסווגן ID.4. הם אמורים להציע יחס תחרותי של טווח/ביצועים ושימושיות ומחירים מקבילים או נמוכים מטסלה, כמו באירופה. זאת לצד אאודי, שגם היא תקבל לקראת תחילת השנה הבאה תגבור מדגמים חשמליים נגישים יותר.

לצ'מפיון יש עוד זרוע "חשמלית" מעניינת, שותפות בסוכנות היבוא של BYD הסינית, אחת מיצרניות הרכב החשמלי הגדולות בעולם. אבל המותג "סובל" מעודפי ביקוש בסין ולא אצה לו הדרך להיכנס למערב.

יוניון מוטורס: GEELY

צפי לכניסה לשוק: רבעון 4, 2021. את "הפיילוט החשמלי" שלה בישראל עשתה עד כה יבואנית טויוטה באמצעות כמות מוגבלת של דגמי קרוס-אובר חשמליים מבית GAC הסינית. אולם המהלך האסטרטגי שלה בפלח יתחיל עם השקת קרוס-אובר חשמלי ראשון מבית המותג הסיני GEELY.

הסיפור של GEELY שונה מ-GAC: הרכב של GEELY מגיע עם תקינה אירופאית מלאה ולפיכך אינו מוגבל בכמות שניתן לשווק בישראל (להבדיל מ-GAC), הטווח יהיה יותר שימושי ומאחורי המותג ניצבת קבוצה סינית עם אוריינטציה יותר "אירופאית" ומוטיבציה חזקה לשווק את "מותג הבית" שלה במערב, שמן הסתם תבוא לידי ביטוי בתמחור אגרסיבי.

יוניון היא גם שחקנית ותיקה בשוק הליסינג ויש לה עוד שני יתרונות מקומיים משמעותיים: בבעלותה חברת לאספקת פתרונות טעינה מהגדולות בארץ, ויש לה ניסיון רב ערך בשוק הרכב החשמלי לטוב ולרע. בתמונה הרחבה גם המהלך הזה הוא סוג של פיילוט לקראת תהליך ה"התחשמלות" של טויוטה ולקסוס החל מ-2023.

טלקאר: קיה וסרס

צפי לכניסה לשוק: ברבעון הנוכחי. קיה מבית קונצרן יונדאי מוטורס כבר בעיצומו של מהלך אגרסיבי לכניסה לשוק הרכב החשמלי בעולם והדגם הראשון יהיה מעין קרוס-אובר ספורטיבי, שיתחרה ישירות בטסלה 3 עם גרסאות ביצועים וטווח ארוך במיוחד. לישראל הרכב צפוי להגיע רק ברבעון הראשון של 2022 ובינתיים החברה תסגור את הפער עם גרסה חשמלית של ה"נירו" המוכרת, שתכוון ככל הנראה לציי הרכב הרעבים לחשמליות, שעמם יש ל"טלקאר" יחסים הדוקים.

הכניסה המאוחרת בהשוואה לחברה-האחות יונדאי מוטורס תאפשר לטלקאר ללמוד את הטקטיקות של יונדאי המתחרה ולשריין לעצמה כמויות מלאי משמעותיות, שהן כרגע נקודת התורפה של כל החשמליות, כולל של יונדאי.

בחזית אחרת לומדת טלקאר את שוק הרכב החשמלי עם דגם ראשון של המותג הסיני SERES, קרוס-אובר חשמלי במחיר של משפחתית בנזין. בחודשים הבאים אמור להצטרף אליו גם דגם פרמיום של המותג עם טווח של למעלה מ-500 ק"מ.

לובינסקי: MG, פיז'ו, סיטרואן, אופל

צפי לכניסה לשוק: מיידי. לובינסקי נכנסה אסטרטגית לפלח החשמלי לפני שנתיים עם המותג MG ומאוחר יותר עם דגמים חשמליים של פיז'ו ואופל והיא נמצאת כיום במקום השני בטבלת המכירות בפלח אחרי טסלה. אבל זו רק ההתחלה. עוד השנה ינחתו כאן דגמים חשמליים חדשים של מותגי קבוצת האם PSA (כיום חלק מקונצרן "סטלנטיס") כולל פיז'ו, סיטרואן, אופל ו-DS, בשנה הבאה תציע הקבוצה מערך צפוף של חשמליות אירופאיות במגוון תצורות והצלחתן תהיה תלויה בתמחור ובגמישות היצרן.

קבוצת מאיר: וולבו, פולסטאר

צפי לכניסה לשוק: מיידי. קבוצת וולבו נמצאת בבעלות GEELY הסינית מזה למעלה מעשור מה, שמעניק לה קרש קפיצה מוקדם לפלח. את המסע החשמלי מתחילה "מאיר" בימים אלה עם משלוח ראשון של וולבו XC40 חשמליות, שאמורות לתת מענה לדגמים כמו מרצדס GLA החשמלית, אבל עם "טוויסט" של הספק עילי (400 כ"ס). ההיצע יורחב מאד ברבעונים הבאים ועשוי לכלול גם את דגמי הפרמיום החשמליים של "פולסטאר", המותג האח של וולבו, שבמספר שווקים באירופה כבר מתחרה בהצלחה בטסלה.

קרסו מוטורס: רנו, ניסאן

צפי לכניסה לשוק: מחצית ראשונה 2022. חלוצת הרכב החשמלי בישראל בתקופת "בטר פלייס", הקפידה לשווק בישראל בעשור החולף את הדגמים החשמליים של רנו-ניסאן דוגמת ניסאן ליף ורנו זואי. אבל דווקא היכרותה ארוכת השנים עם הפלח הזה, שלא גרם לה נחת, גורמת לה להתייחס כיום לרכב החשמלי בזהירות רבה על תקן "אין חכם כבעל ניסיון".

המצב ישתנה בלית ברירה בשנה הבאה כאשר קבוצת האם רנו-ניסאן תתחיל להשיק רצף של דגמים חשמליים לשוק ה-MASS. קרסו שולטת כיום בחברת הליסינג השנייה בגודלה בישראל, אחרי המיזוג של "קל אוטו", וניתן להניח שאם וכאשר היא תתחיל להיכנס לשוק באינטנסיביות המהלך שלה יכלול גם תוכניות ליסינג ייעודיות לרכב חשמלי.

סמלת: פיאט, FAW

צפי לכניסה לשוק: מחצית ראשונה של 2022. הקבוצה שמייצגת את החלק האיטלקי/אמריקאי של קבוצת "סטלנטיס" ביצעה ברבעון השני מהלך מפתיע כשהביאה לכאן את חשמלית ה-MASS הראשונה של פיאט, ה-500 העירונית, עם תמחור אגרסיבי. פיאט מתכננת עוד דגמים חשמליים רבים במשפחה, אולם הם לא יגיעו בטווח הקרוב. בינתיים, אולי כבר במחצית הראשונה של 2022, תסגור הקבוצה את הפער עם דגמי קרוס-אובר חשמליים של המותג הסיני FAW

דלק רכב: ב.מ.וו, פורד

צפי לכניסה לשוק: רבעון ראשון 2022. מאזדה תיכנס אסטרטגית לפלח הרכב החשמלי בעוד כמה שנים, אבל הקבוצה כבר פעילה בפלח עם רכב פנאי חשמלי ראשון של ב.מ.וו, שאליו תצטרף בחודשים הקרובים ספורט-סדאן חשמלית, שאמורה להתחרות בגרסאות בעלות המפרט העילי של טסלה. המהלך האסטרטגי של החברה בשוק הנגיש יותר (יחסית) יתחיל ברבעון הראשון של 2022 עם כניסת הקרוס-אובר החשמלי-ספורטיבי של פורד "מאך E". הרכב כבר מוצע בערוץ היבוא העקיף בטווח המחיר של 270-330 אלף שקל אך זו לא בהכרח אינדיקציה למחיר היבוא הסדיר.

עוד כתבות

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירה בקריות נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. כמה היא תהיה שווה אחרי תמ"א

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מה יכולים אנשים בגיל העמידה לעשות עכשיו כדי למנוע דמנציה בעתיד

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים יותר כאשר אתם מתבגרים

דרכון ישראלי / צילום: Shutterstock

מהיום: אפשר לחדש דרכון ותעודת זהות באינטרנט. כך זה יעבוד

לאחר שבשנה שעברה נרשמו "פקקים" חסרי תקדים בדרך להנפקת דרכונים ותעודות זהות, חוק חדש שנכנס לתוקף מאפשר לבצע את התהליך באופן מקוון ● כיצד זה יעבוד, ולמי הדבר יתאפשר? ● גלובס עושה סדר

נתן חץ / צילום: תמר מצפי

אלוני חץ רושמת עוד הפסדי שיערוך של 400 מיליון שקל

בשנה וחצי האחרונות מניית אלוני חץ איבדה כ-60% מערכה, כשהחברה רושמת הפסדי שיערוך של יותר מ-3 מיליארד שקל

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה ירוקה בתל אביב; טבע מזנקת בכ-8%, קמטק ב-6%

מדד ת"א 35 קופץ ב-1.3% ● השקל מזנק מול המטבעות הזרים ברקע המגעים לעסקת החטופים ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

פרויקט TLV במתחם השוק הסיטונאי בת''א, על קרקע שתנובה מכרה / צילום: טל איז׳ק

מבית שמש ועד צומת מורשה: הכירו את האקזיטים הנדל"ניים המפתיעים

מכירת קרקעות על ידי חברה תעשייתית חושפת לרוב ערך חבוי, הגבוה לעיתים אף מזה של פעילותה המסורתית – מה שמוביל לא פעם לזינוק במניה ● אנליסט נדל"ן: "בעסקה שכזו מקבלת המוכרת תזרים מזומנים משמעותי שיכול לסייע לה בהגדלת הייצור, ואף לבצע רכישות" ● סיור בין אקזיטים נדל"ניים מפתיעים שנרשמו בבית שמש, ירושלים, לוד, תל אביב ובצומת מורשה

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק בכ-2% מול המטבעות הזרים; אלו הסיבות

ברקע למגעים בעסקת החטופים השקל מתחזק בחדות הבוקר (ג'), בהמשך למגמה אמש ● למרות האופטימיות, הכלכלנים הבכירים מזהירים כי התנודתיות בשוק המט"ח המקומי צפויה להימשך

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

הבורסה בפרנקפורט / צילום: Reuters

מגמה מעורבת באירופה; פולקסווגן דיווחה על ירידה של 20% ברווח התפעולי

הניקיי קפץ ב-1.2% ● בקרן המטבע הבינלאומית העלו את תחזיות הצמיחה באסיה ● בהמשך היום יתפרסמו נתוני האינפלציה והתמ"ג בגוש האירו ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות