גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מטוס רה”מ, השבת רכוש יהודי והגנת סייבר: דוחות המבקר מתעכבים בגלל הכנסת

היעדר הסכמות בין הקואליציה לאופוזיציה על איוש ועדות הכנסת מונע פרסום של 7 דוחות של מבקר המדינה בנושאים ביטחוניים וכלכליים, זאת מאחר שנדרש אישור של ועדת הביקורת להסרת חיסיונם ● בין הדוחות: היערכות לפגיעה במפעלים עם חומרים מסוכנים ומיקור חוץ בצה"ל

מבקר המדינה מתניהו אנגלמן / צילום: רפי קוץ
מבקר המדינה מתניהו אנגלמן / צילום: רפי קוץ

שבעה דוחות של מבקר המדינה אינם יכולים להתפרסם בשל העובדה כי הוועדה לביקורת המדינה טרם הוקמה והתכנסה על-מנת לדון בהסרת החיסיון שהוטל עליהם. הוועדה טרם הוקמה, למרות שהכנסת הושבעה כבר ב-6 באפריל, והממשלה הושבעה ב-13 ביוני. נסיבות אי הקמתה של הוועדה הן המחלוקות בין הקואליציה לבין האופוזיציה בנוגע לאיוש הוועדות ובנוגע ליתרון היחסי שיינתן לקואליציה בוועדות השונות.

בג"ץ אומנם הקציב לכנסת שבועיים כדי להגיע לפתרון. אולם לעת עתה, נראה שאין פתרון מוסכם בין הצדדים ואין צפי קרוב לפתרון. מכל מקום הכנסת ביקשה ארכה להשיב לבג"ץ ביום שלישי השבוע במקום ביום שני. המגעים בכנסת לפתרון צפויים להתחדש בשבוע הבא

דוחות המבקר, כך נודע לגלובס, נוגעים לסוגיות כלכליות וביטחוניות אקטואליות. בין שבעת הדוחות נמצא דוח של החטיבה הפיננסית במשרד המבקר שבחן את הדוחות הכספיים של התעשייה האווירית. דוח המבקר ביקש לבחון את המגמות והסיכונים שעולים מתוך הדוחות הכספיים.

דוח ביקורת נוספת שממתין לפרסום עוסק בהליכי הרכש של מטוס רה"מ, המכונה "כנף ציון". במאי 2014 אישרה ממשלת נתניהו את קניית והפעלת המטוס שיוצר לפני למעלה מ-20 שנה, ובאוגוסט 2015 אישר הקבינט את תקציבו בגובה של למעלה מ-700 מיליון שקל. בהמשך, העלויות האמירו, אולם המטוס נותר מקורקע.

רה''מ נפתלי בנט / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בימים הקרובים צפוי ראש הממשלה, נפתלי בנט, לטוס לוושינגטון לפגישה עם נשיא ארה"ב ג'ו ביידן. אולם כיוון שמטוס רה"מ טרם מבצעי באופן סופי - בנט לא יוכל להשתמש בו. אגב, שר החוץ וראש הממשלה החליפי, יאיר לפיד, אמר בעבר כי צריך למכור את מטוס רה"מ וכי אין בו צורך.

תפקוד ועדת הבחירות

דוח נפיץ נוסף נוגע למערכות המידע של ועדת הבחירות המרכזית. על הדוח הוטל חיסיון לפני הבחירות האחרונות בלחץ של מנכ"לית ועדת הבחירות, אורלי עדס. לגלובס נודע כי בין הקביעות החמורות של המבקר היא הקביעה כי במערכת הבחירות לכנסת ה-23 נרשמו כמצביעים 1,600 אנשים שכלל לא שהו בארץ, ולכן לא יכלו טכנית להצביע בקלפיות בארץ. ועדת הבחירות טוענת מצידה כי המבקר מתניהו אנגלמן טועה בדרך החישוב של הנתונים והמספר נמוך בהרבה.

לפני הבחירות לכנסת ה-24 פורסם בגלובס כי ח"כ אלעזר שטרן (יש עתיד), שכיהן זמנית כיו"ר הוועדה לביקורת המדינה, מונע פרסום של דוח העוסק בתפקוד ועדת הבחירות בשלוש מערכות הבחירות האחרונות. לגלובס נודע כי ועדת הבחירות התנגדה נחרצות לפרסום הדוח לפני הבחירות, בטענה כי הדבר יפגע באמון הציבור בטוהר הבחירות ובוועדה עצמה. ח"כ שטרן אימץ את עמדת ועדת הבחירות וטען כי אין לפרסם את הדוח לפני הבחירות.

הדוח מותח ביקורת משמעותית על ועדת הבחירות, וטוען כי מערכות המחשוב של הוועדה מיושנות ואף חשופות לסכנת איומי סייבר. עוד נמתחת ביקורת משמעותית על כך שההצבעה ממשיכה להתקיים באמצעות פתקים פיזיים חרף ההתקדמות הטכנולוגית. בנוסף, מתייחס הדוח לאינפלציה בשימוש במעטפות הכפולות שגורמת לשיבוש ספירת הפתקים ותוצאת הבחירות. יש לציין כי בדוח המבקר לא נטען כי הבחירות זויפו בצורה שיטתית וכן לא הוטל פקפוק בנכונות תוצאות הבחירות.

מיקור חוץ בצה"ל

דוח מעניין נוסף נוגע לשירותי מיקור חוץ בצה"ל. הביקורת בחנה היבטי ציות, יעילות ויעילות בניהול פרויקטים שונים בצה"ל, שמופעלים במתכונת של מיקור חוץ על-ידי גורם אזרחי. גם כדי לפרסם דוח זה, כקודמיו, דרוש אישור של ועדת המשנה לענייני חיסיונות בוועדה לביקורת המדינה, שתפקידה להטיל חיסיון על דוחות המבקר.

בנוסף, מבקר המדינה אנגלמן כתב דוח העוסק בהיערכות לשמירה על חומרים מסוכנים בעת לחימה. הביקורת בחנה את ההיערכות הנדרשת למקרים של פגיעה במתקנים ומפעלים אזרחיים המחזיקים חומרי מסוכנים בעת חירום של לחימה.

השבת נכסי ניצולים

דוח מבקר נוסף שממתין לגאולת הוועדה לביקורת המדינה עוסק בנכסי ניצולי השואה. בשל הרגישות של היבטי יחסי חוץ, הדוח דרוש את אישור הוועדה לביקורת המדינה לצורך פרסומו.

בחודשים יולי 2018 עד יולי 2020 בדק משרד מבקר המדינה לסירוגין את הטיפול הממשלתי בהשבת רכוש יהודי ממדינות אירופה בהיבטים של יישום החלטות הממשלה מתחילת שנת 2003 בנושא השבת הרכוש היהודי; אתגרי הטיפול בהשבת הרכוש היהודי לניצולי השואה וליורשיהם; והטיפול הממשלתי בהשבת הרכוש היהודי.

לגלובס נודע כי הבדיקה נערכה במשרד לשוויון חברתי ובמשרד החוץ, בעקבות תלונה שהוגשה למשרד מבקר המדינה ביוני 2018 בעניין הפעילות הממשלתית בנושא זה.

הרגישות של הדוח התעצמה במיוחד בעקבות חוק הרכוש הפולני שאושר לאחרונה בפרלמנט בוורשה ושסותם את הגולל על דרישות יהודים להשבת רכוש. החוק קובע תקופת התיישנות של 30 שנה על ערעור בנוגע להחלטות מינהליות בנוגע לרכוש, כולל נכסים של יהודים שהולאמו אחרי הכיבוש הנאצי.

בגלובס פורסם לאחרונה כי החוק סותם את הגולל על אפשרויות של יהודים להגיש תביעות רכוש חדשות על בסיס הלאמת הנכסים. החוק גם מתעלם מהעובדה שהסיבה שיש מיעוט בקשות להשבת רכוש היא ההשמדה השיטתית של יהודי פולין, כך שלא נותרו אפילו קרובי משפחה להגיש את הבקשות.

בנוסף, בניגוד למדינות כמו גרמניה, אוסטריה ואחרות, פולין לא הקימה קרן לפיצוי סמלי של צאצאי המשפחות שנרצחו או שנמלטו, לגבי רכושם. הממשלה הפולנית מאשימה את הכיבוש הגרמני וטוענת כי מדינת פולין אינה צריכה להיות אחראית לפשעים שביצעו הנאצים.

שר החוץ לפיד טען בתגובה כי פעולות פולין גבולות בהכחשת שואה. לדבריו, "זו חרפה שלא תמחוק את הזוועות ואת זיכרון השואה. מדינת ישראל תעמוד כחומת מגן להגנה על זיכרון השואה ועל כבוד ניצולי השואה ורכושם". גם רה"מ בנט הגיב בחריפות ופרסם כי "ישראל רואה בחומרה את אישור החוק שמונע מיהודים לקבל פיצוי על רכוש שנגזל מהם בתקופת השואה, ומצרה על העובדה שפולין בוחרת להמשיך לפגוע במי שאיבדו את עולמם. מדובר בהחלטה מבישה ובזלזול מחפיר בזיכרון השואה. זהו צעד חמור שישראל לא תוכל לעמוד מולו בשוויון נפש".

הגנת סייבר בחברת החשמל

לבסוף, הוועדה לביקורת המדינה תצטרך לדון בפרסום דוח נוסף של המבקר אנגלמן שעוסק בהיערכות חברת החשמל לכל הנוגע בהגנת סייבר. אנגלמן הקים מחלקת סייבר במשרד המבקר, ודוח זה אחד מהדוחות הראשונים שהמחלקה מוציאה מתחת ידיה.

ממשרד מבקר המדינה נמסר: "איננו מתייחסים לדוחות שטרם פורסמו".

עוד כתבות

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; מגמה דומה בחוזים בארה"ב

הדאקס עולה ב-0.5%, בלונדון לא מתקיים היום מסחר ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?