גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך הפכה ההתמכרות לשופינג לאינטרס לאומי - ועכשיו הגיע הזמן להיגמל

תרבות הקניות נולדה בארה"ב כדי להגן על הדמוקרטיה ועל הכלכלה אחרי מלחמת העולם הראשונה ● אלא שלאקסיומה הטוענת שתשוקה למוצרים היא המפתח לחברה יציבה יש מחיר כבד ● עד כה תנועות המחאה האנטי צרכניות זכו להצלחה מוגבלת. עכשיו זה תפקיד הממשלה להתערב

קניון TLV. המסר של מדינות הוא שאזרח טוב הוא צרכן טוב / צילום: יח''צ
קניון TLV. המסר של מדינות הוא שאזרח טוב הוא צרכן טוב / צילום: יח''צ

במבט ראשון, החיבור הזה נראה מופרך: מה הקשר בין שופינג לבין אינטרס לאומי. אבל זה לא אבסורד, להפך: זו המדיניות של הממשלות הדמוקרטיות כבר 100 שנה.

ארה"ב, מולדת תרבות הצריכה, החלה לעודד את האזרחים להרבות בקניות כבר בשנות ה-20 של המאה הקודמת, ושאר המדינות באו בעקבותיה. לא מדובר בתיאוריית קונספירציה: יש הוכחות מפורשות שבכירים בממשל ובכלכלה האמריקאית החליטו שצריך לבנות זן חדש של אזרח - האזרח הצרכן.

הנדסת ההסכמה

סדרת המופת הדוקומנטרית של ה-BBC, "המאה של העצמי", מראה כיצד הדחף לקניות הונדס במכוון על די האליטה האמריקאית. הסדרה מצטטת את פול מזור, בנקאי בכיר בליהמן ברדרס, שאמר בשנות ה-30: "אנחנו חייבים לשנות את אמריקה, מתרבות של צרכים לתרבות של תשוקות. חייבים לאמן את האנשים להשתוקק, לרצות דברים חדשים, אפילו לפני שהדברים הישנים נצרכו עד תומם. עלינו לעצב מנטליות חדשה של אמריקה, תשוקות האדם חייבות להאפיל על צרכיו". זה בדיוק מה שקרה: השופינג הפך למשימה לאומית.

הסיבה הראשונה הייתה כלכלית. מלחמת העולם הראשונה האיצה את תהליך התיעוש, אך הציבור נותר זהיר וחסכן גם לאחר המלחמה, ומדינות החלו לדאוג מבעיית עודף ייצור. הפתרון האמריקאי היה לעודד את האזרחים לעבור מ"כלכלת צרכים" ל"כלכלת תשוקות". במקום לקנות חדש רק כשהישן מתקלקל, צריך לקנות כדי לספק צרכים רגשיים, כפי שהסביר הבנקאי.

סיבה שנייה להפיכת השופינג ליעד לאומי הייתה הרבה יותר מטרידה. פרויד היה הראשון שהבין שההתנהגות האנושית מונעת מדחפים בלתי מודעים. בתו, אנה פרויד, חידדה את התפיסה שהחברה יכולה "להנדס" את "האני" ולעזור לו לכוון את הכוחות הבלתי רציונליים ששולטים בו. אדוארד ברנייז, אחיינו האמריקאי של פרויד, המציא את ענף יחסי הציבור ושימש יועץ למספר נשיאים. הוא האיש שהפך את הפסיכואנליזה לכלי שימושי בתחומי התקשורת והפרסום. שלושתם האמינו שההמון טיפש ואלים.

ברנייז ראה בעצמו פטריוט אמריקאי אמיתי. הוא סבר שחייבים לשלוט בהמון כדי לשמור על הדמוקרטיה. אם הדחפים המודחקים לא יתועלו לכיוון קונסטרוקטיבי, הציבור עלול להפוך אלים ולסכן את היציבות.

זה היה הפתרון שברנייז החדיר לבכירים בממשל ובכלכלה: עדיף שההמונים יממשו את תאוותם ויצרם דרך רכישת מוצרים. את הדברים הללו ברנייז כתב בספרו מ-1958 "הנדסת ההסכמה". על בסיס העקרונות הללו הוא שיווק לציבור האמריקאי את מלחמת העולם הראשונה, ההפיכה בגואטמלה ב-1950, מגזיני נשים ועישון סיגריות - הכול היה דומה בעיניו.

ברנייז היה החלוץ, אך לא היחיד. פסיכולוגים כמו ארנסנט דיכטר השתמשו בכלים מדעיים כדי לעצב ולמכור מוצרים שיענו על תשוקות נסתרות. "האדם המודרני מוכן להגשים את הדימוי העצמי שלו על ידי קניית מוצרים שמחמיאים לו", כתב דיכטר, שגם הוא ראה עצמו כפטריוט נלהב. בעיניו, "אסטרטגיית התשוקה" היא המפתח לחברה יציבה. אזרח טוב הוא צרכן טוב.

בשנות ה-60 החלו התפיסות הסמי-דיקטטוריות הללו להשתנות, לצד ירידת קרנה של הפסיכואנליזה - אבל ההרגל לערוך קניות מסיבות רגשיות נשאר. עם השנים התפתחו תנועות מחאה אנטי צרכניות, דוגמת "תנועת ההאטה", המינימליזם ועוד. אבל חברת השפע נותרה מכורה לשופינג. על כך יעידו ימי הקניות בחודש נובמבר: כל שנה נשבר שיא מכירות חדש.

קניות כחול לבן

אם הקשר בין קניות לפטריוטיזם עדיין נשמע מופרך, הנה קפיצה קדימה לישראל 2021. הכלכלנית הראשית במשרד האוצר, שירה גרינברג, פרסמה לאחרונה תחזית אופטימית. בדוח שהוגש לשר האוצר בנובמבר האחרון, נכתב כי השנה חלה במשק צמיחה של 7.1%, ובשנת 2022 הצפי הוא ל-4.7% (בהנחה שהקורונה לא תביא שוב למגבלות חריפות על הפעילות הכלכלית).

הזינוק בצריכה הפרטית הוא אחד הגורמים לצמיחה היפה הזו. הצריכה הפרטית ירדה בצורה חדה בשנת 2020 (9.2%-), אך התאוששה השנה ועלתה ב-13.1%. ב-2022 הצריכה הפרטית צפויה לגדול בשיעור מכובד של 7.5%. הקניות של אזרחי ישראל ימשיכו לתדלק את הכלכלה: התוצר וההכנסות ממיסים יגדלו, והגירעון בתקציב יצטמצם. כשאתם עושים שופינג זה טוב למדינה, והיא יודעת את זה.

חשוב לומר: "הנדסת ההסכמה" עשויה גם להיות חיובית, בתנאי שלא משתמשים בה בציניות כמו ברנייז. קמפיינים שמעודדים לקנות כחול לבן הם דוגמא טובה לכך. קמפיין כזה בונה קונצנזוס מוסכם סביב קנייה מעסקים מקומיים: זה תורם למדינה ולצמיחה. במשבר הקורונה, מדינות רבות עודדו קניות מעסקים מקומיים, וזה היה מהלך ראוי. אבל לקראת 2022, העולם עומד מול סכנות שאולי הן יותר חמורות.

חיים על האשפה

משבר האקלים הפך לבעיה עולמית אקוטית, ומנהיגים נוקטים בצעדים דרמטיים: סין וארה"ב הכריזו בוועידת גלזגו על שיתוף פעולה לצמצום פליטת גזי החממה. ישראל, לעומת זאת, מפגרת אחרי מדינות ה-OECD במדדים סביבתיים רבים.

הישראלי מייצר 679.7 ק"ג פסולת לאדם, לעומת ממוצע של 538.3 ק"ג ב-OECD ב-2019 . הבעיה לא נגמרת כאן. בוועידת ישראל לעסקים של גלובס דיבר העתידן פרופ' דוד פסיג על בעיית הצפיפות: "כרגע אנחנו 400 איש על כל קילומטר רבוע, באירופה זה 200 איש". זה אומר שלא נשאר הרבה מקום להטמין פסולת. מדינות כמו סין, שבעבר היו מוכנות להטמין בשטחן פסולת ממדינות אחרות, סגרו את השערים.

מה שנשאר מאובססיית השופינג של 100 השנים האחרונות הן בעיקר ערימות אינסופיות של אשפה. זה אומר שהאינטרס הלאומי צריך לשנות כיוון: פחות עידוד קניות, יותר דגש על מנועי צמיחה שלא מקפיצים את הצריכה הפרטית.

הממשלה יכולה לעזור לאזרחים להיגמל מהרגלים רעים. המס על משקאות ממותקים שאושר לאחרונה הוא דוגמה לכך. גמילה מההתמכרות הישראלית לשופינג צריכה להיות משימה לאומית חדשה. אחרי הכול, גם באמזון אי אפשר לקנות יקום חדש במקום כדור הארץ.

הכותבת היא הבעלים של חברת Round Angle לפיצוח תובנות עסקיות וסטוריטלינג. עבדה עם חברות מובילות וזכתה בפרסים בארץ ובעולם

עוד כתבות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם