גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל כלל על הוצאת ההיטל על הרפואה הפרטית מחוק ההסדרים: "החלטה נכונה"

יורם נוה סוגר חציון חזק בכלל ביטוח עם רווח של 760 מיליון שקל ותשואה להון של 24% • בשיחה עם גלובס הוא מתייחס להחזקות אלפרד אקירוב, שהגיע ל-15% בחברה, להיטל על ביטוחי הבריאות שהוצא מחוק ההסדרים וגם להעלאת גיל הפרישה לנשים ● גם מגדל סיכמה מחצית מצוינת

צילום: כדיה לוי
צילום: כדיה לוי

חברות הביטוח וקופות החולים יכולות לנשום לרווחה בינתיים, לאחר שההחלטה להטיל עליהן מס של עשרות אחוזים בשל כל טיפול, ניתוח או התייעצות עם רופא מומחה הוצאה מחוק ההסדרים. לפי שעה לא מדובר על ביטול מוחלט של כוונת האוצר להגביל באמצעות ההיטל את הרפואה הפרטית, אלא על הסטתה למסלול של חקיקה רגילה ושלא באמצעות חוק ההסדרים.

"ההיטל הזה מראה כמה אנחנו, כחברת ביטוח, חשופים לסיכונים רגולטוריים", אומר יורם נוה, מנכ"ל כלל ביטוח ופיננסים, בשיחה עם גלובס. "החלטה כזו להטיל מס על כל החברות יכולה להיות מאוד דרמטית. צריך להבין את המשמעות שלה על כל מערך הרפואה הפרטית והציבורית, וזו הסיבה שצריך לנהל את הדיון על זה בצורה אחראית ומקצועית. כמובן שכשיהיו ניירות עבודה מסודרים, נתייחס לזה עניינית".

את הרבעון השני של השנה סיכמה החברה בראשותו של נוה עם רווח כולל לאחר מס של כ-357 מיליון שקל, גידול של 157% לעומת הרבעון המקביל אשתקד. בחציון הראשון של שנת 2021, הרווח הכולל לאחר מס הסתכם בכ-760 מיליון שקל, לעומת הפסד כולל בסך של 345 מיליון שקל בתקופה המקבילה - אז התפרצה מגפת הקורונה והביאה לנפילות בשוקי ההון שהשפיעו על דוחות חברות הביטוח כולן.

"מנכ"ל צריך להשיא ערך, ובזה אני מתעסק" 

כלל ביטוח מתנהלת כיום כחברה ללא גרעין שליטה, אך עם מחזיק מניות מהותי - אלפרד אקירוב, שרכש באמצעות חברת אלרוב נדל"ן שבשליטתו כבר 15% ממניות כלל ביטוח והפך לבעל המניות הגדול בה. אולם אם יחפוץ להיות בעל השליטה בחברה, יידרש לקבל היתר שליטה מרשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון.

באשר לרכישת המניות בידי אקירוב, המנכ"ל נוה אומר כי "אחד האתגרים של כלל בשנים האחרונות היה המעבר מחברה עם בעל שליטה, לחברה המנוהלת על ידי נאמן ועד לחברה ללא גרעין שליטה. כל האירוע הזה מורכב כי כלל היא הראשונה מבין חברות הביטוח שהפכה לחברה ללא גרעין שליטה. אנו רואים מודל יציב של חברות ללא גרעין שליטה במערכת הבנקאית, ומנגד בענף שלנו מודלים כמו בהראל, מנורה מבטחים והפניקס, של חברה עם בעל שליטה וגם הוא גם יציב, כך שאין נוסחה אחת מנצחת.

"בסופו של דבר האתגר שלנו בהנהלה הוא להשיא ערך לכל בעלי העניין, ולא משנה מהו הרכב השליטה. אנחנו משרתים 2 מיליון לקוחות, עובדים עם סוכנים שהם שותפים עסקיים ומפרנסים 4,000 משפחות, ויש לנו אחריות לעשרות שנים קדימה. מנכ"ל נמדד על בסיס הביצועים שלו והשאת הערך לכל בעלי העניין, ובזה אני מתעסק".

בניגוד להיטל על ביטוחי הבריאות הפרטיים, סוגיית העלאת גיל הפרישה לנשים נשארה בחוק ההסדרים, והוא צפוי לעלות בהדרגה עד ל-65.

מה דעתך על המתווה להעלאת גיל הפרישה לנשים?
נוה: "המהלך נכון כי אנשים חיים יותר, גם גברים וגם נשים. כלל ביטוח ופיננסים הוא ארגון של 70% נשים, שזה די חריג, ואין מניעה שנשים יעבדו בו עד גיל 67. המתווה המדורג הוא דבר נכון וזו מגמה שתוביל ליותר שוויוניות ותעסוקת נשים. צריך לזכור שתוחלת החיים של נשים במדינת ישראל היא ארוכה יותר ולכן הן צריכות לחסוך לפחות כמו גברים. כן צריך לקחת בחשבון טיפול נכון באוכלוסיות מוחלשות ובמקצועות שוחקים, גם בציבור הנשים וגם בגברים".

גידול ברווח החיתומי ובדמי הניהול המשתנים

עד עתה פרסמו את הדוחות שלהן לרבעון השני ולמחצית שנת 2021 שתיים מתוך חמש חברות הביטוח הגדולות - כלל ובשבוע שעבר דיווחה מגדל. 

עבור שתי החברות היו הרבעון והחציון הראשון מצוינים, כשכלל רשמה כאמור רווח נקי של 375 מיליון שקל ברבעון השני ו-760 מיליון שקל במחצית, ומגדל הציגה רווח רבעוני של 334 מיליון שקל ובמחצית 567 מיליון שקל.

את הפערים במקורות הצמיחה של שתי החברות אפשר לראות כשמשווים בין הרווח החיתומי לבין הרווח מהשקעות, אם כי אצל שניהם הנתונים מרשימים ושתיהן הציגו תשואה להון דו ספרתית גבוהה - כלל עם 24.1% במחצית הראשונה ומגדל עם תשואה של 16.5%.

כאשר מסתכלים על הרווח החיתומי, כלומר שמגיע מהגידול בפרמיות, בדמי הגמולים ובתקבולים בגין חוזי השקעה, אצל כלל ביטוח הוא צמח ב-25% ל-12 מיליארד שקל, לעומת כ-9.6 מיליארד שקל בתקופה המקבילה אשתקד. גידול המיוחס בעיקר לתחומי ביטוח החיים, הגמל והפנסיה וכן לגידול בפרמיות בביטוח הכללי.

במגדל, הפרמיות ברוטו, דמי הגמולים והתקבולים בגין חוזי השקעה הסתכמו בכ-5.8 מיליארד שקל, עלייה של כ-9% לעומת המחצית המקבילה, שנבעה בעיקר מתחומי ביטוח החיים וחיסכון ארוך טווח, אך קוזזה מקיטון בפרמיות ביטוח כללי, בעיקר בביטוחי הרכב. בנוסף, חברות הביטוח הפסיקו למכור השנה ביטוחי תאונות אישיות בשל שינוי רגולטורי, וצמצמו מאוד את מכירת פוליסות הנסיעות לחו"ל בשל מגפת הקורונה והפחתת הטיסות.

בהמשך לכך, כלל נהנתה מגידול משמעותי בדמי הניהול המשתנים, אותם דמי ניהול שחברת הביטוח רושמת כתוצאה מתשואות טובות בשוק ההון בפוליסות מבטיחות התשואה שברשותה. כלל רשמה הכנסה של 384 מיליון שקל במחצית השנה הראשונה מדמי ניהול משתנים, בעוד שבתקופה המקבילה ב-2020 היא לא הכניסה אף לו שקל אחד, כיוון שהתשואות היו שליליות בשל מגפת הקורונה, ולכן היא לא יכולה הייתה לגבות דמי ניהול אלה. מגדל רשמה הכנסות מדמי ניהול משתנים בסך 282 מיליון שקל במחצית, כשגם היא לא גבתה דמי ניהול משתנים בתקופה המקבילה אשתקד.

אולם מגדל רשמה גידול נרחב יותר בהכנסות מהשקעות, ואלה הסתכמו במחצית השנה ב-625 מיליון שקל, בעוד שהכנסות כלל מהשקעות הסתכמו ב-477 מיליון שקל (לעומת הפסד של 52 מיליון שקל במחצית המקבילה).

השווקים עלו והיקף הנכסים תפח

פרמטר נוסף שבו שתי החברות הציגו גידול מרשים בחצי השנה הראשונה הוא היקף הנכסים המנוהלים. מגדל רשמה זינוק של יותר מ-20% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד, מ-283 מיליארד שקל נכסים מנוהלים ל-343 מיליארד שקל בסוף יוני. זאת הודות לגידול בהיקף הנכסים המנוהלים בפעילות קרנות הנאמנות ובניהול התיקים, בעקבות גיוסים משמעותיים ועליות ערך ניכרות שנבעו מהעליות בשוקי ההון. כן יש לציין את הפעילות של מגדל שוקי הון - שהיא המגייסת הגדולה ביותר בענף קרנות הנאמנות ב-16 החודשים האחרונים, ברצף.

גם כלל הציגה גידול בהיקף הנכסים, וזה הגיע לשיא כשעמד נכון לסוף יוני על 258 מיליארד שקל, גידול של 21% לעומת ההיקף בסוף יוני 2020.

עוד כתבות

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

תיקון והתנצלות

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"