גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

במאבק נגד העלאת המס של הדמוקרטים בארה"ב, יש חברות שמעדיפות לשבת בצד

חברות התומכות בצעדים העוסקים בשינוי האקלים לא מפעילות לוביסטים נגד חבילת הוצאות בגובה 2 טריליון דולר

ועידת האקלים בגלזגו, סקוטלנד / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali
ועידת האקלים בגלזגו, סקוטלנד / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

לוביסטים בוושינגטון מנסים למנוע העלאת מסים חדשים בסך 800 מיליארד דולר כחלק מהצעת החוק החדשה של ג'ו ביידן. מלבד ההתנגדות של הדמוקרטים לכך עומד בפניהם אתגר נוסף: חוסר הסכמה בין הלוביסטים לבין עצמם.

איגודי התעשייה הגדולים ביותר בוושינגטון, כולל לשכת המסחר של ארה"ב, מתנגדים לחבילת המיסוי וההוצאות של ביידן בגובה 2 טריליון דולר. אבל כמה חברות אמריקאיות גדולות נמצאות בשולי המאבק הזה, בין היתר בגלל שהן תומכות בסעיפים אחרים בהצעת החוק, המקצים מאות מיליארדי דולרים למאבק בשינוי האקלים.

חברות התומכות בצעדי האקלים כוללות את ג'נרל מוטורס, Cummings ו־Carrier Global Corp, לצד כמה חברות מוול סטריט וחברות מעמק הסיליקון כמו אמזון, חברת האם של גוגל אלפאבת וחברת מטה, כפי שפייסבוק לאחרונה מיתגה עצמה מחדש.

ב־Cummings, המייצרת מנועים הפועלים על דיזל ודלקים חלופיים אחרים וציוד אנרגיה, אמרו שהתמיכה בהוצאה הפדרלית על צעדים נגד שינוי האקלים חזקה יותר מההתנגדות להעלאות המסים הצפויות.

"כמובן שיש מאפיינים שאנחנו לא אוהבים, אבל בסך הכל אנו תומכים בכך, בעיקר בגלל סעיפי שינוי האקלים האלה", אמר ג'ון מילס, דובר של החברה שמושבה באינדיאנה.

מנהלים בכירים אחרים אמרו שבעוד שאינם תומכים בהעלאות המס, לא יפעילו לוביסטים נגדן כדי לא לסכן את הסיכוי שסעיפי האקלים ייושמו. זה חותר תחת מה שיכול היה להיות חזית אחידה של התנגדות מצד חברות לתוכנית המיסוי וההוצאות של הנשיא.

"הרבה חברות שמות את התפישה הפוליטית של מה שהן עושות לפני הרווחים", אמר דיוויד רהר, לוביסט תאגידי לשעבר המלמד על קבוצות אינטרס ופעולות למען מטרה מסוימת (advocacy) באוניברסיטת ג'ורג' מייסון. "הם פתחו את הדלת לחבות מס משמעותית, ולא יהיה להם את מי להאשים אלא את עצמם".

החלטת החברות להימנע מפעילות לוביסטית נגד ההצעה הדמוקרטית הנרחבת יותר שמטרה לגייס מימון לצעדי האקלים היא הסימן האחרון לשינויים בחברות אמריקאיות.

בשנים עברו, חברות לרוב נתנו עדיפות לנושאי מדיניות ציבורית שהשפיעו על שורת הרווח שלהן, כמו התנגדות להעלאות מסים ורגולציות חדשות. כעת, חברות רבות מתערבות בנושאים אחרים, כמו שיטור קהילתי ומימון שירותים חברתיים.

הקונגרס אישר מאוחר ביום שישי חבילת הוצאות על תשתיות בגובה כטריליון דולר הסוללת את הדרך למנהיגים הדמוקרטיים להתמקד בחקיקת המיסוי וההוצאה הנרחבת יותר של הנשיא ביידן, שהם מקווים להצביע עליה לפני חג ההודיה.

אם תאושר הצעת החוק הנרחבת יותר היא תעבור לסנאט, שם עתידה לוט בערפל בגלל התנגדות הרפובליקאים וכמה דמוקרטים בודדים.

החבילה הנרחבת יותר מטפלת בנושאים רבים בסדר העדיפויות של הנשיא, כולל כ־555 מיליארד דולר לטיפול בהתחממות הגלובלית וצעדים שנועדו להקטין את חוסר השוויון בהכנסות ולשפר את החינוך הציבורי. הדמוקרטים מתכננים לממן חלק מההוצאה החדשה על ידי העלאת מסים על חברות ואנשים פרטיים עשירים במיוחד.

במשך כמעט 50 שנה, חברות והלוביסטים שלהן בוושינגטון היו ברובם מאוחדים בהתנגדות לכל חקיקה שתעלה מסים או תרחיב את גודל הממשלה הפדרלית. אבל כעת המאבק נגד ההוצאה החברתית וחקיקה בנושא האקלים נעשים בעיקר על ידי קבוצות מסחר בתעשייה ותחומים ספציפיים שהחקיקה תשפיע עליהם. חברות הטבק וחנויות הנוחות התנגדו להעלאות מס על מוצרי אידוי וטבק שאמורות לגייס כ־9 מיליארד דולר במשך 10 שנים.

לוביסטים של תעשיית הנפט מנסים לחסום שינוי מס שאמור לעלות לתעשייה מיליארדים על ידי סילוק הטבות מס שהתעשייה כיום נהנית מהן כקיזוז על מסים שהחברות משלמות במדינות זרות.

חברות תרופות פועלות נגד סעיף שעשוי לעלות להן כ־250 מיליארד דולר במשך עשור על ידי הורדת המחירים של תרופות הנרכשות במסגרת תוכנית מדיקייר של הממשלה.

ההתנגדות לחבילת ההוצאות של ביידן מובלת על ידי לשכת המסחר, האיגוד הלאומי של היצרנים והשולחן העגול לעסקים, המורכב מיותר מ־200 מנהלים בכירים המייצגים מגוון חברות אמריקאיות.

ניל ברדלי, סגן הנשיא של הלשכה ומנהל המדיניות הראשי שלה, הכיר בכך שכמה חברות אמריקאיות לא משתתפות במאבק נגד העלאות המסים. "כמובן, לגבי כל חקיקה גדולה, אנשים עושים החלטות שיפוטיות משלהם, וזה לא בלתי חריג שחלק מהם יגיעו למסקנות שונות". אמר ברדלי. "אנחנו מסתכלים על זה מכיוון כלל קהילת העסקים, וזה עדיין לא טוב", אמר.

ג'ושוע בולטן, נשיא ומנכ"ל השולחן העגול לעסקים, אמר שהתוכנית "תחתור באופן רציני תחת הצמיחה בארה"ב, התחרות והמשרות". אבל בעוד שהקבוצה באופן כללי מתנגדת להצעת החוק, ישנם סדקים בין שורותיה.

כמה מהמנכ"לים החברים בשולחן העגול התבטאו בעד חלקים מסדר העדיפויות של ביידן, למשל הגדלת ההוצאה על טיפול בילדים, חינוך לגיל הרך ושינוי האקלים.

בג'נרל מוטורס, למשל, מגבים את תוכניתו של ביידן באופן כללי וכן תומכים בצעדים שירחיבו את הטבת המס על רכישת כלי רכב חשמליים המיוצרים במפעלים המנוהלים על ידי איגודי עובדים. "GM תומכת במטרות החבילה ובאופן משמעותי אנו תומכים בסעיפים המאיצים אימוץ כלי רכב חשמליים ומבססים את מעמדה של ארה"ב כמובילה עולמית בחישמול מכוניות היום ובעתיד", נמסר מהחברה.

בחברה אמרו גם שהיא "תומכת בשולחן העגול לעסקים במאמציהם לתמוך במדיניות ציבורית מוצקה שתקדם שגשוג בכלכלה האמריקאית ותתמוך בכוח העבודה האמריקאי". מארי בארה, מנכ"לית GM, נבחרה לאחרונה לשרת כראשת השולחן העגול לעסקים, והקדנציה שלה שתימשך שנתיים תתחיל בינואר.

חברים אחרים בשולחן העגול לעסקים שתמכו בסעיפי שינוי האקלים וסעיפים אחרים בהצעת החוק כוללים את Cummings, את חברת לוי שטראוס יצרנית ג'ינס ליוויס, את Carrier Global ואת חברת אלפאבית - חברת האם של גוגל.

צ'יפ ברג, מנכ"ל לוי שטראוס, תומך מוצהר בחופשה לאומית בתשלום, אמר שחברות פועלות לעתים קרובות יותר כדי לתמוך במדיניות ממשלתית שתשפר את חיי העובדים שלהן. "אני חושב שלחברות היום יש תפקיד הרבה יותר חשוב לשחק בעולם הזה", אמר בוועידה של הוול סטריט ג'ורנל לאחרונה. "חברות יכולות לעשות שינוי. וזה הדבר הנכון לעשותו".

ניק קלג, סגן נשיא לנושאים בינלאומיים בפייסבוק, כתב בפוסט בבלוג לאחרונה ש"יש לנו אחריות לעזור להשפיע על מדיניות וטכנולוגיה שלא רק תשפיע על טביעת הפחמן של החברה שלנו אלא על טביעת הפחמן של הקהיליה העולמית כולה".

מנהלים של תאגידים רבים היו בוועידת האקלים בגלזגו, סקוטלנד, כולל ברברה המפטון, מנכ"לית החברה התעשייתית Siemens USA, שאמרה שהיא תומכת בסעיפי האקלים בהצעת החוק על מיסוי והוצאה. "זהו רגע בו הסקטור הפרטי והממשלה צריכים להעלות הילוך ולעבוד יד ביד להקטנת הפליטות ולהוצאה לפועל של אסטרטגיות עסקיות המטפלות באקלים, כמו המאמצים האלה להכין את הבמה להפחתת הפחמן בכלכלה, חיזוק הייצור בארה"ב, יצירת משרות והגדלת השוויון", אמרה.

ריץ' לסר, מנהל גלובלי ולשעבר מנכ"ל קבוצת הייעוץ של בוסטון, שנמצא גם הוא בוועידת האקלים, אמר שמשקיעים, עובדים וממשלות מצפים שחברות יעשו יותר. "אני מאוד תומך בחקיקת שינוי אקלים שאפתנית", אמר. "אבל אני חושב שיש הרבה פרטים שעוד צריך לעבוד עליהם".

עוד כתבות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת