גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השבוע שבמפלגות החרדיות מעדיפים לשכוח, והפליק-פלאק של ליברמן

התנגדות האופוזיציה לשלוח נציגים לוועדת האתיקה יוצרת מצב אבסורדי שראשי ועדות דנים בנושאים למרות ניגוד עניינים ● בשקט בשקט עבר השבוע במליאה חוק הדיינים, שנישל את החרדים משליטה על הוועדה ● ליברמן ושותפיו לניהול הממשלה מגלים בחודש וחצי האחרון ש"דברים שרואים משם לא רואים מכאן"

מליאת הכנסת / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת
מליאת הכנסת / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בזמן שבקואליציה-אופוזיציה ממשיכים להתקוטט, להמשך שיתוק הכנסת נלווה כעת מחיר נוסף: ועדת האתיקה לא קמה ולא ניתן לייצר הסכמי ניגוד עניינים לראשי ועדות הנדרשים לכך. כדי להקים את הוועדה נדרשת הקואליציה לשלוח שני חברי כנסת מטעמה וכך גם האופוזיציה, אולם מרכז האופוזיציה, ח"כ יריב לוין, מסרב לשלוח נציגים מטעמו, בשם המאבק המתמשך על הקמת ועדות הכנסת והרוב הלא הוגן שנכסה לעצמה הקואליציה בוועדת כספים, שאינו מייצג את יחסי הכוחות בכנסת.

אלחרומי כמשל

התוצאה היא לא רק שהוועדה אינה יכולה לדון בענייני חברי הכנסת. חמור מכך: בראש ועדות אחרות שכבר הוקמו יכהנו חברי כנסת המצויים בניגוד עניינים עם נושאים בתחומי אחריותם.

השבוע שלח ח"כ אופיר סופר (הציונות הדתית) מכתב ליועצת המשפטית של הכנסת, שגית אפיק, שבו הצביע על ניגוד העניינים שבו מצוי לכאורה ח"כ סעיד אלחרומי שצפוי לעמוד בראש ועדת הפנים. זאת, ברקע דיווחו של העיתונאי קלמן ליבסקינד במעריב, שלפיו קיים אלחרומי קשרים עם שר הכלכלה לשעבר עמיר פרץ במטרה למנוע פינוי קרובי משפחתו משטח במועצה המקומית שגב שלום.

סופר דרש מהיועמ"שית לכנסת להורות לאלחרומי לחדול מכל פעילות הנוגעת לבני משפחתו, ואף לא לעסוק בנושאי ההתיישבות הבדואית בנגב, הנמצאים בתחומי אחריותו כיו"ר ועדת הפנים. עם זאת, אפיק ענתה לו בתגובה כי הנושאים אותם העלה נמצאים בתחומי אחריותה של ועדת האתיקה, וכי "לא ניתן יהיה להביא אותם בפניה לאחר שתוקם". בפועל קיים הייעוץ המשפטי של הכנסת שיחה וולונטרית חסרת תוקף חוקי עם אלחרומי, שבה התבקש שלא לעסוק בתחומי ההתיישבות הבדואית בנגב הנוגעים לבני משפחתו. אולם כדי לייצר הסכם בעל תוקף נדרש להקים את הוועדה שהאופוזיציה, כאמור, מונעת כעת את הקמתה.

באופן דומה, גם יו"ר ועדת הבריאות לעתיד, ח"כ עידית סילמן, תוכל לעסוק בנושאים בהם קיים חשש לניגוד עניינים מצדה במערכת הבריאות שבה עבדה פעם בתפקיד בכיר, כל עוד לא ינוסח עבורה הסכם ניגוד עניינים כמתבקש על ידי ועדת האתיקה. על רקע זה, בעלה, שכיהן כמנהל מחלקת מגזרים בקופת חולים מאוחדת, התפטר מתפקידו לפני כחודש.

כך נוצר מצב אבסורדי שדווקא בכנסת שבה רמת האמון בין חברי הכנסת ובפרט בין האופוזיציה לקואליציה נמצא בשפל - יידרשו נבחרי הציבור להסתמך על "נכונות" מצדם של ראשי ועדות שלא לדון בנושאים בהם עלול לעלות חשש לניגוד עניינים וללא הסכם שיתקף את היכולת שלהם לעמוד באותו רצון טוב מצדם.

איך שגלגל מסתובב

על שולחן יו"ר ועדת הכספים, אלכס קושניר, הונח השבוע מסמך בחתימתו של שר האוצר אביגדור ליברמן בנוגע לתקנות המאריכות את תוקף הפטור ממע"מ על דלקים הניתנים לרצועת עזה. ביום שני יתקיים הדיון שבסופו, ניתן להניח, תאושר מחדש הוראת השעה הנדרשת לצורך סיוע לאוכלוסייה מחד והרגעת המצב הביטחוני מאידך - כך לפי גורמים בצה"ל שהשתתפו בדיונים קודמים בנושא בוועדה. בעבר היו אלה אנשי ישראל ביתנו שהתנגדו בתוקף לחידוש אותה הוראת שעה, וכעת הגלגל הסתובב. ליברמן הוא שחתום על ההצעה והיו"ר מטעמו בוועדת הכספים יידרש לאשר אותה.

כך, בדיון שהתקיים ב-2019 התייחס ח"כ עודד פורר לכך שהדלק עובר כרגיל וארגוני הטרור יורים על ישראל. "הדלק הזה לא קונה שקט למערכת הביטחון. זו עובדה. מבחינת החמאס המציאות ממשיכה, הם יעשו מה שהם רוצים ואנחנו נעביר להם. המחרטות של חמאס יוכלו לעבוד כעת 14 שעות ביממה כדי לייצר רקטות".

יתרה מכך, כשליברמן התפטר מתפקידו כשר ביטחון הוא טען כי בין הסיבות שהובילו אותו להחלטה היו חילוקי הדעות עם ראש הממשלה דאז בנימין נתניהו בנושא העברת הדלקים ומזוודות הדולרים מקטאר לשטח הרצועה.

כך נשמע ליברמן אז: "אנחנו מעבירים בכנסת חוק קיזוז כספי טרור ומאפשרים העברת כסף מזומן לעזה.. זה לא סוד שהיו ביני לבין ראש הממשלה חילוקי דעות בחודשים האחרונים, לדוגמה בדלק הקטארי. נאלצתי לאפשר הכנסת דלק קטארי רק לאחר הודעת רה"מ. אותו דבר חאן אל אחמר".

אז יש שינוי? ובכן, לא ממש. כפי שאמר אז ליברמן "אותו דבר חאן אל אחמר", ששר החוץ יאיר לפיד דוחה את פינויו גם בימים אלו. בשורה התחתונה ליברמן ושותפיו לניהול הממשלה מגלים בחודש וחצי האחרון ש"דברים שרואים משם לא רואים מכאן", או גרוע מכך - הם ידעו כל העת שזו המדיניות המתבקשת ובכל זאת מתחו עליה ביקורת לצרכים פוליטיים. ברגע שהתיישבו על כיסא מקבל ההחלטות פעלו בדיוק, אבל בדיוק, אותו הדבר.

החרדים מאבדים אחיזה

בשקט בשקט עבר השבוע במליאה בקריאה שנייה ושלישית חוק הדיינים. אחרי שנפל בשל טעות טכנית, בקואליציה חוקקו אותו שוב במהירות, ובוועדה למינוי דיינים נשבר הרוב החרדי ששלט בה. הזזת החרדים אל שורות האופוזיציה הובילה לניצחון ראשון של הקואליציה מבחינת שינוי מדיניות של ממש, ולא רק בהצהרות. מי ששואף לשינוי בבתי הדין הרבניים יכול למצוא את נקודת ההתחלה בחוק שיאפשר מינוי של מספר רב יותר של דיינים מהציונות הדתית.

מעתה, בוועדה שתקום יהיו 13 חברים: שני הרבנים הראשיים לישראל ושני דיינים של בית הדין הרבני הגדול; לממשלה יהיו שלושה נציגים בוועדה, במקום שניים כיום - שר המשפטים, השר לשירותי דת ושר נוסף; שני חברי כנסת מהקואליציה ושניים מהאופוזיציה; שני עורכי דין; שתי טוענות רבניות (במקום טוענת רבנית אחת כיום), שייבחרו האחת על ידי שר המשפטים והשנייה על ידי השר לשירותי דת.

את התיקון לחוק הוביל יו"ר ועדת חוקה ח"כ גלעד קריב במהלך הדיונים בחוק בוועדה, בצעד שהביא את החרדים לאבד את הנכס הראשון שלהם מאז עברו לאופוזיציה. באופן חריג החוג קוצב פרסונלית את אורך כהונתה של הטוענת הרבנית רחל דותן בוועדה, שמונתה על ידי דרעי לשלוש שנים ותוחלף בתוך שנה על ידי השר לשירותי דת מתן כהנא.

כך נוצר מצב ששישה חברים - בהם שתי טוענות רבניות, שלושה שרים וח"כ - הם בשליטת הקואליציה, לעומת שני הרבנים ושני הדיינים שיהפכו למיעוט בוועדה. ראשי המפלגות החרדיות שטענו לסיעתא דשמיא כאשר החוק נפל לראשונה במליאה, נאלמו דום השבוע לאחר שחקיקתו הושלמה וההבנה שאחיזתם במוקדי הכוח מתרופפת.

עוד כתבות

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון על העסקה עם ווישור: "כמו לרכוש פרארי בלי מנוע"

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

בורסת תל אביב. הנבואה ניתנה לשוטים, לתינוקות ולאינטרסנטיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הירידות בבורסה נחלשות; מדד הטכנולוגיה עולה ב-1%

ת"א 35 נסחר ללא שינוי ●  הדולר מזנק מול השקל, 3.74 שקלים ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין, המניה מזנקת ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על הבנקים בארה"ב, "נסחרים בחסר עמוק"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; וולוו: זינוק חד במכירות המכוניות החשמליות

הדאקס עולה ב-0.5%, בלונדון לא מתקיים היום מסחר ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר לב-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

למה הצבאות של מדינות ערב כל כך לא יעילים?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם