גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביטול סבסוד המעונות לא יהפוך את ישיבת פוניבז' לסניף הבני-ברקי של אינטל

אם במקביל לתמריצים השליליים היו מטפלים גם בחסמים הבולטים עוד היה ניתן לחשוב שלמישהו באמת אכפת מהשילוב, כרגע נדמה שמדובר בענישה לשם ענישה ● ואם כבר מדברים על "מימון בטלה", כנראה שזה מפריע רק כשמדובר בחרדים

ביטול סבסוד המעונות לא מחפש לתקן עיוותים קיימים אלא להעמיק אותם / צילום: Shutterstock, PhotoMavenStock
ביטול סבסוד המעונות לא מחפש לתקן עיוותים קיימים אלא להעמיק אותם / צילום: Shutterstock, PhotoMavenStock

קו ישיר מחבר בין מקרה אתר שופרסל שהיה מיועד לחברה החרדית לביטול סבסוד המעונות לאברכים. כמו במקרה הראשון, שלא הוביל להוזלת מחירים עבור כולם ורק פגע באלה שכן הצליחו להשיג מחירים זולים, גם ביטול סבסוד המעונות לא מחפש לתקן עיוותים קיימים אלא להעמיק אותם. במקום לחשוב על תמריצים חיוביים, מקדמים ענישה. וענישה זו, ככל שהיא באמת נועדה למטרת "עידוד" יציאה לעבודה, תתקשה מאד להשיג את מטרתה. במקרה הטוב היא תקשה על נשים חרדיות ששיעור השתתפותן בשוק העבודה גבוה ממילא. במקרה הפחות טוב מדובר במהלך שיהיה גן עדן למסגרות לא מפוקחות.

אז לפני שבאים לדון על ההצדקה המוסרית שיש בכך שהמדינה מממנת לומדי תורה, יש כאן בעיה אחרת שנשכחה בצד המאבק האידאולוגי ועליה קל להסכים - ניסיון לתקן עיוותים גם כשהמחיר הידוע מראש הוא העמקת העיוותים הקיימים. אם אכן המחיר הזה ידוע מראש, האפשרויות היחידות נעות בין טיפשות לרשעות. פגיעה באחרים בשם תיקון עיוות בידיעה מראש שהעיוות לא יתוקן, משאירה אותנו רק עם הפגיעה.

כך שגם לסבורים שאין הצדקה הגיונית לכך שהמדינה מממנת לומדי תורה, הדרך לעשות זאת אינה עוברת בהכרזת מלחמה שפותחת קרב אידאלים חסר הכרעה. היא עוברת בחשיבה מעמיקה שתכליתה שילוב מכבד ופעולות חיוביות לעידוד יציאה לעבודה. המדינה אכן משקיעה בתמריצים חיוביים, והתוצאה היא שיעור השתתפות חרדי של כ-65% בשוק העבודה (נכון ל-2020). נשים חרדיות עובדות כיום בשיעור של כ-78 אחוזים, כאשר יותר ממחצית הגברים החרדים עובדים גם הם. אז בעין שאינה מכירה בלימוד תורה כערך, המצב טעון שיפור אך הוא רחוק מלהיות "בטלה חרדית" משום שרוב החרדים עובדים. שילוב של תמריצים חיוביים קיימים עם הסרת חסמים יכול להיות אפקטיבי בהרבה.

לפני שמבצעים מהלך שלילי, מן הראוי להקדיש תשומת לב לחסמים 

לחברה החרדית ישנם חסמים רבים בדרכם לשוק העבודה, ולכן לא רק עובדת תורתם אומנותם משפיעה על אחוזי ההשתתפות בשוק העבודה. בהשוואה למיעוט הערבי, שאינו מסווג תחת ההגדרה "תורתו אומנותו", החסמים השונים מעמידים את שיעור ההשתתפות של החברה על 69% בקרב הגברים וכ-36% בקרב נשים - נמוך בהשוואה כוללת למגזר החרדי. לכן, לפני שמבצעים מהלך שלילי, מן הראוי להקדיש תשומת לב לחסמים הבירוקרטיים והתרבותיים שמונעים השתלבות. אם במקביל לתמריצים השליליים היו מטפלים גם בחסמים הבולטים - גיוס חובה, חשש מהעסקת חרדים וכדומה - עוד היה ניתן לחשוב שלמישהו באמת אכפת מהשילוב. כרגע נדמה שמדובר בענישה לשם ענישה.

וכאן כדאי להתייחס גם לשיח הנלווה שרואה בלימוד תורה את התגלמותה של "הבטלה החרדית", ובמימון שלו "כניעה לסחטנות החרדית". זו הסתכלות בעייתית שכן מדינה המורכבת ממיעוטים בעלי הגדרות זהות ותרבות שונות, אינה יכולה להרשות לעצמה לכנות כל מה שחשוב למיעוט אחר כ"בטלה". בטלה אצל האחד היא התרבות של האחר. הכסף האזרחי מממן גם מוסדות לאומנות ותרבות, למרות שחרדים רבים רואים בכך - מזווית מבטם - סוג של בטלה שהמדינה מממנת. מדוע מימון אנשים שנהנים מלמדנות נחשב למימון בטלה, ואילו מימון אנשים שנהנים ממחזמר נחשב למימון לגיטימי של תרבות?

אותו דבר כשמדובר בצבא. זה לא סוד שהמדינה מתקצבת חיילים רבים בצה"ל שלא בכולם יש צורך הכרחי. מודל צבא העם, מעבר לכך שגורם להפסד תוצר של מיליארדי שקלים למשק הישראלי, גם מממן כוח אדם שחלקו נחוץ יותר בשוק העבודה מאשר בשלוש שנות שירות. אבל בפנסיות תקציביות מנופחות ומימון חיילים שלא לצורך, לא תמיד רואים "מימון בטלה". כשמדובר במדים ירוקים ולא שחורים הכל נראה הגיוני יותר. אנחנו יודעים להכיל את המימון על הרבה דברים, כולל כאלה הנראים מיותרים ומעודדי בטלה לפחות לחלקים מסוימים מהאוכלוסייה, אבל כשזה מגיע לחרדים המימון הזה הופך קשה מאד לעיכול.

וכמו תמיד, במקום לחשוב על פתרונות יעילים של הסרת חסמים לצד מתן תמריצים חיוביים, הולכים על הפתרון הקל שגם נראה טוב על הנייר - מבטלים את הסבסוד על מעונות היום. זה כמובן לא יגרום לישיבת פוניבז' להפוך לסניף הבני-ברקי של אינטל, אבל למי למען השם אכפת מתוצאות כשהדרך כל כך מהנה?

הכותב הוא עיתונאי בעיתון משפחה

עוד כתבות

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן, אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מיטב, הראל, מור, כלל ומנורה מבטחים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, רמי זרנגר, סיון פרג', יעל צור, ענבל מרמרי, טל שחר

אלטשולר שחם מביע אי אמון בשוק המניות הישראלי. מה האסטרטגיה של המתחרים?

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"