גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כמה מס ישלם מאור בוזגלו על מכירת "הזכויות הספורטיביות" שלו

כדורגלן העבר מאור בוזגלו ישלם כ-50%-40% מס עבור כ-3.4 מיליון שקל שקיבל מהפועל באר שבע בתמורה למכירת "הזכויות הספורטיביות" שלו, זאת לאחר שביהמ"ש דחה את בקשתו לחייבו במס בשיעור 25% בלבד ● נקבע כי "זכויות ספורטיביות" של שחקן כדורגל הן הכנסה מעבודה

מאור בוזגלו. ישלם כ-50% מס / צילום: Associated Press, Frank Augstein
מאור בוזגלו. ישלם כ-50% מס / צילום: Associated Press, Frank Augstein

כדורגלן העבר מאור בוזגלו ישלם כ-50%-40% מס עבור כ-3.4 מיליון שקל שקיבל מהפועל באר שבע בתמורה למכירת "הזכויות הספורטיביות" שלו. זאת לאחר שבית המשפט המחוזי בתל אביב דחה את בקשתו לחייב אותו במס בשיעור 25% על מכירת הזכויות.

ההחלטה בעניינו של שחקן העבר, שמשמש כיום כפרשן ספורט וכוכב טלוויזיה ובין היתר השתתף לאחרונה בתוכנית "הזמר במסכה", ניתנה במסגרת ערעורים שהגיש בוזגלו על שומות מס הכנסה לשנים 2013-2016, שהוצאו לו על הכנסותיו בתקופה שהיה שחקן כדורגל מקצועי.

הערעורים שאוחדו עסקו בשאלה האם כספים ששולמו לבוזגלו מתוקף הסכמים "למכירת זכויות ספורטיביות" מהווים הכנסה "הונית" כטענתו, ואז מחויבים במס בשיעור 25% - או הכנסה "פירותית", כטענת פקיד השומה. 

הסכם למכירת זכויות ספורטיביות

בוזגלו היה שחקן כדורגל מצליח בשנים הרלוונטיות לערעור. בין השנים 2011-2013 הוא שיחק בקבוצת סטנדרד ליאז' הבלגית. לאחר שהסתיים החוזה שלו בקבוצה הבלגית, הפך בוזגלו ל"שחקן חופשי" - שחקן שאינו תחת חוזה בקבוצה כלשהי ורשאי לחתום על חוזה העסקה עם כל קבוצה שתחפוץ בשירותיו.

ביום ב-1 ביולי 2013 חתם בוזגלו על הסכם העסקה עם קבוצת הפועל באר שבע. בהתאם להסכם ההעסקה, הוסכם בין הצדדים כי הוא ישחק בקבוצה בשלוש עונות משחקים, עד לסוף עונת 2015/2016 (בהמשך הוארכה תקופת ההסכם), בתמורה למשכורת חודשית.

במקביל לחתימה על הסכם ההעסקה, חתם בוזגלו על "הסכם למכירת זכויות ספורטיביות", לפיו ישולם לו סכום נוסף של כ-1.8 מיליון שקל עבור 50% מ"זכויותיו הספורטיביות". בהמשך, ביולי 2014, חתם בוזגלו על הסכם נוסף "למכירת זכויות ספורטיביות", לפיו ישולם לו סכום של כ-1.4 מיליון שקל עבור 40% נוספים מ"זכויותיו הספורטיביות". כך, בסך-הכול, בהתאם להסכם המכירה, מכר בוזגלו 90% מזכויותיו הספורטיביות עבור סך של כ-3.4 מיליון שקל.

בוזגלו דיווח על תמורת המכירה כעל הכנסה מרווח הון, החייבת במס בשיעור של 25%. מנגד טען פקיד שומה תל אביב 5, כי תמורת המכירה מהווה הכנסת עבודה בהתאם לסעיף 2(2) לפקודת מס הכנסה, ויש לחייבה במס בהתאם לשיעור המס השולי החל על בוזגלו, שיכול להגיע לשיעורים של 40%-50%. 

השופטת: הצדק עם פקיד השומה

השופטת ירדנה סרוסי קיבלה את עמדת רשות המסים במחלוקת וקבעה "כי הצדק עם פקיד השומה", וכי "תמורת המכירה שולמה כשכר עבור שירותיו של המערער לקבוצה. לפיכך, היא מהווה הכנסת עבודה בידו".

השופטת ציינה כי "על פניו, ובהתעלם מהמאפיינים הייחודיים של ענף הכדורגל, העניין הוא פשוט. למערער שולמו סכומים שונים, לרבות תמורת המכירה, עבור הסכמתו להעניק את שירותיו כשחקן כדורגל לקבוצה, לתקופת הסכם ההעסקה. אילולא הסכים המערער לשחק בקבוצה, לא הייתה משולמת לו תמורת המכירה".

עוד הוסיפה השופטת כי "גם מבחינתה של הפועל באר שבע, תמורת המכירה שולמה אך על-מנת שהמערער יעניק את שירותיו לקבוצה".

עוד ציינה השופטת כי בחינה "ריאלית" של הסכם ההעסקה והסכם המכירה מגלה כי אין כל הבדל מהותי ביניהם".

השופטת התייחסה בהחלטתה לפסק דינה של השופטת אורית וינשטיין מבית המשפט המחוזי בחיפה בעניינו של שחקן העבר אליניב ברדה, שם נקבע כי "הזכויות הספורטיביות" שהוא מכר לפועל באר שבע בשווי 3.6 מיליון שקל, מהוות הכנסת עבודה ולא "נכס".

השופטת סרוסי ציינה בעניינו של בוזגלו כי כפי שנקבע בעניינו של ברדה, "בראי דיני המס לא קיים כל שוני במהות התקבול שקיבל המערער על-פי הסכם ההעסקה לעומת התקבול שקיבל על-פי הסכם הזכויות". 

עוד הוסיפה השופטת סרוסי כי הסכם מכירת הזכויות לא "גדע" את עץ הכנסותיו של בוזגלו, שכן לאחר סיום תקופת הסכם ההעסקה, הוא רשאי לשחק עבור כל קבוצה אחרת. בהתאם להלכה הפסוקה, צוין בפסק הדין, חזקה כי תשלום שמשולם לעובד בקשר לעבודתו מהווה שכר עבודה. "חזקה זו יפה גם לענייננו", כתבה השופטת.

עוד הוסיפה השופטת סרוסי כי "אף אם תמורת המכירה אינה מותנית בביצועיו של המערער, עדיין אין בכך כדי להוציאה מגדר שכר. מדובר במעין 'מענק חתימה' ששולם למערער עבור התקשרותו בהסכם העסקה עם הקבוצה, והוא קשור באופן ישיר לעבודתו שם". 

מאפיינים ייחודיים לענף

השופטת התייחסה בפסק דינה ל"מאפיינים הייחודיים" לענף הכדורגל, בהם העובדה שעל-מנת לשחק כדורגל מקצועי, שחקן כדורגל חייב להיות שייך למסגרת קבוצתית, ובלעדיה, אין לכישוריו כל קיום עצמאי. "על-מנת ששחקן יוכל לשחק באופן מקצועי, עליו לחתום על הסכם העסקה עם קבוצה מסוימת, והוא רשאי לשחק בה למשך תקופת החוזה. לאחר שתמה תקופת החוזה, רשאי השחקן לחתום בכל קבוצה אחרת, כפי רצונו, והוא נהיה 'שחקן חופשי'. מובן מאליו שהשחקן והקבוצה רשאים להאריך את חוזה ההעסקה טרם סיומו, ובכך להאריך את שיוכו של השחקן לקבוצה", כתבה סרוסי.

הנושא השני אליו התייחסה השופטת הוא העובדה שמשעה ששחקן כדורגל רשום בקבוצה מסוימת, וכל עוד לא מסתיים חוזהו בקבוצה, הוא יכול לשחק אך ורק באותה הקבוצה. על-מנת ששחקן יעבור לשחק עבור קבוצה אחרת בתוך תקופת החוזה, נדרשת הן הסכמתה של הקבוצה בה הוא חתום, והן הסכמתו של השחקן. לפיכך, אם שחקן מסוים רוצה לשחק בקבוצה אחרת כאשר הוא תחת חוזה, נדרשת הסכמתה של הקבוצה בה הוא חתום למעבר; ולהפך - אם הקבוצה בה הוא חתום רוצה להעביר את השחקן לקבוצה אחרת, נדרשת הסכמתו של השחקן. הסכמתה של הקבוצה באה לידי ביטוי בשחרור השחקן והעברתו לקבוצה הקולטת, בדרך-כלל תמורת סכום כסף שמתקבל מהקבוצה הקולטת.

בפסיקה נקבע בעבר כי הזכות של קבוצה להעסקת השחקן באופן בלעדי, כלומר, הזכות ששחקן ישחק אך ורק עבור קבוצה מסוימת, מהווה נכס בידי הקבוצה.

השופטת ציינה כי המקרה של בוזגלו שונה מהמקרים בהם השחקן נמצא תחת חוזה בקבוצה אחרת, ונדרשת גם הסכמתה של הקבוצה שבה השחקן רשום למעבר, בנוסף לחתימה על הסכם העסקה מצד השחקן. "אותה הסכמה מצד הקבוצה היא הנכס שנמצא בידה, והיא לא נתונה לשחקן באופן עצמאי, במנותק מהסכם ההעסקה", כתבה סרוסי והוסיפה: "במילים אחרות, המערער לא יכול להשאיר את הזכויות הרישומיות אצלו במנותק מהסכם ההעסקה, ועל כן לא קיימת לו כל זכות שביכולתו למכור באופן נפרד".

עוד כתבות

מוחמד אל־ג'ולאני / צילום: Associated Press, Mosa'ab Elshamy

גם איראן וחיזבאללה בפנים: כך ייראה ההסכם הצפוי עם סוריה

שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● עדכונים שוטפים

ג'רמי בלנק, מבעלי יעז / צילום: תמר מצפי

ג'רמי בלנק פועל להביא את חברת ההתחדשות העירונית יעז להנפקה

יעז התחדשות עירונית, שבבעלות משפחת יקואל רייפמן וקרן קומיוניטי של בלנק, שואפת לגייס 65 מיליון שקל בהנפקה בתל אביב ● החברה, שבונה עשרות פרויקטים בת"א, סיימה את השנה החולפת עם מכירות של מעל 200 מיליון שקל ● השווי המתוכנן אינו מהווה הצפת ערך משמעותית

זהבית כהן יוסף / צילום: רמי זרנגר

מצטרפת למימושים: קרן אייפקס מוכרת מניות מקס סטוק ב-120 מיליון שקל

לאחר שמניית מקס סטוק זינקה ב-34% בחודש האחרון, מצטרפת בעלת המניות הגדולה בה, אייפקס, למגמת המימושים בבורסה ● החברה מכרה 5.5% מניות מקס סטוק ב-15.4 שקל למניה - הנחה של 5% על מחיר השוק

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● החוק כבר תוקן לפני מספר חודשים כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

גיוס הון לחברות הייטק / צילום: Shutterstock, Pushish Images

שיא חדש בגיוסי ההייטק, אבל עם כוכבית

ההייטק הישראלי מגייס מיליארדים - אבל הפער בין הדוחות עלול לחשוף גם תרגילים תדמיתיים: בין 2.7 ל-6 מיליארד דולר גויסו ברבעון, תלוי איך ואת מי סופרים ● הדומה בשני הדוחות - סייבר, AI ותוכנה ארגונית ממשיכים להוביל את המגמה

עסקים סגורים בקניון ערים כפר סבא בזמן מבצע ''עם כלביא'' / צילום: רמי זרנגר

"לעג לרש": ביקורת חריפה במשק על מתווה הפיצויים לעסקים

במשק טוענים כי המתווה שפורסם לא יספק מענה לנזקים האמיתיים שנגרמו לעסקים כתוצאה ממלחמת "עם כלביא" - ובמיוחד לעסקים הקטנים והזעירים ● "גם אם הפיצוי יגיע, עבור עסקים קטנים וזעירים ככל הנראה זה יהיה מעט מדי ומאוחר מדי"

אודי בן שימול, מנכ''ל סודקסו ישראל, בחנות נוחות בחברת מגדל. פותחים גם סופרמרקטים / צילום: יח''צ

חמישה סניפים כבר נפתחו בתע"א: הסופרים מגיעים למקומות העבודה

סודקסו ישראל החלה להפעיל סופרמרקטים וחנויות נוחות במקומות עבודה גדולים - כולל חמישה סניפים בתעשייה אווירית, בשטח שמגיע עד ל-250 מ"ר לחנות ● המנכ"ל: "הביקוש מהשטח גובר"

התרסקות מניית OST, איבדה 93% ביום / צילום: Shutterstock

הונאה על הונאה: אחרי שגרמו להפסדים עצומים, הם מציעים "פיצוי"

נוכלים ברשתות החברתיות הצליחו לגרום למשקיעים ישראלים לרכוש מניה סינית - ואז מכרו את מניותיהם ברווח עתק כשהגיעה לשיא ● כעת הם חוזרים עם הצעה "לפצות" את הקורבנות באמצעות הונאה חדשה ● אלו הסימנים שכדאי להכיר כדי לא ליפול בפח

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

חנות של רשת סבון / צילום: יח''צ-דן לב

קבוצת גולף נמצאת במגעים מתקדמים לרכישת מרבית הפעילות של רשת סבון

גולף דיווחה כי היא מעוניינת לרכוש את פעילות ההפצה, הפעלת החנויות ואתר האינטרנט של סבון ● במקביל, סבון עדכנה כי היא נמצאת בשלב מתקדם של מו"מ למכירת מפעל הייצור שלה הממוקם בקריית גת ● אם המפעל לא יימכר, הוא מתוכנן להיסגר בעוד שנה

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: ap, Nic Coury

האם זו החברה הראשונה בוול סטריט שתגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר

58 מתוך 66 האנליסטים שמסקרים את מניית אנבידיה בוול סטריט ממליצים לרכוש אותה, ואנליסט אחד אף צופה שהיא תזנק עד למחיר של 250 דולר, כ-60% מעל מחירה כעת ● "אנחנו בנקודה שבה אנבידיה מתחילה להגדיל את ייצור שבבי ה-Blackwell"

מבנה בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי, נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בן זוגה ● שופטת העליון יעל וילנר קבעה כי התנהגות הזוג לאורך השנים, מלמדת על הסכמה ביניהם לשתף גם את הנכס שהיה רשום רק על שם האישה

בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock, Seth Aronstam

בג"ץ ידון הבוקר בשידור ישיר בעתירות לגבי מינוי ראש השב"כ

רה"מ מבקש למנות את האלוף זיני בניגוד לעמדתה של היועצת המשפטית לממשלה, שקבעה כי הוא בניגוד עניינים בגלל חקירות השב"כ נגד יועציו ● בג"ץ ידון בשתי עתירות: האחת מבקשת לאפשר לנתניהו להשלים את המינוי והשנייה מבקשת למנות ועדה בלתי תלויה לאיתור מועמדים לתפקיד ● כהונת סגן ראש השב"כ, ש', כממלא מקום ראש השירות צפויה להסתיים באמצע יולי

ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

בעקבות חשיפת גלובס: דרישה לדיון בוועדת הכספים בנושא מצוקת השוכרים והמשכירים

חברי הכנסת נאור שירי וולדימיר בליאק מבקשים דיון דחוף בנושא הסדרת הפיצויים לשוכרים ולמשכירים עקב הטילים מאיראן ● בבקשה נכתב כי "בעלי הדירות נמצאים במצב בעייתי, הם נותרים עם נכס שאינו ראוי למגורים ושאינו מניב הכנסה"

המנצחים והמפסידים מהתחזקות השקל / איור: גיל ג'יבלי

היבואנים ירוויחו, אל על צפויה להוציא מיליונים: המנצחים והמפסידים הגדולים מהתחזקות השקל

המלחמה מול איראן דחפה את השקל לשיאים חדשים מול הדולר והפכה אותו לאחד החזקים בעולם ● התחזקות המטבע המקומי תגדיל את רווחי היבואנים, אבל תפגע בחברות שכיכבו השנה כמו אל על ואלביט ● גם בעלי נכסים בחו"ל כמו נתן חץ וחיים כצמן צפויים להפסיד מהתפנית במט"ח ● וגם: S&P 500 בשיא כל הזמנים, אבל החוסכים בארץ רושמים הפסדים

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

אנשי כספים חוסלו, הבנק נפגע: כך שיתקה ישראל את צינור הכסף מאיראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב (מימין) עם נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap

המל"ט שחשף ידידה ותיקה של ישראל להאשמות איראניות

על רקע קשריה ההדוקים עם ישראל, מוצאת את עצמה אזרבייג'ן מטרה לחשדות של טהרן בשיתופי-פעולה ביטחוניים עם ישראל בזמן המלחמה, לרבות תנועות של מל"טים על גבול איראן ● באקו מכחישה, אבל המשטר האיראני דורש הסברים - והמתיחות האזורית מתגברת

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: יוסי כהן

החמרה בפיקוח על הנפקות בבורסה: מפיצים יידרשו להירשם ולדווח לרשות ני"ע

בעקבות העלייה בפעילות המפיצים בשוק ההון, רשות ניירות ערך תחייב גופים שפעלו עד כה בענף ללא פיקוח להירשם במרשם החתמים – גם אם אינם מציעים חיתום ● מרבית המפיצים כבר רשומים, אך ברשות פועלים להגביר את הפיקוח על גורמים נוספים הגוזרים קופון מהנפקות

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

רגב הורתה להחרים את הדיונים על הקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל

שרת התחבורה הורתה שלא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לראש הממשלה ● בכך מצטרפת רגב לקריאתו של ח"כ אלמוג כהן שלא לקדם בינתיים את השדה