גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נמאס לכם מגוגל ואפל? תתרגלו, הן לא הולכות לשום מקום

בראשית היה ביל, אחריו סטיב, ואז לארי וסרגיי, ואחריהם הגיע מארק ● כבר עשורים שאנחנו רגילים לשיבושים בלתי פוסקים בעמק הסיליקון, כשבכל כמה שנים חברה חדשה כובשת את צמרת עולם הטכנולוגיה ● אבל מה אם ההיסטוריה מציעה לנו לקח אחר? מה אם עידן השיבוש הסתיים והענקיות ששולטות בתעשייה הזאת יישארו איתנו לנצח

חמש ענקיות הטק / עיצוב: טלי בוגדנובסקי
חמש ענקיות הטק / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכל שנה, בחורף, אנליסט הטכנולוגיה הנודע בנדיקט אוונס מפרסם מצגת עתירת שקפים שבה הוא מנסה לזהות את הטרנדים הגדולים של הענף. אלה מצגות מלאות מספרים, גרפים ונתונים, ולפעמים גם אמירות של גדולים בתעשייה, שהיו נכונות לשעתן וכעת אפשר לבחון מחדש. במצגת שפרסם החודש למשל הופיע הציטוט: "האם הצבא האלבני הולך להשתלט על העולם? לא נראה לי", שאמר בזלזול ג'ף בווקס, מנכ"ל ענקית המדיה טיים וורנר, אי שם בשנת 2010. הוא דיבר על נטפליקס.

11 שנים מאוחר יותר נטפליקס היא מעצמת סטרימינג עולמית, ששווה 270 מיליארד דולר, ואילו טיים וורנר הפכה לחטיבה של חברת התקשורת, שבלעה אותה ב־2018 ועכשיו מתכננת לפלוט אותה בחזרה לעולם.

"במקום למכור כלי חשבונאות לחברות הגדולות, ענף הטכנולוגיה עבר להחליף את החברות האלה", כותב אוונס באותה המצגת. הוא לא הראשון שמציע את התובנה הזאת, כמובן. "התוכנה אוכלת את העולם" הכריז כבר לפני עשר שנים המשקיע רב־העוצמה מרק אנדריסן, שאוונס גם כיהן כשותף בקרן ההשקעות שלו אנדריסן הורוביץ (a16z).

בעשור שחלף מאז, הנבואה הזאת החלה להתגשם, כשמגזר הטכנולוגיה לוטש את עיניו אל דגים יותר ויותר שמנים. משוק המוזיקה והספרים (ששוויו 111 מיליארד דולר לפי ההערכות של אוונס) עברו חברות הטכנולוגיה לנגוס בפרסום ושיווק (שוק של יותר מטריליון דולר), קמעונאות (יותר מ־20 טריליון) וכלל הוצאות הצריכה בעולם. בימים אלה למשל חברת האופנה המקוונת הסינית שי־אין משתלטת באופן מסחרר על שוק האופנה המהירה. "מה שהאינטרנט עשה למוזיקה או לעיתונים קורה עכשיו לכל היתר", מוסיף אוונס.

כל אלה הם מספרים גדולים, אם כי בשנים האחרונות כבר התרגלנו לטריליונים שמתעופפים לכל עבר. מה שמעניין לא פחות באותה המצגת הוא קבועי הזמן: בעמק הסיליקון אוהבים לדבר על הצורך "לזוז מהר ולשבור דברים" (כפי שניסח זאת מארק צוקרברג). אבל אוונס מבקש להדגיש: התפשטות הטכנולוגיה בעולם - או ליתר דיוק, מהפכת האינטרנט והמחשוב שמגיעה מעמק הסיליקון, שאותה אוונס מכנה בפשטות "טק" - היא תהליך ממושך ביותר.

אפשר לראות את השפעות הטכנולוגיה בכל מקום. אבל לקח לה זמן להגיע. בהתחלה היו מחשבי מיינפריים שמילאו חדרים שלמים ורק חברות גדולות יכלו להרשות לעצמן; אחר כך הגיעו מחשבים אישיים, שכל החברות יכלו להרשות לעצמן; האינטרנט כבר שירת את מעמד הביניים; והיום הסמארטפונים בכיסים של כולם. זה לקח 50 שנה.

מה שמביא אותנו לשלב הנוכחי, שלפי אוונס ימשיך ללוות אותנו עוד תקופה ארוכה: המהפכה הטכנולוגית שנולדה בעמק הסיליקון פולשת לעוד ועוד תחומים. "מה שהאינטרנט עשה למוזיקה או לעיתונים קורה עכשיו לכל היתר", הוא אומר. בימים אלה למשל חברת האופנה המקוונת הסינית שי־אין משתלטת באופן מסחרר על שוק האופנה המהירה.

כדי להמחיש את המהפכה הזאת משתמש אוונס בתעשיית הרכב. את המצגת שלו הוא חותם באיור משנות החמישים: שורות שורות של מכוניות ממלאות את מגרש החניה של מרכז קניות עצום, שבמרכזו חנות של ענקית הקמעונאות סירס. בסוף שנות החמישים, כותב אוונס, יצרניות הרכב ג'נרל מוטורס, פורד וקרייזלר היו אחראיות ל־20% מהרווחים של כלל החברות במדד פורצ'ן 500.

אבל האיור ממחיש שהמכוניות האלה היו רק חלק מהמהפכה הכלכלית. הן היו הטכנולוגיה שסביבה התגבשה צורת חיים שלמה: הפרברים האמריקאיים שבפאתיהם מרכזי קניות עצומים עם חנויות עוגן כמו סירס או וולמארט. המכונית הייתה הטכנולוגיה שאפשרה את כל זה, הקניונים לא היו קמים בלעדיה. זו הייתה הפעם הקודמת, לפי אוונס, שבה הטכנולוגיה שינתה את פני הכלכלה והחברה כולה.

ולא רק זה. מהפכת הרכב גם הייתה ריכוזית מאוד: ב־25 השנים הראשונות של התעשייה הזאת בארה"ב נוסדו 400 יצרניות רכב שונות. על רובן המכריע לא שמענו. קצת יותר משני עשורים לאחר מכן, ב-1920, כבשו את שוק הרכב האמריקאי שלוש חברות ענק - ג'נרל מוטורס, פורד וקרייזלר. רשימה קצרה מאוד, מהר מאוד.

את הנתונים האלה מביא בן תומפסון, גם הוא אנליסט טכנולוגיה בעל שם, בניוזלטר שלו "Stratechery". והוא עושה את זה כדי להמחיש נקודה חשובה: בעשורים האחרונים התרגלנו לחשוב על שוק הטכנולוגיה במונחים של שיבוש - גלים של חדשנות ושינוי שבכל אחד מהם מגיעה מתחרה חדשה שמדיחה את החברה שמושלת בצמרת הטכנולוגיה. מה שנקרא דיסרפשן.

קודם הייתה IBM, מלכת מחשבי המיינפריים; היא הודחה על ידי מיקרוסופט, שמערכת ההפעלה שלה שלטה בעולם המחשבים האישיים; וזו איבדה את מעמדה בצמרת לטובת גוגל ואפל, שהשתלטו על שוק הטלפונים הניידים. לפי הדפוס הזה אפשר לצפות שבעתיד הלא רחוק נראה את המתחרות החדשות מדיחות את אפל וגוגל. שיבוש הוא שם המשחק, ועם כל דור טכנולוגי חדש מגיעה חברה חדשה לצמרת, ואיתה דמויות גדולות מהחיים: סטיב ג'ובס, ביל גייטס, לארי פייג' וסרגיי ברין, ג'ף בזוס. והרשימה, לכאורה, נמשכת.

אנליסט הטכנולוגיה בן תומפסון
אבל מה אם ההיסטוריה מציעה לנו לקח אחר? מה אם כמו בראשית שוק הרכב, בשלב מסוים מסתיימת מלחמת הכול בכול ומסתמנות מנצחות ברורות? "יכול מאוד להיות", כותב תופמסון, "שחברות הענן והמובייל הנוכחיות - אמזון, מיקרוסופט, אפל וגוגל - הן הג'נרל מוטורס, פורד וקרייזלר של המאה ה-21". במילים אחרות אולי עידן השיבוש מסתיים, לפחות במובן אחד: הענקיות ששולטות בתחום הטכנולוגיה לא יוחלפו כל כך מהר.

כוכבית: הקורונה

למה בעצם תומפסון חושב שעידן השיבוש, ששלט בטכנולוגיה כבר עשורים, מתקרב לקצו? ההסבר שלו פשוט. כאשר לוקחים צעד אחורה, אפשר לזהות דפוס ששולט בשינויים הטכנולוגיים בעשורים האחרונים.

בראשית היה מחשב המיינפריים, שישב לו בחדר משלו. כדי להשתמש בו היה צריך בדרך כלל לשריין חלון זמן, להגיע פיזית לחדר שבו הוא יושב, להזין אליו את התוכנה ולהריץ אותה. בהמשך הגיעו המחשבים האישיים, שישבו על השולחן שלנו בעבודה (ועדיין נמצאים שם למען האמת), מחוברים לרשת של העבודה. בשלב הזה כבר לא צריך להמתין לתורנו להשתמש במחשב, ועדיין, צריך להיות ליד השולחן. ואז מגיעות שתי התפתחויות: הטלפון הנייד ומחשוב הענן. יחד המשמעות שלהן היא שאנחנו יכולים להשתמש באפליקציות ולגשת למידע מכל מקום בעולם, ובכל רגע נתון - כל עוד יש לנו קליטה וסוללה.

וזהו: זה סוף המסע, לפי תומפסון. כל ההתפתחויות הטכנולוגיות מובילות אותנו באופן טבעי לרגע הנוכחי, שבו אנחנו יכולים להיות מחוברים תמיד ובכל מקום. זה היעד שאליו הובילה ההתפתחות הטכנולוגית של העשורים האחרונים, ואין בהכרח סיבה לצפות לעוד מהפכים, עוד שיבוש ועוד חברות שישתלטו על השוק. זו גם הסיבה שהחברות ששולטות היום על המובייל והענן יישארו איתנו, לפי דעתו, בדיוק כמו ג'נרל מוטורס, פורד וקרייזלר, ששלטו בשוק הרכב במשך עשורים. זה מה שההיגיון הטכנולוגי והכלכלי אומר.

לניתוח הזה, שאותו פרסם לראשונה בתחילת השנה שעברה, תומפסון הוסיף לאחרונה כוכבית. הקורונה, שגרמה לנו להישאר בבית, גם העבירה חלק ניכר מהחיים החברתיים ומחיי העבודה שלנו אל הרשת. אנחנו צריכים להיות אונליין, אבל לא בהכרח לעבור ממקום למקום. זה אומר שאולי הטלפון הנייד הוא לא סוף הסיפור, אולי יש דרכים טובות יותר להתחבר לעולם הדיגיטלי.

אחת מהן היא משקפי מציאות מדומה למשל. זה כמובן החזון של מארק צוקרברג, שמנסה לקדם את חזון המטאוורס. אבל למטאוורס ייקח זמן להתממש - אם בכלל. ובינתיים, המציאות הדיגיטלית הנוכחית - שלפי תומפסון עשוייה ללוות אותנו עוד זמן רב - מפעפעת אל אזורים מתרחבים והולכים של הכלכלה, ומעצבת אותם מחדש. ומי ששולט בליבת הטכנולוגיה הזאת הן אותן קומץ חברות. כשתומפסון הציע לראשונה את הניתוח הזה, לפני כמעט שנתיים, זה היה כתגובה לטענה של אוונס על השיבוש שעוד יגיע. כיום נראה שהם חושבים בצורה די דומה.

מארק צוקרברג בסרטון שמציג את המטאוורס. חזון שייקח לו זמן להתממש / צילום: מתוך הסרטון של צוקרברג על מטאוורס 
אבל בינואר השנה התרחש משהו שיכול להטיל ספק בתפיסה הזאת: המונים הסתערו על גבעת הקפיטול בוושינגטון בשידור חי. זה אירוע שזעזע לא רק את הציבור האמריקאי, אלא גם את ענקיות הטכנולוגיה. התגובה שלהן הייתה מהירה: טראמפ איבד את הגישה שלו לטוויטר ולפייסבוק, מה שנקרא דה־פלטפורמינג. אבל לא רק הוא איבד גישה: גם פרלר, הרשת החברתית ששימשה את תומכי טראמפ, כולל מהימין הקיצוני, איבדה את הגישה שלה לשירותי הענן של אמזון.

תומפסון חושב שאולי תהיה כאן קריאת השכמה: היכולת של פייסבוק, טוויטר או אמזון להחליט מי ישתמש בשירותים שלהן ומי לא מעידה על הכוח הרב שהצטבר בידיהן.

ולדעתו, תגובת הנגד עוד תגיע, בדמות "סירוב של אנשים, חברות ומדינות ברחבי העולם להיות נתונים לחסדיהן של קומץ ענקיות אמריקאיות". ולכן, בניתוח שלו, ייתכן שהמבנה הריכוזי של עולם הטכנולוגיה הוא דווקא לא המילה האחרונה, גם אם ההיגיון הכלכלי מוביל לשם. יכול להיות שהמילה האחרונה תהיה שייכת לפוליטיקה, ולא לכלכלה.

בתרחיש כזה, לפי תומפסון, הרצון לברוח מהריכוזיות יוביל בסופו של דבר לחזרה למבנה מבוזר ולפרוטוקולי תקשורת פתוחים, כמו בחזון המקורי של האינטרנט, שנולד מתוך מחשבה על שרידות ופיזור, בלי צווארי בקבוק. וזה תהליך שייקח שנים.

האם תומפסון צודק? שאלה טובה. כי צריך לזכור שבסופו של דבר לממשלות דווקא נוח שיש כמה חברות שמרכזות בידיהן כמות עצומה של נתונים. כפי שהסבירה בראיון ל־G בשנה שעברה חוקרת האינטרנט שושנה זובוף, בשנים שאחרי פיגועי התאומים הממשלות הבינו שחברות האינטרנט יכולות לספק לממשלות גישה לנתונים שלא יכלו להפיק בעצמן, ובמיוחד אם הן יושבות על צמתים שדרכם עובר המידע. יש יתרונות לריכוזיות.

ובעצם, גם תומפסון עצמו הודה (בפוסט שפרסם לפני חודשיים) ש"אולי יש יותר עדויות לסינרגיה בין הממשלה לבין הטק ממה שנדמה". ואם זה המצב, אולי עדיף לממשלות לוודא שהן שומרות בידיהן מידה של שליטה על מה שקורה בפלטפורמות של חברות הטכנולוגיה, במקום לנסות לפרק אותן לגמרי. ואנחנו אפילו רואים הצעות חוק ברוח הזאת מקודמות לאחרונה בישראל (למשל חוק הפייסבוק שעבר לאחרונה בקריאה טרומית, ויאפשר להסיר תוכן פוגעני מהרשת בצו שופט).

"לעתיד ייקח זמן להגיע"

אז האם עידן השיבוש מאחורינו, והשליטה בעולם הטכנולוגיה תהיה נתונה בידי כמה חברות ענק? לפי תומפסון, כאמור, זו התוצאה ההגיונית של מה שהוא מכנה "הפרדיגמה הטכנולוגית הנוכחית", שמגיעה לשיאה בחיבור בין הנייד לענן.

אבל כפי שהוא מדגיש, העובדה שמספר חברות מצומצם השתלט על חלק ניכר מעולם הטכנולוגיה לא אומרת בהכרח שהטכנולוגיה תפסיק לעצב מחדש את הכלכלה: בדיוק כפי שהופעת המכונית המשיכה לעצב מחדש את הכלכלה והחברה גם עשורים אחרי ששלוש הענקיות השתלטו על שוק הרכב האמריקאי. וכפי שאוונס אומר, יש מקום לעוד הרבה חברות שיקומו וירתמו את הטכנולוגיה הזאת לעוד ועוד מקטעים של הכלכלה.

אבל מה אם תצוץ פרדיגמה אחרת, טכנולוגיה חדשה שפועלת לפי היגיון אחר לגמרי? אם כבר הזכרנו מילות באזז כמו המטאוורס, שלא ברור מה יתגשם מהן בפועל, שווה להזכיר בשלב הזה גם את הקריפטו, או ליתר דיוק, ווב 3.0. זה נושא לכתבה נפרדת, אבל על קצה המזלג, הרעיון הוא להשתמש בטכנולוגיה שמאחורי המטבעות הדיגיטליים כדי לבנות תשתית טכנולוגית פתוחה ומבוזרת שתאפשר גם להקים ארגונים עסקיים מבוזרים שבהם הכוח עובר לידי המשתמשים, בלי חברות ששולטות על צווארי בקבוק וגורפות לידיהן את הרווחים.

זה חזון שעדיין נמצא בשלבי ניסוח, אבל ברמה העקרונית לפחות הוא נפרד ממהפכת המחשוב שעליה מדבר תומפסון. או כמו שהוא מנסח את זה, מדובר בפרדיגמה חדשה, שכבר מתחילה למשוך לא מעט תשומת לב וכסף. ועדיין: יכולים לחלוף עשורים עד שהיא תיכנס לחיינו באופן גורף. בין הופעת המעבדים של אינטל לבועת הדוט.קום עברו 30 שנה.

גם אוונס, במצגת שלו, מדבר על ווב 3.0, באותם מונחים בדיוק. "לעתיד", הוא מזכיר, "יכול לקחת הרבה מאוד זמן להגיע". ואולי הוא גם לא יגיע. לעולם הקריפטו יש "חזון משיחי של הטכנולוגיה", עם לא מעט סממנים דתיים - והוא גם חולק מאפיינים משותפים עם תרמיות פונזי. מי שנכנס ראשון מרוויח יותר. צריך לחכות ולראות אם החזון הזה יתממש - ואיך.

עוד כתבות

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים