גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקרב על העליון: מועמדים בעלי אוריינטציה כלכלית וסיכוי למועמדים שנחסמו בעבר

רשימת המועמדים של השר סער לארבעת המקומות המתפנים בעליון נוטה באופן מובהק למתמחים בכלכלה, בהם שופטי ביהמ"ש הכלכלי, כבוב ורונן, והכנ"רית הנוכחית יעקבי וקודמה פרופ' האן ● הלשכה דורשת מינוי עו"ד מהשוק הפרטי, כשהמועדפים: עוה"ד קובי שרביט ונתי שמחוני

בית המשפט העליון / צילום: אורון בן חקון
בית המשפט העליון / צילום: אורון בן חקון

בסוף השבוע פרסם שר המשפטים, גדעון סער, את רשימת 24 המועמדים לבית המשפט העליון, מתוכם אמורים להיבחר בוועדה לבחירת שופטים ארבעה בלבד. השופטים מני מזוז וחנן מלצר כבר פרשו באפריל ולא מונו להם מחליפים בשל הבחירות לכנסת. שני השופטים הנוספים שצפויים לפרוש באפריל ובמאי 2022 הם המשנה לנשיאת העליון, ניל הנדל, והשופט ג'ורג קרא.

לרשימה שפורסמה יש אוריינטציה כלכלית מובהקת, שבה ניתן למצוא את שופטי המחלקה הכלכלית בתל אביב חאלד כבוב, רות רונן ומיכל אגמון-גונן, שופט המחלקה הכלכלית בחיפה רון סוקול, הכנ"ר לשעבר פרופ' דוד האן, הכנ"רית עו"ד סיגל יעקבי, עו"ד יעקב (קובי) שרביט, מנהל מחלקת הלטיגציה בהרצוג-פוקס-נאמן ועוד.

המוסלמי הראשון?

מחצית מהמועמדים הם שופטים מכהנים במחוזי. למעשה ניתן לומר כי מתוך 24 המועמדים לעליון, יש מועמד אחד שבחירתו כמעט ודאית, ויתר 23 המועמדים יתמודדו על שלושת התקנים הנותרים. רשימת המועמדים כוללת מועמד ערבי אחד בלבד: שופט בית המשפט הכלכלי וסגן נשיא המחוזי בתל אביב, חאלד כבוב. כאמור, במאי 2022 יפרוש השופט ג'ורג' קרא, ועל פי הנהוג בקדנציות האחרונות שמור מקום בעליון לשופט ערבי. כך שברור כי קרא יוחלף בשופט כבוב. אם אכן ימונה, יהיה כבוב השופט הערבי המוסלמי הראשון שמכהן במינוי קבע בעליון, זאת לאחר שג'ובראן וקרא הנוצרים כיהנו לפניו בתפקיד.

השופט חאלד כבוב / צילום: שלומי יוסף

השופט כבוב מכהן במחלקה הכלכלית בבית המשפט המחוזי בתל אביב מאז הקמתה לפני כעשור ונחשב שופט מחמיר מאוד בממשל תאגידי, ונוטה להרשיע ולגזור עונשי מאסר חמורים על נאשמים שהורשעו בעבירות ני"ע.

על בחירתו הכמעט-ודאית של כבוב מסומנת כוכבית קטנה. בקרוב צפוי להתפרסם תחקיר בתוכנית המקור בערוץ 13 שעוסקת בעניינו של השופט חאלד כבוב על רקע פרשת אמיר ברמלי שאותו שפט כבוב. ברמלי, שהורשע בהונאת משקיעים במאות מיליוני שקלים ונידון ל-10 שנות מאסר, טען לשחיתות מצד כבוב. כבוב ובנו טענו כי נפלו קורבן לסחיטה והונאה מצידו של ברמלי כניסיון להימלט מאימת הדין. המשטרה עודנה חוקרת את הפרשה לאחר שוואליד, בנו של כבוב, הגיש תלונה נגד ברמלי. יש לציין כי מבחינת המשטרה, הן השופט כבוב והן בנו וואליד אינם חשודים בפרשה.

שובה של רונן

בנוסף לכבוב מתמודדים עוד 11 שופטי מחוזי מכהנים על כיסא בעליון. הבולטת שבהם היא השופטת רות רונן, גם היא מבית המשפט הכלכלי בתל אביב וגם היא מכהנת במחלקה  מאז הקמתה. רונן, בניגוד לכבוב, מתמקדת בעיקר בהליכים אזרחיים ולא פליליים. רונן, הידועה כשופטת חרוצה ויעילה, נחשבת שופטת ליברלית יותר בענייני ממשל תאגידי ולא ממהרת להתערב שיפוטית בהחלטות התאגיד.

בעבר נכתב בגלובס על פסיקה חשובה של רונן שאישרה פשרה תקדימית בתביעה שהוגשה נגד בנק הפועלים בגין האשראי הכמעט בלתי מוגבל שהעניק לנוחי דנקנר. הייתה זו הפעם הראשונה בישראל שבה קבע בית המשפט כי דירקטורים בבנק ייאלצו לפצות את הבנק, בגלל החלטה להעניק הלוואה שלא עלתה יפה.

השופטת רות רונן / צילום: ענבל מרמרי

מנגד, "לחובתה" ניצבת העובדה כי בעלה בעל זיקה משמעותית לקרן החדשה לישראל. לאור העובדה כי העליון מתעסק בעניינים חוקתיים ובעלי זיקה פוליטית, בעבר נחשבה רונן סדין אדום על ידי שרת המשפטים דאז, איילת שקד, ולא מונתה כאשר התמודדה על התפקיד ב-2016. בסבב הזה, בניגוד לסבב הקודם, רונן כבר איננה סדין אדום גם באגף השמרני ומינויה אפשרי כחלק מ"דיל" כולל בוועדה.

מועמד נוסף בעל סיכוי גבוה להתמנות הוא השופט רם וינוגרד (54) מבית המשפט המחוזי בירושלים. וינוגרד התמנה כבר בגיל 33 לשופט בבית המשפט השלום בירושלים ולאחר תשע שנים מונה למחוזי. ב-2018 היה מועמד מוביל להתמנות לעליון, אולם שקד העדיפה את פרופ' אלכס שטיין על פניו. וינוגרד נחשב שופט שמרן מתון והינו בעל הסמכה לרבנות. הוא פוסק בתיקים אזרחיים, מינהליים ופליליים.

מועמדי הלשכה 

נשיאת העליון, אסתר חיות, החברה בוועדה לבחירת שופטים יחד עם השופטים הנדל ועמית, מעוניינת שכל המינויים יהיו של שופטים מכהנים. זאת, על מנת להבטיח אופק התקדמות לשופטים המכהנים במערכת. אולם לשכת עורכי הדין, שלה יש שני נציגים בוועדה מתוך תשעה, דורשת למנות עורך דין אחד מהמגזר הפרטי. מבחינת הלשכה, אם לא ימונה עו"ד מהמגזר הפרטי, הלשכה לא תתמוך באף אחד מהמועמדים האחרים.

המועמדים המועדפים על הלשכה הם עו"ד יעקב (קובי) שרביט, מנהל מחלקת ליטיגציה במשרד הרצוג-פוקס-נאמן וכן עו"ד נתי שמחוני, סנגור פלילי בתחום עבירות צווארון לבן ולשעבר שותף בהרצוג-פוקס נאמן.

עו''ד נתי שמחוני / צילום: שלומי יוסף

שרביט, בן ה-52, מרבה לייצג חברות זרות בהליכי תובענות ייצוגיות שמוגשות נגדן בישראל. כך, לדוגמה, ייצג את פייסבוק בעליון כאשר קבע כי תביעות נגדה יתנהלו בישראל אך על פי הדין בקליפורניה.

שמחוני, בן ה-58, צמח מלמטה עד שהקים לפני כשנתיים משרד עו"ד עצמאי. שמחוני ייצג שורת חשודים ונאשמים בעלי פרופיל ציבורי גבוה, כדוגמת שר האוצר אביגדור ליברמן, ראש עיריית נתניה מרים פרייברג וכן בפרשת רמדיה. על רקע התגברות השיח אודות זכויות חשודים ונאשמים והצורך לאזן את בית משפט העליון, סיכוייו של שמחוני להתמנות אינם מבוטלים. הופעתו המרוסנת בבתי המשפט והימנעותו מביקורת קטלנית על מערכת המשפט והתביעה, תזכה אותו בתמיכה גם מחוץ ללשכה שהריצה את מועמדתו.

הנשיאה סיגל יעקבי?

מועמדת שהצטרפה ברגע האחרון למירוץ היא כונסת הנכסים הרשמית (הכנ"רית) והאפוטרופסה הכללית עו"ד סיגל יעקבי. בנוסף לתפקידיה כיהנה בשנתיים האחרונות גם כמ"מ מנכ"לית משרד המשפטים במקומה של אמי פלמור עד למינוי ערן דוידי על ידי השר סער. יעקבי צעירה יחסית (47), כך שאם תמונה, היא תכהן בעתיד, על פי עיקרון הסניוריטי, כנשיאת העליון, נקודה שמשחקת לרעתה בקרב חברי הוועדה השופטים. יעקבי זוכה לרוח גבית מהלשכה, ומונתה לתפקידה הנוכחי בתקופת שקד כשרת המשפטים.

הכנ''רית סיגל יעקבי / צילום: איל יצהר

בין הרפורמות שקידמה יעקבי ניתן למנות את השלמת ליווי החקיקה של חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, הקמת מערך הכשרה להתנהלות כלכלית נכונה וכן את ייזום תיקון 4 לחוק חדלות פירעון (תיקון קורונה) במטרה לעודד הסדרים בתקופה זו. יעקבי הייתה מערובת בתיקי חדלות הפירעון הגדולים, כגון ביקור חולים, רשות השידור ועוד.

פרופ' האן כבר לא מסומן כסדין אדום

מועמד מעניין נוסף הוא פרופ' דוד האן, שכיהן לפני יעקבי ככנ"ר. האן בן ה-56 היה מועמד לתפקיד עוד ב-2016 עם רוח גבית משמעותית של שקד. אולם עקב התנגדות נחרצת של הלשכה בהובלת אפי נוה, נאלצה שקד לסגת מקידומו. ב-2018 הלשכה טרפדה את מינויו גם למחוזי. אולם הלשכה תחת ניהולו של אבי חימי הסירה את סימונו של פרופ' האן כסדין אדום.

פרופ' דוד האן / צילום: שלומי יוסף

החוק שקידם גדעון סער כח"כ בליכוד קבע כי לצורך מינוי לעליון דרוש רוב של שבעה חברים בוועדה לבחירת שופטים מתוך תשעה (שלושה שופטי עליון, שני עורכי דין, שני שרים ושני ח"כים). המטרה הייתה להעניק לפוליטיקאים זכות וטו בוועדה. עקב הקמת הממשלה החוצה מחנות, עתיד "הגוש החוסם" של הפוליטיקאים בוועדה תלוי בסער עצמו ובשאלה אם השרה שקד (ימינה) וח"כ שמחה רוטמן (הציונות הדתית) יצליחו לגבש איתו חזית אחידה.

עוד כתבות

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

5 דברים לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר צפוי להיפתח במגמה מעורבת ויושפע מההתפתחויות הבטחוניות ● השקל התחזק מול הדולר, 3.71 שקלים ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" ● עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מיטב, הראל, מור, כלל ומנורה מבטחים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, רמי זרנגר, סיון פרג', יעל צור, ענבל מרמרי, טל שחר

יפספסו את הריבאונד: מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים