גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתחברים לשורשים: סופריטו בקר בבישול ארוך, קובה או מרק עוף

במסגרת הגל העולמי של אוכל שחוזר לשורשים ומשמר מתכונים מסורתיים, יש בארץ שפע הזדמנויות להתחבר אל האורפאלי, האידישאי והספניולי הפנימי

מטעמים במסעדה שולה / צילום: עפרת רענן
מטעמים במסעדה שולה / צילום: עפרת רענן

בשנים האחרונות סצנת הקולינריה ברחבי העולם מביאה לידי ביטוי לא רק חומרי גלם, אלא גם שימור של טכניקות הכנה ומתכונים מסורתיים. בדנמרק ובשבדיה - שם זכו השבוע מסעדת נומה וגרניום שבקופנהגן ופרנצן בסטוקהולם במקומות הראשונים במדריך המסעדות הטובות בעולם - זה בא לידי ביטוי למשל בתחייה של מסורת ההתססות והמאכלים הכבושים של צפון אירופה.

בישראל, וגם בקרב שפים בארה"ב, רואים כנגזרת מהמגמה מתכונים יהודיים ועדתיים שמגיעים למסעדות שף. בתל אביב עושה זאת, כחלק מתפריט הטעימות, מסעדת OCD, שם מגיש השף רז רהב אינטרפרטציה למרק עוף אידישאי של אמו, טוויסט על מנת כוסמת ביתית ועוד.

ואם כבר אוכל שחוזר לשורשים ומספר סיפור יהודי, שלוש המלצות להתחבר אל האורפאלי, האידישאי והספניולי הפנימי. 

01 | עזורה - היום, כמו לפני חצי מאה

האחים לבית שרפלר הפכו את המסעדה הקטנה של משפחתם למקום עלייה לרגל בזכות אוכל מדויק שמתבשל על פתיליות, היום כמו לפני חצי מאה. בתפריט של מסעדת עזורה בירושלים, ויותר מזה הסניף בתל אביב - אפשר למצוא בין השאר מנות אורפאליות - ממטבחם של יהודי העיר אורפה (Urfa) שבגבול טורקיה וסוריה.

קובה סלק במסעדת עזורה / צילום: תמר מצפי

מתחת לתמונה של אטאטורק, מככבים תבשילים כמו עלי נאזיק של חצילים ובשר, סופריטו בקר בבישול ארוך ועוד, מקובות ועד מרקים. לא פחות חשוב - יש גם חומוס נהדר.

שוק מחנה יהודה, האשכול 4, ירושלים

02 | שולה - שילוב בין ספרדי-ספניולי לסורי

המסעדה של השף הצעיר חמי פסקה ממוקמת בעיר התחתית של חיפה, ומשחזרת מתכונים יהודיים טבריינים, מהקהילה אליה משתייך פסקה, ושמשלבים בין אוכל ספרדי-ספניולי למסורות סוריות.

המחירים סבירים, כמו בכל המסעדות המצוינות של העיר התחתית, האווירה מפתיעה בעלומיה הלא-שגרתיים, בוודאי למסעדת מסורתית - והתפריט עונתי והדוק. מנת הדגל של המקום: קלסונס - כיסונים ממולאים גבינת קדוש צפתית.

שער פלמר 2, חיפה

שולה - שילוב בין  ספרדי-ספניולי לסורי / צילום: עפרת רענן

03 | אולימפוס - מהמטבח היווני-יהודי

מוסד תל אביבי בן 90. אולימפוס החלה את דרכה בשכונת פלורנטין ועברה במרוצת השנים לרחוב קרליבך שבתל אביב. האווירה והניהול משפחתיים, והחלל משובץ בלקוחות קבועים - שלא לומר מעריצים.

התפריט מתבסס על מנות מהמטבח היווני-יהודי כמו קציצות פראסה צמחוניות, שלל ממולאים (תחתיות ארטישוק הן פייבוריט אישי) ומזטים. עונג צרוף של צהריים או של סוף שבוע. מככבים בגאון גם בוולט לטובת מי שרוצה להזמין הביתה.

קרליבך 7, תל אביב

פלפל ממולא במסעדת אולימפיה / צילום: בטן מלאה

שומרים על האוכל היהודי, מיזם פודיש

זווית אחרת לתופעה נותן מיזם חדש, פודיש (Foodish) של מוזיאון אנו, לשעבר בית התפוצות. המוזיאון עבר בשנים האחרונות מהפך והרחבה, גם ברמת התוכן, הכולל מיצבים חדשים בשלל תחומים: מתכולת הדירה של סיינפלד ועד לשמלות של אלבר אלבז באגף אופנה.

"עכשיו נוסף ב'אנו' נדבך קולינרי - בדמות 'פודיש'. זו לא מחלקה במוזיאון, אלא זרוע דיגיטלית של סיפורי מתכונים וכן אירועי אוכל", אומרת מרב אורן, יזמית, מייסדת "מסעדות פתוחות" וסטארט-אפים בתחום הפוד-טק והקולינריה, שעומדת כעת בראש פודיש.

מרב אורן. להציף את הסיפורים שמאחורי מאכלים יהודיים ולעסוק כך בזהות ותרבות / צילום: תומר פולטין

"הרעיון של הפעילויות - להציף את הסיפורים שמאחורי מאכלים יהודיים ולעסוק כך, על הדרך, בזהות ותרבות. לתת לאנשים שופר לספר את הסיפור שלהם דרך אוכל. כשראינו בסגרים את ההתחברות לבית דרך אוכל ואת שיתופי החלות ושלל המאכלים היהודיים בפייסבוק ובאינסטגרם, הבנו שחייבים לשלב את זה", אומרת אורן.

בפלטפורמה הדיגיטלית יעלו בקרוב הפקות אוכל כמו בישול ירושלמי-ספניולי עם שמעון פרנס ומשפחתו; עם חנה שאולוב ופסקל פרץ-רובין; מתכונים יהודיים בעולם ועוד.
בנוסף לתכנים, בשנה הקרובה יתקיימו במוזיאון סדנאות בישול וסיפורי אוכל, מסיבות אוכל בנושאי קיגל וחריימה למשל, וכן פודקאסט של אנשי תרבות על אוכל מהבית בו מארחת אורן את גיא פינס, אסף גרניט, ריטה ועוד.

שמעון פרנס, אמו ובתו. רוח ספניולית / צילום: באדיבות מוזיאון אנו

מתכון: לחמזיקס

בצק שמרים ממולא בבשר טחון וצנוברים ומטוגן בשמן עמוק. הבצק מזכיר את לחמניית הפריקסה הטוניסאית, התוצאה מזכירה את הסמבוסק העירקי אבל הטעם אחר - והוא נפלא.

חומרים (ל-12 יחידות): 
500 גרם (½3 כוסות) קמח לבן 
7 גרם (2 כפיות) שמרים יבשים
1 כף סוכר
2 כוסות מים
1/2 כפית מלח
1/4 כוס שמן זית

למילוי 
2 כפות שמן זית
1 בצל בינוני קצוץ
2 שיני שום קצוצות
בשר טחון 500 גרם
1 כף צנוברים קצוצים
צרור פטרוזיליה 1/2
1/4 כפית פלפל שחור טחון
מלח
חצי לימון להגשה

אופן ההכנה:
מכינים את המילוי: מחממים שמן זית במחבת על להבה בינונית ומטגנים את הבצל כ-5 דקות עד להזהבה.

מוסיפים את השום ומטגנים כ-2 דקות. מגביהים את הלהבה, מוסיפים את הבשר ומטגנים תוך כדי ערבוב עד שהוא משנה את צבעו. מוסיפים צנוברים, פטרוזיליה, מלח ופלפל, מערבבים היטב ומסירים מהאש.

לחמזיקס. בצק שמרים ממולא בבשר טחון וצנוברים / צילום: באדיבות מוזיאון אנו

מכינים את הבצק: מערבלים בקערת מיקסר עם וו גיטרה קמח, שמרים וסוכר. מוסיפים מים בהדרגה. כשהבצק מתחיל להתאחד מוסיפים בהדרגה מלח ושמן זית וממשיכים לערבל כ-10 דקות עד שהבצק אחיד ורך. אם הבצק יבש מדי מוסיפים כף מים. יוצרים מהבצק כדור, מניחים בקערה, מכסים במגבת ומתפיחים כ-45 עד להכפלת הנפח.

מעבירים את הבצק למשטח עבודה מקומח קלות ומחלקים ל-12 כדורים בגודל אחיד. מכסים את הכדורים במגבת ומתפיחים כרבע שעה.

יוצרים מכל כדור בצק קערית, מניחים במרכז כפית מהמילוי וסוגרים שוב לצורת כדור. מניחים את הכדורים על עיגולי נייר אפייה ומתפיחים שוב כרבע שעה.

מחממים שמן לטיגון עמוק ומטגנים את כדורי הבצק בזהירות עם נייר האפייה. שהבצק מזהיב הופכים את הכדורים ומסירים את נייר האפייה. מגישים חם. בוצעים את הלחמזיקס וסוחטים טיפת לימון מעל.

מתכון של אביה פרנס, בתו של שמעון פרנס, לפי הנחיותיה הקפדניות של סבתא אסתר פרנס 

עוד כתבות

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

קרן הגידור של אנשי השוק הוותיקים שמככבת עם תשואה של 31% מתחילת השנה. ומה עשו המתחרות?

הבורסה טסה במחצית הראשונה של השנה, וחלק מקרנות הגידור המקומיות התקשו להדביק את הפער ● מי בכל זאת כיכבה, מה מגלות התשואות של השנתיים האחרונות ומה צפוי בהמשך? ● "הסרנו איום של עשרות שנים שהלך והתעצם בשנתיים האחרונות"

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בת"א; טאואר עולה בכ-3%, סלקום יורדת בכ-3%

מדד ת"א 35 נסחר סביב רמות הבסיס ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר הוועד של הכללית: "להוציא את מאבקי הכוח והתככים שלכם אל מחוץ לשערי בתי החולים"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: דירה בב"ש נמכרה ב־1.62 מיליון שקל

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

ממקבל העבודות הסדרתי: מהנדס התוכנה שטלטל את עמק הסיליקון

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת