גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"שמחים שג'קי בן זקן הצטרף אלינו": סוד הקסם של בריל, חברת הנעליים שזינקה השנה ב-540%

לנוכח נסיקה של מעל 500% במניית בריל מתחילת השנה, מספר יו"ר החברה שחר תורג'מן על תהליך ההבראה שהוביל לשיפור ניכר בתוצאותיה ועל הצמיחה הצפויה בעקבות האטת הטיסות לחו"ל ● האם הוא חושש מבעל המניות המרכזי החדש? "שמחים שג'קי בן זקן הצטרף אלינו"

שחר תורג'מן, יו''ר קבוצת בריל / צילום: אסף לב
שחר תורג'מן, יו''ר קבוצת בריל / צילום: אסף לב

לאחר שנים של דשדוש, עלתה מניית חברת הנעליים ומוצרי האופנה בריל  על הרדאר של המשקיעים, והדבר בא לידי ביטוי בנסיקה מטאורית שמציגה מניית החברה, אחרי קפיצה של כ-540% מתחילת השנה.

ברקע לזינוק במניה, בריל חוותה בחודשים האחרונים שלל אירועים גם בפעילות העסקית וגם בהרכב בעלי מניותיה. נוכח מצב הדברים הקיים ועל רקע המציאות שייצר משבר הקורונה, יו"ר בריל שחר תורג'מן, סבור כי החברה, כמו שחקניות נוספות בשוק האופנה בישראל, תהנה מתקופה ממושכת של עדנה בעסקיה.

 

תורג'מן, שטרם הגעתו לבריל כיהן במשך כ-8 שנים כמנכ"ל חברת התיירות הדקה ה-90, מסביר, כי "בגלל רגולציות של חיסונים ובידודים, אני מעריך שייקח עוד כשנה-שנתיים עד שנחזור לממדי היציאה לחו"ל מישראל שהיו טרום הקורונה. אם הנחת העבודה הזו נכונה, שחקני הריטייל בישראל ייהנו מכך שהצרכנים המקומיים עושים את הקניות שלהם בעיקר בארץ. מדובר ברכישות בסדר גודל שנתי של 3-5 מיליארד שקל שנעשו בעבר בחו"ל ואשר ייעשו כעת בישראל".

בריל, שנוסדה בשנת 1988 עוסקת בהפעלת רשתות החנויות גלי וסולוג, וכן ביבוא ושיווק מותגי הנעלה ואופנה, בין היתר של המותגים גלי, ניין ווסט, קאטרפילר, לי קופר, האש פאפיז, נאוטיקה וטימברלנד. בסך-הכול החברה משווקת יותר מ-30 מותגי הנעלה המהווים כ-60% מהכנסותיה, מפעילה יותר מ-220 חנויות, 5 אתרי סחר וכן עוסקת בפעילות סיטונאית.

ביצועיה יוצאי הדופן של מניית בריל בתקופה האחרונה, שלחו אותה להיסחר ברמת שיא הדומה לזו שקבעה בתחילת שנת 2011, המשקפת לחברה שווי שוק שמתקרב לרבע מיליארד שקל. מרמת השפל שקבעה בשיא משבר הקורונה, במרץ 2020, מסכמת מניית בריל טיסה של פי 11 בשוויה (כ-1020%). 

כאמור, בפעילותה השוטפת, בריל ביצעה בתקופה האחרונה כמה מהלכים, בהם הארכת תקופת הזיכיון שלה לייצור, הפצה ושיווק מוצרי המותג הבינלאומי נאוטיקה, ורכישת זכויות רשת סקאל בחברה הבת אס.בי.אן (SBN) - המרכזת את פעילות השיווק של מותגי נאוטיקה וטימברלנד, מידי כונס נכסים, תמורת כ-13 מיליון שקל.

עוד בריל השתלטה באחרונה על מלוא ההחזקות אתר סחר האופנה האינטרנטי ראני (RUNY) ללא תמורה, בשל חוסר הרצון של בעל מניות המיעוט (20%) להשקיע את חלקו בשידרוגו, ובימים האחרונים דיווחה על "ניסיונות ראשונים לקבלת זיכיון של מותג הקוסמטיקה הבינלאומי Sephora", העשוי להתבצע בשיתוף פעולה עם ענקית האופנה פוקס.

 

"נקלעה לקיפאון בשל חילוקי דעות"

בדוחותיה הכספיים, בסיכום המחצית הראשונה של השנה הציגה בריל תוצאות משופרות, עם טיפוס של 26% בהכנסותיה שהגיעו ל-260 מיליון שקל. לצד זאת הציגה בריל רווח נקי של כ-26 מיליון שקל, אחרי הפסד של כ-8 מיליון שקל שרשמה במחצית הראשונה של 2020, אז, כמו חברות רבות נוספות במשק בכלל ובתחום האופנה בפרט, נפגעה ממשבר הקורונה, שגרר להגבלות תנועה ומגבלות על פעילות החנויות.

השיפור בתוצאות הכספיות, אליו הגיבה מניית החברה בזינוק של יותר מ-20% ביום פרסומן, הושפע גם מהפרשה חד-פעמית של כמה מיליוני שקלים שבוצעה אשתקד לירידת ערך באחת מהחברות הבנות, וכן התייעלות בהוצאות המכירה והשיווק.

בעניין זה תורג'מן לוקח אותנו כמה שנים אחורה ומספר, כי "בריל נקלעה למשבר שהתחיל בסביבות שנת 2013, ובשנת 2016 הציגה את ההפסד השנתי הגדול בתולדותיה (יותר מ-20 מיליון שקל, א"ל).

"המשבר הגיע לבריל גם בגלל שתחום הריטייל לא רווה נחת באותן שנים, עם כניסת שחקנים בינלאומיים לזירה והתעצמות פעילות הדיגיטל, וגם בגלל שבריל נקלעה לקיפאון בשל חילוקי דעות לגבי הדרך להמשך פעילותה בין בעלי השליטה, משפחת בוסקילה והאחים משה ועופר ז"ל גנזי, שהיו בעלי מניות משמעותיים".

"לכן", ממשיך תורג'מן, "החברה הבינה שהיא צריכה להביא אדם חיצוני שיסייע לה לגבש אסטרטגיית פעילות חדשה וליישם אותה. אחרי שהגעתי לבריל גיבשנו תוכנית שבבסיס שלה הייתה דפנסיבית, עם סגירת יותר מ-70 חנויות וסגירת מותגים. ביצענו שינוי ארגוני בחברה, פתחנו אתרי סחר, הקמנו מחלקת דיגיטל וכך העברנו את כל סניפי החברה לרווחיות תפעולית".

"הקורונה טשטשה את הפוקוס מההבראה"

מדוע המשקיעים "גילו" את החברה רק לאחרונה?
"סיימנו את תהליך ההבראה ואז הגיעה הקורונה, וכמו שאר החברות בענף, הקורונה טלטלה אותנו. זה היה אירוע כאוטי שהכניס את ענף האופנה וענפים רבים אחרים לחוסר ודאות גדול ולדפוסי פעילות דומים למאניה-דיפרסיה, מה שיצר תנודתיות גדולה. לכן המשקיעים לא יכלו אז לראות את מה שעשינו.

"לחברה יש מחזור חיים, וכשהיא נמצאת בירידה היא נכנסת למגננה ועסוקה בתהליך הבראה - כך שהיינו מתחת לרדאר של המשקיעים. אבל גם כשהחברה מבריאה, לוקח זמן מבחוץ לראות את זה, וכאמור, גם הקורונה טשטשה את הפוקוס ששמנו על תהליך ההבראה".

אתה חושב שלמניה יש עוד לאן לעלות?
"המניה עשתה את מה שעשתה, ואנחנו נמשיך לעשות את מה שאנחנו עושים. מנועי הצמיחה שלנו הם העצמת המותגים הקיימים שלנו, לצד חיפוש מותגים מעניינים נוספים שנביא לישראל. אנחנו רוצים שגם מה שיש לנו ימשיך לצמוח, וגם להאיץ את הצמיחה ב-5 אתרי הסחר שיש לנו. אנחנו נמצאים כיום בעולם שרוצה לאזן בין תחלואה לבין כלכלה. בעולם שכזה, ובהנחה שבטווח הזמן הקרוב מימדי היציאה של הישראלים לחו"ל לא יהיו כבעבר, שחקני הריטייל המקומיים יוכלו ליהנות מכך שהצרכנים יבצעו את הקניות שלהם בארץ".

מאבק שליטה? "בן זקן הוא משקיע אסטרטגי לטווח ארוך"

בשבוע שעבר דיווחה בריל על פטירתו של בעל השליטה בחברה אליעזר בוסקילה, בגיל 85. החזקות בוסקילה במניות בריל עומדות על כ-43% מההון, בשווי שוק המתקרב ל-100 מיליון שקל.

תורג'מן, שמונה ליו"ר בריל בתחילת שנת 2017, מספר כי כבר במשך כמה שנים דור ההמשך של בוסקילה מנהל בפועל את עסקיה של בריל - חתנו, המנכ"ל יהודה אלבז ובנו שלמה בוסקילה, המשמש בתפקיד משנה למנכ"ל. כך שניתן להעריך לדבריו, כי פטירתו של בעל השליטה לא תייצר זעזוע בפעילות החברה. לגבי עתיד החזקותיו של בוסקילה המנוח, הדבר יתברר בעוד זמן קצר, עם פתיחת צוואתו, ובריל צפויה לאחר מכן לעדכן בנושא.

זמן קצר טרם פטירתו של בוסקילה כבר נרשם שינוי משמעותי בהרכב בעלי מניותיה של בריל, עם כניסתו של איש העסקים ג'קי בן זקן להשקעה בהן, בתזמון שנראה בדיעבד כאופטימלי עבורו. 

בן זקן השקיע במניות בריל בחודשים האחרונים סכום כולל של 23 מיליון שקל שהביאו את החזקותיו בחברה לכרבע ממניותיה (בין היתר באמצעות רכישת מניותיו של משה גנזי, מבעלי המניות הוותיקים בחברה). שווי השוק הנוכחי של החזקתו כבר חצה רף של 50 מיליון שקל, מה שמשקף לבן זקן רווח מרשים "על הנייר" של כ-30 מיליון שקל.

ככל הידוע, על כניסתו לבריל החליט בן זקן בשל הפוטנציאל שזיהה בפעילות, ובהתאם לכך הוא אף עשוי להגדיל את השקעתו במניותיה בהמשך הדרך, אולם ללא רצון, לפחות בשלב הנוכחי, להשתלט עליה ולקחת חלק בניהולה. עם זאת, התרחיש של מאבק שליטה בחברה עשוי להפוך למציאות נוכח פטירתו של בוסקילה והעברת מניותיו לדור הבא.

כיצד רואים בבריל את השקעתו של בן זקן?
תורג'מן: "לא שמענו ממנו הצהרות בנושא, אבל בראייתנו ועד כמה שאני מתרשם, בן זקן הוא משקיע אסטרטגי שימשיך איתנו לטווח ארוך, ולא משקיע פיננסי שבא לעשות סיבוב קצר, לכן אנחנו שמחים שהוא הצטרף אלינו ונשמח שיישאר איתנו".

בריל

תחום עיסוק: מייבאת ומשווקת מותגי אופנה ויותר מ־30 מותגי הנעלה, בהם: גלי, ניין ווסט, קאטרפילר, לי קופר, האש פאפיז, נאוטיקה וטימברלנד
היסטוריה: בעל השליטה בחברה היה אליעזר בוסקילה, שנפטר לאחרונה. כמנכ"ל משמש חתנו, יהודה אלבז, ויו"ר החברה הוא שחר תורג'מן
נתונים: מפעילה 224 חנויות ברחבי הארץ, 5 אתרי סחר, ומחזיקה בפעילות סיטונאית. מותגי האופנה שמשווקת מהווים את עיקר הכנסותיה. נתוני המחצית הראשונה של 2021: גידול של 26% בהכנסות ל־260 מיליון שקל, רווח נקי של כ־26 מיליון שקל (אחרי הפסד של כ־8 מיליון שקל במחצית המקבילה)

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

הנשיא טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

טראמפ: "ייתכן ותהיה עסקת חטופים עד שבוע הבא"

גורם ישראלי אישר כי ישראל קיבלה את המסמך ופרטיו נלמדים, לפי הדיווחים, חמאס העביר תשובה שכוללת "בקשה לתיקונים קלים" • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" • 50 חטופים - 638 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

תיקון והתנצלות

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

נעילה אדומה באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן