גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אוניברסיטת רייכמן (הבינתחומי) - בכל זאת אוניברסיטה

למרות ובניגוד גמור לטענות המבקרים, המרכז הבינתחומי מוכיח שניתן להקים בישראל אוניברסיטה פרטית בצורה ראויה ונכונה

המרכז הבינתחומי / צילום: איל יצהר
המרכז הבינתחומי / צילום: איל יצהר

החלטת המל"ג (המועצה הלאומית להשכלה גבוהה) לאשר את שינוי שמו של המרכז הבינתחומי לאוניברסיטת רייכמן התקבלה למרות התנגדות חברי הועדה לתכנון ותקצוב במל"ג, ולצד קבלת פנים חמה ברובה, זכתה גם לכמה ביקורות משונות.

אפתח בגילוי נאות: אני פרופסור לכלכלה באוניברסיטת רייכמן. ויתרתי לפני מספר שנים על משרת פרופסור מן המניין עם קביעות באוניברסיטה העברית, בין היתר בגלל שזיהיתי בבינתחומי את השאיפה למצוינות, ואת השחרור מתפיסת העולם הסוציאליסטית ההרסנית שמאפיינת במידה רבה את האוניברסיטאות הציבוריות בישראל, שטיפחו מסורת של התנגדות לתחרות.

האוניברסיטאות הוותיקות התנגדו להקמת חלק מהאוניברסיטאות החדשות לאחר קום המדינה ובהמשך קרטל האוניברסיטאות התנגד להקמת המכללות. כפי שאמר פרופ' אמנון רובינשטיין, שהוביל כשר חינוך את הקמת המכללות בישראל: "במשך 30 שנה היה פה קרטל של האוניברסיטאות שגרם נזק אדיר לחברה הישראלית, שאי אפשר לתאר אותו בכלל. קבוצה של פרופסורים קבעה את גורל החברה הישראלית והכלכלה כולה".

ועכשיו הפרופסורים באוניברסיטאות, לפחות חלקם, מותחים ביקורת על האישור שנתנה המל"ג לשנות את שמו של המרכז הבינתחומי לאוניברסיטה. ההחלטה התקבלה ברוב מוחץ של 18 בעד, שלושה נמנעים וללא מתנגדים, וכאמור, למרות התנגדות של רוב חברי הוועדה לתכנון ותקצוב במל"ג, רובם פרופסורים באוניברסיטאות.

חשוב לציין שההחלטה להכיר בבינתחומי כאוניברסיטה התקבלה לאחר בדיקה מדוקדקת של הרמה האקדמית של הבינתחומי על ידי וועדה שהמל"ג מינתה. הוועדה מסכמת את עבודתה בקביעה: "המרכז הבינתחומי מתאים להיות אוניברסיטה, תוך הבטחת רמה אקדמית מדעית מחקרית מעולה העומדת בסטנדרטים מספקים לאוניברסיטה. ועל כן אנו ממליצים למל"ג פה אחד וללא כל הסתייגות כי תוענק למרכז הבינתחומי בהרצליה הכרה כאוניברסיטה. הצטרפותו של המרכז הבינתחומי בהרצליה לשדרת אוניברסיטאות המחקר של ישראל תביא כבוד למדינה ולמערכת ההשכלה הגבוהה שלה".

אוניברסיטה במדעי החברה אינה המצאה חדשה 

על ההחלטה להכיר בבינתחומי כאוניברסיטה מלין הפרופסור (אמריטוס) לכלכלה מהאוניברסיטה העברית יוסי זעירא מעל דפי עיתון זה. זעירא מסביר שאוניברסיטה היא מוסד להשכלה גבוהה שכולל את כל תחומי המחקר, ולכן הבינתחומי שתחומי ההוראה והמחקר בו לא כוללים את מדעי הטבע והרוח לא ראוי לשם אוניברסיטה. ואף מוסיף שאין פקולטה ראויה למדעי הרוח בישראל שלא לומדים בה יוונית עתיקה, לטינית, ארמית, אשורית, מצרית עתיקה.

להדגמת טענתו, זעירא מציין שמוסדות מהוללים להשכלה גבוהה בעולם אינם מתהדרים בתואר אוניברסיטה אם אינם ראויים לו על פי ההגדרה של מוסד הכולל את כל תחומי המחקר, ומציג שלושה מוסדות כאלה לדוגמא: המכון הטכנולוגי במסצ'וסטס MIT, בית הספר לכלכלה בלונדון LSE, והטכניון בחיפה. אבל זעירא טועה. הצצה לאתר הטכניון (תחת סעיף "חזון") תגלה שהמוסד הטכנולוגי דווקא מגדיר את עצמו כ"אוניברסיטת מחקר מדעית-טכנולוגית". (וכך הוא גם מוגדר על ידי המל"ג). גם בית הספר לכלכלה של לונדון, בסתירה לטענתו של זעירא, מוגדר כאוניברסיטה במדעי החברה (Social science university). ויש עוד דוגמאות מהעולם: המוסד המהולל בפריז Science Po , מוגדר כאוניברסיטה למרות שאינו כולל את מדעי הטבע ואת רוב מדעי הרוח, וכך גם אוניברסיטת בוקוני שבמילאנו, אוניברסיטה פרטית מצטיינת שמתמקדת באותם התחומים שבהם מתמקדת אוניברסיטת רייכמן, ואפשר גם להוסיף לרשימה את המכון האוניברסיטאי האירופאי בפירנצה (EUI). בקיצור, אוניברסיטה במדעי החברה אינה המצאה חדשה גם אם לדעתו של פרופסור זעירא, השם אוניברסיטה אינו מתאים.

יתרה מזו, אם פרופ' זעירא היה בודק את ההיסטוריה של הקמת האוניברסיטאות בישראל, היה מגלה שהמוסדות שהוקמו לאחר קום המדינה נקראו על ידי מייסדיהם אוניברסיטה, ללא כל צורך באישור מהמל"ג, שרק הכירה בהן באופן רשמי כמוסדות להשכלה גבוהה. בדיקה פשוטה גם מראה שבתחילת דרכן אוניברסיטת בר אילן, כמו אוניברסיטת הנגב (לימים בן גוריון) ואוניברסיטת חיפה, לא כללו את היקף החוקרים, התלמידים ואת היקף תחומי המחקר כפי שקיימים באוניברסיטת רייכמן כיום, ואף נקראו אוניברסיטאות עוד לפני שהיה להן אישור להעניק תואר ד"ר, שוב בשונה מאוניברסיטת רייכמן, שכבר קיבלה אישור, לאחר בדיקות קפדניות של וועדות חיצוניות מטעם המל"ג, להעניק תוארי ד"ר בשלושה תחומים. כמובן שגם כשהאוניברסיטה העברית הוקמה, שנים רבות לפני קום המדינה, היא לא כללה את כל תחומי המחקר, ובכל זאת נקראה אוניברסיטה.

העיסוק בהגדרות - מהי אוניברסיטה - הוא מעט משעמם. אבל לזעירא יש גם האשמות חמורות כלפי אוניברסיטת רייכמן: "המבחר הדל של מדעים שבהם עוסק המרכז הבין-תחומי מעידים על האסטרטגיה בה הוא נוקט, של התמקדות ב-"מדעי הכסף", בהם יש ביקוש רב של תלמידים ועלות נמוכה להוראתם. לעומת זאת בורח המרכז מכל מדע, שעלות הוראתו גדולה והביקוש לו אולי אינו כה גדול". ועוד מוסיף זעירא וטוען שזו מדיניות של "רדיפת בצע אקדמית".

פרופסור זעירא אינו הראשון שמלין על ההתנהלות הכלכלית של אוניברסיטת רייכמן, שגובה שכר לימוד גבוה בהשוואה לשכר הלימוד המסובסד בכבדות על ידי משלם המיסים באוניברסיטאות הציבוריות, משלמת שכר תחרותי לחוקרים, ולא עוסקת בהוראה בתחומי ידע שאין להם ביקוש. אבל מהי אותה התנהלות כלכלית אם לא אחריות תקציבית?

"רדיפת בצע אקדמית"? הגדרה שמעידה הרבה יותר על המגדיר מאשר על אוניברסיטת רייכמן

הניתוק של הפרופסור לכלכלה מהמציאות הכלכלית ראוי להתפעלות. בשונה מהאוניברסיטה העברית שהתנהלה שנים בחוסר אחריות תקציבית, בידיעה שמשלם המיסים הישראלי יציל אותה ואת הפנסיות התקציביות הנדיבות של הפרופסורים שלה, אוניברסיטת רייכמן לא מתוקצבת על ידי ממשלת ישראל. תקציבה השוטף מבוסס בעיקר על שכר לימוד, ומקורות עצמאיים אחרים. כמובן שחוקרי אוניברסיטת רייכמן גם זוכים בתקציבי מחקר מקרנות תחרותיות, כולל מהקרן הישראלית למדעים, הממומנת על ידי ממשלת ישראל, אבל מדובר במרכיב כמעט זניח בתקציב האוניברסיטה. לצד התנהלות תקציבית אחראית וללא כל סיוע בכפייה ממשלם המיסים הישראלי, הבינתחומי גם מממן מלגות לסטודנטים שמגיעים מרקע כלכלי חלש ולמצטיינים בהיקף של כ-30 מיליון שקלים בשנה. זאת למרות ששכר הלימוד באוניברסיטת רייכמן נמוך בהשוואה בינלאומית למוסדות פרטיים, והוא נמוך מהעלות למשלם המיסים של סטודנט ממוצע באוניברסיטאות הציבוריות בישראל.

הרצון של אוניברסיטת רייכמן לשרוד, לגייס חוקרים מצטיינים, ולממן מלגות לסטודנטים, מחייב לכן התמקדות בתחומים שבהם העלות של המחקר וההוראה אינה גבוהה והביקוש ללימודים רב. ההתנהלות האחראית הזו, שתרומתה לחברה הישראלית רבה (למשל: פחות סטודנטים במוסדות המסובסדים וצמצם "בריחת מוחות" של חוקרים מצטיינים מישראל), מוגדרת אצל זעירא "רדיפת בצע אקדמית". הגדרה שמעידה הרבה יותר על המגדיר וחשיבתו הכלכלית מאשר על אוניברסיטת רייכמן.

אם אוניברסיטת רייכמן תעשה כעצת זעירא, ותרחיב את פעילותה לתחומים יקרים ודלי ביקוש, היא פשוט תיכנס לגירעונות עתק בדומה לחלק מהאוניברסיטאות הציבוריות - מבלי שתעמוד לה היכולת לחילוץ על חשבון משלם המיסים.

הכותב הוא פרופסור לכלכלה באוניברסיטת רייכמן ובאוניברסיטת ווריק שבאנגליה

עוד כתבות

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק כי גם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על מנת לפעול

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד