גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המנצחים המפתיעים של חוק תקציב 2 טריליון הדולר של ביידן: וול סטריט וחברות הטבק

חברות הטבק, בנקים וחברות פרטיות הם בין המנצחים, למרות העלות המסים שנכללות בתקציב

ג'ו ביידן, נשיא ארה''ב / צילום: Associated Press, Alex Brandon
ג'ו ביידן, נשיא ארה''ב / צילום: Associated Press, Alex Brandon

קבוצות עסקיות הצליחו לחסום העלאות מסים בשווי מיליארדי דולרים, שתכנן הנשיא ביידן להטיל כדי לממן את תקציב ההוצאות בגובה 2 טריליון דולר - אחרי שתדלנות אינטנסיבית לשינוי החוק.

החקיקה שאושרה ברוב של 220 מול 213 כוללת ניצחונות לבנקים הגדולים, חברות הטבק וחברות פרטיות, וכן קואליציה רחבה של חברות שחסמה את הקמפיין של ביידן לבטל את הפחתת מס החברות, שנחקק תחת הנשיא דונלד טראמפ.

לוביסטים של חברות פרטיות בלמו העלאת מס בגובה של 14 מיליארד דולר, לאחר קמפיין הסברה שעזר לשכנע את הסנאטורית קירסטן סינמה, דמוקרטית מאריזונה, שזה יפגע בעסקים במדינה שלה.

חברות הטבק וחנויות הנוחות הפחיתו את שיעור המס על מוצרי ניקוטין בכמעט 100 מיליארד דולר, תחת הטענה שמיסוי כזה יפגע בשכבות החלשות של האוכלוסייה האמריקאית. החוק שעבר קובע העלאת מס על מוצרי ניקוטין בכ-9 מיליארד דולר למשך עשור, מה שבעיקר ישפיע על תעשיית הוייפינג (Vaping).

קבוצות מסחר מוול סטריט חסמו את המאמצים של האגף הפרוגרסיבי של המפלגה הדמוקרטית להטיל מס חדש על העברות כספיות, בטענה שזה יפגע בהתאוששות הכלכלה.

"המאמץ הפרו-תאגידי עדיין חזק מאוד בתוך המפלגה", אמר אדם ג'נטלסון, שעבד בתור אסטרטג בכיר של הסנטור הדמוקרטי של נבדה, הנרי רייד, מי שהוביל את הרוב בסנאט. "הצד התומך בעובדים ממשיך לצבור כוח, אבל הצד התומך בתאגידים הוא המחזיק בכוח", כך אמר.

השינויים שביצעו החברות בחקיקת מדיניות הפנים של הנשיא ביידן הגיעו אחרי פרץ של פעילות לוביסטית בשנה האחרונה.

903 מיליון דולר ברבעון על לובינג

חברות וקבוצות בעלות עניין הוציאו סכום שיא של 903 מיליון דולר על שתדלנות (לובינג) ברבעון האחרון שהסתיים ב-30 בספטמבר, כך לפי ניתוח של רישומים ציבוריים, שהתבצע על ידי המרכז לפוליטיקה רספונסיבית, ארגון שעוקב אחר כמות הכסף בפוליטיקה האמריקאית. זאת עלייה של כ-5% בהוצאות על שתדלנות לעומת אותה התקופה בשנה האחרונה לכהונתו של הנשיא טראמפ.

תעשיית הלובינג בדרך כלל מואצת כאשר הדמוקרטים עולים לשלטון, שכן חברות מתאמצות לחסום חקיקות חדשות של הטלת מסים.

השנה, השתדלנות גברה באופן מיוחד, מתוך החשש של עסקים מפני חקיקה עוינת מכיוון הפרוגרסיבים, בינהם חברת הקונגרס אלכסנדריה אוקסיו קורטז הדמוקרטית.

הקבוצות העסקיות הן לא היחידות שרשמו ניצחונות.

לוביסטים של איגודי עובדים הבטיחו תיקונים במדיניות המיסוי שיאפשרו הכרה בתשלום דמי חברות בארגון כהוצאה מוכרת. איגוד העובדים של ענף הרכב נהנה גם הוא מהוראה מתקנת, המעניקה לצרכנים זיכוי מס גדול יותר על כלי רכב חשמליים שנבנו על ידי חברי האיגוד.

עורכי דין המופיעים בבית משפט קיבלו היתר המאפשר להם לנכות לצרכי מס הוצאות מסוימות עבור תיקי מגירה, על בסיס השנה שבה נרשמו ההוצאות. (לא על בסיס השנה בה נסתיים התיק או התקבל התשלום עבורו).

עוד ניצחונות מתונים נרשמו בענפי תעשייה. הום-דיפו וקמעונאים נוספים קיבלו הארכה לתמריצי המס עבור רכישות של מכשירים חסכוניים באנרגיה ומוצרי ביתיים אחרים, ומקומונים ותחנות טלוויזיה מקומיות הבטיחו זיכוי מותנה ממס על שכר, כדי להכשיר עיתונאים.

החקיקה כוללת חלק גדול מתפיסת מדיניות הפנים של הנשיא ביידן, כמו צעדים שמטרתם להאט את ההתחממות הגלובלית וחיזוק רשת הביטחון הסוציאלית. אחרי שעברה את בית הנבחרים, עכשיו עוברת הצעת התקציב לדיון בסנאט.

חברות האנרגיה ישלמו את המסים

מנהיגים דמוקרטים מבקשים לממן חלק ניכר מההוצאות החדשות באמצעות העלאת מיסוי על עסקים כמו אקסון מובייל וחברות נפט וגז נוספות, חברות רב-לאומיות בארצות הברית, כמו בואינג וג'נרל אלקטריק, וכן חברות שרוכשות בחזרה את המניות של עצמן.

הוראה נוספת מגייסת מימון מבתי סוהר פרטיים למטרות רווח, כמו קבוצת GEO, על ידי הכפפת הרווחים שלהם למסים.

מספר חברות תרופות גדולות, כמו פייזר, עלולות לראות קיצוץ ברווחים שלהן, בעקבות תקנות המאפשרות לחברת הביטוח הרפואי הלאומי (Medicare) לנהל משא ומתן על מחירי חלק מתרופות המרשם שהיא רוכשת עבור קשישים. השפעת ההוראה מוגבלת רק לחברות שהמוצרים שלהן נמצאים בשוק כבר שנים.

סוזן קלארק, הנשיאה והמנכ"לית של לשכת המסחר של ארצות הברית, מכירה בכך שהתקציב שופר לטובת התעשייה, ומצביעה על כך ששתדלנות העסקים הביסה את התוכניות של הנשיא ביידן להעלות את שיעורי המס המוטלים על רווחי תאגידים ורווחי הון.

הלשכה ממשיכה להתנגד להצעת חוק התקציב. ביום חמישי, הודיעה הלשכה על סבב נוסף של פרסום הקורא לקונגרס לבלום את הצעת חוק התקציב, משום החששות שהוא יאיץ את האינפלציה.

ככל הנראה, המנצחים הגדולים של אישור החקיקה היו בעלי ההון הפרטי.

בעלי ההון הפרטי ידעו שסומנה להם מטרה על הגב

במשך שנים, התלוננו הסנאטורית הדמוקרטית של מסצ'וסטס, אליזבת וורן, ואחרים, על כך שמנהלי השקעות פרטיות בחברות כמו Blackstone ו-Carlyle, משלמים שיעורי מס לפי רווחי הון לטווח ארוך, ולא שיעורי מס גבוהים יותר החלים על הכנסה של יחיד.

כאשר נכנס ביידן לתפקיד, ידעו בעלי ההון הפרטי שסומנה להם מטרה על הגב. הם השקיעו מאמצי שתדלנות רבים על מנת לשכנע מספר דמוקרטים מתונים שהעלאת המיסוי על הון פרטי תוריד את כמות הכסף המושקע בעסקים קטנים ובפיתוח נדל"ן במדינות שהם מייצגים.

מאמץ ממוקד אחד התנהל מול קריסטן סינמה, סנאטורית דמוקרטית מתונה שהשפיעה רבות על סדר היום של ביידן, מתוך כך שמנהיגים דמוקרטים חייבים לזכות בתמיכה דמוקרטית מאוחדת, על מנת לגבור על ההתנגדות של 50 הסנאטורים הרפובליקנים.

באמצעות טקטיקות דיגיטליות מתקדמות, הלוביסטים זיהו את המעגל הפוליטי הקרוב של הסנאטורית סינמה - צוות, יועצים ותורמים - ורכשו פרסום ממוקד שיופיע בעמודי הטוויטר והפייסבוק של אנשיה, עם הטיעון החוזר שהעלאת מס על הון פרטי תפגע בהשקעות ובמשרות באריזונה, כך לפי מידע שנבחן על ידי הוול סטריט ג'ורנל.

"נכון לשנת 2020, 86% מהשקעות ההון הפרטי הלכו לעסקים קטנים", לשונה של אחת המודעות ברשתות החבריות, שמומנו על ידי התאחדות הסחר של התעשייה, במועצת ההשקעות האמריקאית. "הון פרטי תומך באופן ישיר ב-138 עסקים קטנים באריזונה".

לוביסטים של חברות הון פרטי אמרו שהם עבדו עם מנהיגים עסקיים באריזונה על כתיבת מאמר דעה עבור כלי תקשורת מקומיים, בכדי למשוך את תשומת לבה של הסנאטורית סינמה.

"העלאת מס יחידים ועל בעלי עסקים, שתורמים כספים או הון עצמי לפרויקטים, תבטל את התמריץ לקחת את הסיכון שבהשקעה", כך כתבה במאמר סוזן קיני, נשיאת סניף אריזונה של ההתאחדות לפיתוח נדל"ן מסחרי.

באוקטובר, התאחדות ההון-סיכון הלאומית, שעוסקת בשתדלנות עבור חברות הון-סיכון, פרסמה מחקר הקובע כי השינוי במיסוי יפגע בקרנות השקעה המנוהלות על ידי נשים ומיעוטים. זה "יסכן היפוך ברווחים, הנעשה עבור הגדלת הגיוון בקרב קהילת המשקיעים", נכתב במחקר.

המחקר זיהה את אריזונה כאחת מעשר מדינות שייפגעו יותר מהשאר משינוי המס. לוביסטים שיתפו את ממצאיהם עם סינמה.

רשם המס הבכיר בבית הנבחרים, ריצ'רד ניל הדמוקרטי ממסצ'וסטס, מקדם את הגרסה של בית הנבחרים להצעת החוק של ביידן, הכוללת העלאת מס בשווי 14 מיליארד דולר, שתשפיע על הון פרטי.

ניל העביר את הצעת החוק שלו דרך ועדת התכנון, בכוונה להביא אותה להצבעה בפני המליאה.

לפני מספר שבועות, מנהיגי בית הנבחרים הדמוקרטים הסירו את אמצעי המיסוי על הון פרטי מהצעת החוק של ביידן.

משרדה של יו"ר בית הנבחרים, ננסי פלוסי, הסכים לא לכלול העלאות מס כלשהן בגרסה הסופית של הצעת חוק התקציב, שלא זכתה לתמיכת כל הסנאטורים הדמוקרטיים.

כשהמס החדש על ההון הפרטי הועלה מול הסנאטורית סינמה, היא התנגדה לו.

עוד כתבות

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית