גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לקראת מו"מ קיבוצי בנשר: העובדים דורשים לקבל מידע על חשיפתם לזיהום אוויר במהלך תהליכי הייצור

על רקע כוונת החברה לפתוח את ההסכמים הקיבוציים של העובדים דורש הוועד מההנהלה לספק נתונים הנוגעים לפליטת חומרים מזהמים בתהליך הייצור במפעל ● בנשר אומרים: "השימוש בחומרים ודלקים חליפיים נעשה תחת כל ההיתרים הנדרשים ותוך עמידה בכל הדרישות הרגולטוריות המחמירות והקפדניות בנושא"

מפעל נשר ברמלה / צילום: אבי שאולי
מפעל נשר ברמלה / צילום: אבי שאולי

לקראת תחילת המשא ומתן הקיבוצי במפעלי נשר, דורש ועד עובדי המפעל מהנהלתו לספק להם נתונים הנוגעים לפליטת חומרים מזהמים בתהליך הייצור במפעל. זאת, כאשר לפי הוועד, מאז הגדלת הכמויות והחומרים החדשים שנכנסים לשריפה בהליכי הייצור השונים במפעל, עובדים רבים חוששים לבריאותם.

לאחר שההנהלה, כך לפי העובדים, לא השיבה לבקשת הוועד בישיבות משותפות לקבלת נתונים אודות חשיפת העובדים. "לרעילות חומרים מסוכנים המיועדים לשריפה במפעל ואודות מידת רעילות לה עובדים חשופים בפליטת דיוקסינים לאוויר ביחס לריכוז המקסימלי המותר", פנה הוועד להנהלת העובדים באמצעות עורכי דינו. זאת, כאשר לאחרונה הביעה החברה את רצונה לפתוח את ההסכמים הקיבוציים של העובדים, כדי לשנות את מבנה השכר ולבצע שינויים ניהוליים וארגוניים.

פישר אבי / צילום: איל יצהר

במכתב ששיגר ועד העובדים באמצעות עו"ד אסתר הרשקוביץ רונן לאבי פישר, יו"ר דירקטוריון נשר ואלדד בן משה, מנכ"ל נשר והגיע לידי "גלובס", נכתב כי "העובדים, שהם המשאב החשוב ביותר לחברה, נחשפים לכמויות אדירות הולכות וגדלות של חומרים מסוכנים הנשרפים במפעל. מדובר במאות סוגים של חומרים מסוכנים. העובדים נחשפים לתוצרים מסוכנים של שריפת פסולת מסוכנת. כלומר, העובדים נחשפים לרמת רעילות של חומרים מסוכנים (דיוקסינים) הנפלטים לאוויר ונושמים את הדיוקסינים המסוכנים הללו. אי גילוי הנתונים הללו מהווה חוסר תום לב והפרת חובת הגילוי של הנתונים הנדרשים לצורך קיום משא ומתן".

"מיישמים את עקרון הכלכלה המעגלית"

ברקע פתיחת הסכמי העבודה, דורשים עובדי החברה מהנהלת נשר לחשוף בפניהם נתונים הנוגעים לסביבה ולבריאות העובדים. כך דורשים העובדים לדעת האם שריפת הפסולת והאדמות המזוהמות בנשר נעשית תחת ההיתרים הנדרשים, האם פעילות החברה בכל הנוגע לאדמות מזוהמות, שריפת פסולת וחומרים שונים הינה תחת חברת נשר או חברה אחרת, ודורשים לקבל נתונים אודות סוגי החומרים הנשרפים בנשר, תנאי האחזקה שלהם ומידת החשיפה של העובדים לחומרים המסוכנים בעת אחזקתם, טרם שריפתם. עוד דורשים העובדים לדעת מהן הכנסות נשר מפעילות החברה הנוגעת לאדמות מזוהמות, שריפת פסולת, וכלל החומרים הנשרפים בנשר.

בתגובה לדברים הללו, אומרים בנשר: "מפעל נשר עושה שימוש בחומרי גלם חליפיים ובדלקים חליפיים, כמקובל בתעשיית המלט העולמית, ובכך תורם תרומה סביבתית משמעותית, ובכלל זה - צמצום הטמנת אשפה במדינת ישראל, מזעור השימוש במשאבי טבע והפחתה בפליטת גזי חממה. בכך מיישם המפעל, הלכה למעשה, את עקרון הכלכלה המעגלית.

"השימוש בחומרים ודלקים חליפיים נעשה תחת כל ההיתרים הנדרשים ותוך עמידה בכל הדרישות הרגולטוריות המחמירות והקפדניות בנושא, הן בהיבטי איכות הסביבה והן בהיבטי גהות תעסוקתית, כפי הידוע היטב גם לוועד העובדים" .

במקום השלישי ברשימת המפעלים המזהמים של המשרד להגנת הסביבה 

מפעל נשר רמלה פועל תחת היתר פליטה והיתר חומרים מסוכנים, שניתן על ידי המשרד להגנת הסביבה. הוא גם אחד המפעלים הגדולים בישראל, וברשימת המפעלים המזהמים ביותר בישראל של המשרד להגנת הסביבה לשנת 2021, הוא ממוקם במקום השלישי. במסגרת פעילותה, מפעילה נשר כבשנים גדולים, המסוגלים לספק את הטמפרטורה הנדרשת לייצור מלט. הכבשנים שורפים דלקים מסוגים שונים, וכך גם פסולת ואדמות מזוהמות המשונעות למפעלי נשר מרחבי הארץ.

בבדיקה שקיים המשרד ותוצאותיה התפרסמו בחודש ינואר, עלה כי קיים זיהום אוויר הגבוה מערכי התרעה באזור התעשייה ברמלה; בסוף השבוע, כאשר מופסקת העבודה במפעלי הבטון ומצומצמת הפעילות בנשר, אין חריגות אך הערכים עדיין גבוהים. במשך שלושה חודשים, נרשמו באזור 45 חריגות יממתיות מעל ערך הסביבה המוגדר בחוק אוויר נקי, ו-39 מעל ערכי ההתרעה.

חריגה מערך התרעה משמעותה, לפי הקבוע בחוק אוויר נקי, כי בחשיפה לזמן קצר, היא גורמת או עלולה לגרום לסיכון או לפגיעה בבריאותם של בני אדם, ושיש לנקוט אמצעים מידיים למניעת החריגה מהם או למניעת הנזק הנובע מהחריגה. עם זאת, הבדיקה כאמור נעשתה באזור התעשייה עצמו, בסמוך לארבעה מפעלי בטון, וכן מפעלי גילוון וחומרי גלם לתעשיית המזון.

כך או כך, פעילותו של מפעל נשר אינה חפה מזיהום סביבתי. בשל העיסוק של המפעל בחומרים מזהמים - בין אם מדובר בדלקים פוסיליים, פסולות או אדמות מזוהמות, לפעילות המפעל ישנו אימפקט סביבתי. כל למשל, 71% מפליטות תחמוצות החנקן בשנת 2020 בישראל, מיוחדות לשלושה מקורות: תחנות הכוח אורות רבין ורוטנברג, ומפעלי נשר ברמלה. בשנה זו, אגב כך, לראשונה הפליטה בתחנת הכוח של חברת החשמל רוטנברג באשקלון היתה נמוכה מפליטת נשר מפעלי מלט ישראליים ברמלה .

טענות ועד העובדים בדבר חששות העובדים מפני זיהום האוויר אליו הם חשופים, הן חדשות, ולא הועלו בעבר במשאים ומתנים שהתקיימו מול הנהלת החברה. הנהלת המפעל, מצידה, דוחה את טענות הוועד, כאשר לדבריה לעובדים לא נשקף סיכון, שכן נהלי העבודה מבוססים על דרישות בטיחות מחמירות ועמידה בכלל ההיתרים להם נדרש המפעל מטעם המשרד להגנת הסביבה.

פרופ' עדי וולפסון, מומחה לקיימות מהמכללה האקדמית סמי שמעון, אומר כי "מפעל נשר רמלה הוא אחד מהמפעלים המזהמים ביותר בישראל, לפי הדוחות של המשרד להגנת הסביבה ולפי נתוני ניטור האוויר בארובות המפעל וסביבו. יחד עם זאת, כפי שהעובדים טוענים, גם הציבור הרחב לא יודע מה טיב הפסולות והקרקעות המזוהמות שמטופלות במפעל, באישור המשרד להגנת הסביבה, ומה הסוג והכמות של חומרים מזהמים ומסרטנים רבים, דוגמת דיוקסינים, שנפלטים מחוץ לגדרות המפעל.

"יכול להיות שבסיפור שלפנינו מדובר בסכסוך בין העובדים להנהלה, ואם העובדים עובדים לפי הנהלים ומצוידים בציוד המגן הנדרש בחוק הם לא חשופים לזיהום ברמה מסכנת. אולם חשוב לזכור שהציבור שחי סביב למפעל לא יכול להתמגן מהזיהום שנפלט ממנו, ועל כך העובדים, ההנהלה והמשרד להגנת הסביבה צריכים לתת את הדעת".

עוד כתבות

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מתרסקת, אנבדיה צומחת - אך מי מהן תורמת יותר לכלכלה הישראלית?

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם