גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למרות הטענות - התוכנית להחזרת ההייטקסיטים לארץ היא כורח המציאות

כיום קיימות הטבות מס שניתנות רק לחוזרים אחרי עשור • בעת אתגר כוח אדם אין צורך לחכות שנים רבות כדי להחזיר אנשים ארצה

אורית פרקש הכהן / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין
אורית פרקש הכהן / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

תעשיית ההייטק כבר ממזמן איננה רק גאווה ישראלית. המשק לא היה שורד את הקורונה הכלכלית באותו האופן בלעדיה. כ-10% מהשכירים במשק מועסקים בהייטק והם תורמים כרבע מהכנסות מס ההכנסה למדינה, 43% מהייצוא של ישראל בשנת 2020, זאת לצד מיסי רווחי הון הולכים וגדלים, שתרמה התעשייה להכנסות המדינה בשנים האחרונות - שנות שיא בשגשוג התעשייה.

בליל אישור תקציב הממשלה, שבו והדגישו אנשי האוצר ורשות המיסים בפני חברי הממשלה את העובדה כי תעשיית ההייטק תרמה תרומה מדהימה למשק. ההייטק הישראלי הוא מזמן לא - nice to have, אלא מרכיב אסטרטגי בכלכלת ישראל.

לפני מספר שבועות, ראש הממשלה ואני נפגשנו עם מנהלי חברות ההייטק הגדולות במשק, כולם אמרו - אנחנו בנקודת שבירה, במשבר של מחסור כוח אדם מתאים. כבר היום חסרים מעל עשרת אלפים מהנדסים ומקצועות נוספים. השוק מתבגר בהצלחה וחברות ישראליות זקוקות ליותר ידיים עובדות. אין להם ברירה אלא לחפש בחו"ל.

צעדים נרחבים

כדי לפתור את המשבר הזה או אפילו לנסות לצמצם אותו, ברור שצריך לנקוט בצעדים נרחבים. משרדי מגויס לכך לחלוטין, אנחנו פועלים בכל המגרש. אנחנו מקדמים תוכניות הכשרה בהיקף נרחב עם משרד הכלכלה, רשות חדשנות והתעשייה, תוכנית חינוך (בשיתוף משרד החינוך) מגיל הגן ואימפקט בחברה הערבית ובאוכלוסיות אחרות עם ייצוג נמוך בתעשייה - בהיבטים אלו משבר כוח האדם מהווה הזדמנות.

לצד צעדים אלו, הכרזתי ביחד עם שר האוצר על תוכנית נוספת. הטבות מס להייטקסטים ישראלים או זכאי חוק השבות, שיבחרו לשוב מחו״ל. התוכנית תהיה בתוקף לתקופה של שנתיים. החידוש בתוכנית הוא בכך שהיא תאפשר גם להייטקיסטים שמתגוררים פחות מעשר שנים בחו"ל, לחזור לישראל עם הטבת מס. הייטקיסטים שישראל מנסה להשיבם אך ללא הועיל עד כה.

מנתוני עבר, רק כ-15% מהאנשים שעברו לחו״ל ולמדו תארים אקדמיים הקשורים באופן ישיר לעולמות ההייטק חוזרים ארצה עד עשר שנים ממועד עזיבתם. כ-85% מהאנשים שיכולים לעבוד כאן (בשנים אלו) ולייצר מקצועות נוספים, להכניס כסף לכלכלה - לא נמצאים כאן בדיוק בגלל סיבה זו, שר האוצר ואנוכי הטלנו על רשות המסים לגבש את תכנית התמריצים הנ"ל.

אתגר עצום וקריטי

לפני הכול, חשוב להבין - כיום קיימות הטבות מס, אבל שניתנות רק לחוזרים אחרי עשור מתחום ההייטק. בעת הזו של אתגר כוח האדם, אין צורך לחכות עשור כדי לנסות להחזיר אנשים ארצה. אנחנו צריכים לפעול קודם לכן. כל יום שהם לא חוזרים ארצה, זהו הפסד כלכלי למשק וגם מעמיק את משבר כוח האדם. בנוסף, בפועל מנגנון ההטבות הקיים כיום, מעכב וגורם לאנשים להישאר בחו"ל עשר שנים ולחכות עד למתן ההטבה. הבעיה רק, שאחרי עשר שנים, לחזור לישראל נהיה הרבה יותר קשה. המטרה בתכנית היא לתת את התמריץ בשלב "צומת ההחלטה".

לאחרונה עלתה טענה על התוכנית, שמא המדינה, ״משלמת לעשירים״, אז האמת היא שאנחנו לא משלמים. מדובר בכסף אבוד, במסים שבמקום להיכנס לקופת המדינה, נכנסים למדינות אחרות. כסף ומקומות עבודה שישראל מפסידה. החוזרים מוקדם יותר ישלמו מס בארץ על עבודתם, ייצרו עוד חדשנות ועוד סטרט-אפים עוד פיתוח עסקי ושגשוג של חברות קיימות. עוד מקומות עבודה למקצועות מעטפת - ומכל זה המשק הישראלי רק ירוויח.

לאלו שטוענים ש"זה לא יעבוד", קודם כל, כל תוכנית יכולה לא לעבוד. אבל, בעיניי מחיר הטעות הוא מינורי, לא יחזרו - לא יקבלו הטבות מס. כאמור, זה לא הצעד היחיד.

ולבסוף, נשמעו טענות, "אבל למה לא למקצועות אחרים גם כן". אני לא מתווכחת עם הטענה שיש מקצועות נוספים שצריכים תמיכה (ואף מקבלים היום בתכניות אחרות) זוהי בהחלט סוגיה שראויה למחשבה ובדיקה, אך זוהי אינה טענה אמתית כנגד התכנית שאני מקדמת כשרה שאחראית על התעשייה הזו.

נתון מעניין נוסף הוא שבעמק הסיליקון למעלה מ-40% מהעובדים בתעשיית ההייטק המקומית לא נולדו בארה"ב. בישראל אחוזים בודדים בלבד. מדינות רבות בעולם משתמשות בתמריצי מס כדי למשוך אליהם אנשי הייטק וחברות מהתחום. הן עושות את זה כי זה משתלם לכלכלה שלהם, להכנסות שלהם. כך צריך לראות זאת גם כאן. במשבר שנוצר, תוכנית כזו - לצד יתר התכניות, הכשרות והחינוך - היא צעד מדיניות הכרחי ומוצדק.

זוהי שעת כושר ייחודית בתולדות הכלכלה הישראלית ואנחנו פועלים לא רק לשמור על יתרונו היחסי של ההייטק הישראלי - אלא גם להמשיך ולפתח אותו. הדבר יקדם את התעשייה, ייצר הזדמנויות חברתיות ויגדיל את העוגה לכולנו. כמו כן, עולם התעסוקה העתידי לא יהיה כשהיה. לתעשיית ההייטק יהיה מקום חשוב ביותר בהכנת המשק הישראלי לפיתוח מקצועות העתיד.

ההון אנושי הוא תשתית בסיסית, אנחנו במלחמה בינלאומית על כוח אדם איכותי, במלחמה חשובה זו נפעל בכל החזיתות.

הכותבת היא שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה

עוד כתבות

אונייה של צים / צילום: Shutterstock

צים מייקרת את הובלת המכולות מהמזרח לישראל

חברת הספנות הודיעה על התייקרות עלויות הובלת המכולות שלה מהמזרח הרחוק לישראל החל מה-25 במאי ● עם היטלים ומסים מחיר מכולות מגיע לכ־4,260 דולר עבור מכולת 20 רגל

מטוס קרב F-15. ''עשרות אם לא יותר כלי חיל האוויר'' / צילום: דובר צה''ל

"התאמנו ליותר מזה": המתקפה האיראנית מעיניים של נווט קרב

כחלק מההכנות לאחד מרגעי השיא של חיל האוויר במלחמה, טייסי הקרב דימו תרחישים של מתקפה מאיראן באמצעות סימולטורים - כך מספר נווט הקרב רס"ן (מיל') א' שנטל חלק ביירוט ● "המאמן מאפשר לתרגל כמה גזרות, יום או לילה"

עו''ד ד''ר גיל-עד נועם במהלך הדיון / צילום: Reuters, Yves Herman

ישראל לבית הדין בהאג: משמעות עצירת המלחמה - 132 חטופים ירקבו במנהרות חמאס

אחרי שבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג קיים דיון בבקשה שהגישה דרום אפריקה להוציא צווים להפסקת המלחמה, המשלחת הישראלית השיבה על טענותיה ● המשנה ליועמ"שית למשפט בינלאומי, עו"ד ד"ר גיל-עד נועם, העומד בראש המשלחת: "לקרוא למשהו 'רצח עם' שוב ושוב, לא הופך את זה לרצח עם" ● במהלך הדיון נקראו קריאות ביניים והדיון הופסק למספר שניות

תחנת כוח אשכול / צילום: יוסי וייס חברת החשמל

דליה השיגה מימון לתחנת הכוח אשכול

חברת דליה חברות אנרגיה בע"מ, בשותפות עם חברות נוספות, חתמו על הסכם למימון רכישת תחנת הכוח אשכול בהיקף כולל של כ־9.15 מיליארד שקל לא כולל מע"מ ● רכישת האתר, שממוקם בחלקו הצפוני של אזור התעשייה באשדוד, כוללת את תחנת הכוח הקיימת וגם שטחי נדל"ן עבור מסחר ותעשייה באזור מבוקש בין נמלי אשדוד

דב קוטלר בכנס הפוטנציאל והתשואה של החברה הערבית בישראל / צילום: כדיה לוי

דב קוטלר מדבר לראשונה על הפרישה, בריחת גופים מממנים זרים והפוטנציאל של החברה הערבית

מנכ"ל בנק הפועלים הפורש השתתף בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס והתייחס למצב הכלכלי של ישראל ● "יחסית למלחמה אנחנו בהחלט במצב סביר, אבל השאלה היא התשקיף קדימה ואותי הוא מטריד", אמר דב קוטלר ● "יש לבנק 20 סניפים בחברה הערבית. אין ספק שבהרגלי הצריכה של עולם האשראי, יש הבדלים משמעותיים אבל יש גם התקדמות וצריך להשקיע גם בחינוך"

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שתי המניות שמושכות את בורסת ת"א כלפי מעלה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מדד המחירים לצרכן באפריל הפתיע לרעה בפעם השלישית ברצף. זה מה שחושבים האנליסטים ● כל הפרטים על השינוי הדרמטי בשעות המסחר שמקדמת הבורסה בת"א ● וגם: מחקר חדש מגלה אילו אפיקי השקעה מניבים את התשואות הגדולות ביותר בטווח הארוך

הביטלס / צילום: ap

על אחיזה קטנה נוספת באגדת הביטלס, באיחור של 50 שנה


הסרט Let It Be, שצולם בזמן ההקלטות האחרונות והדרמטיות של הביטלס כלהקה, עלה לאחרונה בדיסני פלוס ● הסרט צולם כבר בשנות ה-70 אך כעת הוא חוזר למסך באיכות צפייה וסאונד נדירות

שגריר ארה''ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית / צילום: כדיה לוי

שגריר ארה"ב בישראל מדבר על הפוטנציאל של החברה הערבית והסיכוי לעסקה עם סעודיה

"שילוב החברה הערבית הוא לא רק הדבר הנכון לעשות, אלא גם הדבר החכם לעשות", אמר שגריר ארה"ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס ● לו התייחס לנורמליזציה הפוטנציאלית עם סעודיה: "עד שלא תהיה רגיעה במלחמה יהיה קשה להוביל את זה לקו הסיום" ● ולגבי המצב בין ישראל וארה"ב, אמר: "מה שקרה בשבועיים האחרונים לא שינה מהותית את היחסים"

בעסקה מורכבת נדרש המתווך להראות הישגים כדי להיות ראוי לעמלת תיווך / אילוסטרציה: Shutterstock

בעסקה מורכבת נדרש המתווך להראות הישגים כדי להיות ראוי לעמלת תיווך

האם יש לשלם דמי תיווך אף שפעולות התיווך הופסקו ביוזמת המוכרים ולאחר זמן התנהל מו"מ ישיר בין המוכרים לקונים?

טנקי Leopard 2 במפעל נשק גרמני. ''מוכנות מיידית'' / צילום: Associated Press, FABIAN BIMMER

ספינות קרב, טילים ונשק לייזר: מי המדינה שמובילה במרוץ החימוש העולמי?

המציאות הגלובלית החדשה שמה קץ לעשורים של שלום - ושלחה מדינות רבות למסע התחמשות ● באירופה מתארגנים לעימות כולל עם רוסיה, איראן מתקדמת לגרעין, ואפילו אוסטרליה הכריזה על חיזוק המערך הצבאי ● בשנה החולפת ההוצאה העולמית על ביטחון רשמה את הזינוק החד ביותר זה 15 שנה ● גלובס מציג את המהלכים הגדולים בדרך למלחמה הבאה

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם רמי שביט / צילום: יונתן לוי, מנחם רייס

רמי שביט: "בדיעבד לא הייתי קונה את המשביר. אבל בסוף הפכתי את הטרגדיה לאסטרטגיה"

כשרמי שביט רכש את המשביר אחרי פשיטת רגל, הוא חשב שעשה את עסקת חייו • אלא שאז הוא הבין שמדובר ב"כאוס מוחלט" • נגד כל הסיכויים הוא הצליח לצאת מהבור, לייצב אותה וגם להנפיק • כעת הוא מספר לערן גפן על התלאות בדרך, חשבון הנפש שנשאר איתו וגם התוכניות לכבוש את אירופה עם המותג קנת קול

נשיא מצרים א סיסי וראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו / צילומים: AP, Shutterstock, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט)

קהיר מאיימת על ירושלים, בזמן שהיא זקוקה לגז הישראלי יותר מאי פעם

בעקבות תמרון צה"ל במרחב רפיח בוחנים המצרים מחדש את היחסים עם ישראל, אלא שנראה שבפן האנרגטי, האפשרויות של מצרים מוגבלות ● ישראל אמנם צריכה את צינורות ההולכה המצריים, אבל גם השכנה ממערב זקוקה לנו, נוכח צפי למחסור חמור בגז בקיץ

השגריר גלעד ארדן. גורס את אמנת האו''ם בעצרת הכללית / צילום: צילום מסך מתוך UNTV

ישראל והאו"ם: מה כדאי לזכור לפני שגורסים

ב–29 בנובמבר 1947 הכריז נציג סוריה באו"ם בעקבות החלטת החלוקה: "היום האו"ם נרצח" ● בזכות היום ההוא הגענו אל השבוע הזה

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

הנפת דגל ישראל על אדמת רפיח סימנה נקודת שבר ביחסים עם מצרים

היחסים בין ישראל לשותפה הביטחונית מצרים הגיעו לשפל תקדימי עם ההשתלטות על מעבר רפיח, צעד שבעיניים מצריות נתפס ככיבוש ● הנשיא אל־סיסי מנסה למצב את עצמו כמבוגר האחראי באזור, אך יש מחירים שהוא לא יכול לשלם

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel / צילום: אלן ציפלסקי

שוקלים לרכוש מכונית חשמלית? את האזהרה הזו אתם חייבים לשמוע

שיחה עם ד"ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel ● על הסדר העולמי החדש, הבחירה בין המחנה האמריקאי לזה הסיני, מה מסוכן במכוניות החשמליות שמגיעות מסין ועתיד יחסי ישראל-ארה"ב ● האזינו

נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל / צילום: ניב קנטור

הילד שמכר קרח בנתניה הוא היום מנהל בכיר בחברה הלוהטת בעולם. כך הוא עשה זאת

להייטק הוא הגיע כמעט בטעות, וב־2017 הציעו לו לבנות מאפס את הפעילות העסקית של אנבידיה ● כיום נתי אמסטרדם מלא בגאווה על הדרך שעבר, ולא מודאג ממצב הענף הישראלי: "יש פה הרבה טאלנטים ורעב גדול להצלחה. זה לא ישתנה לעולם" ● שיחה קצרה עם נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל

צילומים: מרים אלסטר/פלאש90, חיים צח/לע''מ, AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

החנינות פורחות בימי המלחמה: "ימים קשים מצדיקים את הפעלתן"

מתנדבי זק"א שפינו גופות, מילואימניקים שלחמו ברצועה ומי שאיבדו קרובים בנובה הם חלק משורה של אנשים שקיבלו חנינה מאז ה־7.10 ● מה זה אומר על הרעיון הבסיסי של שלטון חוק, ומה הסיכוי שהאנשים שחננו יחזרו לסורם?

גידול קקאו בשמורה בניגריה. הבצורת הקשה זה 20 שנה / צילום: Associated Press, Sunday Alamba

לשלם הון או להסתפק בתחליף זול? העתיד המריר של תעשיית השוקולד

גל התייקרויות הקקאו, על רקע היבול העגום במערב אפריקה, אולי התחלף בירידות חריפות - אך המחסור צפוי להימשך והמומחים לא מעריכים שהמחירים ישובו לקדמותם ● בינתיים יצרניות הממתקים הגדולות כבר מקטינות אריזות, משנות מתכונים ומשלבות יותר תוספות בחטיפים

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: חולצו גופותיהם של שני לוק, יצחק גלרנטר ועמית בוסקילה

הגופות חולצו במבצע מיוחד של צה"ל ושב"כ ברצועת עזה ● סמל בן אבישי, מנהריה, מפלוגת התקשוב של חטיבת הצנחנים, נפל בקרב בצפון רצועת עזה ● צה"ל מאשר - חוסל בכיר בארגון טרור בלבנון שעבד עם חמאס ● לוחם צה"ל נפצע קשה בהיתקלות עם מחבלים בצפון הרצועה ● בית הנבחרים של ארה"ב אישר חוק שימנע עצירת משלוחי נשק לישראל ● עדכונים בולטים

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה מעורבת בוול סטריט; נאסד"ק ו-S&P 500 סגרו שבוע רביעי רצוף בעליות

נאסד"ק ירד ב-0.1% ● הדאו ב-40,000 ובוול סטריט ג'ורנל מסבירים למה המדד הזה הוא "דינוזאור", או לפחות "פגום" ● יו"ר הפד, ג'רום פאוול חולה בקורונה ●  מניות השבבים עלו השבוע ב-5% ● מיקרוסופט תציע את מעבדי AMD ללקוחות הענן שלה, במקום אלה של אנבידיה ● בבנק אוף אמריקה ממליצים על רובין הוד ● גיימסטופ פרסמה אזהרת רווח והודיעה על גיוס הון, צללה ב-20% ● רדיט ו-OpenAI הכריזו על שיתוף פעולה, רדיט זינקה ב-10%