גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הגיע הזמן למחיקת הרישום הפלילי לבני הנוער ממוצא אתיופי

כאשר בני נוער מופלים לרעה, ערך השוויון אינו מתקיים ● חובה עלינו, כחברה הדוגלת בערכים של שוויון ומתן הזדמנות שווה לכל אדם, לשים נושא זה במרכז הבמה ולקדמו ביתר שאת למען עתיד טוב יותר לכל נער, ולא משנה צבע עורו

השר לביטחון הפנים עמר בר-לב / צילום: מארק ישראל סלם, "ג'רוזלם פוסט"
השר לביטחון הפנים עמר בר-לב / צילום: מארק ישראל סלם, "ג'רוזלם פוסט"

שלום לך, השר לביטחון הפנים, עמר בר-לב.

בטור זה אני מבקשת להאיר נושא חשוב ואולי מהחשובים ביותר.

אך בטרם ארד לרזולוציות ואפרט את הנושא שלשמו התכנסנו, מר בר-לב, כמי שסייע במאבקים חברתיים ומקדם אוכלוסיות שונות ושהנושא החברתי אינו זר לך- אני בטוחה שתפעל ברגישות ובהבנה שיש לשים דגש, ברמת המאקרו, על הזווית החברתית בתהליכים המשטרתיים.

יש לזכור כי המשטרה אינה מתנהלת בתוך בועה, אלא היא מתנהלת בתוך מסגרת של אזרחים ואזרחיות, ועל כן, יש לחזק שיתופי פעולה עם משרדי החינוך והרווחה ולבנות מערך ישיר בין גורמי המשטרה למערכות החינוך ובכך להפחית, ואף למנוע חיכוכים בין בני נוער לשוטרים.

במסגרת זו יש לקדם, ברמת המיקרו, תוכנית למחיקת רישומים משטרתיים ופליליים לבני נוער בכלל וליוצאי אתיופיה בפרט. ומדוע אני שמה פה דגש על בני נוער ממוצא אתיופי? כיוון שלצערנו הנתונים, כפי שהמדינה מציגה אותם, מראים שרוב תיקי הנוער הם שלהם.

ועל כך הסבר בהמשכו של הטור.

כמי שיזמה תוכנית למחיקת רישומים משטרתיים בכפרי הנוער, לכלל בני הנוער - אציין כבר בתחילתו של מאמר זה שהתוכנית אינה מורכבת לביצוע וההשלכות של מחיקת רישום על חייהם של בני הנוער שרובם ככולם מגיעים מאוכלוסיות מוחלשות, הן עצומות ובלתי ניתנות לתיאור.

והרווח של מחיקתם, הוא לא רק של בני הנוער שתיקם נמחק והרישום אינו מלווה אותם כאות קין לכל חייהם, אלא הרווח הוא של כולנו כחברה.

בני נוער רבים מדי נאלצים לשאת את אותה אות קין המגיעה בדמות של רישום משטרתי/פלילי על עבירות יחסית קלות. רישום הפוגע בגיוסם לצה"ל ושילובם המיטבי בחברה.

מדובר באחד הנושאים האקוטיים ביותר, אשר מהווה פגיעה קשה בקהילת יוצאי אתיופיה בכלל ובבני הנוער בפרט.

תחום שחייב להיות ראשון במעלה וזאת בשל ההשלכות מרחיקות הלכת שיש לרישומים אלה - השלכות המשפיעות השפעה ישירה על עתידו של הנער ועל הזכות לשוויון, שלעיתים נמנעת מבני נוער ממוצא אתיופי, בשל שיטור יתר ותיקים פליליים הנפתחים נגדם ביתר קלות.

אדגיש כי זו אינה קביעה שלי, אלא של ועדה ציבורית, ועדת פלמור שהוקמה על ידי ממשלת ישראל.

זאת במסגרת החלטת ממשלה 1107 משנת 2016 שמסקנותיה היו חד משמעיות ודיברו על כך שישנו שיטור יתר כלפי קהילת יוצאי אתיופיה, הווה אומר תיקים רבים נפתחים שלא בצדק.

על מנת לסבר את האוזן, להלן הנתונים שהוצגו בדוח פלמור: 3.2% מכלל התיקים הפליליים שנפתחו בשנים 2014 ו-2015 - נפתחו נגד אזרחים יוצאי אתיופיה, אחוז כפול משיעורם באוכלוסייה (1.6%). ב-2015 3.5% מכלל כתבי האישום שהוגשו היו נגד אזרחים יוצאי אתיופיה.

עבור קטינים ממוצא אתיופי המצב קשה אף יותר - 7.6% מכלל התיקים שנפתחו ב-2015 היו נגדם. יותר מפי 3.5 מחלקם באוכלוסייה הכללית. המספר גדול אף יותר (ובמגמת עלייה) כאשר בודקים הגשת כתבי אישום נגד קטינים ממוצא אתיופי.

הצוות הממשלתי בראשות מנכ"לית משרד המשפטים לשעבר, אמי פלמור, שבדק בזמנו את הנושא, עיין בתיקים משטרתיים ומצא כי "לא מעט מהתיקים מתחילים על רקע עניין פעוט - למשל בקשה להזדהות, בקשה לשפוך אלכוהול וכדומה", אך עד מהרה, כך עולה מהתיקים "מפגש זה מתדרדר ומסלים לאירוע אלימות ממשית, מעצר חשוד ופתיחת תיק פלילי". בין היתר נקבע כי שיטור יתר מוביל לפתיחת תיקים רבים נגדם בשיעור גבוה משמעותית מחלקם באוכלוסייה.

אדגיש חזור והדגש, כי לתיקים אלו יש השפעה ישירה והרסנית על מסלול חייו של הנער. תיק כזה מונע ברוב המקרים את גיוסו של הנער לצבא ובכך פוגע ביכולת שלו להפוך לחלק אינטגרלי מהחברה הישראלית.

ועדת פלמור למאבק בגזענות הינה תוצר של מחאה ציבורית של קהילת יוצאי אתיופיה והוקמה כתוצאה מהחלטת ממשלה 1107 משנת 2016.

דוח המלצות הוועדה גובש בעבודת מטה משותפת של נציגים בכירים של משרדי הממשלה, פעילים חברתיים יוצאי אתיופיה ונציגי אקדמיה, ומטרתו הייתה מתן מענה מקיף ותשתיתי לגזענות מוסדית המופנית כלפי יוצאי אתיופיה.

מרבית המלצות הדוח אומצו בשתי החלטות ממשלה - החלטה 1958 מחודש אוגוסט 2016, והחלטה 2254 מדצמבר 2016, העוסקת בהמלצות הנוגעות למשטרה.

רק 115 בקשות הוגשו במסגרת מתווה המאפשר את מחיקת הרישומים 

בשנת 2018 החליטו נשיא המדינה, מר ראובן ריבלין ומשרד המשפטים, מתוך הכרה בבעיה, על מתווה המאפשר את מחיקת הרישומים הפליליים של בני נוער ממוצא אתיופי שהורשעו בעבירות של הפרות הסדר הציבורי. לצערנו הרב מתווה זה לא צלח.

ביום 3.1.2021 פורסמה כתבה בעיתון "הארץ" ובה נכתב כי במשרד המשפטים מגדירים את המתווה ככשלון.

בכתבה אף צוטטה עו"ד נוחי פוליטיס, מנהלת מחלקת חנינות במשרד המשפטים כאומרת "אני הולכת עם תחושת תסכול מהמתווה הזה, כי עם כל הרצון הטוב, עד כה הוא לא באמת הצליח".

עוד נאמר כי ההיענות למתווה הינה נמוכה מאוד - 115 בקשות בלבד הוגשו בשנתיים מאז תחילתו של ההליך. מבדיקה שערכו משרד המשפטים וארגונים שונים עולה כי חוסר ההיענות נובע מהחשש של הנערים להגיע לתחנת המשטרה בשל חוסר האמון במערכת.

לאור זאת, קיימת לנו החובה כחברה לקדם נושא זה ולפעול ליצירת מתווים אחרים היכולים לסייע, בקפיצה מעל חומת החשדנות הזו, ולצלוח את מחסום חוסר האמון - ובכך לעזור לבני נוער ממוצא אתיופי לממש את הזכות למחיקת תיק משטרתי ופלילי, ולקדם את שילובם המיטבי בחברה הישראלית.

מתווים אשר יהוו את דרך המלך לשינוי התפיסה והחשדנות הקיימת - ויאפשרו לנערים לממש את זכותם לקבלת הזדמנות שנייה. נושא השוויון וראיית כל אדם באשר הוא אדם הוא הבסיס לחברה ערכית ושוויונית, אך כאשר בני נוער מופלים לרעה ערך השוויון אינו מתקיים.

חובה עלינו, כחברה הדוגלת בערכים של שוויון ומתן הזדמנות שווה לכל אדם, לשים נושא זה במרכז הבמה ולקדמו ביתר שאת למען עתיד טוב יותר לכל נער, ולא משנה צבע עורו.

הכותבת היא מנכ"לית הפורום הציבורי כפרי הנוער והפנימיות ודוברת משרד הרווחה לשעבר

עוד כתבות

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, העיר הדרומית בארץ פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה