גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המדליה של סמברג טובה לטאקוונדו, אבל יש גם חדשות רעות

הזכייה של סמברג בארד באולימפיאדה תרחיב משמעותית את התמיכה הכספית בענף הטקוואנדו, ותנגוס במקביל בעוגת התקציב של ענפים אחרים • שיטת התקצוב החדשה של משרד הספורט: הישגיות עדיפה על כל פרמטר אחר

אבישג סמברג עם מדליית הארד בטאקוונדו באולימפיאדת טוקיו / צילום: Associated Press, Themba Hadebe
אבישג סמברג עם מדליית הארד בטאקוונדו באולימפיאדת טוקיו / צילום: Associated Press, Themba Hadebe

המשלחת הישראלית לטוקיו מסיימת את השבוע הראשון של המשחקים עם תחושה מעורבת. מצד אחד אכזבה גדולה מחוסר ההצלחה של משלחת הג’ודו והשייט לייצר מדליה, שני ענפים שישראל יושבת בהם כבר שנים בצמרת העולמית. מצד שני מדליה אחת "לא מתוכננת" שהגיעה מלוחמת הטקוואנדו אבישג סמברג.

העוצמות של המשחקים האולימפיים הן ברגשות של ספורטאי שמנצח או מפסיד. ראינו את הפנים של שגיא מוקי ואבישג סמברג. ברגע אחד הכל נגמר, לטוב או לרע. אבל מעבר לתחושה האישית של הספורטאי, יש למשחקים השלכה להמון מעגלים: לאכזבות ולהצלחות הללו יהיה מחיר כלכלי די מהיר. המשמעות של הישג אולימפי או היעדרו גוררת עמה לרוב שינוי במציאות הכלכלית של הענף כמעט בן-לילה, שכן החשיפה הטלוויזיונית לענפים שהצליחו במשחקים תייצר הרשמה מוגברת של ילדים לחוגים, ותרחיב את בסיס הפירמידה.

הנה דוגמה קטנה להשפעה של אבישג סמברג על ענף הטקוואנדו כולו. הענף הזה, שבו פועלים נכון לספטמבר האחרון 1,599 ספורטאים תחרותיים, תוקצב ב-2020 בסכום של 2.73 מיליון שקל לפי מבחני התמיכות של משרד התרבות והספורט.

גיא אטיאס, ראש אגף תקציבים תכנון ואסטרטגיה במשרד התרבות והספורט, מעריך על פי סימולציה שביצע למבחני התמיכה החדשים כי "המדליה הזאת תהיה שווה לפחות עוד מיליון שקל בשנה לענף הטקוואנדו, והסכום הזה גם יכול להגיע לשני מיליון שקל - תלוי בהישגים של ענפים אחרים". במלים אחרות, על פי הערכת אמצע מדובר בתוספת תקציבית של כ-55% לענף הטקוואנדו בתוך שנה אחת. את הנתונים המלאים ניתן יהיה לדעת רק בתום המשחקים.

בין השאר המשמעות של התוספת תתבטא בעוד כסף לשיווק, לתשלום למאמנים, פתיחת מועדונים, ליצירת תשתית, לשליחת ספורטאים לתחרויות בחו"ל. כך יכול להיבנות מעגל שמזין את עצמו - מייצר עוד הצלחות, שמכניסות עוד כסף, וחוזר חלילה. בדיוק מה שקרה לג’ודו.

מהפכת שיטת התקצוב החדשה

השיטה החדשה שעליה הכריז לאחרונה משרד הספורט על תקצוב הענפים בישראל, שעומדת כרגע להערות הציבור לפני אישור סופי, נותנת משמעות גדולה יותר להישגיות.

מנכ"ל משרד התרבות והספורט רז פרוייליך אומר לגלובס כי "מדיניות התקצוב החדשה של המשרד נותנת חשיבות גדולה להישגים בספורט, ועתידה להצעיד את הספורט הישראלי קדימה ברמה הבינלאומית". פרוייליך מציין כי "המדיניות החדשה שהנחיל שר התרבות והספורט חילי טרופר, תיתן דחיפה לשאיפה למצוינות ולהישגיות ותגדיל את סיכויי הספורט הישראלי לגרוף מדליות בשנים הבאות, והיא תחזק ותתעדף פעילות של שילוב עם אנשים עם מוגבלות, שילוב וקידום נשים וחיזוק הפריפריה".

מבחן התמיכה: מידת ההצלחה

ציפיות מענפים ומספורטאים במשחקים האולימפיים אינן נבנות סתם. הן נעשות גם דרך הפריזמה של כמות הכסף שהושקעה בענפים הללו. את ההצלחה של הטקוואנדו והאכזבה מהג’ודו אפשר לבחון על פי התמיכות שקיבלו הענפים הללו מהמדינה: הג’ודו נהנה בשנת 2020 מתמיכה בסך 20.17 מיליון שקל (מתוכה 6 מיליון עבור אירוח תחרות הגראנד סלאם בתל אביב) - פי עשרה מהסכום שקיבל הטקוואנדו. זאת, בשל מידת ההצלחה הגדולה של ישראל בתחום.

אפשר גם להסתכל על האופן שבו בוחרת מדינת ישראל להשקיע את הכסף שלה פר-ספורטאי אולימפי: שייט הוא הענף היקר ביותר (גם בגלל הציוד שמקפיץ את העלויות) ובממוצע הושקע ב-2020 בכל שייט תחרותי בישראל 14,781 שקל בממוצע. בג’ודו השקיעה המדינה 5,447 שקל, בהתעמלות 3,686 שקל, בשחייה 2,959 שקל בממוצע. בטקוואנדו, הענף האולימפי היחיד שבו זכתה ישראל בינתיים במדליה? 1,713 שקל.
גורם בכיר בספורט הישראלי ציין בהקשר של תקצוב ענפים מובילים, ובמיוחד בהקשר של ענף הג’ודו, כי "מדובר בענף שקיבל כ-150 מיליון שקל במהלך 10-12 השנים האחרונות, בין היתר בזכות העובדה שדאג לעשות יח"צ לכל תחרות שולית, ובסוף כשל לגמרי באולימפיאדת טוקיו".

 

מעשה בחמש עוגות קטנטנות

איך בנויה שיטת התקצוב ולמה באיגוד הטקוואנדו יכולים להרגיש עכשיו כאילו זכו בפרס הגדול? על פי שיטת "אחד זוכה, שני בוכה". הכסף שיקבל כעת הטקוואנדו יילקח מאותה עוגת תקציב שכעת תחולק אחרת: מישהו יקבל יותר על חשבון ענף אחר.

בסך הכל יש חמש עוגות תקציב שמהן מחולקים לספורטאים כ-250 מיליון שקל בשנה. כל ענף יכול "לגנוב" רק מתוך העוגה שאליה הוא שייך. עוגה אחת היא ענפי הכדורגל והכדורסל - שמקבלים יחדיו כ-40% מהסכום הכולל שניתן לספורט. הם הענפים הפופולריים ביותר, המעסיקים 60,202 ספורטאים נכון לספטמבר האחרון, שמהווים למעלה ממחצית מהספורטאים התחרותיים בישראל.

העוגה השנייה, הרלוונטית גם לאירועי טוקיו, היא עוגת הענפים האולימפיים וענפי הכדור האחרים שאינם כדורגל וכדורסל. בעוגה הזו נכללים 33 ענפים ובהם ג’ודו, שייט, התעמלות, אתלטיקה, טניס, טקוואנדו וגם ענפי הכדור האולימפיים (כדוריד, כדורעף, כדורמים, בייסבול וכו’). "העוגה האולימפית" הזאת נהנית לפי בכירים בספורט הישראלי מ-47% מהסכום הכולל. כאן באה לידי ביטוי הצלחה במשחקים האולימפיים. כשהטקוואנדו מצליח לקחת מדליית ארד, באופן מעשי הוא לוקח כסף מהטניס, מהסייף, מהג’ודו, מהקיאקים וכו’.

את אופן חלוקת הכסף של העוגה האולימפית נדע ברגע שיסתיימו משחקי טוקיו. זו מלחמה פנימית ואולי קצת לא-קולגיאלית: השיעור של התוספת שממנו ייהנה ענף הטקוואנדו תלוי, בין היתר, במדליות של ההתעמלות. מבחינה תקציבית, כישלון של ענף אחד הוא הצלחה נהדרת לענף האחר. למשל, הכישלון של הג’ודו הוא נהדר להתעמלות. ככה זה עובד. מצד שני, האולימפיאדה היא גורם משמעותי, אבל בפועל לא כל הכסף מונח שם. הניקוד על הישגיות שקובע את סכום התמיכה נקבע גם באליפויות בינלאומיות.
הישגיות לא קובעת את כל הכסף שמקבל הענף: ישנם פרמטרים נוספים כמו שיעור הספורטאים הפעילים בו, הפופולריות שלו, מספר הנשים המנהלות בענף וכמות הספורטאיות - אבל הישגיות, בעיקר בשיטת התקצוב החדשה, מקבלת נפח משמעותי יותר משאר הפרמטרים שקובעים את רמת התמיכה.

העוגה השלישית היא העוגה של הענפים הלא-אולימפיים, כ-20 ענפים קצת פחות מוכרים, שנהנים מ-5.8% מהעוגה התקציבית. עוד שתי עוגות קטנות הן העוגה של הספורטאים הנכים (5.4%) וספורט החשיבה שכולל את השחמט, ברידג’ ודמקה (0.9%).

סמברג הצילה את הטקוואנדו

אם נחזור לסיום לעניין הטקוואנדו וההשפעה של הישג במשחקים האולימפיים - אז הנה עוד מתנה אחת גדולה שאבישג סמברג הביאה לענף הזה. לפני המשחקים הוחלט כי בתוכנית התמיכות החדשה של משרד הספורט יצומצמו כמות הענפים המועדפים, אלו שזוכים ליותר כסף, מ-16 ל-10. אחד הענפים שהיה אמור להיזרק החוצה הוא הטקוואנדו. "עכשיו", אומר גורם בכיר בספורט הישראלי, "ברור לכולם שאי אפשר יהיה להוציא אותו ויצטרכו להוציא מהרשימה ענף אחר".

עוד כתבות

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית