גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כרוניקה של תיאום מחירים צפוי מראש: האם ניתן היה למנוע את חקירת רשתות המזון?

כבר ב-2014 התייחס הממונה על התחרות לשאלת ההתבטאויות הפומביות ככלי לתיאום מחירים וכתב כי אלה עשויות להוות לכל הפחות ניסיון להגיע להסדר כובל ● אלא שהטיוטה לא הבשילה להנחיה מחייבת, ולדברי מומחים לא ניתן יהיה לבסס כתב אישום רק על סמך האמירות של הבכירים

ההצהרות לתקשורת שכנראה הובילו את המנכ''לים לחדר החקירות / צילום: צילומי מסך
ההצהרות לתקשורת שכנראה הובילו את המנכ''לים לחדר החקירות / צילום: צילומי מסך

הימים בהם מנהלי חברות ציבוריות התכנסו במיקום חשאי, עטו כובע כדי להסתיר את זהותם ותיאמו מחירים בלחיצת יד או חתימת הסכם סודי - חלפו מן העולם. גם המיילים והטלפונים "החבריים" שבהם נאמר "במקרה" שהרשת מתכוונת להעלות מחיר או לשנות אסטרטגיה - כבר כמעט ולא קורים. מה כן קורה? מנהלי הרשתות והחברות הגדולות במשק מתראיינים, מופיעים בכנסים ומדברים מעל במות פומביות שונות על הכוונה להעלות מחירים, על כך ש"אין ברירה וחייבים להעלות מחירים" כי גם להם חומרי הגלם עולים יותר, על השינויים הצפויים בחברות שלהם, ועוד.

האם זה יכול להיחשב צעד במסגרת יצירת קרטל מחירים האסור לפי החוק? ומה עם דיווחים בדוחות הכספיים של החברה לבורסה - האם הם יכולים לשמש ככלי לתיאום מחירים בין מתחרים? אלה השאלות שעומדות בלב החקירה שמטלטלת את עולם הקמעונאות בימים האחרונים - פרשת החשד לתיאום מחרים בין ענקיות המזון בישראל.

מצעד בכירים וחשדות חריגים

מצעד הנחקרים והמזומנים למשרד רשות התחרות, המנהלת את החקירה, יוצא דופן - הן בבכירות הדמויות הנחקרות והן בנתח השוק שהחברות מחזיקות: איש העסקים ובעלי רשת השיווק רמי לוי, רמי לוי; מנכ"ל שופרסל, איציק אברכהן; מנכ"ל שטראוס, גיורא בר-דעה; המנכ"ל ובעל השליטה ברשת ויקטורי, אייל רביד; ומנכ"ל דיפלומט, נועם וימן. והיד עוד נטויה.

אך החשדות מסתמנים כחריגים בהרבה. בלב החקירה עומד חשד נגד ענקיות המזון לתיאום מחירים בניגוד לחוק התחרות, בין היתר בשל פרסומים בתקשורת, בפייסבוק ובדוחות הכספיים. הבכירים שנחקרו היו מעורבים בתקופה האחרונה באמירות פומביות בנוגע לעליות מחירים צפויות, ביניהם אייל רביד בפוסט שפרסם בפייסבוק, נועם וימן בפרסום פורמלי בדוחות הכספיים, יצחק אברכהן, מנכ"ל שופרסל, בראיון לתקשורת ומנכ"ל שטראוס, בר-דעה במסגרת פרסום בדוחות הכספיים.

האם ההתבטאויות הללו מהוות איתות למתחרים ליישר קו? האם הן עשויות להיות פליליות? לדברי מומחה בתחום ההגבלים המצוי בפרטי החקירה, "כדי שהתבטאות פומבית תחשב תיאום מחירים אסור או אפילו ניסיון לתיאום מחירים אסור, צריך להיות בתקשורת עצמה מידה רבה של קונקרטיות שיש בה פוטנציאל לייצר מחויבות בין הצדדים. כאשר ההתבטאות הפומבית היא לא ספציפית, לא לגבי מידת העלאת המחירים, לא לגבי המועד, ובמיוחד כאשר יש לה הסבר אובייקטיבי ידוע ומוכר כמו עליית מחירי תובלה בינלאומית ותשומות, ועליית מחירים הנובעת מרפורמות ממשלתיות בתחום הכלים החד פעמיים והמשקאות הממותקים - לא ניתן יהיה לראות בהתבטאות כזו בפני עצמה תיאום לא חוקי. יותר מכך אין תקדים - לא בארץ ולא בעולם - שהתבטאויות פומביות כלליות כאלה שנעשות אגב החובה של חברות ציבוריות לדווח לציבור המשקיעים נחשבו לא חוקיות וננקטו סנקציות".

גילוי הדעת שנעלם

עוד לפני שבוחנים מה נכנס לגבול הפלילי ומצדיק סנקציות, קשה שלא לתהות האם ניתן היה למנוע מראש את הפרשה הנוכחית. זאת, לאור העובדה שכבר ב-2014 התייחס הממונה על התחרות לסוגיה בצורה מעמיקה. ב-2014 פרסם הממונה דאז דיויד גילה, טיוטת גילוי דעת (עקרונות מנחים למשק) שכותרתה "התבטאויות פומביות הפוגעות בתחרות".

השורה התחתונה הייתה, כי העובדה שהמידע הועבר באופן פומבי או שנמסר באופן יזום וחד צדדי, כשלעצמה, אינה מונעת את תחולתו של חוק התחרות. "אור השמש אינו מטהר התבטאויות אשר בחינה מהותית שלהן מלמדת כי אינן עולות בקנה אחד עם חוק ההגבלים העסקיים (בשמו הקודם)", כתב גילה.

לפי העמדה, התבטאות פומבית עשויה להוות לכל הפחות ניסיון להגיע להסדר כובל, כאשר המידע שנמסר הוא ברור ומספיק מדויק, על מנת שלפחות מתחרה אחד יוכל לפעול בהתאם להתבטאות.

בעמדה הובע החשש, כי מאחר שקיימת מודעות לאיסור על קיום קרטל והעברת מידע במחשכים, המתחרים עשויים לפעול בצורה מתוחכמת יותר להעברת מידע ביניהם. גם בדרך של התבטאויות פומביות.

כלומר, הרשות כבר התמודדה ראש בראש עם ה"מודל החדש" של תקשורת פוטנציאלית בין מתחרים וביקשה להנחות את השוק איך להתנהג כדי לא להגיע לחדרי החקירה. הבעיה היא שגילוי הדעת נותר במעמד של "טיוטה" בלבד, ועם השנים נעלם מן העין.

לדברי הגורם המצוי בפרטי החקירה, "מעניין שרשות התחרות עצמה ניסתה לקבוע את הסייגים להתבטאויות פומביות עוד בשנת 2014, כשפרסמה טיוטת גילוי דעת בנושא אך הטיוטה נגנזה והוחבאה מעין הציבור, משום שהתברר שאין לה בסיס משפטי. אבל אפילו לפי הקריטריונים של אותה טיוטה אין לרשות כלים לפעול נגד ההתבטאויות הפומביות הכלליות שהיא חוקרת כעת".

להערכת עו"ד ניב סבר, מומחה בתחום דיני התחרות ויועץ בכיר בתחום, "הטיוטה לא הבשילה בסופו של יום לכדי הנחיה מחייבת לאור שורה של קשיים משפטיים מובנים. קיים גבול מעורפל מאוד בין התבטאויות לגיטימיות, קל וחומר כשמודבר בחברות ציבוריות שמוטלת עליהן חובה לשקף לציבור המשקיעים סיכונים וסיכויים, לבין התבטאויות שעלולות להתפרש ככאלה שמיועדות לשמש 'בלון ניסוי' להעלאה של מחירים או לשאר פעולות מתואמות בשווקים".

לדברי סבר, "בשנים מאז פורסם גילוי הדעת לא נפתחה שום חקירה בקשר לחשש לקיום הסדר כובל או ניסיון ליצור הסדר כובל על בסיס טענת פרסומים פומביים שבוצעו על ידי מתחרים או שחקנים בשוק. בין קיום חקירה פומבית, שגם בה יש משום מסר מרתיע לשוק, לבין הגשת כתבי אישום ביחס לקרטל על דרך פרסום פומביים, רב המרחק. ייתכן שהמסר שהרשות מנסה להעביר היום הוא הרתעתי ומלאכתה תצלח רק מעצם קיום החקירה ללא הגשת כתב אישום".

עליית מדרגה באכיפה

עו"ד צחי יגור, מומחה לדיני תחרות, שותף וראש מחלקת הגבלים עסקיים במשרד פרל כהן מוסיף, כי "בתחום התחרות יש פער גדול בין הפוטנציאל של רשות התחרות והכוח שיש לה לעומת הפעלת הכוח והסמכות בפועל. הדברים האלה לא נעשו עד כה. יש כאן הסלמה ועליית מדרגה מבחינת השימוש בסמכות. עד כה היו בירורים בכמה חברות בנושא אמירות פומביות, אבל לא זכור לי מקרה שזה התפתח רק על בסיס של התבטאויות פומביות לכדי חקירות פליליות משמעותיות".

אותם "בירורים" שיגור מתייחס אליהם היו בין היתר בירור שנערך ב-2013, בעקבות פרסומים על שיחות שקיימו ביניהם בכירים ברשתות בתי הקפה לאחר השקת בית הקפה "קופיקס", שמכר קפה ב-5 שקלים - שיחות שבמסגרתן החליטו שלא להוריד מחירים בתגובה. בירור נוסף נערך ב-2017 כאשר ברקע עסקת הרכישה של גולן טלקום העניק גיל שרון ראיון לגלי צה"ל, ממנו עלה חשש לתיאום מחירים. שני המקרים הללו לא הבשילו לאכיפה.

לדברי יגור, "בשורה התחתונה ברמה הפרקטית אי אפשר לבסס כתב אישום רק על סמך התבטאות באמצעי התקשורת ואפילו לא בדוחות הכספיים. צריך ראיות נוספות שמושכות לכיוון של תיאום או לפחות ציפייה ברורה לכך שהמתחרים ינהגו כמוך, ולכן אי אפשר לדעת לאן החקירות האלה יובילו".

יגור מוסיף, כי יש מספר גורמים שעשויים לדחוף את ההתבטאות מעבר לגבול הדק של התבטאות לגיטימית אל האזור הלא לגיטימי. "יש הבדל בין התבטאות מאוד קונקרטית להתבטאות כללית ואמורפית. ככל שההתבטאות כוללת תאריכים מדויקים ויותר קונקרטיזציה יותר קל יותר למתחרה להתביית עליה. בנוסף, ככל שהשוק ריכוזי יותר עם מעט מתחרים אז המשמעות של האיתות גבוהה יותר". עוד ציין כי "בכל שוק יש מרקט-לידר או פרייס-לידר, מוביל שוק, שהוא בעל נתח השוק הגדול בענף, וכשהוא משמיע את ההתבטאות יש לזה משקל יותר מאשר גורם קטן בשוק".

לדבריו, "הנסיבה המחמירה בפרשה הנוכחית היא שמדובר בארבע חברות מתחום המזון, ספקיות גדולות וגם בכך שהשוק הוא יחסית ריכוזי וגם משמעותי בחיי הכלכלה ובסל הצריכה של כל אחד מאתנו. למרות זאת, רק על התבטאויות פומביות בלבד נדיר שיוגשו כתבי אישום. השאלה אם מתחת לקצה הקרחון תהיינה ראיות לתיאומים בוטים. זה לא עניין של מה בכך לבוא בשש בבוקר ולקחת לחקירה נושאי משרה בכירים בחברות מובילות במשק ובבורסה בישראל בגלל התבטאויות פומביות".

המועמדים לניהול מובילים את החקירה

הגורם שמצוי בפרטי החקירה מעלה סימני שאלה גם בנוגע לעיתוי התפוצצות הפרשה והפתיחה בחקירה, והמוטיבציה של הגורמים המובילים את החקירה. "אחרי חודשים ושנים שכלום לא נעשה, היועצת המשפטית וראש מחלקת חקירות, שמועמדים לתפקיד הממונה, מחליטים לפתוח חקירה פלילית בנושא פופוליסטי אך לא פלילי, כשמי שמוביל את התלונה מול הרשות זה דרור שטרום היושב בוועדת האיתור. וכל זה קורה ביום האחרון להצגת מועמדות לתפקיד הממונה על התחרות. זה כמעט נראה כמו משחק סימולציה שארגנו ראשי הרשות המועמדים לתפקיד זה, לקידום מועמדותם, מול כל המועמדים האחרים".

כיום עומדת בראש הרשות מיכל כהן, שהיא בתקן ממלאת מקום לאחר פרישתה בקיץ, חצי שנה לפני הזמן, של הממונה הקודמת מיכל הלפרין. בתשובה לשאלתנו אמרו במשרד הכלכלה כי הוועדה בראשות מנכ"ל המשרד ד"ר רון מלכא, ממשיכה בעבודתה, מראיינת מועמדים וצפויה לסיים כבר בשבועות הקרובים, בהמלצה למינוי לשרה אורנה ברביבאי. כהן נחשבת אחת מהמועמדות הבולטות, וביום רביעי גם הופיעה בוועדת הכלכלה בכנסת ואמרה בין השאר כי היא מצפה לעבודה משותפת עם חברי הכנסת לקידום חקיקה ותקנות מתקדמים להגברת התחרות. 

מרשות התחרות נמסר בתגובה לטענות על חולשת החשדות: "אנחנו לא מגיבים בעיתון לטענות משפטיות על חקירה מתנהלת". לגבי עיתוי פתיחת החקירה נמסר: "צרכי החקירה הם אלה שמכתיבים את לוחות הזמנים".

עוד כתבות

נשיא מצרים א סיסי וראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו / צילומים: AP, Shutterstock, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט)

קהיר מאיימת על ירושלים, בזמן שהיא זקוקה לגז הישראלי יותר מאי פעם

בעקבות תמרון צה"ל במרחב רפיח בוחנים המצרים מחדש את היחסים עם ישראל, אלא שנראה שבפן האנרגטי, האפשרויות של מצרים מוגבלות ● ישראל אמנם צריכה את צינורות ההולכה המצריים, אבל גם השכנה ממערב זקוקה לנו, נוכח צפי למחסור חמור בגז בקיץ

בעסקה מורכבת נדרש המתווך להראות הישגים כדי להיות ראוי לעמלת תיווך / אילוסטרציה: Shutterstock

בעסקה מורכבת נדרש המתווך להראות הישגים כדי להיות ראוי לעמלת תיווך

האם יש לשלם דמי תיווך אף שפעולות התיווך הופסקו ביוזמת המוכרים ולאחר זמן התנהל מו"מ ישיר בין המוכרים לקונים?

נמל קרטחנה, ספרד / צילום: Shutterstock, Aleksei Kazachok

ספרד מנעה מאונייה שהובילה חומר נפץ לישראל לעגון אצלה

ספינת המטען הכללי מריאן דניקה, ששטה עם דגל דנמרק, יצאה מהודו ב־8 באפריל, תוך שלפי עיתון "אל פאיס" הספרדי - היא נשאה 27 טונות חומר נפץ ● לפי שר התחבורה הספרדי, האוניה פנתה בבקשה לעגינה בקרטאחנה ב־21 במאי וסורבה

שר המשפטים יריב לוין / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

הוועדה לבחירת שופטים בחרה 28 שופטים ורשמים חדשים

16 שופטים נבחרו לבתי המשפט לענייני משפחה, תעבורה ולבתי משפט השלום, ו־12 רשמים בכירים מונו במרכז, בדרום ובצפון ● בבימ"ש השלום ובביהמ"ש המחוזי בירושלים טרם מונו שופטים בשל מחלוקת על זהותם ובשל דרישתו של לוין שכל המינויים יהיו בהסכמת כל חברי הוועדה, על אף שהחוק לא מחייב זאת

שגריר ארה''ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית / צילום: כדיה לוי

שגריר ארה"ב בישראל מדבר על הפוטנציאל של החברה הערבית והסיכוי לעסקה עם סעודיה

"שילוב החברה הערבית הוא לא רק הדבר הנכון לעשות, אלא גם הדבר החכם לעשות", אמר שגריר ארה"ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס ● לו התייחס לנורמליזציה הפוטנציאלית עם סעודיה: "עד שלא תהיה רגיעה במלחמה יהיה קשה להוביל את זה לקו הסיום" ● ולגבי המצב בין ישראל וארה"ב, אמר: "מה שקרה בשבועיים האחרונים לא שינה מהותית את היחסים"

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה מעורבת בוול סטריט; נאסד"ק ו-S&P 500 סגרו שבוע רביעי רצוף בעליות

נאסד"ק ירד ב-0.1% ● הדאו ב-40,000 ובוול סטריט ג'ורנל מסבירים למה המדד הזה הוא "דינוזאור", או לפחות "פגום" ● יו"ר הפד, ג'רום פאוול חולה בקורונה ●  מניות השבבים עלו השבוע ב-5% ● מיקרוסופט תציע את מעבדי AMD ללקוחות הענן שלה, במקום אלה של אנבידיה ● בבנק אוף אמריקה ממליצים על רובין הוד ● גיימסטופ פרסמה אזהרת רווח והודיעה על גיוס הון, צללה ב-20% ● רדיט ו-OpenAI הכריזו על שיתוף פעולה, רדיט זינקה ב-10% 

טיילור סוויפט. השפעה של 330 מיליון דולר על ה־NFL / צילום: ap, Lewis Joly

השיעור הכלכלי שחברות המדיה יכולות ללמוד מטיילור סוויפט

שוק המדיה חווה האטה שתחייב את שלושת מנועי הצמיחה הגדולים שלו - רשתות חברתיות, חברות סטרימינג וחברות גיימינג - לשנות אסטרטגיה ולשתף פעולה ביניהם, כך עולה מדוח חדש של פירמת הייעוץ דלויט ● הסיפור של סוויפט ובן הזוג כוכב ה־NFL מוכיח עד כמה מהלך כזה יכול להיות רווחי

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: חולצו גופותיהם של שני לוק, יצחק גלרנטר ועמית בוסקילה

הגופות חולצו במבצע מיוחד של צה"ל ושב"כ ברצועת עזה ● סמל בן אבישי, מנהריה, מפלוגת התקשוב של חטיבת הצנחנים, נפל בקרב בצפון רצועת עזה ● צה"ל מאשר - חוסל בכיר בארגון טרור בלבנון שעבד עם חמאס ● לוחם צה"ל נפצע קשה בהיתקלות עם מחבלים בצפון הרצועה ● בית הנבחרים של ארה"ב אישר חוק שימנע עצירת משלוחי נשק לישראל ● עדכונים בולטים

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

הנפת דגל ישראל על אדמת רפיח סימנה נקודת שבר ביחסים עם מצרים

היחסים בין ישראל לשותפה הביטחונית מצרים הגיעו לשפל תקדימי עם ההשתלטות על מעבר רפיח, צעד שבעיניים מצריות נתפס ככיבוש ● הנשיא אל־סיסי מנסה למצב את עצמו כמבוגר האחראי באזור, אך יש מחירים שהוא לא יכול לשלם

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

המערב חוסם את יצרני הרכב הסיניים, והם נוהרים לישראל. אלה הדגמים שבדרך

הרגולטורים בארה"ב ובאירופה פועלים להקים סכרי מיסוי כדי לרכך את חדירת יצרניות הרכב הסיניות לשווקים במערב ● אל מול הסביבה העוינות הזו, שוק הרכב הישראלי נתפס בסין כמעין "אתר בטא" ידידותי להשקת כלי רכב חדשים במערב, חלקם עם פוטנציאל לשנות את חוקי המשחק ● השבוע בענף הרכב

צבי סוכות, הציונות הדתית / צילום: יאיר דב

כמה המתיחות מול הבית הלבן תקדימית, ומה העבר מלמד על חומרת המצב כעת?

העימות עם ממשל ביידן על הכניסה לרפיח העלה את שאלת היחסים עם ידידתנו הגדולה ● ההיסטוריה מלמדת שהיו התנגשויות אינטרסים בין ישראל לארצות הברית מאז שנות החמישים - אבל האופן בו האמריקאים הגיבו לחציית קווים ישראלית השתנה בהתאם לסכנה הקיומית לישראל

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות קלות; וולמארט שברה את שיא כל הזמנים לאחר הדוחות

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● האיחוד האירופי פתח בחקירה נגד מטא ● ברק עילם, מנכ"ל נייס פורש מתפקידו • יפן: התוצר הגולמי ירד ב-0.5%, יותר מהצפי ● אוסטרליה: עלייה בשיעור האבטלה ● וגם, התעלומה שנפתרה: נחשפה המניה שוורן באפט רוכש בסתר כבר חצי שנה

מטוס קרב F-15. ''עשרות אם לא יותר כלי חיל האוויר'' / צילום: דובר צה''ל

"התאמנו ליותר מזה": המתקפה האיראנית מעיניים של נווט קרב

כחלק מההכנות לאחד מרגעי השיא של חיל האוויר במלחמה, טייסי הקרב דימו תרחישים של מתקפה מאיראן באמצעות סימולטורים - כך מספר נווט הקרב רס"ן (מיל') א' שנטל חלק ביירוט ● "המאמן מאפשר לתרגל כמה גזרות, יום או לילה"

כוחות איחוד והצלה בזירת תאונה. ''לרענן את מערך הבטיחות בתאגידים'' / צילום: חילוץ והצלה

כך תשפיע הרפורמה בתקנות הבנייה על האחריות לתאונות בענף

הרפורמה מבקשת לשנות את מדרג בעלי התפקידים באתרי הבנייה, כך שתוטל לראשונה אחריות ישירה בדין לבטיחות באתרים על שורת בעלי תפקידים נוספים

אונייה של צים / צילום: Shutterstock

צים מייקרת את הובלת המכולות מהמזרח לישראל

חברת הספנות הודיעה על התייקרות עלויות הובלת המכולות שלה מהמזרח הרחוק לישראל החל מה-25 במאי ● עם היטלים ומסים מחיר מכולות מגיע לכ־4,260 דולר עבור מכולת 20 רגל

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם רמי שביט / צילום: יונתן לוי, מנחם רייס

רמי שביט: "בדיעבד לא הייתי קונה את המשביר. אבל בסוף הפכתי את הטרגדיה לאסטרטגיה"

כשרמי שביט רכש את המשביר אחרי פשיטת רגל, הוא חשב שעשה את עסקת חייו • אלא שאז הוא הבין שמדובר ב"כאוס מוחלט" • נגד כל הסיכויים הוא הצליח לצאת מהבור, לייצב אותה וגם להנפיק • כעת הוא מספר לערן גפן על התלאות בדרך, חשבון הנפש שנשאר איתו וגם התוכניות לכבוש את אירופה עם המותג קנת קול

פיז'ו 408 / צילום: יח''צ

פיז'ו מציגה: קרוס-אובר גדול עם מנוע קטן ומפתיע

למרות הנדסת האנוש החריגה, פיז'ו 508 תעניק תמורה מכובדת למי שמחפש קרוס-אובר מרווח, איכותי, ייצוגי ולא שגרתי

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ברחוב שקט במרכז העיר: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בכפר סבא?

אחרי חצי שנה על המדף, דירת 4 חדרים בקומה ראשונה בבניין במרכז כפר סבא נמכרה בתמורה ל-2.51 מיליון שקל ● "הדירה הייתה באופן יחסי הרבה זמן על המדף בגלל הקומה שלה ובגלל שאין בה ממ"ד", אומר זיו פלד מסוכנות "ריל קפיטל" שייצג את המוכרים בעסקה ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

צילומים: מרים אלסטר/פלאש90, חיים צח/לע''מ, AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

החנינות פורחות בימי המלחמה: "ימים קשים מצדיקים את הפעלתן"

מתנדבי זק"א שפינו גופות, מילואימניקים שלחמו ברצועה ומי שאיבדו קרובים בנובה הם חלק משורה של אנשים שקיבלו חנינה מאז ה־7.10 ● מה זה אומר על הרעיון הבסיסי של שלטון חוק, ומה הסיכוי שהאנשים שחננו יחזרו לסורם?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ' מקשיח עמדות מול ארדואן בשעה שבמכס הישראלי מעודדים יבוא מטורקיה דרך מסלולים עוקפים

שר האוצר סמוטריץ' הודיע על הטלת מכס של 100% על ייבוא מוצרים וסחורות מטורקיה, זאת לאחר שנשיא טורקיה הורה על עצירת הייצוא הטורקי לישראל ● בינתיים, לגלובס נודע כי במקביל במכס הישראלי פועלים להקלה על יבוא מטורקיה דרך מדינות צד שלישי