הסכם חדש בדיסקונט: עבודה מרחוק וערעור של מוסד הקביעות

הנהלת הבנק תזכה ביותר גמישות בנוגע לעובדים, והם מצדם יזכו לתוספות שכר, הסדר שמאפשר עבודה מרחוק יום בשבוע ומענקים חד-פעמיים

סניף דיסקונט בנהריה / צילום: Shutterstock
סניף דיסקונט בנהריה / צילום: Shutterstock

הסכם עבודה חדש בין העובדים להנהלה בבנק דיסקונט מערער על מוסד הקביעות, ומעגן עבודה מהבית יום בשבוע לעובדים שיכולים לעבוד מהבית.

הסעיף הראשון בהסכם, שנחתם לאחר מו"מ של חודשים ארוכים בין ההנהלה לוועד העובדים ולהסתדרות, כפי שנמסר בהודעה של הבנק לבורסה קובע כי "תוקף חוקת העבודה הוארך עד ליום 31 בדצמבר 2026, בכפוף לשינויים, שהעיקרי בהם הוא הסבת עובדים ממעמד 'ארעי' למעמד של 'עובד יציב'. העסקתו בבנק של עובד במעמד 'יציב' תהא בלתי קצובה בזמן, וניתנת לסיום על ידי הבנק בהתאם להוראות הדין. העובדים במעמד 'יציב' יהיו מאוגדים, אך לא תחול עליהם חוקת העבודה וכלל ההסכמים וההסדרים קיבוציים, פרט להסכמים קיבוציים מסוימים".

עד היום עובד שנקלט בבנק נחשב לעובד ארעי במשך ארבע או חמש שנים, ללא יכולת להתאגד, שאז הגיע לצומת דרכים שבה היה או מפוטר או מקבל קביעות. כיום מעסיק הבנק כ-5,000 עובדים ולפי הערכות, כ-2,900 עובדים נהנים מקביעות. ההסכם מבטל את הצומת הזה וקובע כי לאחר שנה של ארעיות (או שנתיים לעובדים במוקד הטלפוני של בנק), העובדת או העובד הופכים להיות "יציבים" ויש להם אפשרות להתאגד. מן הצד השני, הם אינם מוגנים בקביעות. הכללים החדשים נוגעים לעובדים שהם ארעיים בבנק היום ולעובדים חדשים שיגויסו. הבנק קובע מכסה של 2000 עובדים "יציבים" לתקופה של עשר שנים ממועד חתימת ההסכמים, למעט 300 שבכל זאת יזכו לקבלת קביעות.

במסגרת הגמישות הניהולית שמאפשר צמצום הקביעות, נקבע מנגנון גם לניוד עובדים ביתר קלות מתפקיד לתפקיד.

חמש שנים של שקט תעשייתי

למערכת הבנקאית נכונו אתגרים רבים בשנים הקרובות, שבמסגרתם הבנקים נאלצו להיפרד מנכסים שהניבו להם הכנסות כגון חברות האשראי ונדרשים לשפר את היעילות כדי שיוכלו להתמודד במתן אשראי מול גופים חוץ בנקאיים ומול מהפכת הבנקאות הפתוחה והבנקאות הדיגיטלית. בשנים האחרונות מעודדים הבנקים את העובדים לפרוש בהסכמי פרישה נדיבים כדי להקטין את הוצאותיהם וצמצום משמעותי של מוסד הקביעות הוא צעד דרמטי.

ההסכם של דיסקונט מבטיח חמש שנים של שקט תעשייתי ובהנהלה רואים בעניין זה חשיבות מכרעת שתאפשר לה להתמקד באתגרים העסקיים, במיוחד שבשנים עברו, עד 2014, סבל הבנק מביצועים נמוכים בין היתר בשל ריבוי סכסוכי העבודה.

שינוי משמעותי נוסף שערכו בבנק הוא חישוב הבונוסים לעובדים. הבנק ישלם לעובדים בגין כל אחת מהשנים 2024-2022, בונוס שנתי מותנה בגובה התשואה השנתית על ההון. עד היום הבונוס המקסימלי, שתי משכורות, שולם בתשואה על ההון של 10%. כעת הבונוס המקסימלי ישולם כשבנק יציג תשואה על ההון של 14% ומעלה, מה שיגביר את התמריץ לעובדים לשפר את ביצועי הבנק. בתשואה של 10% להון תשולם משכורת אחת כבונוס ולא שתיים כפי שהיה בעבר.

ההסכם קובע גם תוספות השכר לעובדים מן המניין, אולם בדומה לתוספות האוטומטיות שניתנו בהסכם הקודם. לעובדים בדרג פקידותי תשולם, החל ממשכורת יולי 2023, תוספת שכר חודשית ממוצעת בסך של 1,350 שקל ברוטו לעובד בגין השנים 2024-2022. לעובדים בדרג הניהולי, תשולם תוספת שכר בשיעור ממוצע של 3% לעובד ולא יותר מעלות כוללת של 10 מיליון שקל לשנה לכלל העובדים, בגין כל אחת מהשנים 2024-2022. לעובדים במעמד "יציב", תשולם תוספת שכר בשיעור ממוצע של 2.66% לעובד, בגין כל אחת מהשנים 2024-2022, ובשיעור מצטבר כולל של לא יותר מ-8% לכל התקופה.

העובדים יזכו גם למענקים חד פעמיים, בין היתר על הסכמה למעבר לקמפוס (90 מיליון שקל) חדש במתחם האלף בראשון לציון בסוף 2022, ומענקים בגין השינויים בחוקת העבודה של הבנק. לעובדים בדרג הניהולי ישולם מענק חד פעמי תלוי תשואה להון שישולם בכפוף לתשואה שנתית של 10% בשנה הקודמת לשנת התשלום ובעלות כוללת שלא תעלה על 8 מיליון שקל. גם עובדי הסניפים יזכו לבונוס כולל בסך 10 מיליון שקל. סך המענקים יעמוד על 200 מיליון שקל. להערכת הנהלת הבנק, להסכמים לא תהיה השפעה מהותית על רווחי הבנק בשנים 2022.

סעיף נוסף בהסכם נוגע למעבר לעבודה מרחוק, המעגן עבודה מהבית יום אחד בשבוע לעובדי מטה שיכולים לבצע את עבודתם מהבית. כרגע מגבשים את הפרטים הנוגעים לתשלום נסיעות, ארוחות ושעות נוספות בימי העבודה מהבית.

"בשורה של ממש"

אורי לוין, מנכ"ל קבוצת דיסקונט: "זהו צעד משמעותי המחדד את המובילות של בנק דיסקונט במערכת הבנקאית, גם בתחום יחסי העבודה. ההסכם מעניק לעובדים, לוועד ולהנהלת הבנק פלטפורמה גמישה ומתקדמת המעודדת את המשך הצמיחה של הבנק ומביאה לידי ביטוי את ההערכה העצומה שלנו לעובדי הבנק, המהווים את הנכס החשוב ביותר שלנו. אני מלא הערכה לכל הגורמים בבנק, בוועד ובהסתדרות על העבודה הקשה שהשקיעו בגיבוש הסכם העבודה החשוב הזה שיבטיח את המשך יחסי העבודה המצוינים בבנק, לעוד שנים ארוכות".

ארנון בר דוד, יו"ר ההסתדרות: "ההסכם בדיסקונט מהווה בשורה של ממש ושינוי מהותי ב- DNA של הבנק. כשהעובדים נאבקים למען הצלחת מקום העבודה, כולם מרוויחים. בבנק יש כיום יחסי עבודה מתקדמים ומודרניים, ואני שמח שזה מתבצע בצורה הטובה ביותר. ההסכם לוקח אותנו קדימה לעולם עבודה מתקדם, ומעניק לעובדים תוספות שכר ואופק ארוך טווח. כל זאת בזכות עבודה משותפת ונכונה של ההנהלה יחד עם העובדים".

יו"ר הוועד הארצי, רפי קזלקופי: "מדובר בהסכם פורץ דרך במשק. שמרנו על הביטחון והזכויות של העובדים, תוך כדי שיפור משמעותי של תנאי העובדים המסורים שלנו. אני שמח שההסכם נגע והיטיב עם כל שכבות העובדים בבנק".

יו"ר ועד המנהלים, מוטי בכר: "ההסכם נותן ביטוי משמעותי למנהלים שהם חוד החנית של הבנק ותוספת שכר היברידית שמתבטאת בתוספות שכר אחוזיות, במענקים ובבונוסים ייחודיים".

המו"מ לווה מטעם ועד העובדים על ידי עו"ד אלי כהן ממשרד בני כהן ושות', ומטעם הנהלת הבנק על ידי עו"ד אילה פלזנטל דברת ועו"ד הרי מושקוביץ.