גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ערים מנסות להפחית שימוש בכירות גז – אבל הטבחים מפעילים לחץ נגדי

לשכנע אנשים לעבור לבישול בחשמל אינו עניין פשוט; כירות גז זוכות להחרגה מאיסורים על חיבור בניינים חדשים לרשת הגז

חברות גז וקבוצות לוביסטים שפכו כספים לקמפיינים של יחסי ציבור שהגנו על בישול בכירות גז / צילום: Shutterstock, dotshock
חברות גז וקבוצות לוביסטים שפכו כספים לקמפיינים של יחסי ציבור שהגנו על בישול בכירות גז / צילום: Shutterstock, dotshock

כירות גזו הופכות לנושא לוהט כשערים בארה"ב שוקלות להפסיק לבצע חיבורים לצנרת הגז לבתים ועסקים, על מנת להקטין את פליטות הפחמן.

מסעדות רבות ושפים ביתיים מעדיפים לבשל על כירות גז, ולשכנע חלק מהם לעבור לכירות חשמליות התגלה כמאמץ לא פשוט - סנטימנט שתעשיית הגז התלבשה עליו כדי לגייס התנגדות לתקנות מקומיות חדשות.

בכמה ערים, כולל סן פרנסיסקו וסיאטל, הכירו בבעיה בכך שהחריגו תנורי בישול מהאיסור על שימוש בגז, או נתנו למסעדות אפשרות להשיג אישורי החרגה בניסיון לצמצם את ההתנגדות למינימום.

ההתנגדות הקשורה לתנורי בישול מדגימה את אחד האתגרים של הקטנת הפליטות הקשורה לשינוי האקלים: צרכנים עשויים להיאלץ לעשות הקרבה אישית על ידי ויתור על דברים שהם רגילים להם ונהנים מהם לטובת טכנולוגיות פחות מוכרות.

"לומר שתנור חשמלי טוב כמו תנור גז זה לא להבין את אמנות הבישול"

ג'ורג' צ'ן, שף מנהל ומייסד המסעדה China Live בסן פרנסיסקו, אמר שהוא מודאג מכך שערים מגבילות טכניקת בישול שתורמת למרקם ולטעם של מטבח סיני מוצלח, ולדבריו לא ניתן להגיע אליהם בבישול על גבי כירה חשמלית.

"אני מכבד את הסביבה, אני נוהג במכונית חשמלית ומוכן לשלם את העלויות הנוספות בגלל שזו טכנולוגיה טובה", אמר צ'ן. "אבל לומר שתנור חשמלי הוא טוב כמו תנור גז זה לא להבין את אמנות הבישול".

תומכי החשמול אומרים שתנורי האינדוקציה של היום, המשתמשים בזרם אלקטרומגנטי על מנת לחמם את כלי הבישול באופן ישיר, הרבה יותר טובים מהכירות החשמליות של פעם - ומרגע שהטבחים לומדים להשתמש בהם - גם עדיפים על כירות גז. אבל כמה קבוצות תעשייה בתחום המסעדנות ואחרים התנגדו לניסיונות להכריח אותם לבצע את המעבר.

כשברקלי, קליפורניה הפכה לעיר הראשונה בארה"ב שאוסרת על חיבורי גז טבעי לבתים חדשים וחברות לפני שנתיים, איגוד המסעדות של קליפורניה תבע. באיגוד טענו שהמגבלה תפגע במסעדות שמשתמשות בדלק מאובנים על מנת להשחים בשר, לצלות ירקות ולהקפיץ בווק אורז ואטריות. שופט פדרלי דחה את התביעה מוקדם יותר החודש; באיגוד המסעדות אומרים שמתכוונים לערער על הפסיקה.

מאז, כמה עשרות עיריות אמריקאיות, כולל דנבר וניו יורק, ויתרו או הציעו צעדים המגבילים על השימוש בגז טבעי בבניינים חדשים או בניינים שעוברים שיפוץ יסודי, מתוך תקווה שזה יעזור להגיע ליעד של הקטנת פליטות הפחמן הקשורות לשינוי האקלים. כמה מדינות, בתורן, כולל טקסס וג'ורג'יה, נעו לכיוון איסור על עיריות להטיל מגבלות כאלה לפני שיותר ערים יצטרפו למהלך כולל.

הצעדים המקומיים מצריכים את התקנתן של משאבות חום ומכשירי חשמל במקום כבשני גז, דודי מים, תנורי חימום ובישול, שהם כרגע הנורמה ברוב ארה"ב. ברחבי אמריקה, דלקי מאובנים המשמשים לייצור אנרגיה מהווים 13% מפליטות הפחמן השנתיות, על פי נתונים משנת 2019 של סוכנות הגנה הסביבה של ארה"ב.

פחות מ-3% מהגז הטבעי המשמש בבתים מגיע מבישול על תנורי גז

תרומת תנורי הגז לפליטות היא זניחה ביחס לגז המשמש לחימום בתים ומים. פחות מ-3% מהגז הטבעי המשמש בבתים מגיע מבישול על תנורי גז, על פי סקר אנרגיה ביתית מ-2015 שפרסם מנהל המידע על אנרגיה של ארה"ב.

הצעה ראשונית להגבלות על חיבורי גז בברוקליין, מסצ'וסטס, כללה תנורי גז, אבל לבסוף הם הוחרגו ממנה. העירייה עדיין זקוקה לאישור מהמדינה על מנת להחיל את האיסור.

באופן מעשי, היה הגיוני יותר "ללכת על הדברים הגדולים קודם", אמר חבר בית הנבחרים של המדינה טומי וויטולו, דמוקרט שמייצג את ברוקליין באספה המחוקקת של מסצ'וסטס. "בשביל חלק מהאנשים, בישול הוא עניין של קתרזיס. לאחרים, זה תרבותי או רוחני. זה חלק חשוב מחיי היומיום של האנשים, וניתן להבין שיש להם עדיפויות שונות", אמר.

כשחבר המפקחים של סן פרנסיסקו הצביע פה אחד לאסור על חיבורי גז לבניינים חדשים בשנה שעברה, הצעד כלל הליך החרגה שאפשר למסעדות גמישות בנושא. עדכונים לתקנות הבנייה של סיאטל שהגבילו גז טבעי בבניינים חדשים עברו פה אחד במועצת העיר בפברואר, וכללו החרגה דומה לתנורי בישול, גישה ש"נראתה עדיפה מאיסור כולל" בזמנו, כך כתבה בדואר אלקטרוני קריסטין בראון, מנהלת תקשורת במשרד לקיימות וסביבה של סיאטל.

איום קיומי לתעשיית הגז

החרגות עירוניות לטובת בישול בגז אינן בלתי סבירות, אמרה שרה בלדווין, העובדת על חשמול תחום הבניין בחברת המדיניות הסביבתית Energy Innovation. אבל בסופו של דבר, היא מאמינה שבניינים יצטרכו להיות חשמליים לגמרי, כולל כירות בישול, על מנת למלא אחר יעדי הקטנת פליטות שאפתניים, וזה מציג איום קיומי לתעשיית הגז.

"תעשיית הגז באמת רוצה להפוך את כירת הבישול לטריז ולהשתמש בזה כדי לדרבן אנשים לפעול נגד החשמול באופן כללי", אמר צ'רלי ספאץ, חוקר במרכז לחקר האקלים, ארגון הפועל לטובת איכות הסביבה.

חברות גז וקבוצות לוביסטים כמו איגוד הגז של אמריקה שפכו כספים לקמפיינים של יחסי ציבור שהגנו על בישול בכירות גז. הקבוצה שילמה למשפיעני סגנון חיים ובריאות באינסטגרם כדי שישבחו את הבישול בגז, כפי שדווח מוקדם יותר על ידי המגזין מאת'ר ג'ונס.

דובר של איגוד הגז אמר שהפוסטים בתשלום היו חלק מקמפיין #CookingWithGas, שכלל גם סרטונים שעלו לאתרים של שפים מקצועיים ששיתפו מתכונים ודיברו על איך הם מעדיפים לבשל בגז טבעי.

"אמריקאים אוהבים לבשל בגז, אז זה מובן איך קובעי מדיניות שאינם מכירים את הנושא ינסו לרכך את המכה של מדיניות שנועדה לסלק גז טבעי שהוא זול, אמין ונקי על ידי החרגת הגז מתחום הבישול", כתבה נשיאת איגוד הגז קארן הרברט בדואר אלקטרוני.

בעוד שכמה קבוצות תעשייה של תחום המסעדות התנגדו לאיסורים על גז, וציינו גורמים כמו העלויות הגבוהות של מטבחים שהם חשמליים לחלוטין, ישנם גם שפים שאומרים שהם רואים את היתרונות האפשריים לסביבה.

שלבי סטארקס, שפית מקצועית מאוקלנד, קליפורניה, אמרה שבישול בגז היה חלק חשוב מהמקצוע ב-12 השנים בהן היא מגישה מזון באזור המפרץ של סן פרנסיסקו. אבל היא מאמינה ששפים יתרגלו למצב החדש.

"נראה את תחום האוכל משתנה בחזיתות רבות, בין אם בדרך בה אנו מגדלים אותו או בדרך בה הוא מוגש", אמרה. "להכין אוכל באופן התומך בקיימות זה הדבר הבא".

עוד כתבות

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

קרן הגידור של אנשי השוק הוותיקים שמככבת עם תשואה של 31% מתחילת השנה. ומה עשו המתחרות?

הבורסה טסה במחצית הראשונה של השנה, וחלק מקרנות הגידור המקומיות התקשו להדביק את הפער ● מי בכל זאת כיכבה, מה מגלות התשואות של השנתיים האחרונות ומה צפוי בהמשך? ● "הסרנו איום של עשרות שנים שהלך והתעצם בשנתיים האחרונות"

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

נעילה אדומה באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת הבנייה בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מדד ת"א-בנייה זינק בחודש האחרון, וכעת רכישת צמח המרמן בסכנה

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

אופטימיות על סטרואידים: 13 חברות נדל"ן חדשות הגיעו לבורסה מאז ינואר

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"