גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יעדי התיירות של 2021: איזו עיר הכי נחשקת בעולם ואיפה ממוקמת תל אביב?

דירוג של חברת מחקר בריטית קובע מי הן הערים שהיו הכי אטרקטיביות לתיירות ב-2021 ● מי נמצאת במקום הראשון, למה ניו יורק היא העיר היחידה מארה"ב שנמצאת בעשירייה הראשונה ואיך משפיע יוקר המחיה על הדירוג של תל אביב?

קו החוף של תל אביב. יוקר המחיה בעיר מוריד מהאטרקטיביות של העיר לתיירים / צילום: Shutterstock, Aleksandar Todorovic
קו החוף של תל אביב. יוקר המחיה בעיר מוריד מהאטרקטיביות של העיר לתיירים / צילום: Shutterstock, Aleksandar Todorovic

תל אביב אמנם עומדת בראש הדירוג של האקונומיסט לעיר היקרה בעולם, אבל איזו עיר מדורגת ראשונה כיעד תיירותי והיכן ממוקמות תל אביב וירושלים בדירוג מבין יעדי התיירות המובילים השנה?

חברת המחקר הבריטית ה-Euromonitor International פרסמה את דירוג 100 יעדי התיירות לשנת 2021 על בסיס מדדים שונים בהם המצב הכלכלי והעסקי בעיר, תשתיות התיירות לרבות פתרונות לינה, תחבורה ציבורית, תרבות וכד'. עוד משוקללים מדיניות העיר לתיירים, רמת הביקוש על ידי תיירות פנים ותיירות בינלאומית ומידת האטרקטיביות של העיר לצד הפן הסביבתי כלומר עד כמה העיר היא ברמת קיימא וכמובן הפן הבריאותי ברוח התקופה. הדירוג שקלל את המדדים יחד עם חוות דעת של תיירים.

את הרשימה מובילות ערי אירופה הניצבות בפער משאר ערי העולם עם 39 ערים מתוך ה-100 שברשימה ונוכחות של יותר ממחצית מהערים שבטופ 25. בנוסף, 45 מהערים מייצגות את המדינות המתפתחות (Emerging Markets).

העיר שמדורגת ראשונה היא פריז אחריה דורגה דובאי. שלישית היא אמסטרדם, רביעית מדריד ובמקום החמישי רומא. ממשיכים עם אירופה במקום הששי עם ברלין, שביעית הנציגה האמריקאית היחידה בטופ 10: ניו יורק. במקום השמיני לונדון, תשיעית דורגה מינכן ואת העשיריה סוגרת ברצלונה שבדוח אשתקד דורגה במקום ה-16.

פריז מוצבה בראש הרשימה לאור דירוג התיירים חובבי עיר האורות שבעיקר מגיעים מארה"ב וממדינות אסיה. בדוח של 2020 דורגה פריז במקום השני. דובאי שדורגה שנייה השנה ירדה מהמקום הראשון בו דורגה אשתקד. בדוח צוינה פתיחת דובאי מחדש לתיירים ביולי 2020 במסגרת מאמצי הממשלה לעורר את סגמנט התיירות שגווע בחסות הקורונה. שירותי הבריאות בדובאי, נציגת השווקים המתפתחים בדירוג העשירייה הפותחת - מיצבו אותה במיקום הגבוה לנוכח שיעור ההתחסנות והבטיחות הבריאותית לתיירים.

הערים הבריאות ביותר

התיירים שדירגו את הערים שמו כאמור דגש על הפן הבריאותי שמקבלת חשיבות יתרה בתקופה הנוכחית. לצד שירותי הבריאות הביאו המדרגים בחשבון את הגבלות הכניסה לתיירים בכל מדינה ואת המדיניות לתיירים. את רשימת הערים שדורגו במקומות גבוהים הודות לתשתיות הבריאות מובילה סינגפור ואחריה מככבות ערי המפרץ: שארג'ה באיחוד האמירויות, דוחא בקטאר, דובאי ואחריה אבו דאבי.

ובתוך כל זה לא נשכח את נושא הסביבה שמקבל משנה תוקף בעולמות התיירות והתעופה. התיירים המדרגים העריכו יוזמות מקומיות וברות קיימא - כשהם מייחסים לכך חשיבות ממקום של אחריות וניהול התיירות גם במניעת תופעת האובר-טוריזם - עלייה מחו לפני המגפה תושבי ערים עמוסות דוגמת ברצלונה או ליסבון בטענה כי התיירים משבשים את חיי השגרה בערים. בנושא הסביבתי מובילה מדריד, אחריה שטוקהולם, דאבלין, בריסל וברלין.

בפן העסקי-כלכלי מציינים בדוח את ההתאוששות המהירה יותר בערי אסיה ביחס לערים אחרות בעולם, כך למשל סינגפור, הונג קונג, מקאו או טאיפיי.

2021 אמנם עוד רחוקה ממספרי ימי השגרה בכל הנוגע לתנועת התיירות, אבל היא מציגה שיפור בכל המדדים ביחס לשנת השפל של 2020. על פי הדוח, התיירות הגלובלית עלתה ב-51% והתיירות המקומית ב-30%. בתוך כך מציינים את האתגרים של ערים הנשענות מטבען בעיקר על תיירות חוץ כשהן לא יכלו ליהנות מיתרונות תיירות הפנים. בישראל למשל הדבר בלט בירושלים, בטבריה, בנצרת ובתל אביב שבהעדר תיירי החוץ, התקשו למלא את מקומות הלינה והבילוי בתיירי הפנים.

מי מובילה בתשתיות התיירות?

בכל הנוגע לתשתיות תיירותיות מובילה לונדון, אחריה טוקיו, מוסקבה, רומא ובייג'ינג. מדד התשתית התייחס לאתרי בילוי תרבות ופנאי עבור תיירים ולתשתיות של נמלי תעופה ולינה - בלונדון לבדה יש ששה נמלי תעופה שתנועת הנוסעים בהם ב-2019 עמדה על 180 מיליון נוסעים.

בחלוקה על פי אזורים ויבשות דורגו הערים המובילות באמריקה: אחרי ניו יורק ממוקמת לוס אנג'לס, אחריה אורלנדו, לאס וגאס, מיאמי וסן פרנסיסקו. את יבשת אסיה מובילה טוקיו, אחריה סידני, סינגפור ושנחאי ובייג'ינג.

באירופה המובילה היא פריז, אחריה אמסטרדם, מדריד, רומא ברלין ולונדון.

מה קורה במזרח התיכון?

בדירוג המזרח התיכון מוזכרת גם תל אביב שדורגה במקום החמישי, אחריה ירושלים שדורגה שישית. תל אביב צוינה לטובה לנוכח המצב הכלכלי והעסקי בעיר וירושלים לנוכח ההיצע לתיירים. שתי הנציגות הישראליות שיפרו את מיקומן לעומת הדירוגים הקודמים כשבדוח מצוין המצב הכלכלי בישראל ושיעור ההתחסנות הגבוה כבעל חשיבות לתיירים. "שיעור ההתחסנות עזר לאושש את ההיצע לתיירים לרבות הפן הקולינרי, הדת ואתרי התיירות", נכתב.

בדירוג ה-100 ממוקמת תל אביב במקום ה-70, שיפור מהמקום ה-81 שבו דורגה ב-2020 אבל ירידה מהמקום ה-61 שבו דורגה ב-2019. ירושלים בדירוג הכולל מדורגת במקום ה-81, שיפור לעומת המקום ה-92 שבו הייתה ב-2020 וירידה מהמקום ה-72 שבו דורגה ב-2019.

את ערי המזרח התיכון מובילה דובאי ואחריה דוחא ושארג'ה. אחרי ירושלים דורגה קהיר, ואחריה מרקש.

מסקנות הדוח נוגעות לאישוש ענף התיירות ולדגשים שמומלץ לערים ליישם דוגמת השקעה בתשתיות תיירות, טיפוח אתרי התיירות לצד שימת לב לנושא הסביבתי שחשוב לתיירים יותר מאשר בעבר. "בשעה שהטכנולוגיה תהווה תפקיד חשוב בשיפור המוצר התיירותי בזוויות השונות, גיוס הקהילות והעסקים המקומיים תהיה חיונית לאישוש הכלכלות המקומיות מתיירות", נכתב בדוח. ההמלצה היא להתמקד לא רק ביעדי הטווח הקרוב לאישוש התיירות אלא בהשקעות ארוכות טווח.

מומחה התיירות יוסי פישר סבור שלא ניתן לנתק את הדירוג הנ"ל ממדד האקונומיסט שמיצב את תל אביב כעיר היקרה בעולם והשפעת ההגדרה הזו פוטנציאל התיירות בעיר. "להבדיל מפריז או דובאי המדורגות ראשונות, תל אביב ממצבת את עצמה כעיר לתיירות יוקרה כשהיא מוותרת על סגמנט רחב של תיירות שמחפשת אחר חופשה זולה יותר, זה קורה משום שעלויות הקרקע הגבוהות דוחפות את היזמים לבנייה של מלונות יוקרה בתל אביב כשבקנה מלונות של קמפינסקי, מנדרין, פור סיזנס.

"אלו מלונות שמיועדים לאלפיון העליון. המלונות הפכו להיות יחידות סמך בתוך נכסי הנדל"ן. נוצר מצב שבו טיסות לואו קוסט שתופסות נפח גדל בתנועת הטיסות לנתב"ג מיועדות לישראלים בעיקר ולא בדיוק מביאים תיירים. נוצרה אנומליה יחודית - חברות הלואו קוסט מזהות בתל אביב כיעד אבל בתל אביב אין מלון בפחות מ-250 דולר ללילה.

"לזה תוסיפי את התחזקות השקל שמכביד על עלויות התיירים. ביום שבו יוסרו מגבלות התיירות לישראל יהיה קשה להתחרות על התיירים מול מדינות אחרות. קחי מדינה כמו מרוקו שביקרו בה ב-2019 כ-16 מיליון תיירים, היא נותנת לתל אביב פייט במוצר המלונאי ובתמורה בעד הכסף.

"גם בפריז שדורגה ראשונה והיא עיר יקרה לכל הדעות, היצע החדרים מתפרס מרמה של כוכב אחד ועד למלונות בודדים שמוגדרות כ'ארמונות', וגם בדובאי אפשר למצוא לינה זולה. שם להבדיל מהיצע החדרים בתל אביב שעומד על פחות מעשרת אלפים יש כ-130 אלף חדרים.

"סוגיה אחרת נוגעת לחשיבות סגמנט התיירות בעיני הממשלה. בדובאי הכריזו על תיירות כאחד מחמשת עמודי התווך הכלכליים. בארץ זה רחוק מכך. אם לא תושקע מחשבה באופן שבו צריך למצב את ישראל כיעד תיירותי, תל אביב תלך ותדרדר ברשימת ערי התיירות אבל תמשיך לככב ברשימה של הערים היקרות בעולם, רשימה שרק תבריח מפה תיירים".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?