גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שר החקלאות: השנה צפוי מחסור של 500 מיליון ביצים; צריך תוספת של מכסות

היום נערך בוועדת הכלכלה דיון על הרחבת מכסות הביצים בישראל ● שר החקלאות עודד פורר: "התקנות הווטרינריות דורשות תוספת של 500 מיליון ביצים בשנה" ● ארגון מגדלי העופות: "אתה מקדם את ביטול התכנון של משק הביצים"

שר החקלאות עודד פורר בוועדת הכלכלה / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת
שר החקלאות עודד פורר בוועדת הכלכלה / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

היום (ב') בצהריים התקיים חלקו הראשון של דיון שיימשך בימים הקרובים בוועדת הכלכלה על הרחבה של מכסות הביצים בישראל.

ישראל היא אחת המדינות היחידות בעולם בהן נהוג תכנון ריכוזי של משק הביצים, במסגרתו שר החקלאות נדרש לאשר מדי שנה את גובה מכסות הביצים, ולאחר מכן מועצת הלול מחלקת אותן בין המגדלים. לקראת 2022, שר החקלאות עודד פורר שואף לחלק עוד כמות משמעותית (25% מהכמות הנוכחית) של מכסות הביצים, זאת כדי לפצות על כניסתן לתוקף של תקנות וטרינריות חדשות ועל המחסור שייגרם עקב ההתפרצות האחרונה של שפעת העופות בלולים בישראל. 

"זמן לא טוב מבחינת הענף" 

שר החקלאות פורר פתח את הדיון ואמר: "אנחנו מגיעים לדיון הזה בזמן לא טוב מבחינת הענף - התפרצות שפעת העופות. חלק ממה שאני מנסה לקדם בתקנות זה נושא הבריאות. צריך להבין באיזה מצב נמצא הענף טרם הבאת התקנות: 91% מהלולים הם ללא רישיון עסק. 36% מהלהקות בישראל בשנת 2020 היו נגועות בסלמונלה. מבחינת ביטחון המזון, גידול הצריכה בישראל הוא דרמטי. לכן חייבים לייצר מצב של יתרות במשק כדי לספק את הביצים לאזרחי ישראל.

"אופן הפיזור של ענף ההטלה הוא כזה שכתוצאה ממדיניות ממשלתית, מכסות הגיעו בעיקר ליישובי הצפון, מתוך תפיסת עולם שזה יביא ליישוב שם, אבל זה מביא לצפיפות חסרת תקדים שמייצרת חשיפה למחלות. שיעור התחלואה בלולים בצפון הוא דרמטית גבוה יותר מאשר בלולים אחרים בגלל הקרבה בין הלולים. בעבר ייצאנו עוף, אבל האיחוד האירופי הטיל הגבלות על יבוא מאיתנו בגלל זה. בגלל המחלות, גם כמות ההטלה יורדת".

שר החקלאות הרחיב על נושא שפעת העופות ואמר: "אנחנו נמצאים בהתפרצות חמורה מאוד של שפעת העופות, התפרצות שלא ידענו שנים ארוכות. התפרצות ביישוב עם צפיפות גבוהה של לולי סוללה תוביל לא רק להשמדת עופות וביצים, אלא תביא גם לפינוי של היישוב.

"התבקשתי לקדם הליך מהיר של מעבר ללולים חדשים ורחוקים מהיישובים. אמרו לי במועצת הלול שלא יכולה להיות התפרצות של שפעת העופות בלולי ההטלה, ורצה הגורל והנה אנחנו במצב הזה. התבקשנו להשמיד 320,000 אלף עופות. התפללנו שהאירוע לא יזלוג הלאה, אבל הוא זלג. זה יוביל למחסור של בין 15 מיליון ל-20 מיליון ביצים בחודש. נכון להיום, אני לא יודע מה יקרה מחר בבוקר מבחינת ההדבקות".

פורר הוסיף כי "אגרת של משרד החקלאות קבעה שהחל ממרץ 2022 לא יתאפשר אכלוס של להקות עופות ללא האישורים הווטרינריים. אנחנו נמצאים באירוע ענק - ביקשתי פתיחה ליבוא של 100 מיליון ביצים בישראל. אבל אני לא ידוע אם נוכל לייבא כל-כך הרבה, ולכן צריך תוספת של מכסות. הגורמים המקצועיים הציגו הערכות של מחסור בין 300 מיליון ל-650 מיליון ביצים כתוצאה מיישום התקנות הווטרינריות, קבענו שיהיו חסרות 500 מיליון ביצים. האג'נדה שלי היא שהענף צריך להיות מתאים למה שקורה ברמה הבינלאומית ובהתאם לתקנות. קבענו שמכסות חדשות יינתנו רק למי שבונה לול ללא כלובים".

מנכ"לית משרד החקלאות, נעמה קאופמן-פס, אמרה כי "בלי קשר לנושא ביטול התכנון, שהתקבל בהחלטות ממשלה (אך ידרוש חקיקה ראשית, ע.א), בסמכות השר לקבוע תקנות לגבי כמות המכסות הנוכחית. המכסות החדשות לא יהיו זמניות אלא קבועות. לא יכול להיות שיבנו לול ואז יהיו בחוסר ודאות. אנחנו מבקשים להרחיב את המכסות ב-615 מיליון ביצים". תוספת זו מורכבת מ-500 מיליון כתוצאה מיישום התקנות הווטרינריות ועוד 115 מיליון יתרות שהשר פורר מבקש להוסיף למשק. 

"שפעת העופות נפלה כפרי בשל לידי שר החקלאות" 

יו"ר ארגון מגדלי העופות, מרדכי אלקבץ, אמר: "לצערי, הדיון הוסט לכיוון שפעת העופות. אני לא מקל באירוע, אבל גם באירופה יש מוקדים של שפעת העופות. חלק מהאירועים אירעו בלולים עם ההגנה הביולוגית הגדולה ביותר, כי היא מועברת גם על-ידי בני אדם.

"אירוע שפעת העופות נפל כפרי בשל לידי שר החקלאות שרוצה להרחיב את המכסות. אנחנו תחת מתקפה תקשורתית עם נתונים לא נכונים, שמטרתה להצדיק את מדיניות שר החקלאות והאוצר לבטל את התכנון. בישראל יש פחות סלמונלה מהסוגים המסוכנים מאשר באירופה. ב-OECD יש פחות מע"מ על הביצים, אי-אפשר להשוות את המחירים. בואו נייבא את כל החקלאות הטורקית בישראל, אולי יהיה קצת יותר זול!

"מחירי הביצים בישראל עלו פחות מאשר מכל מוצרי המזון בישראל. ההורים שלי חיו ממכסות הביצים, 2000 משפחות בגבול הלבנון חיות מזה. אתם לא תוזילו את הביצה באגורה! לשמחתנו יש חברי כנסת שמבינים את חשיבות ההתיישבות, והרפורמה פוצלה מחוק ההסדרים. אם היית שואל את גורמי המקצוע במועצת הלול, היית מגלה שאנחנו בשוק שמוצף בביצים, ומי שנהנות מזה הן הרשתות, כי המחיר של הביצים הוא תחת פיקוח, והן אונסות את המגדלים. כשאתה מציע הגדלה של מכסות הביצים, אתה מקדם את ביטול התכנון".

אלעד מלכא, מנכ"ל הלובי הציבורי "האינטרס שלנו", אמר בדיון: "לגבי היקף המכסות, זה נועד לשמור על המצב הקיים בניכוי מימוש התקנות הווטרינריות. מחיר הביצים בישראל הוא הרביעי בעולם. אנחנו חושבים שצריך להגדיל את מכסות הביצים ב-500 מיליון לפחות.

"אנחנו גם חוששים שמועצת הלול לא תחלק את המכסות החדשות: ב-2021 היו אמורים לחלק מכסות חדשות סך-הכול בהיקף של 85 מיליון ביצים. מועצת הלול התמהמהה עם זה או לא הספיקה או רצתה לא להספיק, וככה הגענו לסוף 2021 בלי שחילקו אותן. בנוסף, גודל כל מכסה זה רק 500 אלף ביצים בשנה, ומכסה קטנה כל-כך לא שווה את זה כלכלית. כמו כן, ממשיכים את מדיניות הקפאת המכסות ללולים במרכז הארץ".

עוד כתבות

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים, המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב-10%-20% וזמן האספקה יתארך, וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

מגמה מעורבת באסיה; מדד ניקיי עולה ב-1.4%


מדד הקוספי הדרום קוריאני מזנק בכ-2%, לאחר 10 ימים של עליות, הנג סנג יורד ב-0.5% ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"הבורסה בת"א אטרקטיבית": מנהל ההשקעות שבעד קמעונאות וביטחון

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק