גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יום בכפר ע'ג'ר, החצוי בין ישראל ולבנון: גנים, מתוקים מסחררים ומפגשים אנושיים

בוקר שמתחיל ב"גבול לפניך", ממשיך בסורים עלאווים הנושאים מרצון אזרחות ישראלית ומסתיים בטקס נגד עין הרע ובבקלאווה עדכנית עם קרמל מלוח

גן השלום. עג'ר / צילום: נתלי תמיר
גן השלום. עג'ר / צילום: נתלי תמיר

"אי אבדה הדרך אל הכפר, הדרך בה רציתי לשוב בחזרה" (יורם טהרלב)

הדרך אל הכפר ע'ג'ר, בואכם כביש 999, מביאה עמה תחושה של מציאות מקבילה. רגע אחד חולפים על פני מטעי הנשירים של קיבוצי הגליל, ובזה שלאחריו, נפרסים נופיה של ארץ הלבנון.

שלטי "גבול לפניך", גדרות התראה, עמדות יוניפי"ל ומחסום צה"לי מתמזגים עם גלויות נוף - רועה צאן שמוביל את עדרו מן העבר השני של הגדר - מערבלים את התודעה, שמתקשה לעכל את הצירוף הזה של המראות השלווים אל מול גדרות התיל.

זיקוק התחושה הראשונית הזאת, של התרגשות לצד פחד, מסביר יותר מכל את התשוקה הבלתי נתפסת של חבורת הסקרנים שהתייצבה בבוקר יום חול על גבול הלבנון, לסיור חלוצי בכפר עג'ר (מבטאים רג'ר), עוף מזרח-תיכוני מוזר, שאדמתו חצויה בן לבנון לישראל, ועל כך בהמשך.

09:30 - מעבר לגדר: שתי אצבעות מצידון

הכול התחיל כשאיילת המתולתלת שנהב, אושיית תיירות צפונית העוסקת בתיירות קולינרית, העבירה מסר חשאי באמצעות יונת שלום, שעיקרו: "פותחים את הכפר עג'ר לתיירות, אתם מוזמנים לסיור ראשוני בכפר שעד כה היה סגור למבקרים". הייתה בהודעה הזאת כל מה שנפשו הדוויה של מטייל ישראלי בחסך חו"ל מייחל לו: סודי... סגור... אוכל... וכך מצאנו את עצמנו על גבול הלבנון, בסיור פתיחת צירים בכפר ע'ג'ר.

עד שהסתדרו כל הפרוצדורות (תעודות זהות, בדיקה של צה"ל והמשטרה) התכבדנו במיני מאפה חמימים במילוי גבינה חמצמצה שנחבצה במגבנת הכפר. איילת מזגה גם תה לכוסות וניצלה את השתיקה שבלעיסה כדי לספר לנו אודות הקשר המיוחד שרקמה עם אנשי ונשות הכפר. את נשות הכפר, כך אמרה, עוד נדבר ונכיר. אלה נשים שליבן וביתן פתוח, צנועות ונחבאות אל הכלים ומארחות ברוחב לב את הקבוצות הסקרניות שהחלו לשטוף את שבילי הכפר.

10:00 רחוק מהעין, רחוק מהלב

הכניסה לכפר אושרה, ופרץ של התרגשות ליווה את טור המכוניות שחצה את צ'קפוינט צ'ארלי וחצי. דיסוננס כמעט מתבקש מלווה את העין שסורקת את המראות החדשים: מצד אחד, תוואי גיאוגרפי מוכר, ומאידך, הידיעה שע'ג'ר אינו כפר ככל הכפרים הערביים בשטח ישראל.

השוני מובהק: הבתים כמו נמשכו במשיכת מכחול צבעונית עזה, המזרקה המגונדרת בכיכר המרכזית, הסמטאות המטופחות והגינות הכורעות תחת הצמחייה השופעת ועצי הפרי, כל אלה מבשרים על חוויה אחרת.

את המלווה המקומי של הקבוצה פגשנו בנקודת התצפית הראשונה. האשם פתאלי הוא רכז התיירות בכפר, מינוי חדש ומרגש נוכח פוטנציאל התיירות המתהווה. יש בסיפור הזה של ע'ג'ר, את כל מה שדרוש ליצירת מוצר תיירות משובח, ואכן ראש המועצה הבין בחושיו שהגיעה העת להוציא את מכמני הכפר אל האור, ופנה לגיא מלל, יועץ תיירות גלילי, שהבין בחושיו שמדובר באוצר בתולי בלום.

מלל ניגש למלאכת המחשבת של פתיחת הכפר לתיירות, כשחושיו וניסיונו מכתיבים רגישות נוכח המציאות התרבותית והביטחונית המורכבת.

האשם נושם נשימה עמוקה לפני שמתחיל לספר, והקבוצה נשאבת אל הסיפור שומט הלסתות של ע'ג'ר, המוגדר ככפר "אנדמי" - כלומר, יחיד מסוגו. שטיח מוזיקלי של פצמ"רים מלווה את ההסברים. "אל תתרגשו" הוא מרגיע, ומספר ש- 2,500 תושבי ע'ג'ר הם סורים עלאווים הנושאים מרצון אזרחות ישראלית. אדמת הכפר חצויה בן לבנון לישראל ותושביו קיבלו על עצמם את עול ישראל.

ואם כל זאת לא מספיק מסובך, אזי הכפר, בשל נסיבות ביטחוניות מוגדר כשטח צבאי סגור. לתושבים מן הסתם יש אפשרות לצאת ולהיכנס כרצונם, וחלקם הגדול אכן מתפרנס מעבודה ביישובי הסביבה, אך למבקרים מן החוץ אין אפשרות להיכנס לכפר ללא תאום מראש.

עד כאן העובדות היבשות, והן רבות ומרתקות (כך לדוגמה, מתברר שאסד מימן לימודים בדמשק לתושבי הכפר, ששליש מהם בעלי השכלה גבוהה). אבל בחושיו הדקים מבין השאם, שאת המחסום הפסיכולוגי שיש לכל ישראלי נוכח המורכבות המזרח תיכונית, יש לשבור עם נשק יום הדין - מתוקים תחילה.

11:00 ספוליאטלה סורית

במאפיית "בלו ליין" עורכים לקבוצה היכרות ראשונית עם המטבח הסורי-עלאווי. מטבח קרוב-רחוק, שמרבית טעמיו לא מוכרים לחיך הישראלי. רוב נשות הכפר אופות בעצמן את לחמן, מספר השאם בחיוך, אבל המודרנה, הוא נאנח, גרמה לצעירות לצאת מהמטבח ולהיכנס לאינסטגרם.

על השולחנות ממתינים מגשים גדושים במאפים. גדודים ישרים של צדפות בצק הטומנות בחובן תערובת מבושמת של שקדים ואגוזים, במתיקות מאוזנת שאינה מתנפלת על החך, או אם תרצו: אחותה הסורית של הספוליאטלה הנפוליטנית. אנחנו שותים קפה שחור חזק, ומקשיבים לאיילת שמספרת בהתלהבות על המטבח העלאווי, על טעמיו, על תבליניו ועל הידיים הטובות שמבשלות אותו.

12:00 גן השלום

בין קפה למאפה, לבין תצפית להסברה, בין מפגש אקראי עם תושבים מחויכים לילדים שמלכסנים מבט סקרני לעבר האורחים, אנחנו מציצים (בעידודו של השאם) אל פתחי הבתים, שם פוגשים ענף תעסוקה ייחודי לבנות הכפר. אנדמי, כבר למדנו. נשים שאינן רוצות לצאת לעבודה מחוץ לבית, מקבלות לביתן משלוח של עבודות טכניות מתעשיות הסביבה, בבחינת אם ההר לא בא למוחמד, מוחמד בא אל ההר.

אנחנו שואלים את השאם מה עושים התושבים בערבים ובסופי שבוע, כשאין כניסה למבקרים, והוא לוקח אותנו ל"גן השלום", שסוחט קריאות התפעלות מכולנו. גן מטופח וגזום, עשיר בצמחיה ריחנית, בפסלים סביבתיים, במזרקה צבעונית ובערוגות פרחים סדורות שלא היו מביישות את הגננים בארמון ורסאי. אפילו המקלט, מבנה בהחלט שימושי כאן, מחופה אריחים צבעוניים. בערבי קיץ לוהטים, מספר לנו השאם, מתכנסות בגן משפחות הכפר על עולליהן, שמשיב את פניהן בבריזה ומאפשר לילדים להתרוצץ באין מפריע.

14:00 המטבח של האני

בכניסה לבית של האני ומשפחתה רוחשות לבנים לוחשות. האני עורכת לקבוצה טקס "בחורה" נגד עין הרע. עכשיו, כשכולנו מוגנים, היא מעניקה לאיילת נשיקה מצלצלת ודוחקת בכולנו לשבת סביב השולחן הכורע תחת צלחות שופעות מטעמי המטבח העלאווי המסורתי.

המטבח של האני הוא מבצרה, וכמו מרבית מנשות הכפר, שהורגלו למציאות של סגר, היא דואגת בעצמה לכל חומרי הגלם. אוגרת חיטה, חובצת חמאה ומכינה את גבינת השנקליש ממי חלב. אנחנו מבקשים הסברים, אבל האני מעדיפה שנבין דרך הפה, וכמובן שנסיים יפה מהצלחת.

15:00 בקלווה קרמל מלוח, מחול ופרידה

השמש מתחילה להתקפל מעבר לרכסי הגליל, ילדים על אופניים חוזרים מבתי הספר, ואנחנו חשים כבר את צער הפרידה מע'ג'ר. כדי להמתיק עלינו את הסוף, אנחנו מתארחים למילות סיכום בחצר ביתו של הקונדיטור אחמד חטיב.

מטעמים יצירתיים אצל הקונדיטור אחמד חטיב / צילום: נתלי תמיר

חובבי המתוקים שבקבוצה, מיד זיהו את הצעיר המוכשר כמתמודד בריאלטי קינוחים מפורסם. אבל כמו מרבית הנשים והאנשים שפגשנו במהלך היום, גם אחמד התברך במאור פנים ובצניעות.

אנחנו טועמים מגדל בקלוואה מבצק שמתפוצץ בפה מקרמל מלוח ומפריכות, משתנקים נוכח ה"חלאוות אל גיבן" ממולא המסקרפונה ובשארית כוחותינו מטפלים ב"לילות ביירות" עם מסטיקה וקרם וניל. חטיב מספר לנו שמקורות ההשראה שלו הם הכפר, המשפחה, הבתים הצבעוניים והרחובות השקטים. הסגירות, איך היא מאפשרת למידה ומקוריות אנחנו שואלים. דווקא היא שהולידה את היצירתיות, הוא עונה.

סיורים מודרכים בע'ג'ר: הכניסה לכפר בקבוצות ובתיאום מראש - hashmf@gmail.com

איילת שנהב (סיור בדגש קולינרי) - 054-7467071

ג'מאל חטיב (סיור בהובלת מורה דרך) - 050-7569256

עוד כתבות

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

מחנה אוהלים בח'אן יונס / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

דיווח: התנאים החדשים של חמאס, ואיך יתנהל המו"מ בדוחא

טיסת רה"מ לארצות הברית נדחתה לשעה 17:00, לפני העלייה למטוס נתניהו צפוי לשאת דברים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים