גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יום בכפר ע'ג'ר, החצוי בין ישראל ולבנון: גנים, מתוקים מסחררים ומפגשים אנושיים

בוקר שמתחיל ב"גבול לפניך", ממשיך בסורים עלאווים הנושאים מרצון אזרחות ישראלית ומסתיים בטקס נגד עין הרע ובבקלאווה עדכנית עם קרמל מלוח

גן השלום. עג'ר / צילום: נתלי תמיר
גן השלום. עג'ר / צילום: נתלי תמיר

"אי אבדה הדרך אל הכפר, הדרך בה רציתי לשוב בחזרה" (יורם טהרלב)

הדרך אל הכפר ע'ג'ר, בואכם כביש 999, מביאה עמה תחושה של מציאות מקבילה. רגע אחד חולפים על פני מטעי הנשירים של קיבוצי הגליל, ובזה שלאחריו, נפרסים נופיה של ארץ הלבנון.

שלטי "גבול לפניך", גדרות התראה, עמדות יוניפי"ל ומחסום צה"לי מתמזגים עם גלויות נוף - רועה צאן שמוביל את עדרו מן העבר השני של הגדר - מערבלים את התודעה, שמתקשה לעכל את הצירוף הזה של המראות השלווים אל מול גדרות התיל.

זיקוק התחושה הראשונית הזאת, של התרגשות לצד פחד, מסביר יותר מכל את התשוקה הבלתי נתפסת של חבורת הסקרנים שהתייצבה בבוקר יום חול על גבול הלבנון, לסיור חלוצי בכפר עג'ר (מבטאים רג'ר), עוף מזרח-תיכוני מוזר, שאדמתו חצויה בן לבנון לישראל, ועל כך בהמשך.

09:30 - מעבר לגדר: שתי אצבעות מצידון

הכול התחיל כשאיילת המתולתלת שנהב, אושיית תיירות צפונית העוסקת בתיירות קולינרית, העבירה מסר חשאי באמצעות יונת שלום, שעיקרו: "פותחים את הכפר עג'ר לתיירות, אתם מוזמנים לסיור ראשוני בכפר שעד כה היה סגור למבקרים". הייתה בהודעה הזאת כל מה שנפשו הדוויה של מטייל ישראלי בחסך חו"ל מייחל לו: סודי... סגור... אוכל... וכך מצאנו את עצמנו על גבול הלבנון, בסיור פתיחת צירים בכפר ע'ג'ר.

עד שהסתדרו כל הפרוצדורות (תעודות זהות, בדיקה של צה"ל והמשטרה) התכבדנו במיני מאפה חמימים במילוי גבינה חמצמצה שנחבצה במגבנת הכפר. איילת מזגה גם תה לכוסות וניצלה את השתיקה שבלעיסה כדי לספר לנו אודות הקשר המיוחד שרקמה עם אנשי ונשות הכפר. את נשות הכפר, כך אמרה, עוד נדבר ונכיר. אלה נשים שליבן וביתן פתוח, צנועות ונחבאות אל הכלים ומארחות ברוחב לב את הקבוצות הסקרניות שהחלו לשטוף את שבילי הכפר.

10:00 רחוק מהעין, רחוק מהלב

הכניסה לכפר אושרה, ופרץ של התרגשות ליווה את טור המכוניות שחצה את צ'קפוינט צ'ארלי וחצי. דיסוננס כמעט מתבקש מלווה את העין שסורקת את המראות החדשים: מצד אחד, תוואי גיאוגרפי מוכר, ומאידך, הידיעה שע'ג'ר אינו כפר ככל הכפרים הערביים בשטח ישראל.

השוני מובהק: הבתים כמו נמשכו במשיכת מכחול צבעונית עזה, המזרקה המגונדרת בכיכר המרכזית, הסמטאות המטופחות והגינות הכורעות תחת הצמחייה השופעת ועצי הפרי, כל אלה מבשרים על חוויה אחרת.

את המלווה המקומי של הקבוצה פגשנו בנקודת התצפית הראשונה. האשם פתאלי הוא רכז התיירות בכפר, מינוי חדש ומרגש נוכח פוטנציאל התיירות המתהווה. יש בסיפור הזה של ע'ג'ר, את כל מה שדרוש ליצירת מוצר תיירות משובח, ואכן ראש המועצה הבין בחושיו שהגיעה העת להוציא את מכמני הכפר אל האור, ופנה לגיא מלל, יועץ תיירות גלילי, שהבין בחושיו שמדובר באוצר בתולי בלום.

מלל ניגש למלאכת המחשבת של פתיחת הכפר לתיירות, כשחושיו וניסיונו מכתיבים רגישות נוכח המציאות התרבותית והביטחונית המורכבת.

האשם נושם נשימה עמוקה לפני שמתחיל לספר, והקבוצה נשאבת אל הסיפור שומט הלסתות של ע'ג'ר, המוגדר ככפר "אנדמי" - כלומר, יחיד מסוגו. שטיח מוזיקלי של פצמ"רים מלווה את ההסברים. "אל תתרגשו" הוא מרגיע, ומספר ש- 2,500 תושבי ע'ג'ר הם סורים עלאווים הנושאים מרצון אזרחות ישראלית. אדמת הכפר חצויה בן לבנון לישראל ותושביו קיבלו על עצמם את עול ישראל.

ואם כל זאת לא מספיק מסובך, אזי הכפר, בשל נסיבות ביטחוניות מוגדר כשטח צבאי סגור. לתושבים מן הסתם יש אפשרות לצאת ולהיכנס כרצונם, וחלקם הגדול אכן מתפרנס מעבודה ביישובי הסביבה, אך למבקרים מן החוץ אין אפשרות להיכנס לכפר ללא תאום מראש.

עד כאן העובדות היבשות, והן רבות ומרתקות (כך לדוגמה, מתברר שאסד מימן לימודים בדמשק לתושבי הכפר, ששליש מהם בעלי השכלה גבוהה). אבל בחושיו הדקים מבין השאם, שאת המחסום הפסיכולוגי שיש לכל ישראלי נוכח המורכבות המזרח תיכונית, יש לשבור עם נשק יום הדין - מתוקים תחילה.

11:00 ספוליאטלה סורית

במאפיית "בלו ליין" עורכים לקבוצה היכרות ראשונית עם המטבח הסורי-עלאווי. מטבח קרוב-רחוק, שמרבית טעמיו לא מוכרים לחיך הישראלי. רוב נשות הכפר אופות בעצמן את לחמן, מספר השאם בחיוך, אבל המודרנה, הוא נאנח, גרמה לצעירות לצאת מהמטבח ולהיכנס לאינסטגרם.

על השולחנות ממתינים מגשים גדושים במאפים. גדודים ישרים של צדפות בצק הטומנות בחובן תערובת מבושמת של שקדים ואגוזים, במתיקות מאוזנת שאינה מתנפלת על החך, או אם תרצו: אחותה הסורית של הספוליאטלה הנפוליטנית. אנחנו שותים קפה שחור חזק, ומקשיבים לאיילת שמספרת בהתלהבות על המטבח העלאווי, על טעמיו, על תבליניו ועל הידיים הטובות שמבשלות אותו.

12:00 גן השלום

בין קפה למאפה, לבין תצפית להסברה, בין מפגש אקראי עם תושבים מחויכים לילדים שמלכסנים מבט סקרני לעבר האורחים, אנחנו מציצים (בעידודו של השאם) אל פתחי הבתים, שם פוגשים ענף תעסוקה ייחודי לבנות הכפר. אנדמי, כבר למדנו. נשים שאינן רוצות לצאת לעבודה מחוץ לבית, מקבלות לביתן משלוח של עבודות טכניות מתעשיות הסביבה, בבחינת אם ההר לא בא למוחמד, מוחמד בא אל ההר.

אנחנו שואלים את השאם מה עושים התושבים בערבים ובסופי שבוע, כשאין כניסה למבקרים, והוא לוקח אותנו ל"גן השלום", שסוחט קריאות התפעלות מכולנו. גן מטופח וגזום, עשיר בצמחיה ריחנית, בפסלים סביבתיים, במזרקה צבעונית ובערוגות פרחים סדורות שלא היו מביישות את הגננים בארמון ורסאי. אפילו המקלט, מבנה בהחלט שימושי כאן, מחופה אריחים צבעוניים. בערבי קיץ לוהטים, מספר לנו השאם, מתכנסות בגן משפחות הכפר על עולליהן, שמשיב את פניהן בבריזה ומאפשר לילדים להתרוצץ באין מפריע.

14:00 המטבח של האני

בכניסה לבית של האני ומשפחתה רוחשות לבנים לוחשות. האני עורכת לקבוצה טקס "בחורה" נגד עין הרע. עכשיו, כשכולנו מוגנים, היא מעניקה לאיילת נשיקה מצלצלת ודוחקת בכולנו לשבת סביב השולחן הכורע תחת צלחות שופעות מטעמי המטבח העלאווי המסורתי.

המטבח של האני הוא מבצרה, וכמו מרבית מנשות הכפר, שהורגלו למציאות של סגר, היא דואגת בעצמה לכל חומרי הגלם. אוגרת חיטה, חובצת חמאה ומכינה את גבינת השנקליש ממי חלב. אנחנו מבקשים הסברים, אבל האני מעדיפה שנבין דרך הפה, וכמובן שנסיים יפה מהצלחת.

15:00 בקלווה קרמל מלוח, מחול ופרידה

השמש מתחילה להתקפל מעבר לרכסי הגליל, ילדים על אופניים חוזרים מבתי הספר, ואנחנו חשים כבר את צער הפרידה מע'ג'ר. כדי להמתיק עלינו את הסוף, אנחנו מתארחים למילות סיכום בחצר ביתו של הקונדיטור אחמד חטיב.

מטעמים יצירתיים אצל הקונדיטור אחמד חטיב / צילום: נתלי תמיר

חובבי המתוקים שבקבוצה, מיד זיהו את הצעיר המוכשר כמתמודד בריאלטי קינוחים מפורסם. אבל כמו מרבית הנשים והאנשים שפגשנו במהלך היום, גם אחמד התברך במאור פנים ובצניעות.

אנחנו טועמים מגדל בקלוואה מבצק שמתפוצץ בפה מקרמל מלוח ומפריכות, משתנקים נוכח ה"חלאוות אל גיבן" ממולא המסקרפונה ובשארית כוחותינו מטפלים ב"לילות ביירות" עם מסטיקה וקרם וניל. חטיב מספר לנו שמקורות ההשראה שלו הם הכפר, המשפחה, הבתים הצבעוניים והרחובות השקטים. הסגירות, איך היא מאפשרת למידה ומקוריות אנחנו שואלים. דווקא היא שהולידה את היצירתיות, הוא עונה.

סיורים מודרכים בע'ג'ר: הכניסה לכפר בקבוצות ובתיאום מראש - hashmf@gmail.com

איילת שנהב (סיור בדגש קולינרי) - 054-7467071

ג'מאל חטיב (סיור בהובלת מורה דרך) - 050-7569256

עוד כתבות

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת