גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההנחות התפוגגו, המלאים התכווצו: כך הפך ענף הרכב ל"שוק של מוכרים"

לאחר פגיעת הקורונה אשתקד, חוזרות היבואניות - דלק רכב, קרסו מוטורס ויוניברסל מוטורס - ליהנות ממכירות אינטנסיביות ועלייה ניכרת ברווחיהן • ההתאוששות בעסקי הרכב של החברות מחלחלת לכיסיהם של בעלי המניות, אך הקונים מצאו את עצמם בעמדת נחיתות

רכב במותג דאציה שמייבאת קרסו מוטורס / צילום: לם וליץ סטודיו
רכב במותג דאציה שמייבאת קרסו מוטורס / צילום: לם וליץ סטודיו

למרות שלל המגמות החיוביות העולות מדוחותיהן, יבואניות הרכב מעדכנות כי השפעות הקורונה עדיין מציבות אתגרים בפני פעילותן, כשהן צפויות להתמודד עם "שיבושים באספקה של כלי רכב" בהמשך השנה הנוכחית, ואולי גם לאחריה.

 

זאת משום ש"נוצר מחסור עולמי במוליכים למחצה המשמשים לייצור רכיבים אלקטרוניים עבור תעשיית הרכב", וכן בשל סגרים המוטלים "מעת לעת" במדינות שונות, "הפוגעים בשרשרת אספקת חלקים לייצור רכבים".

אלה כמה מהמספרים הבולטים של יבואניות הרכב הבורסאיות בסיכום הרבעון השני של השנה:

242% הוא שיעור העלייה במספר מכוניות מדגם ניסאן שמכרה קרסו מוטורס בסיכום רבעוני, שהסתכמו ביותר מ-3,800. ניסאן מהווה את המותג המוביל מבחינת מכירות של החברה שבשליטת משפחת קרסו, כבר כמה שנים, ומתחילת השנה היווה המותג יותר ממחצית מסך המכוניות שמכרה קרסו מוטורס, אחרי שבשנים קודמות המכירות ממנו היוו בין 42%-48% מסך מכירותיה.

קרסו מוטורס נהנתה משיפור חד גם במכירות המותג השני הבולט שלה - רנו, וכיוון דומה נרשם במכירות רכבי דאצ'יה, המשווקים כ"לואו קוסט", כך שבסיכום רבעוני מספר המכוניות שמכרה קפץ ביותר מ-180% והגיע לכ-6,850 - המספר הגדול ביותר מבין שלוש המתחרות.

גם אצל דלק רכב השיפור במכירות היה רוחבי, ונרשם במותגי החברה - מאזדה, פורד ו- BMW, כך שבסיכום רבעוני קפץ היקף המכירות פי 3 והגיע לכ-5,900 מכוניות, בעוד שיוניברסל מוטורס, יבואנית רכבי ג'נרל מוטורס ובראשם המותג שברולט, הסתפקה בהכפלת המכירות הרבעוניות לכ-3,700.

דלק רכב: הכפלת הכנסות ורווחים משערוך

269 מיליון שקל הוא הרווח הנקי שהציגה בסיכום רבעוני דלק רכב, שבשליטת המנכ"ל גיל אגמון - קפיצה של פי 4.5 (כ-350%) ביחס לרווח שרשמה ברבעון המקביל. 

מבין השלוש המוזכרות, דלק רכב היא זו שהרחיבה את פעילויותיה מעבר לתחום הרכב בצורה המשמעותית ביותר, ובאמצעות החזקת השליטה בחברת ורידיס (שהונפקה באחרונה בבורסה) - היא עוסקת גם בפעילויות של התפלת מים, אנרגיה ואיכות סביבה, וכן מבצעת השקעות משמעותיות בפעילויות הקשורות לעולם הרכב - מה שסייע לה להגדיל את הרווח הרבעוני.

רכב מאזדה שמייבאת דלק רכב / צילום: יח''צ

אחרי הכפלת הכנסותיה בסיכום רבעוני, שהגיעו ל-1.2 מיליארד שקל, ושיפור חד ברווח הגולמי והתפעולי, שערוך השקעות שביצעה דלק רכב בחברות האוטוטק היילו (HAILO) ואינוביז (INNOVIZ), לצד רווח משערוך ומימוש חלק ממניות פורד שבידיה - הניבו לה הכנסות מימון נטו של יותר מ-150 מיליון שקל, שתמכו בשורה התחתונה הרבעונית.

אצל המתחרות - הרווח הנקי של יוניברסל מוטורס קפץ בסיכום רבעוני כמעט פי 4 (290%) ליותר מ-100 מיליון שקל, בעוד שהרווח הנקי של קרסו קפץ פי 6 (כ-600%) ברבעון והתקרב ל-80 מיליון שקל - כששתיהן הציגו שיפור משמעותי בהכנסות וברווחיות מגזרי הפעילויות המרכזיים.

יוניברסל מוטורס גורפת רווח מהשקעתה בהפניקס

120 מיליון שקל, הוא הרווח על הנייר מהחזקתה של יוניברסל מוטורס במניות קבוצת הביטוח והפיננסים הפניקס, השקעה שבוצעה לפני כשמונה חודשים בלבד. בדומה לדלק רכב, גם יוניברסל מוטורס פועלת להרחבת פעילויותיה והשקעותיה מעבר לתחום יבוא המכוניות והפעילויות המשיקות, ובמסגרת זו רכשה בתחילת השנה בעסקה מחוץ לבורסה כ-5% מהונה של הפניקס, בהשקעה כוללת של כ-325 מיליון שקל ולפי מחיר מניה שזינק מאז בעשרות אחוזים.

 

נוכח ההצלחה של השקעה זו, יבואנית הרכב, שבשליטת משפחת עיני וחיים דנון, בוחנת אפשרות להגדלת חלקה בהפניקס, ובאחרונה קיבלו בעלי המניות שלה אישור מהממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון היתר להחזקה של עד 15% ממניות הפניקס.

מלבד הפניקס, דוחות יוניברסל מוטורס חושפים השקעה של 15 מיליון שקל שביצעה בחברת הופאון מוביליטי, הפועלת בתחום שירות תשלומים בנסיעה בתחבורה ציבורית, שבה היא מחזיקה כיום כ-16%.

קרסו מוטורס לא מפרטת בדוחותיה הרבעוניים לגבי השקעותיה בתחומים נלווים ואחרים מפעילות יבוא הרכב, אחרי שבדוחות השנתיים ל-2020 עדכנה על השקעה של כ-17 מיליון שקל בשתי חברות הפועלות בתחום "טכנולוגיות תחבורה מתקדמת ותחומים משיקים לכך".

כל הסיבות לרנסנס של יבואניות הרכב | דובי בן גדליהו, פרשנות 

ברבעון השני של שנת 2020, בעקבות פרוץ משבר הקורונה, ספג ענף הרכב הישראלי מכה קשה. הלקוחות הפרטיים נשארו בבית, שוק השכרת הרכב התאדה, חברות הליסינג עצרו את ההצטיידות עקב התייבשות מקורות המימון שלהן וחברות ציבוריות רבות בענף מיהרו לפרסם אזהרות רווח ותחזיות קודרות.

אבל תוך זמן קצר החלה התמונה להשתנות. החל מקיץ 2020 חזר לצמוח הביקוש לרכב ואף קיבל תאוצה. את ה"בור" שנוצר מהפסקת ההזמנות של חברות הליסינג מילאו הלקוחות הפרטיים, שהכנסתם הפנויה דווקא עלתה בתקופת הקורונה בשל רווחים בשוק ההון ו/או ביטול ההוצאות על נסיעות לחו"ל.

אם תוסיפו לכך את הבריחה ההמונית מהתחבורה הציבורית, שנתפסה בעיני רבים בישראל כמדגרת נגיפים בלתי יעילה, תקבלו את הרקע לזינוק בביקוש לרכב של השוק הפרטי בשלושת הרבעונים האחרונים. מטבע הדברים, מכירות ללקוחות פרטיים הן תמיד רווחיות יותר ממכירות בהנחות לחברות הליסינג וההשכרה.

בתחילת 2021 חזרו לתמונה גם חברות הליסינג, שהיו חייבות להשלים רכישות של עשרות אלפי כלי רכב שאותן דחו ב"שנת הקורונה" והתוצאה הייתה שיא מכירות של כל הזמנים עם למעלה מ-210 אלף מכירות במחצית הראשונה של השנה.

אלא שאז קרה משהו בלתי צפוי: כחלק מזעזועי הפוסט-קורונה נפגעה שרשרת האספקה של יצרני הרכב בעולם. המחסור הגלובלי בשבבים לצד צמצום כוח האדם וכושר הייצור של תעשיית הרכב בשיא הקורונה, התייקרות חומרי הגלם ועוד צרות, הביאו לפגיעה קשה בקיבולת הייצור של יצרני הרכב בעולם ולירידה חדה במלאים של הדילרים בארץ ובכל רחבי העולם.

שוק של מוכרים

ומה קורה כשביקוש שיא לרכב חדש פוגש היצע קטן לרכב חדש? בדיוק מה שחוזים חוקי הכלכלה הקלאסית: המחירים עולים. במקרה של יבואני הרכב הישראלים לא היה מדובר בעלייה רשמית של מחירי המחירון של כלי הרכב החדשים - אל דאגה, גם זה יקרה בקרוב - אלא בצמצום ההנחות העמוקות, שמקובלות בענף ההיפר תחרותי הזה בשגרה.

בתחילה הצטמצמו למינימום מבצעי המכירות התקופתיים, ואחר כך הלכו וקטנו משמעותית ההנחות לחברות הליסינג, מה שגרם להכחדת שוק ה"אפס קילומטרים" המוזל, שבעבר שאב לתוכו עשרות אלפי מכירות וכרסם ברווח הגולמי של היבואנים. ולבסוף, וזה קורה ממש בשבועות האחרונים, הלקוחות הפרטיים והמוסדיים החלו להסתער בייאוש על הסחורה שבמלאים ועל זו שעתידה להגיע בחודשים הבאים, בהנחה שבכלל תגיע.

נדגיש, שלא מדובר בתופעה ייחודית לישראל. בכל המדינות המפותחות שוק הרכב הוא כיום "שוק של מוכרים", שהקונים נמצאים בו בעמדת נחיתות. היצרנים והדילרים בכל העולם מנצלים את ההזדמנות לעשות קופה ועבור רבים מהם שני הרבעונים האחרונים היו מהרווחיים ביותר אי פעם, עם או בלי וירוס הדלתא שברקע.

תנאי הרקע הללו צפויים כנראה להימשך עמוק לתוך 2022, אבל לא בטוח שגם חגיגת הרווחיות של הדילרים והיצרנים תימשך. קשיי האספקה כיום הם כה חמורים ובלתי צפויים, עד שייתכן בהחלט מצב שבו יבואנים ימצאו את עצמם בלי מלאים מספיקים לשמירה על רמת ההכנסות בתחילת השנה הבאה, והביקוש החזק ייתקל בזמני המתנה של חודשים רבים.

עוד כתבות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי