גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סין חוגגת את "דמדומי האימפריה האמריקאית", ומזכירה שהיא תמיד הפקירה בעלות ברית

גנרל פקיסטני מכריז כי העתיד שייך למוסלמים, ונפילת אפגניסטן מתחילה "תהליך בלתי הפיך של הריסת אורח החיים" של המערב ● השאלה הגדולה: האם הטליבאן ינסו לייצא את המהפכה שלהם למדינות בסביבה או שיהיו פרגמטיים

פטרול של לוחמי טליבאן בבוקר יום רביעי ברחובות קאבול, בירת אפגניסטן / צילום: Associated Press, Rahmat Gul
פטרול של לוחמי טליבאן בבוקר יום רביעי ברחובות קאבול, בירת אפגניסטן / צילום: Associated Press, Rahmat Gul

בשעה שארה"ב רק מתחילה את הניתוח-שלאחר-מות אפגניסטן, וחילופי האשמות מסמרי שיער ממלאים את התקשורת הקלאסית ואת המדיה החברתית, אפשר להתחיל לשאול בזהירות את השאלה מי ירוויח.

כמובן, יתכן שאיש לא ירוויח, או בכל אופן רווח לא יצמח לשום ארץ עם גבולות מוכרים ועם עניין כלשהו בשמירת הסטטוס קוו. אפשר בהחלט להניח שהצופן הגנטי של הטליבאן כולל גן מהפכני-משיחי, ובלעדיו הם אינם יכולים להיות מה שהינם. ההיסטוריה רוויה מקרים של מהפכנים, המוכרחים לייצא את המהפכה שלהם, בין אם היא מדינית, או חברתית, או דתית; ואפשר שהטליבאן מוכרחים להיות במלחמה עם העולם החיצון, או לפחות חלק ממנו, כדי להיות טליבאן.

זו הנחה שאת עקבותיה אפשר למצוא בהתבטאויות הבאות מפקיסטן, שהמודיעין הצבאי הידוע לשמצה שלה העלה את הטליבאן לשלטון לפני 25 שנה. התנהגותם של חלק מהגנרלים הפקיסטניים היא צירוף של אידאולוגיה ושל פתולוגיה, אבל היא מצריכה דיון נפרד.

נשא תורן של הפתולוגיה הזו הוא הגנרל בדימוס, גולאם מוסטפא, לשעבר ראש הפיקוד האסטרטגי של צבא פקיסטן. שבועיים לפני נפילת כאבול הוא צייץ, "מאבקם של הטליבאן הוא בעל ממדים של עלילת גבורה. הוא מתחיל תהליכים לא-הפיכים, שיובילו להריסת אורח חייו של 'העולם החופשי'. אינשאללה".

יום נפילתה של כאבול היה במקרה גם יום העצמאות ה-74 של הודו. זה היה אסון אסטרטגי בשביל הודו, שהושיטה סיוע ניכר, בייחוד צבאי, למשטר המודח בכאבול. הגנרל מוסטפא יצק קיתונות של בוז ושל סרקזם על ראשה של הודו. הוא צייץ: "אילמלא המוסלמים, רוב תושביה של תת היבשת ההודית לא היו יודעים אנושיות מהי; אילמלא פקיסטן לא היתה Hindia (משחק מלים על שמה של הודו ועל שם דתם של רוב תושביה - י"ק). עם האמירות האיסלאמית של אפגניסטן בשלטון, עוד סיוטי לילה לברהמינים הציונים".

שימו-נא לב לגידוף הכפול: גם ברהמינים, שהם הכת העליונה במידרג הכתות של הודו, וגם ציונים, שהשנאה כלפיהם מעבירה הרבה פקיסטנים על דעתם.

ראש ממשלת פקיסטן, אימראן חאן, כוכב קריקט לשעבר, לא ידע את נפשו משמחה למשמע הידיעה על נפילת כאבול. הוא הדהים את העולם החיצון בהכרזה, ש"העם האפגאני ניתק את כבלי עבדותו". חאן אינו קנאי דתי. הוא איש מודרני, המכיר היטב את המערב, והיה נשוי ליהודיה בריטית ממשפחת גולדסמית' המפורסמת. מה הביא אפוא את חאן להתבטאות כה רדיקלית? אולי צורכי השיור הפוליטיים שלו, בהתחשב בעידוד הבלתי נמנע שנפילת אפגניסטן תעניק לקנאים איסלאמיים בתוך פקיסטן; ואולי הלחץ הבלתי פוסק מצד הגנרלים, שותפים בשלטון, הנוהגים לתפוס אותו במלואו מפעם לפעם.

השאלה הקרדינלית היא אם הצלחת האסטרטגיה הפקיסטנית באפגניסטן תביא אותה להרפתקאות במקומות אחרים, בייחוד בחבל המריבה קשמיר. הוא חצוי בין הודו לפקיסטן, וחתיכה ממנו אפילו נמצאת בידי סין. מלחמה על אש קטנה מתנהלת בחלק ההודי, שרוב תושביו מוסלמים. תלויה ועומדת הסכנה שמלחמה מלאה תתלקח, אם כי הנשק הגרעיני שבידי כל אחד משני הצדדים מקטין את הסבירות. אבל האש הקנאית המתפשטת בפקיסטן עלולה להניב גם תוצאות לא סבירות.

האם הגיע תורה של טייוואן

שמחה לאיד ממלאת אף את סין, אם גם לא מחמת התלהבות דתית. היא אומרת שמוטב לארה"ב ללמוד לקח: היא לא תצא נשכרת מהתערבות בענייניהן הפנימיים של ארצות זרות. "עניינים פנימיים" בקטלוג הדיפלומטי הסיני הוא צופן מקובל לטייוואן. סין חושבת את הסטאטוס של טייוואן לעניין פנימי. ארה"ב אמנם אינה מכירה בטייוואן רשמית, אבל חוזרת ומודיעה שהיא מחויבת להגנת האוטונומיה שלה ("עצמאות" היא מלה מפורשת מדיי).

הסינים, חזקים ויהירים ממה שהיו אי פעם בזמן המודרני, מדברים מפעם לפעם על זכותם לאחד את טייוואן עם המולדת בכוח הנשק. חלק מן העוקבים אחרי סין נוטים להאמין, שמתקרב והולך רגע הפעלת הכוח.

שופר קולני מחוספס של מדיניות החוץ הסינית, העיתון 'גלובל טיימס', כותב, כי "הפקרת בעלי ברית היא פגם הטבוע עמוק [בארה"ב] מאז ייסודה". הוא אפילו מביא לדוגמא את כפיות הטובה האמריקאית כלפי לואי ה-16 מלך צרפת לפני 230 שנה. הוא מייעץ לטייוואן להתעשת, ולהבין שאמריקה היא משענת קנה רצוץ.

"כאשר תפרוץ מלחמה מעבר למצרי טייוואן", כותב העיתון הרשמי הסיני, וסין "תתפוס את האי בכוח, ארה"ב תצטרך לגלות נחישות גדולה הרבה יותר ממה שגילתה באפגניסטן, בסוריה ובווייטנאם כדי שתהיה מסוגלת להתערב. התערבות צבאית של ארה"ב תהיה מיועדת לשנות את הסטטוס-קוו במצרים , ומחיר עצום ייגבה מוושינגטון". כה עצום הוא המחיר, שהעיתון מתאר אותו כ"בלתי נתפס".

אגב, היועץ לביטחון לאומי בבית הלבן, ג'ייק סליבאן, נקב ביום ג' בשמותיהן של שתי בעלות ברית, שאמריקה תוסיף להתחייב להגנתן לאחר המפולת באפגניסטן. ישראל הייתה אחת, טייוואן הייתה שנייה.

השמחה הסינית לאידה של אמריקה קיבלה ביטוי בפרשנות בוטה של 'שינחואה', סוכנות הידיעות הרשמית של סין. "הבית הלבן הציב אלפי חיילים באפגניסטן, כדי להבטיח את פינויים הסופי של האמריקאים. רעם מנועיהם של המטוסים וההמון הנחפז לסגת משקפים את דמדומיה של האימפריה האמריקאית".

כביש רב מסלולי משנחאי לבירות

'גלובל טיימס' מזכיר כי את אפגניסטן מקיפות יריבותיה האסטרטגיות הגדולות ביותר של ארה"ב: סין, רוסיה ואיראן. הצטרפות אפגניסטן למשוואה אנטי-אמריקאית רבת כוח היא כמובן תבוסה מן המדרגה הראשונה. אבל היא פותחת שערים חדשים בפני סין. הטליבאן עשויים לעשות מה שעשתה פקיסטן: להזמין את הסינים להוציא אל הפועל פרוייקטים של כלכלה ושל תשתית, ממין אלה המציינים את פעילותה המסיבית של סין בכל רחבי העולם שקראו פעם "שלישי".

אפגניסטן יכולה להשתלב, ואל נכון גם תשתלב, בתכנית "החגורה והדרך" של סין, שנועדה להפוך את סין לבית הנתיבות של העולם. אפגניסטן פרו-סינית תהיה גשר אל המזרח התיכון. שערו בנפשכם כביש רב מסלולי משנחאי לביירות, או לפחות מבייג'ינג לטהראן. הסכם אסטרטגי בין סין לאיראן נחתם עוד בשנה שעברה.

אפגניסטן כמו סוריה?

כמובן, הכול תלוי בפוטנציאל הפרגמטיות אצל הטליבאן. האם תגבר עליהם איבתם העמוקה לשיעים? האם הם ירצו לעזור ל"אמירות איסלאמית" לקום גם בפקיסטן, או באוזבקיסטן? האם הם יעזו לעזור למיעוט האויגורי של מוסלמים ממוצא טורקי בשינג'יאנג הסינית? או אז הם יעמידו את כל שכניהם נגדם באיבה פעילה.

הגיגיו של הגנרל הפקיסטני המצוטט למעלה מעידים שלפחות חלק מתומכי הטליבאן מקווים, כי הם יהיו זרז של התקפה כללית על המערב. אבל אם המערב יראה את עצמו נאלץ לחזור ולטפל בהם הוא עלול למצוא מערכת הגנה אוירית באפגניסטן מן הסוג שרוסיה פרסה בסוריה. כדברי שגריר ארה"ב לשעבר באפגניסטן, ריאן קרוקר, "לסרט הזה אי אפשר לעשות Rewind".

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com ובגלובס: https://tinyurl.com/yoavkarny
ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד