גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זה (לא) רק ספורט: הליגות הגדולות בארה”ב מניבות תשואה חלומית

משבר הקורונה גרם לבעלי קבוצות רבים לנטוש את המערכה, אך החזקה בקבוצת ספורט אמריקאית מייצרת תשואה גבוהה בהרבה משוק המניות ● לעומת זאת, הכדורגל האירופאי מציג מודל בעלות מסוכן ● והדבר הבא עבור אנשי עסקים? הפורמולה 1 בדרך לזינוק משמעותי

תשואה גדולה משוק המניות: ליגת ה־NFL / צילום: Shutterstock
תשואה גדולה משוק המניות: ליגת ה־NFL / צילום: Shutterstock

האם כניסה לקבוצת ספורט היא עסק שיכול להניב תשואה טובה? הדיון הזה הופך בתקופת הקורונה להרבה יותר פרקטי - בשנתיים האחרונות ניכר שיעור גבוה של בעלים שנטשו את המערכה ומכרו קבוצות שהיו בבעלותם, כדי להזרים הון ולהחזיק את העסקים האחרים שלהם מעל המים.

חלק מהעסקאות נעשו במחיר נמוך מאוד, מה שמשקף את אי הוודאות שיצרה הקורונה ואת ההפנמה שבשנים הבאות העיסוק המרכזי לא יתרכז בהצמחת העסק, אלא בכיסוי החובות שנותרו.

העסקה האחרונה שנותנת אינדיקציה על הייאוש של הבעלים, היא מכירת קבוצת הפרמיירליג סאות’המפטון לידי איש העסקים הסרבי דרגון סולאק, בשווי של 125 מיליון ליש"ט.

כלל האצבע במכירה של קבוצות ספורט קובע, פחות או יותר, את שווי המועדון לפי מכפיל של בין 5 ל-6 של המחזור השנתי. גם אם לוקחים את הרף התחתון (מכפיל 5), סאות’המפטון שהכניסה 126 מיליון ליש"ט בעונה האחרונה הייתה "אמורה" להימכר לפי שווי של כ-600 מיליון ליש"ט. זו דוגמה שמשקפת כמובן את משבר הקורונה, ואת ההזדמנויות שמריחים אנשי עסקים להיכנס לקבוצות ספורט במחיר מופחת, תוך הנחה שהעסק יתייצב ואחרי השבחה קצרה יימכר ברווח.

רצו להחזיק צעצוע, קיבלו תשואה

את ההזדמנות בהחזקה בקבוצת ספורט רואים בעיקר בספורט האמריקאי. לפני עשור, בעלי הון רכשו קבוצת מקצועניות בארה"ב, בעיקר מתוך רצון להחזיק "צעצוע" לצד העסקים המניבים. כיום, הם רואים שהצעצוע הזה ייצר להם את התשואה הגדולה ביותר מכל עסק אחר, כולל נדל"ן, והרבה יותר מפעילות בשוק המניות.

לפי בדיקה של "פורבס", ב-20 השנים האחרונות נסק שווי קבוצה ממוצעת באחת מארבע הליגות הגדולות בארה"ב (NBA, NFL, MLB, NHL) במאות אחוזים. שווי ממוצע של קבוצת NBA שעמד ב-2001 על 223 מיליון דולר, עומד נכון ל-2021 על 2.48 מיליארד דולר - עלייה של 1050%. בליגת הבייסבול והפוטבול, העלייה בשווי קבוצה בתוך 20 שנים היא של כמעט 700%, ובליגת ההוקי קרח היא של "רק" 466%.

שלוש רכישות מהשנים האחרונות של קבוצות NBA יכולות להראות כי השווי המוערך תואם את הערכות - יוטה ג'אז נמכרה ב2020 עבור 1.7 מיליארד דולר. שנה לפני כן נמכרה ברוקלין נטס לפי שווי של 3.2 מיליארד דולר - השווי הגבוה ביותר לעסקת העברת בעלות בכדורסל. ב2017 נמכרה יוסטון רוקטס עבור 2.2 מיליארד דולר. אגב, לסלי אלכסנדר שילם על הרוקטס ב1993 סכום של 85 מיליון דולר. במילים אחרות, הוא רשם תשואה של כמעט 2,500% ב-24 שנים.

 

ומה קרה בינתיים בשוק המניות? מדד S&P 500 עשה באותן 20 שנים 158%. גם אם לוקחים את ההשקעה הגרועה ביותר בספורט האמריקאי - קבוצת ההוקי קרח קולורדו אבלאנש - היא עדיין החזירה תשואה, על הנייר, של 159% לבעלים שלה.

90% מקבוצות הכדורגל האירופאי מפסידות

הספורט האמריקאי הוא החזקה טובה בהרבה מהכדורגל האירופי, בעיקר בגלל שהמודל האמריקאי בנוי כך שהוא מגדיל את הסיכוי של הבעלים לסיים עונה ברווח. מודל חלוקת ההכנסות בין הבעלים, שנתמך בתקרת שכר, מבטיח שרמת השכר תהיה סבירה ותמיד תשאיר שולי רווח.

למשל, ב-NBA קיימת חלוקת הכנסות, בהסכם הקיבוצי, של 50-50 בין הבעלים לשחקנים. כלומר, תמיד יישאר לבעלים נתח מספיק כדי להשאיר רווחים, אפילו בעונות כמו הקורונה. העובדה שהרווח התפעולי מובטח לבעלים הופכת את העסק לכדאי ואת האחזקה למשתלמת.

בכדורגל האירופי, לעומת זאת, שיעור הקבוצות הלא-רווחיות עצום. נכון לעונה שלפני הקורונה, לפי דוח של אופ"א, למעלה מ-50% מהמועדונים באירופה הפסידו. בעונת הקורונה השיעור הזה זינק, על פי הערכות, ליותר מ-90%. כלומר, אין "שכל" מבחינה עסקית בהשקעה בקבוצת כדורגל. מהסיבה הזאת הרבה עסקאות נעשות לפי מכפילים נמוכים.

כך או כך, זה לא בהכרח יהיה רעיון טוב לבעלי הון לקנות עכשיו קבוצות ספורט בארה"ב. קודם כל, סכום הכניסה מאוד בעייתי. אם לפני 20 שנה אפשר היה למצוא קבוצה ב-100 מיליון דולר, הרי שהיום רף הכניסה, למשל לקבוצת NBA, מתחיל מ-1.5 מיליארד דולר. בליגת הפוטבול זה על גבול הבלתי אפשרי - רף הכניסה עומד על 2.3 מיליארד דולר.
בנוסף, הבום הגדול כבר התרחש עם הסכמי זכויות השידור הגדולים. גם אם השווי ימשיך לטפס בעשור הקרוב, ההערכות הן שזה יקרה בהיקף הרבה פחות משמעותי. וגם אז, בעתיד תהיה בעיה קשה של מימוש - מה יעשה בעל קבוצה כשירצה לממש ולמכור כאשר השווי יעמוד על סכומים דמיוניים שיקשו מאוד על ביצוע עסקאות?

הפורמולה 1 תהיה שווה מיליארדי דולרים

אז אם אפילו קבוצת ספורט בארה"ב היא רעיון לא ממש טוב מבחינה עסקית, מה הדבר הבא? הספורט הבא שנראה הכי אטרקטיבי עבור אנשי עסקים הוא כניסה למרוץ המכונית פורמולה 1. העונה האחרונה שהסתיימה בהיי ספורטיבי, עם ניצחון בהקפה האחרונה של המירוץ האחרון (מקס ורסטאפן מקבוצת רד בול), נתנה עוד דחיפה של פופולריות לענף, והיא מצטרפת לגידול באוהדים בשנים האחרונות בזכות הסדרה הנפלאה בנטפליקס.

אבל זה לא רק זה. הפורמולה 1, שהייתה ענף בזבזני, הצליחה בשנים האחרונות להיכנס למודל כלכלי יותר צנוע. כעת נכנס לתוקף החוק שמגביל את סך ההוצאה המותרת לקבוצה, שעומד על 145 מיליון דולר. המשמעות היא שקבוצות שבעבר הכניסו הרבה כסף אבל בסוף לא היו רווחיות, יהיו רווחיות הרבה יותר.

מנכ"ל קבוצת מקלארן, זאק בראון, אמר בראיון לאתר The Race, כי הוא מעריך שבתוך 5 שנים קבוצות פורמולה 1 יהיו שוות מיליארדי דולרים. "לפני ההגבלה התקציבית, החזקה בקבוצת פורמולה לא הייתה מודל אטרקטיבי במיוחד עבור הרבה אנשים. אבל עכשיו זה משתנה".

טוטו וולף, המנהל הספורטיבי של קבוצת הפורמולה מרצדס, אומר שאם לוקחים את מודל השווי של קבוצות NFL ו-NBA הרי שעכשיו גם הפורמולה 1 עומדת ליהנות מזינוק עצום. "הקבוצות האלו (NBA ו-NFL) מוערכות לפי מכפיל של 5-6 להכנסה שלהן, או פי 20 ל-EBITDA שלהן. עכשיו, עם תקרת ההוצאה שנכנסת לפורמולה 1 קבוצות יכולות להיות מוערכות גם לפי אותו מודל". במילים אחרות, לפי הכנסה של 355 מיליון ליש"ט בעונת 2020, מי שירצה לרכוש קבוצת פורמולה 1, כמו מרצדס, יצטרך לשים לפחות 1.5 מיליארד ליש"ט.

עוד כתבות

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

בורסת תל אביב. הנבואה ניתנה לשוטים, לתינוקות ולאינטרסנטיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעקבות ההתחממות בדרום ובצפון, הבורסה נפתחה בירידות; מדד הבנקים יורד ב-1.2%

ת"א 35 יורד ב-0.6% ●  הדולר מזנק מול השקל, 3.74 שקלים ● מיטב: הצריכה הפרטית עלתה והקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים בארה"ב, "נסחרות בחסר עמוק" ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס ז'בזינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"