זה כשר? רבנים מתווכחים על "חזיר" צמחוני

צ'יזבורגרים מזויפים הם דבר אחד, אבל את החזיר של חברת Impossible היה קשה לאחד מארגוני הכשרות לבלוע

האיסור על החזיר היה מזה מאות שונים אחד מעמודי התווך המגדירים קהילות יהודיות ברחבי העולם / צילום: Shutterstock, Michael Vi
האיסור על החזיר היה מזה מאות שונים אחד מעמודי התווך המגדירים קהילות יהודיות ברחבי העולם / צילום: Shutterstock, Michael Vi

זה אולי נראה כמו חזיר, יש לזה ריח של חזיר ואפילו טעם של חזיר - אבל אל תקראו לזה חזיר.

הגעתו לתמונה של הבשר המלאכותי הצמחי המיוצר במפעלים הרחיבה את האופק הקולינרי עבור יהודים שומרי מצוות רבים בשנים האחרונות. פתאום ניתן למצוא צ'יזבורגרים מבשר מלאכותי במסעדות כשרות שאינם מפרים את האיסור על עירוב חלב ובשר.

האם החזיר המזויף של Impossible Foods עשוי לקבל חותם כשרות?

עצם המילה "חזיר" קשה לעיכול, אמר רבי מנחם גנאק, מנכ"ל מערך הכשרות הגדול ביותר בעולם, OU Kosher. בדירקטוריון של OU הצביעו מוקדם יותר השנה נגד בקשת רישוי הכשרות למוצר Impossible Pork.

הבולטות של OU Kosher, חטיבה של האיגוד האורתודוקסי של ארה"ב, אחד הארגונים המובילים של היהודיים הדתיים באמריקה, הופכת את הדחייה שלו לכזו שקשה לארגוני כשרות אחרים להתעלם ממנה. ב-OU אמרו שעשויים לשקול שוב את ההחלטה בעתיד.

בעוד שחיות רבות נחשבות ללא כשרות - כולל יונקים רבים, כמעט כל החרקים, כל הזוחלים, רכיכות, ועוד - ליהודים יחסים מורכבים במיוחד עם החזיר.

התורה אוסרת לאכול חזיר כי אינו מעלה גירה, מה שמשפיע על האופן בו החיה אוכלת ומעכלת מזון. כמה חוקרים מובילים חושבים שהאיסור נובע מהעדפות התזונה של החזיר, שלא בוחל כמעט בכלום. בתרבויות עתיקות אחרות במזרח הקרוב, כולל באיסלאם, נמנעים מאכילת חזיר מאותן סיבות, כך אומרים היסטוריונים.

בזמנים שונים בהיסטוריה, רודפי יהודים מכל התקופות, מהיוונים העתיקים דרך הנוצרים בימי הביניים ועד הנאצים במאה ה-20 השתמשו בבשר חזיר כסוג של מבחן ליהודים - האם יחללו את אמונתם או יעדיפו למות? זו אסוציאציה שקשה לשבור, אמר הרב גנאק: "לאנשים יש תגובה מאוד חזקה למילה 'חזיר'".

חני אפלבאום, בלוגרית הכותבת על מזון כשר בניו יורק ומחברת של ספר בישול, אמרה שאין לה שום בעיה לאכול את הצ'יזבורגר של Impossible אבל "קשה לי לבלוע את הרעיון של לאכול משהו המכונה 'בשר חזיר' ואמור להיות לו טעם של חזיר".

"זו ככל הנראה ההחלטה הכי חשובה ליהדות במאה ה-21"

האיסור על החזיר היה מזה מאות שונים אחד מעמודי התווך המגדירים קהילות יהודיות ברחבי העולם, ועזר לבסס קשרים חברתיים. הפופולריות הגוברת של בשרים מלאכותיים ממקור צמחי מאתגרת את האיסור, אמר דיוויד צבי קלמן, חוקר ומנהל מדיה חדשה במכון שלום הרטמן בניו יורק, המתמקד במחקר וחינוך יהודיים.

"זו ככל הנראה ההחלטה הכי חשובה ליהדות במאה ה-21", אמר קלמן לגבי החלטת ה-OU בנוגע למוצר Impossible Pork.

בחברה המתחרה Beyond Meat אמרו שעדיין מבקשים לקבל תעודת כשרות על המוצר Beyond Pork, שאמרו שנוצר בשביל השוק הסיני ובינתיים זמין רק בסין.

"נצטרך לראות איך זה הולך להתגלגל", אמר חיים פוגלמן, מנהל קשרי תקשורת ב-OK Kosher, עוד ארגון אמריקאי הנותן חותמות כשרות, שאישר בינתיים את המוצרים האחרים של Beyond Meat. בארגון אמרו שהחברה לא ביקשה מ-OK Kosher לתת חותם כשרות למוצר החזיר שלה.

מייקל אייזנברג, מייסד שותף של קרן ההון סיכון אלף מתל אביב, אמר ששאלת בשר החזיר המזויף היא דוגמא לאתגרים איתם מתמודדים רגולטורים המשתמשים בחוקים ישנים לבדיקת פיתוחים טכנולוגיים חדשים.

דניס וודסייד, נשיא Impossible Foods, אמר שהחברה תמשיך את הדיאלוג שלה עם ארגונים המנפקים תעודות כשרות. למרות ששוק היעד שלה למוצר Impossible Pork הוא אנשים שכבר אוכלים חזיר, אמר, החברה רוצה "להיות בכל מקום, בכל שוק בעולם".

הרב גנאק מ-OU Kosher אומר שהוא חושב שאולי הספקנים ישתכנעו יום אחד וירשו לחזיר המזויף לקבל תעודת כשרות.

"זו לא החלטה המבוססת על ההלכה... נוכל לבחון אותה בעתיד", אמר. ההחלטה הייתה מבוססת על התגובה האמוציונלית שאנשים האוכלים כשר הביעו לרעיון של אכילת מוצרי חזיר עם חותם כשרות בעבר שגם הם היו מדומים ולא הכילו שום בשר חזיר אמיתי.

ה"חזיר" גם לא מקבל אישור חלאל

גם האיסלאם אוסר על אכילת חזיר. ב-Impossible Foods אמרו שניסו לקבל עובר המוצר אישור חלאל, או "מותר", על ידי מועצת המזון והתזונה האיסלאמית של ארה"ב, אבל גם שם דחו אותם. הארגון האיסלאמי ו-OU Kosher העניקו שניהם אישור ל- Impossible Burger ול- Impossible Sausage, שני מוצרים אחרים של החברה.

טימותי מ' הייאט, סגן נשיא השירותים האיסלאמיים של אמריקה, ארגון מתחרה המעניק חותם חלאל, אמר שהארגון שלו הבהיר לחברת Beyond Meat ששום מוצר המזוהה כחזיר לא יקבל אישור כזה, על אף שהחברה לא הגישה בקשה מסודרת לכך.

"אנו יודעים ברמה תפישתית שהמילה 'חזיר' אינה חלאל. בשירותים האיסלאמיים של אמריקה ממליצים על תיאורים חלופיים כמו 'בטעם ברביקיו' כשהתיאור המקורי עשוי לרמוז על משהו שאינו חלאל", אמר הייאט. בארגון שלו מעניקים אישור חלאל להמבורגרים, נקניקיות וכדורי בשר של חברת Beyond Meat.

הבשרים המזויפים לא לוחצים על אותם כפתורי רגישות אצל ההינדים, שרבים מהם צמחונים מסיבות שהדת ממליצה עליהן אך אינה מחייבת. מאט מקדרמוט, מנהל תקשורת בכיר במוסד ההינדואיסטי של אמריקה, אמר שאף אחד בארגון שלו לא נתקל במאמינים של ההינדואיזם שלא מוכנים לאכול את המוצרים האלה, שהם מבוססים לגמרי על מקורות צמחיים.

הרב גנאק אמר שרבנים עדיין מתמודדים עם השאלה איך ליישם את כללי הכשרות על בשר מתורבת, וצופה שהבקר יתקבל אבל חזיר לא יתקבל.

הייאט מהשירותים האיסלאמיים של אמריקה אמר שהארגון שלו וארגונים אחרים המעניקים אישור חלאל לא צפויים לתת אישור חלאל לבשר מתורבת משום סוג. הסיבה, כך אמר, היא שרוב חכמי האיסלאם רואים את התהליך כ"שינוי יצירי האל ברמת ה-DNA".

רשויות הכשרות של מדינת ישראל לא הביעו דעתן על המוצרים של Impossible Foods או על Beyond Pork, אם כי האישור של OU Kosher ושל OK Kosher מקובלים על רשויות הכשרות הישראליות.

משגיחי כשרות מטעם הרבנות בישראל לאחרונה הכריחו מסעדות בירושלים לשנות את המילה בייקון ל"פייקון" על מוצרים שאינם עשויים מבשר חזיר.

צבי מאלר, בעלי Crave, מסעדה כשרה, אמר שהיה צריך לשנות את הביטוי "בייקון טלה" בתפריטים שלו ל"פייקון". הוא אמר שטען בפני הרבנים שהרבה מוצרים היום העשויים מבקר, הודו, טלה ואפילו פטריות נקראים בייקון, כל עוד הם מוגשים ברצועות דקות שעוברות את תהליך היישון והעישון הראוי.

מאלר אמר שהיה נחוש לציין שההגדרה של מילון מריאם-וובסטר תומכת באופן בו הוא משתמש במילה, אך מעולם לא קיבל הזדמנות להציג את טענותיו.

רשויות הכשרות בירושלים אמרו בזמנו שהן פועלות בתגובה על תלונות של לקוחות שזעמו על כך שמשהו המכונה בייקון מוגש במסעדות שיש להן תעודת כשרות.

מאלר השווה את העניין לאופן בו גבינת הצ'דר המוגשת על סטייק-בורגרים במסעדה שלו היא בכלל טבעונית, וכתוב שהיא טבעונית. "כשהשם של זה הוא בייקון טלה, ממה אתה עלול לחשוב שזה עשוי?" אמר.

מאלר הוסיף שאת משגיחי הכשרות זה לא עניין.

"כולם יכולים לומר 'לא'. אבל לשקול לקולא - זה דורש תבונה אמיתית", אמר, בהתייחסות לביטוי מהמקורות. "הם הלכו בדרך הקלה".