גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הגענו לקטסטרופה": התפרצויות הקורונה חזרו לבתי האבות

ההתפרצויות בבתי האבות הסיעודיים הן דוגמה מצערת של התהליך שהתרחש במשק הישראלי כולו: חגיגות סיום הקורונה היו כל-כך מהירות וחד-משמעיות, שעכשיו צריך להקים את מערכי ההתמודדות מאפס ● ולעומת הפירוק המהיר, ההקמה מחדש איטית ומהוססת ● לגזור ולשמור לקראת הגל החמישי

בית אבות בצל הקורונה / צילום: Shutterstock, Rido
בית אבות בצל הקורונה / צילום: Shutterstock, Rido

מדינת ישראל הדגישה את החיים לצד הקורונה כמטרתה העיקרית לתקופה הקרובה, ומדד החולים קשה הפך להיות המדד העיקרי לפיו נבחנים צעדי המדיניות. מאמצים משמעותיים נעשים כדי למנוע תחלואה קשה, בין היתר קמפיין החיסון השלישי לבני 60 ומעלה. אבל מה עם תוכנית מגן אבות ואימהות, אשר נועדה למנוע התפרצויות קורונה במוסדות ומתחמי המגורים לגיל השלישי?

המנגנון, שכבר הוקם ופעל לא רע, פורק עם אופוריית "סוף הקורונה", ולא כל-כך קל להחזירו לפעולה. זאת למרות שכמה התפרצויות בבתי אבות, יכולים להשפיע בצורה לא פרופורציונלית על רמות התחלואה הקשה, ולכן על הגורל של המדינה כולה בחודשים הקרובים.

הגורמים בתחום מדווחים על התרופפות בתקנות להגנה על הקשישים, קושי להשיג בדיקות, מחסור בכוח-אדם והיעדר סמכויות לתוכנית מגן אבות ואימהות. הדברים מגיעים לכדי מחזות סוריאליסטיים כמו בתי חולים הסוגרים את הדלת בפני הקשישים החולים בקורונה ומחייבים אותם להיטלטל בחזרה לחדר בבית אבות, אותו הם חולקים עם קשישים נוספים שטרם נדבקו.

בתגובה לפניית גלובס על רקע הנתונים, אומרת היום יו"ר איגוד בתי האבות והדיור המוגן, יולי גת: "כל עוד מערך מגן אבות ואימהות פעל, הצלחנו להשתלט על התפרצויות הקורונה אפילו לפני תקופת החיסונים. אבל אז הוכרז כי הקורונה נגמרה, מגן אבות ואימהות פורק, כל התקנות להגנה על הדיירים בוטלו, והגענו לקטסטרופה שבה אנחנו נמצאים היום".

נכון ליום שישי האחרון, 120 מוסדות נמצאים במצב של התפרצות. גת מדגישה כי המצב הוא כזה בבתי אבות, אך לא בדיוק המוגן. "אין כרגע התפרצויות בדיור המוגן. כל אחד גר בדירה שלו, המפגשים יכולים להתקיים גם בשטחים הפתוחים, והדיירים מסוגלים להשתמש במסכות בעת הביקורים, והם לרוב אינם מטופלים בטיפול גופני צמוד. לכן אנחנו יכולים להתמודד עם תחלואה נקודתית והיא אינה הופכת להתפרצות".

אבל בבתי אבות הדיירים מתגוררים בחדרים משותפים, אינם מסוגלים לעטות מסכות, והם מטופלים טיפול צמוד על-ידי אנשי הצוות, שאף אם הם מחוסנים, עלולים להידבק בוריאנט הדלתא ולשאת אותו אל חולים נוספים. ההזנה היא בדר אוכל משותף, הביקורים המשפחתיים לרוב מתקיימים בחדר ולא בשטח פתוח. הדיירים עצמם נמצאים כמובן בסיכון רב לתחלואה קשה, למרות החיסונים.

בתקופת וריאנט אלפא, החיסונים הספיקו. גם אם התגלתה תחלואה במוסדות, היא דעכה מהר מאוד. דלתא טרף את הקלפים. "אנחנו מוצאים עכשיו התפרצויות לא פשוטות של 20-30 איש", אומרת גת. 

תוכנית מגן אבות ואימהות פורקה

שיעור ההתפרצויות לא שונה ממה שמתרחש בכלל האוכלוסייה, אומרת גת, אבל זה לא היה אמור לקרות. ישראל נערכה בעבר ואף הצליחה לשמור על הקשישים שלה, כפי שמעט מאוד מדינות הצליחו. תוכנית מגן אבות ואימהות הוקמה בעקבות לחץ ציבורי ותקשורתי שלא נשמעו במדינות רבות, והיא השקיעה בשיאה סכומי כסף משמעותיים בעשרות אלפי בדיקות, שאכן הצליחו לאתר ולמנוע התפרצויות (וגם להוות השראה לתוכניות שנכתבות עכשיו לגבי מערכת החינוך). ובגלל שאנחנו שמרנו על הקשישים שלנו, גם כשהייתה בישראל התחלואה הגבוהה בעולם לנפש, מערכת הבריאות לא קרסה", אומר גורם בסביבת משרד הבריאות. ואם אז זה הצליח, הרי היום, עם שיעורי התחסנות של מעל 90%, זה היה אמור להיות אפילו קל יותר.

אבל תוכנית מגן אבות ואימהות פורקה באפריל. פרופ' נמרוד מימון, ראש התוכנית, חזר לתפקידו כיו"ר חטיבה ומנהל מחלקה פנימית בבית החולים סורוקה. האחריות על בתי האבות חזרה לאגף הגריאטריה במשרד הבריאות, אשר גורמים בסביבת המשרד מעידים כי אגף חלש יחסית במשרד.

גת מתארת איך הכול התחיל מחדש. "ההתפרצויות התחילו מדיירים שאושפזו בבתי חולים, וחזרו למוסדות כשהם חיוביים. זמן קצת קודם לכן, משרד הבריאות ביטל את התקנה לפיה חייבים לעשות לכל דייר כזה בדיקת קורונה לפני שמשיבים אותו, וזו הייתה הטעות הראשונה.

"כשהקורונה החלה כבר להתפשט באוכלוסייה, נתקנו בבעיה נוספת: אין שום הגבלה על ביקורים במוסדות הסיעודיים. כל מתחם אחר שמכיל מעל 100 איש מוגבל בתו הירוק. אלינו נכנסים כולם - אנחנו חייבים לקבל אותם. כולל לא מחוסנים, כולל ילדים, ואין לנו אפשרות לדרוש מהם אפילו בדיקה".

גת ממשיכה למנות את החורים: "כשהוכרז 'סיום הקורונה' המעבדות מיהרו לפטר עובדים, אפילו מכרו ציוד. במשך תקופת ה'שקט' בכלל לא הקצו לנו בדיקות. עכשיו אומרים - תבקשו, וניתן. ומנחים אותנו לדגום את כולם. אבל לא מציידים אותו אוטומטית בכמות של בדיקות".

"במהלך תקופת 'בין הגלים', תוכנית מגן אבות עצמה פורקה. עכשיו גייסו את פרופ' מימון שוב, אבל בעוד בשיא היו לו 12 עובדים, היום יש לנו שני עובדים ואפילו אם יגייס עובדים נוספים, אין לו סמכויות רגולטוריות. הוא יכול רק לנסות לבצע את מה שמשרד הבריאות יחליט".

בבתי החולים הפסיקו לקלוט חולי קורונה, אלא אם מצבם קשה. המאומתים והחולים הקלים, לא מתקבלים. יש בכל היגיון מסוים, כי כל מעבר של קשיש מביתו אותו הוא מזהה למקום חדש, עלול לגרום להתדרדרות במצבו הקוגניטיבי. אבל לבתי האבות לא תמיד יש אפשרות לבודד את המאושפזים. "אמרו לנו לאשפז אותם אצלנו", אומר גורם מתחום בתי האבות. "אבל ברוב בתי האבות אין חדרים פנויים לאשפוז חולים. נערך מכרז להקמה של מחלקות בידוד ואשפוז חולים קלים בתוך בתי האבות, אבל התנאים היו כל-כך מחמירים, והתגמול בחוסר הלימה לדרישות, שבקושי ניגשו מוסדות למכרז". ישנו גם חשש כי עד שהבניה וההשקעה תושלם, כבר לא יהיה צורך, אם כי חיסון כלשהו ידכא את המגפה, או חלילה משום שהמגפה כבר תרוקן את המוסדות בעצמה.

בינתיים הוחזר הגלגל לאחור רק לגבי התקנה המחייבת את בתי החולים לא להשיב מאושפזים לבית האבות בלי בדיקת קורונה. יתר הנושאים - בטיפול. משרד הבריאות עורך מכרזים לחיסון שלישי ולחברת בדיקות שתשוב ותקיים בדיקות סקר נרחבות יותר במוסדות. לסירוב של בתי החולים לקבל חולים, עדיין אין פתרון. "אבל המטופלים שלנו זכאים לרפואה כמו כל אדם אחר", אומרת גת.

היא מדגישה למרות הכול כי אינה תוקפת את משרד הבריאות. גורמים אחרים בתחום ניהול בתי האבות פחות מנומסים. "משרד הבריאות הוא גוף בירוקרטי שיודע בעיקר לעשות רגולציה", הם אומרים. תוכנית מגן אבות ואימהות נמצאת שוב בהקמה בימים אלה, אבל קשה לגייס בעלי תפקידים לתוכנית שלא בטוח שלא תפורק שוב, בפעם הבאה שנכריז שהקורונה נעלמה. 

ממשרד הבריאות לא נמסרה תגובה. 

עוד כתבות

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס: ארה"ב תתחייב שהמלחמה תסתיים, גם ללא אישור ישראלי

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו מזנקת הבוקר ביותר מ-23% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים