גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

50 בתים בקלנסווה ניצלו מהריסה, המדינה תיאלץ לחפש חלופות

בית משפט השלום בנתניה דחה עתירה של המדינה להרוס 50 מבנים שנבנו ללא היתר בשטח חקלאי בפאתי קלנסווה, שנועד להקמת קו מתח גבוה ● אחת מדיירות המבנים המדוברים היא שירין נאסראללה, שבעלה נרצח והיא מגדלת את שני בניה לבד: "שמחנו מאוד לאחר ששמענו את גזר הדין, אבל אנחנו עדיין פוחדים שיגישו ערעור. אני מקווה שהממשלה תרחם עלינו, זה כל מה שיש לנו בחיים"

מבצע להריסת מבנים בקלנסווה / צילום: היחידה הארצית לאכיפת דיני התכנון והבנייה
מבצע להריסת מבנים בקלנסווה / צילום: היחידה הארצית לאכיפת דיני התכנון והבנייה

אחד מהדגלים החשובים יותר לחברה הערבית בישראל הוא המאבק בהרס הבתים שנבנו ללא היתר. רע"ם העלתה זאת כאחד מהנושאים המרכזיים לדיון בקואליציה וקיבלה הקפאה חלקית של חוק קמיניץ. לפי הפשרה, תוקפא למשך שנתיים האכיפה על בנייה קיימת למגורים בגין עבירות תכנון ובנייה ותיקות שבוצעו ביישובים הערבים והדרוזים. גם חוק החשמל עוסק בחיבור בתים לא חוקיים לרשת החשמל.

ובעוד המאבקים הללו מתנהלים במישור הפוליטי, בית משפט השלום בנתניה דחה בפסיקה רבת משמעות עתירה של המדינה להרוס 50 מבנים שנבנו ללא היתר בשטח חקלאי בפאתי קלנסווה. המדינה דרשה את הפינוי וההריסה, שכן הבתים נבנו בשטח פרוזדור שנועד להקמת קו מתח גבוה - קו 161 - בין תחנות קיסריה לתחנת המשנה בשער אפריים.

בכתבה בגלובס לפני שנה וחצי הגדרנו את המשפט הזה כמשל על בעיית התכנון בישובים הערביים, שהיא הבסיס העיקרי לבנייה הלא חוקית בישובים אלה. אז כתבנו כי המיועדים להריסה הם כ-50 מבנים, חלקם בתי מגורים, חלקם מחסנים וחלקם חושות, שבהם מתגוררות עשרות משפחות ורובם נבנו ללא היתר. הפוליטיקאים הערבים ניסו להתערב בסוגיה וקיימו במקום סיורים בהשתתפות בכירים כמו ארז קמיניץ, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, שחוק קמיניץ (תיקון 116 לחוק התכנון והבנייה) המגביר את האכיפה נגד בנייה בלתי חוקית קרוי על שמו.

בדיון טענה המדינה כי התוכנית להנחת קו המתח הגבוה אושרה כבר ב-1994 על ידי הממשלה, אם כי נוצרה מחלוקת בדיון אם הכוונה המדוייקת של ההחלטה הייתה לכל הקווים שתכננה החברה אחר כך. עו"ד ד"ר ניסן שריפי, המייצג כמה מהמשפחות שבתיהן בתוך הקבוצה המיועדת להריסה, טען בבית המשפט כי גם בפרסומי רשות התכנון אין מידע על אישור התוכנית הזו. והשופטת, סגנית נשיא בית המשפט, טל אוסטפלד נאוי, לא קיבלה במלואה את הטענה על אי קבילות האישור בממשלה, אבל כתבה כי העובדה שהתוכנית לא הוצגה באתר רשות התיכנון השפיעה על החלטתה.

לא נדונו חלופות לקו

לשופטת היו עוד שני נימוקים עיקריים לדחיית דרישת ההריסה. האחד אי יישומה של התוכנית לאורך השנים, כבר יותר מ-27 מאז קבלת ההחלטה. לפי השופטת, צווי הריסה יש לבצע בסמיכות לבנייה הלא חוקית, כדי לגדוע את התמשכותה והתפשטותה, והשיהוי הרב שנוצר לא הוסבר על ידי המדינה. הנימוק המשמעותי השני היה חוסר יכולתה של המדינה להוכיח כי מדובר באינטרס ציבורי.

החברה טענה כי ללא בניית הקו הזה, כל איזור השרון יהיה בסכנת פגיעה באספקת החשמל שלו. אלא שבדיונים עלה כי חלופות לקו לא נדונו, ובהן חלופות כמו הטמנה או נתיבים חלופיים שלא עוברים בשטחי מועצת קלנסווה ושטחיה החקלאיים. עו"ד שריפי הציג מקומות אחרים, בעיקר באיזור תל אביב, בהם תוכננה הטמנה במקום קווים עיליים, והראה עוד כי החברה לא תכננה צמצום של הקרינה האלקטרומגנטית כבקווים אחרים העוברים סמוך ליישובים.

שריפי, בעבר מראשי הפנתרים השחורים, אומר כי אז כהיום - מדובר במחאה של הדפוקים נגד השלטונות. רוב המשפחות המתגוררות שם הן משפחות קשות יום המתקשות לשרוד. כך למשל גרה באחד הפחונים המיועדים להריסה אלמנה שבעלה נרצח, שיש לה חמישה ילדים שהיא בקושי רב מצליחה לפרנס. במבנה אחר מתגורר נכה, שאין לו חלופת מגורים אחרת.

"אין לנו מקום אחר לגור בו, זה כל מה שיש לי בעולם"

בדיון בבית המשפט אמר שריפי כי צווי ההריסה לא מציעים אפילו שמץ פיצוי למשפחות המתגוררות במבנים. קלנסווה סובלת ממחסור חמור של קרקעות למגורים, לאחר שתוחמה ל-8,400 דונם בשנות ה-50 וכיום היא מונה כ-25 אלף תושבים. ד"ר אבו ראס, מנהל משותף בארגון יוזמות אברהם ותושב העיר, אומר כי העיר "מוכה תכנונית" והוא יודע למתוח ביקורת גם על הנהגת היישוב, שלא עשתה לדבריו מספיק בנושא.

מיקומה האסטרטגי של העיר הפך אותה לצומת מעבר של תשתיות לאומיות חשובות ובהן המוביל הארצי, כביש 6, רכבת ישראל, קווי מתח גבוה, צינור גז ארצי ועוד. בעיר מתלוצצים כי מי שהעלה את האפשרות להעביר אותה לפלסטינים במסגרת תוכנית טראמפ, כנראה לא מכיר את שליטתה בתשתיות הלאומיות. לדברי ד"ר אבו ראס, פרוזדור החשמל המתוכנן מגביל עוד יותר את השימוש בקרקע הפרטית.

אחת מדיירות המבנים המדוברים היא שירין נאסראללה שבעלה נרצח והיא מגדלת את שני בנייה לבד. שירין אומרת לגלובס: "החיים שלי היו בסיוט, הרגשתי שאני נלחמת לבד. אין לנו מקום אחר לגור בו, זה כל מה שיש לי בעולם. יש לי שני ילדים מתבגרים, ולאחר שנרצח אבא שלהם הם בטראומה פסיכולוגית והמאבק נגד ההריסה השפיע עוד יותר לרעה. שמחנו מאוד לאחר ששמענו את גזר הדין, אבל אנחנו עדיין פוחדים שיגישו ערעור. אני מקווה שהממשלה תרחם עלינו, זה כל מה שיש לנו בחיים. הממשלה צריכה להבין את המצב, להיות רחמנית ולהבין שמדובר במשפחות במצוקה, שאין להן פתרונות אחרים.

ואם נחזור למיסגור הסיפור קלנסווה כמשל, החלטת השופטת אוסטפלד-נאוי מעניקה הרבה יותר משקל מבעבר לנסיבות שהביאו לבנייה הלא חוקית, ולמחדלי רשויות המדינה - במקרה הזה חברת החשמל, והיא מתכתבת היטב עם שינוי האווירה הציבורית והפוליטית שהביאה כניסת רע"ם לקואליציה.

החלטת בית משפט השלום בנתניה איננה סוף פסוק, והמדינה יכולה לפנות לערוצים נוספים כדי לנסות להרוס את המבנים ולהתקדם בתוכנית הישנה.

חברת החשמל מסרה בתגובה כי: "החלטת בית המשפט בתיק בו המדינה היא צד בהליך, מעכבת את חישמול קו ההולכה. הקו מיועד להולכת אנרגיה מצפון הארץ ורמת הגולן למרכז, ממתקני ייצור פרטי,באמצעות אנרגיות מתחדשות, תגבור מערכת ההשנאה בעיר קלנסוואה וסביבתה ושיפור אמינות האספקה לתושבים. אינטרס של כלל הציבור".

עוד כתבות

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שיודע אילו מילים בוטים רוסיים אוהבים

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק