גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תגיד לי מי הלקוחות שלך, אגיד לך מי אתה

מי שמשלם מכתיב את המיצוב בשוק ואת ערך המותג, גם של שכירים וגם של עצמאים

עצמאים שעבדו כשכירים בחברות היותר טובות נהנים מ''תיק עבודות'' מרשים יותר / צילום: Shutterstock
עצמאים שעבדו כשכירים בחברות היותר טובות נהנים מ''תיק עבודות'' מרשים יותר / צילום: Shutterstock

כידוע, ערך המותג של מנהלים ועובדים בשוק העבודה הוא בראש ובראשונה פונקציה של מיצוב המעסיקים שלהם, ולא של כישוריהם, עם דגש על המעסיק האחרון. כמובן שאיכות ההשכלה שרכשו מגדירה את איכות המעסיקים, במיוחד בתחילת הקריירה, כאשר במקצועות מסוימים ההשכלה מכתיבה את הקריירה לכל אורכה (למשל במקצועות טכנולוגיים).

הטובים הולכים עם הטובים

ומה משפיע על ערך המותג של אלה שבחרו בקריירה עצמאית? הלקוחות.

מי שלקוחותיו גדולים ואיכותיים ממותג גבוה יותר ולהיפך, בפרט עסקים המשווקים לעסקים (B2B) וכאלה המוכרים ידע, וזאת מסיבה מאד פשוטה - "הטובים הולכים עם הטובים". השוק יודע שהלקוחות האיכותיים בוחרים את העסקים/הספקים האיכותיים, ואילו הלקוחות הקטנים והפחות טובים נאלצים להתפשר על מי שהם יכולים להרשות לעצמם - כלומר, העסקים הפחות טובים.

במילים אחרות, מי שמשלם הוא מי שמכתיב את ערך המותג שלכם בשוק, גם של שכירים וגם של עצמאים, שכן תדמיתו של המשלם - המעסיקים או הלקוחות - היא הבסיס לתדמית שלכם בעיני מעסיקים/לקוחות פוטנציאליים.

האמת היא שתהליך בניית המיצוב של עצמאים מתחיל הרבה לפני שהקימו עסק, והוא המשך ישיר של מסלול הקריירה הקודם שלהם. כדי להבין את זה לעומק נבחן שני סוגי מסלולים: האחד של מי שהחלו את הקריירה כשכירים ורק בשלב מאוחר יותר פתחו עסק עצמאי, והשני של מי שהקימו עסק מיד עם תום הלימודים.

הראשונים - שפתחו עסק לאחר קריירה משמעותית כשכירים - תדמיתם המקצועית כעצמאים מושפעת מאד מאיכות מעסיקיהם הקודמים, בעיקר בשלבים הראשונים של הקמת העסק.

תיק-עבודות מוכן

השפעת תדמית המעסיקים הקודמים גדולה במיוחד בקרב מי שהקימו עסק באותו המקצוע, עם דגש על בעלי מקצועות חופשיים שהפכו יועצים בתחומם. זאת מכיוון שניסיונם כשכירים הוא בעצם "תיק עבודות" מוכן שצברו, העומד לזכותם כבר ביום הראשון לפתיחת העסק, לא משנה אם הם עבדו בחברה או בחברת ייעוץ (משרד רואי-חשבון, עורכי-דין, אדריכלות, פרסום, ייעוץ הנדסי/כלכלי וכו').

לכן, עצמאים שעבדו כשכירים בחברות היותר טובות נהנים מ"תיק עבודות" מרשים יותר שהופך אותם אטרקטיביים ללקוחות יותר איכותיים, ומרגע שנרכשו הם מחזקים את ערך המותג של העצמאי ומשביחים אותו, מה שמהווה מוקד משיכה ללקוחות איכותיים נוספים, וחוזר חלילה.

לעומת זאת, מי שהחליטו לפתוח עסק עצמאי מיד בתום הלימודים/ההתמחות לא יצליחו למנף השכלה איכותית, גם אם הם בוגרי האוניברסיטה הנחשבת ביותר בתוום עיסוקם, אפילו אם התמחו בגופים המובילים. מדוע? כי איכות ההשכלה, טובה ככל שתהיה, היא רק הבסיס שעליו בונים את הניסיון המקצועי ולכשעצמה היא אמנם בסיס איכותי אבל לא יותר מכך. כנ"ל בעלי מקצועות רישיון המחויבים בהתמחות, שהרי שנת/שנות ההתמחות זו תקופה קצרה רצופה בעבודה שחורה שלא מכשירה את המתמחה להתמודדות עם האתגרים המשמעותיים של המקצוע.

זו הסיבה שמי שפותחים עסק בתחילת הקריירה הם אטרקטיביים בעיקר ללקוחות לא מתוחכמים שלא מבינים את המשמעות של עורך-דין/רואה-חשבון/אדריכל לא מנוסה, דהיינו לקוחות פחות טובים.

מעסיק איכותי הוא לקוח איכותי

לזה תוסיפו את העובדה שמי שלא עבד מספיק שנים כשכיר נאלץ להקים עסק ללא אחד המנופים הכי חשובים - רשת קשרים איכותית שקריירה שכירה היא קרקע פורייה מאין כמוה לפיתוחה, בפרט עבור שכיר לשעבר בארגונים איכותיים (הסביבה המקצועית של עובדי חברות איכותיות היא ברמה הרבה יותר גבוהה).

אז מי הוא הלקוח האיכותי שממתג את העסק? אותו דבר כמו אצל שכירים. ארגון שנחשב מעסיק המעלה את ערך המותג של עובדיו הוא גם לקוח המשביח את ערך השוק של ספקיו, ומה שמכתיב זאת הוא המיקום של המעסיק/לקוח על גבי פירמידת מיצוב התעשיות והארגונים במשק (המיקום מבטא רמת מורכבות/טכנולוגיה/איכות כוח אדם/ בינלאומיות וכו').

כמובן שגם גודל הלקוחות מכתיב את מיצוב העסק אם כי לעיתים הגודל לא מבטא איכות, ולראייה רוב הארגונים במגזר הציבורי אינם לקוחות ממתגים כי המגזר הציבורי לא נחשב מקצועי וגם לא מבדיל בין ספקים איכותיים ללא איכותיים (הבחירה על פי מחיר ולא איכות).

לסיכום, לפני שאתם ממהרים לפתוח עסק צברו ניסיון, דאגו לפתח מנופי מיתוג הכרחיים, וקחו בחשבון שמסלול הקריירה הקודם שלכם עתיד להשפיע על מיצוב העסק ופוטנציאל ההצלחה שלו, לטוב ולרע.

קריירה זה הפוך ממה שחשבתם. בהצלחה.

הכותבת היא מומחית לשוק העבודה

עוד כתבות

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

"למכור את המניות במאי ולצאת"? בוול סטריט כבר לא מאמינים באימרה הישנה

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות קלות בתל אביב; פלסאון תעשיות קופצת בכ-6%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.2% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר