גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך הפסידה ישראל עסקת ענק באמירויות

אחרי שבאמירויות בחרו טכנולוגיה דרום קוריאנית על פני כיפת ברזל, מנכ"ל התעשייה האווירית מדבר על הדשדוש בעסקאות הביטחוניות: "ההתחלה הייתה קשה"

שליט האמירויות מוחמד בן זאיד ומנכ''ל התעשייה האווירית בועז לוי / צילום: תעשיה אוירית
שליט האמירויות מוחמד בן זאיד ומנכ''ל התעשייה האווירית בועז לוי / צילום: תעשיה אוירית

זועק לשמיים הניגוד המוחלט בין מה שנראה כהצלחה ישראלית גדולה בסלון האווירי בדובאי, התעניינות מקניינים ומדינות רבות, כולל כאלה שלא בקשר דיפלומטי עם ישראל, ופוטנציאל לאינספור עסקאות כמו זו של חברת סקיילוק מבית אבנון, לבין כשלון בעסקת מכירת "כיפת ברזל" לאמירתים. בתעשיות הביטחוניות הישראליות התסכול מרקיע שחקים, לאחר הכרזת איחוד האמירויות כי תרכוש מערכת הגנה אווירית מתחרה, מתוצרת קוריאה הדרומית במקום את כיפת ברזל הישראלית (בשותפות אמריקנית).

משרד ההגנה של איחוד האמירויות הודיע היום (ה') כי הוא מתכוון לרכוש את מערכת ההגנה האווירית הדרום קוריאנית MSAM אשר בשווי העסקה המגיע לכ-3.5 מיליארד דולר. המערכת הזו תשתלב כמה מערכות אחרות באמירויות ובהן THAAD ופטריוט האמריקניות, והפנטסיר הרוסית. לפי הפרסומים באמירויות העסקה הזו נחתמה לאחר שנכשל משא ומתן עם משרד הביטחון הישראלי על רכישת מערכת כיפת ברזל להגנת האמירויות ממתקפות טילים.

העסקה הזו אמורה הייתה להיות עסקת דגל של ישראל והאמירויות והדיבורים עליה החלו זמן קצר לאחר חתימת הסכמי אברהם עם האמירויות. אלא שהמשא ומתן בסוגיה התעכב, כאן בגלובס כתבנו על הדשדוש של העסקאות הביטחוניות עם האמירויות בשנה האחרונה למרות הציפיות הגבוהות, בתעשיות הביטחוניות האשימו באזנינו את משרד הביטחון בביורוקרטיה ובהתנהלות שגויה מול האמירתים שהביאו לאובדן של עסקאות רבות ובהן עסקת מיליארדים של רחפנים וכטב"מים. משרד הביטחון דחה את הביקורת והציג נתונים של עליה במספר העסקאות ועל פגישות רבות של מנכ"ל משרד הביטחון אמיר אשל עם בכירים מהמפרציות על מנת לקדם את שיתוף הפעולה ואת הייצוא הביטחוני. השליטה של משרד הביטחון בעסקאות הביטחוניות נובעת בין השאר מהצורך באישור כל עסקה כזו ובעיקר מכך שהמשרד הוא זה שמנהל למעשה את המו"מ על העסקאות, ולא התעשיות עצמן.

האכזבה הזו היא אולי הסיבה לנוכחות המרשימה של ישראל בסלון האווירי הערבי בדובאי, משרד הביטחון וכן כמה וכמה מהתעשיות הביטחוניות הישראליות הקימו שם ביתנים. היעד הוא לנסות ולממש את הפוטנציאל הקיים בשוק הביטחוני העצום של מדינות המפרץ פוטנציאל שעד כה הביא תוצאות מועטות בלבד.

אופטימיות בביתנים

סיבה לאופטימיות היא ביקורי בכירים אמירתיים בביתנים הישראלים. הביקור המעניין היה של האישיות הכי בכירה באמירויות, השיח' מוחמד בין זאייד יורש העצר והשליט של האמירויות בביתן התעשיה האווירית. בין זאייד התעכב בביתן זמן רב ושוחח עם מנכ"ל התע"א בועז לוי. לפי הנוכחים הוא גילה עניין רב וידע רחב על היכולות של התעשיה הישראלית בתחומי החלל, המל"טים, הגנה אווירית ועוד וגם בהיבט האזרחי - הסבת מטוסי נוסעים למטען ושדרוגם, לאחר העסקה שחתמה התעשיה האווירית עם חברת איתיחאד האמירתית.

בראיון בלעדי לגלובס אומר מנכ"ל התעשיה האווירית בועז לוי כי בין זאייד היה לבבי וכי הידע והבקיאות שהפגין היו רחבים, כמו גם הדגש שלו על היכולות של התעשיה האווירית. הוא איחל הצלחה לעסקת ההשבחה, ובעקבות השיחה לוי מגלה אופטימיות "לא זהירה" כדבריו. "האמירתים רואים בנו פרטנר הן בהיבטים הצבאיים והן האזרחיים בשל היכולות הייחודיות שלנו. התגובות כאן אלינו הן הרבה מעבר לדמיון ולמה שקיווינו. יש כאן חברות תעופה ענקיות והקשר עימן הוא פתח להרחבת העסקאות בתחום האזרחי".

ומה על העסקאות המתמהמהות בתחום הצבאי? "יש הבדל מהותי בין עסקאות בתחום האזרחי לצבאי שתלוי הרבה יותר בהיתרים ובקשר בין הממשלות", אומר לוי, "לקח לגורמים הממשלתיים זמן להתבשל, ההתחלה הייתה קשה, גופים ממשלתיים זזים יותר לאט, אבל נראה שכעת זה מתקדם, ומשרד הביטחון וסיבט (האגף ליצוא ביטחוני) נותנים את כל הגיבוי והתמיכה."

לפי לוי השינוי שמתרחש בין השאר בשל ההתעניינות האמירתית בפתרונות כוללים לשדה הקרב העתידי כפי שהתעשיה האווירת מתמחה ולא רק בהגנה ספציפית מפני סכנה זו או אחרת. לוי מגלה כי בביתן ביקרו לא מעט גורמים גם ממדינות האיזור הערביות שאין להן קשר דיפלומטי עם ישראל, ונוצרו קשרים להמשך.

נזכיר כי כאן בגלובס חשפנו שהמגעים בין ישראל לסעודיה התקדמו בהקשר להסכמים כלכליים ואחרים, גם אם לא כינון יחסים. בשבוע שעבר פרסמנו בגלובס כי לאחר פניות של כמה חברות, הממשל בריאד נתן אור ירוק לקיום עסקים עם חברות ישראליות דרך בחריין והאמירויות.

השוק מאוד תחרותי

בסלון האווירי דוכנים ישראלים נוספים ובהם של אלביט שם ביקר אתמול שר ההגנה של האמירויות מוחמד בן אחמד אל בווארדי ונפגש עם בצלאל מיכליס נשיא אינטל ועם יאיר קולס ראש סיבט - האגף לסיוע ליצוא ביטחוני.

ביתן ישראלי שזכה להצלחה גדולה גם הוא, הוא של חברת סקיילוק (קבוצת אבנון IGG) המתמחה במערכות נגד תקיפות רחפנים, שזוכות להתעניינות רבה. המערכת SKYLOCK DOME מאתרת ומעניקה, הגנה ונטרול של רחפנים תוקפים. היא מתריעה על זיהוי וכניסה שלו למרחב האווירי, מאתרת את מיקום המפעיל ומחלצת פרוטוקולי מידע. לאחר מכן המערכת משבשת את הקשר בין המפעיל לרחפן העוין ומספקת יכול השתלטות במקרה הצורך. המערכת הוצגה גם בתערוכת IDEX שהייתה באמירויות בפברואר, ולאחריה נחתמו כמה עסקאות מכר. בעת האחרונה גם לאחר התקיפה על בית ראש ממשלת עיראק, ההתעניינות גברה ובין השאר נחתמו עסקאות עם ממשלת אתיופיה שרכשה מערכות כאלה להגנה על בית הפרלמנט ומתקנים ממשלתיים נוספים. אתיופיה נזכיר בעיצומה של מלחמת אזרחים.

חברת IGG מהאמירויות רכשה גם היא בחודשים האחרונים את מערכת SKYLOCK DOME שנמכרו עד כה בסך הכל ל-27 מדינות בעולם ובהן גם מרוקו ומדינות במזרח אסיה. מקצת המערכות שימשו ומשמשות להגנה באירועי ספורט גדולים אבל בעיקר על מתקנים ביטחוניים רגישים, בנייני ממשל ומתקני תשתיות. החברה שהיא חלק מחטיבת ה-HLS (Homeland Security) של קבוצת אבנון בראשה עומד אביעד מצה, מעסיקה 40 עובדים, והיקף העסקאות השנתי נאמד בעשרות מיליוני דולרים. עוד עסקה קרובה ומעניינת היא עם עומאן, מדינה שקשריה עם ישראל חזקים גם אם לא רשמיים, והיא נחשבת אחת מהמדינות הבאות בתור להצטרפות להסכמי אברהם.

איציק הובר מנכל סקיילוק אומר כי החברה שלו בניגוד לגדולות, מתמחה במערכות הגנה פשוטות וזולות, וביעילות מירבית, המעניקות הגנה פרטנית ומרחבים גם יחד, בעיקר נגד הסכנה המתגברת של רחפני התקיפה. לדבריו השוק במפרץ מעניין מאוד ובעל פוטנציאל גדול, וכך החברה הכינה מצגת ופריסה מיוחדת להצגת מערכות ההגנה מרחפנים לעיני הסעודים, הסובלים רבות מתקיפות כאלה.

לפי הובר, דעיכת הקורונה מסייעת למכירות המתגברות אם כי השוק מאוד תחרותי וסקיילוק מתמקדת לא בעסקאות ענק אלא בפתרונות מיידיים ויעילים למטרות יעודיות. וכך לאתיופיה נמכרו שתי מערכות האחת להגנה על הפרלמנט, מערכת רובוט מלאה מותקנת על רכב וכוללת מכ"מ , אופטיקה ליום ולילה, גלאי רדיו וחוסמי רדיו לטווח של עד 1.5 קמ. המערכת השניה מותקנת באופן קבוע על תורן בלב אדיס אבבה לוהיא משמשת להגנה בטווחים של עד 5 ק"מ.

סקיילוק מהווה בכך דוגמא לחברות הבינוניות והקטנות המצליחות בזכות גמישותן להגיע לשווקים רבים.

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה