גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המפץ הגדול, הגרסה הווירטואלית: אריאנה גרנדה בפורטנייט זו רק ההתחלה

ה"מופע" שערכה לאחרונה הזמרת האמריקאית ממחיש את הפוטנציאל ב–Metaverse: החיבור בין מציאות "אמיתית" למציאות מדומה ● חברות כמו אפיק גיימס, טנסנט, פייסבוק ואחרות כבר משקיעות בתחום ● בזכות הקורונה, ייתכן שתוך פחות מעשור חיינו ייראו אחרת

הדמות הווירטואלית של אריאנה גרנדה במופע הפורטנייט / צילום: צילום מסך מאתר פורטנייט
הדמות הווירטואלית של אריאנה גרנדה במופע הפורטנייט / צילום: צילום מסך מאתר פורטנייט

בסופ"ש האחרון הופיעה הזמרת האמריקאית אריאנה גרנדה במופע חי שנערך וירטואלית בפורטנייט, המשחק שמשגע את העולם. על פניו, עוד אירוע של "ילדים שמכורים למסכים", אבל בעיניי מדובר בלא פחות מאירוע מכונן בהיסטוריה של האינטרנט כפי שאנחנו מכירים אותו.

מדובר באירוע חווייתי מטורף, עם מספרים דמיוניים: יותר מ-15 מיליון משתתפים, ותשלום של 20 מיליון דולר עבור ההשתתפות של גרנדה (בצורה וירטואלית, כאמור). אך יותר מכך, מדובר באירוע שממחיש את הפוטנציאל הבלתי נתפס שיש בעולם שישלב בין הפיזי לדיגיטלי, - אשר חברות כמו Epic games (החברה שמפתחת את פורטנייט), Mojang Studios (החברה שעומדת מאחורי מיינקראפט ונמצאת בבעלות של מיקרוסופט), פייסבוק, סנאפ, roblox ואחרות שואפות לייצר.

לעולם הזה יש כבר שם, וקוראים Metaverse (Meta - מעבר, Verse - עיוות של המילה Universe. בתרגום חופשי: מעבר ליקום), והמקור שלו הולך אחורה עד ל-1992 ולספר המדע בדיוני Snow Crash של ניל סטיבנסון. הקונספט שעמד מאחורי הספר הוא של עולם שהוא שילוב של מציאות ודמיון, מה שמתקשר לשנות ה-70 וה-80 ולז’אנר הסייבר פאנק, עם ספרים כמו True names, ולספר מ-2011 שהפך גם לסרט, player number one.

לא נכנסים, נמצאים

מבלי להיכנס לנבכי הקונספט המלא, מדובר בסוג של עולם דיגיטלי שמחבר בין המציאות לדמיון באמצעות כלים כמו AR, VR והאינטרנט עצמו. החזון של חברות מסוימות, כולל של מנכ"ל ומייסד פייסבוק מארק צוקרברג שהתבטא בנושא לפני מספר חודשים, הוא שהעולם הזה של המטא וורס יחליף את האינטרנט כפי שאנחנו מכירים אותו, ויהפוך למעשה לדור הבא של האינטרנט.

אפשר אפילו להפליג ולומר שאולי זה יהיה הדור הבא של המציאות שלנו בכלל, שהיא עצמה תהיה שילוב של מציאות ודיגיטל - תחשבו על המכשירים הלבישים, על יכולות המחשוב שאנחנו נושאים עלינו כבר היום, ועל מה יהיה בעוד 10-20 שנה ויותר.

המשמעות הפרקטית של הדברים הללו היא שבמקום המצב הנוכחי, שבו אנחנו בצורה אקטיבית ורצונית נכנסים לאפליקציות, גולשים לאתרים, קוראים פוסטים, מעלים תמונות וכן הלאה, במטא וורס אנחנו לא נצטרך להיכנס לשום מקום.

למשל, לא נצטרך להיכנס לפייסבוק, כיוון שאנחנו (בין אם זה אנחנו כישות פיזית ובין אם אנחנו כדמות וירטואלית) פשוט ‘נהיה שם’. זה המקום שבו ניפגש עם חברים, נראה אותם ונדבר איתם, שם נצא לסרטים, נשחק במשחקי מחשב, נראה הופעות ואולי אפילו נלך לבית הספר ולעבודה.

עולם המטא וורס פשוט ילווה אותנו מהרגע שאנחנו קמים ועד הרגע שנלך לישון. לא נצטרך להגיע אליו, הוא יהיה חלק מהמציאות שאנחנו חיים - שתהיה סוג של מיקס של מציאות אמיתית ומציאות מדומה/דיגיטלית. איך זה יקרה? כנראה שנרכיב משקפיים כלשהם שמשלבים מציאות מדומה או רבודה, או שלסמארטפון שלנו או למכשיר לביש כלשהו יהיו את היכולות הנדרשות. ואולי זה אפילו יהיה צ'יפ שיושתל לנו במוח על ידי neuralink של אלון מאסק.

מטריצות של מיליוני עולמות

כמו שציינתי, המשמעות המעשית היא שבמהלך היום נעבור בין יישומים או 'עולמות' שמשלבים דיגיטל ופיזי. לדוגמה, נעשה שופינג בחנות בגדים דיגיטלית-פיזית, ניכנס לעולם של פורטנייט לשחק, לעולם של נטפליקס לראות סרטים, לבית קפה, למסעדה ואולי אפילו לבית הספר ולעבודה.

תחשבו על מטריצה של מיליוני עולמות ותתי עולמות (לשם הקבלה, כמו שיש היום מיליוני אתרי אינטרנט) שבה כל 'עולם' מנוהל על ידי חברה אחרת. אמזון תקים קניונים וירטואליים, דואולינגו תקים עולם של למידה, דיסני תקים פארקים במטא וורס ועוד ועוד (כמות העולמות והישומים ככמות המוחות שיודעים לייצר תוכן מעניין).

גם המעבר בין העולמות האלה יהיה פשוט וקל. לדוגמה, נוכל לקחת את הבגד שרכשנו לדמות שלנו בפורטנייט ולעבור איתו למיינקראפט, או להשתמש בנקודות שצברנו בעולם של דואולינגו כדי ולקנות איתן כרטיס להופעה בעולם ההופעות של דיסני.

כמובן שבשביל כל זה נדרשים תיאום וסטנדרטיזציה בין כלל השחקנים המעורבים, אבל זה במרחק של הרבה פחות שנים ממה שזה נשמע (כלומר זה פחות ‘מראה שחורה’ ממה שאתם חושבים עכשיו).

מחכים לפיצוח

חשוב לציין שהיישום של המטא וורס הוא לא עובדה מוגמרת. חברות ומובילי דעה בעולמות החדשנות, הטכנולוגיה והדיגיטל חושבים על כיוונים שונים, ואין תמימות דעים. כפי הנראה, כמו שקרה עם האינטרנט, גם את המטא וורס בסוף יישמו בצורה מסוימת, שתובל על ידי חברה אחת או גוף שיוקם לצורך הנושא. כרגע אפילו קשה להעריך מה יהיה המינון בין דיגיטל למציאות. האם 10% ממה שנראה ונחווה ביום יהיה דיגיטלי או אולי 90%? אולי 99%? או 100%?

יש שחקניות טק עולמיות שמבינות את הפוטנציאל העצום, וכבר משקיעות בתחום ובנגזרות שלו. למשל: השקעה ביכולות AR ו-VR, במנגנוני ייצור תוכן, בתשתית אינטרנט עולמית חזקה וביכולות עיבוד משמעותיות, הרבה מעבר למה שיש היום. בין השחקניות האלה ראוי לציין את גוגל, פייסבוק, אפיק גיימס, רובלוקס, מיקרוסופט (בעיקר באמצעות מיינקראפט), סנאפ, ומעל כולן - טנסנט הסינית (מחזיקת מניות גדולה גם בפורטנייט). עם זאת, לא נראה שמישהי מהן כבר "פיצחה את זה".

אישית הייתי שמח שמי שינהל את ההקמה של המטא וורס (שלדעתי יעבור מרעיון למציאות תוך כעשור) יהיה גוף מערבי, עדיף אמריקאי. עם זאת, הסינים קרובים לשם יותר מבחינת מוצרי B2C, נכונות ללכת כברת דרך והסתכלות אסטרטגית וארוכת טווח. טנסנט היא דוגמה מעולה לכך.

לא משנה כיצד הדברים יבואו לידי ביטוי ומתי, מה שבטוח הוא שהאירוע של אריאנה גרנדה בפורטנייט ייכתב ב"דברי הימים" של המטא וורס כאירוע מכונן ומשמעותי - גם אם המופע עצמו הוא לא חלק באמת חלק מהמטא וורס, אלא רק המחשה קטנה של הפוטנציאל או קריאת כיוון.

זה אירוע היסטורי לא כי מעולם לא עשו אירועים וירטואליים (אפילו בפורטנייט היו מופעים בעבר), לא כי היה פה יישום AR או VR שלא ראינו (לא היו יישומים כאלה בכלל, השחקנים צפו במופע באמצעות הקונסולות או הסמארטפונים שלהם), אלא בגלל העוצמות שלו (הבאזז, הכסף, הנוכחות) והעיתוי. הוא מגיע אחרי שנה וחצי של קורונה עם צמיחה מטורפת במעבר לדיגיטל, ובעידן של 5G, של מחשוב קוונטי מעבר לפינה ושל נכונות ובשלות למצוא את "הדבר הבא".

מנכ"ל ובעלי mihi.market, ויוצר הפודקאסט Digital. Tech. Business

עוד כתבות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים