גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך הפך מנהל קרן הלמסלי לאיש שכל גוף רפואה ומחקר בישראל מחזר אחריו

סנדור (סנדי) פרנקל, שרכש את המוניטין שלו כ"עורך הדין של הסלבס", זכה לקריירה שנייה כפילנתרופ כאחד משלושת נאמני קרן הלמסלי האמריקאית, המנהלת כיום 8 מיליארד דולר ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך הוא מחליט למי לתרום, ומספר מה קורה למי שעושה שימוש לרעה בכספים

סנדי פרנקל / צילום: Associated Press, Alex Staniloff
סנדי פרנקל / צילום: Associated Press, Alex Staniloff

כשלאונה הלמסלי, אחת הנשים העשירות בעולם ומי שכונתה "Queen of Mean", נפטרה בשנת 2007, נאמד הונה במיליארדי דולרים. סופר עליה שהורישה לכלב שלה 12 מיליון דולר, אך סיפור זה כנראה אינו נכון. מה שכן נכון הוא ש-5.4 מיליארד דולר הוקצו למטרות צדקה.

עורך הדין של המשפחה, סנדור (סנדי) פרנקל, מונה לאחד מחמישה אחראים על ההון (היום נותרו מהם שלושה), וכך זכה באמצע חייו בקריירה שנייה מפתיעה כפילנתרופ. אומנם הכסף לא שלו, אבל הוא יכול לנתב אותו כמעט לכל מקום שהוא רוצה, ואחד המקומות שבהם בחר הוא ישראל.

עד היום, תרמה קרן הלמסלי 366 מיליון דולר למוסדות ישראליים. הסכום חולק ב-181 מענקים, שתמכו בין היתר ב-23 בתי חולים ומוסדות רפואיים בישראל. כל האוניברסיטאות בישראל קיבלו תמיכה מקרן הלמסלי.

"1,500 שנה לגמור את כל הכסף"

"הקרן נועדה להיות קרן שתחזיק מעמד לנצח", אומר פרנקל בראיון לגלובס. מאז פטירתה של הלמסלי והקמת הקרן, הכסף הושקע וההון צמח. "קיבלנו 5.4 מיליארד דולר, נתנו 3 מיליארד, ובזכות ההשקעות שלנו יש לנו היום 8 מיליארד. אם אתן כל יום 20 אלף דולר למישהו, ואת היתר אשאיר בערוצי ההשקעה הקיימים שלנו, ייקח לי 1,500 שנה לגמור את כל הכסף", הוא מחשב בהנאה.

אחת התרומות האחרונות של הקרן בישראל הייתה 2.1 מיליון דולר לבית החולים אלין לילדים. "חיפשנו ‘אבא’ שיתמוך במחקרים שלנו בבית החולים", אמרה לגלובס ד"ר מורית בארי, מנכ"לית בית החולים. "חלק משמעותי מהסכום צפוי ללכת למחקר. היום אין מספיק מחקר אמיתי, עשוי היטב, בתחום שיקום הילדים. כולם רוצים לעשות את הטוב ביותר עבור כל ילד, ולכן הרעיון של מחקר עם קבוצת ביקורת לא כל כך מתקבל בתחום. גם ההורים חוששים להיכנס לתהליך המחקרי. אז איך נדע מהי ההתערבות הטובה ביותר? אנחנו חייבים לעשות זאת על ידי בנייה של מאגר מידע.

"אנחנו עמוסים בעבודה עם הילדים שצריכים אותנו, אבל אם נגייס את הכסף לבנות את התשתית המחקרית, נוכל לאפשר לחוקרים לעשות את העבודה שלהם. זה מעגל היזון חיובי: אם נראה ניסיון מחקרי, אפשר יהיה לקבל עוד משאבים. היינו צריכים מישהו שיאמין בנו".

בין המענקים הגדולים שנתנה הקרן בשנים האחרונות אפשר למנות מענק של 18 מיליון דולר לבניין תגליות הבריאות בבית החולים רמב"ם, 15 מיליון דולר לאגף סרטן בבית החולים שערי צדק, ו-9 מיליון דולר למכון האקדמי לב, להקמת פקולטה למדעי החיים והבריאות במסגרת הקמת קמפוס טל לנשים. לא כל המענקים הם בסדרי גודל כאלה, אבל הם דוגמה לסכומים שהקרן יכולה לתת.

"תומכים בתוכניות מאוד גדולות"

הקרן תורמת, לא רק בישראל, גם למחקר של מחלות קרוהן וסוכרת, בריאות במדינות תת-מפותחות באפריקה, רפואה בפריפריה ולפיתוח העיר ניו יורק. כל אחד משלושת המנהלים שלה היום אחראי על חלק מתחומי העיסוק שלה. פרנקל אחראי על ישראל ועל ההשקעה בקרוהן.

איך אתם בוחרים למי לתת מענקים בישראל?
"אנחנו נמצאים בקשר עם רוב המוסדות הרפואיים, כולל בתי החולים וקופות החולים ומשרד הבריאות, וגם עם הגורמים האקדמיים. אנחנו מבקשים מהם להגיע אלינו עם תוכניות מאוד מפורטות, המתארות את הצרכים שלהם. אנחנו נתמוך בדרך כלל בתוכניות מאוד גדולות, שאנחנו יודעים שאין גוף אחר שיכול לקחת עליהן בעלות, כמו בניינים, או בתוכניות בפריפריה והיכן שתורמים אחרים לא פועלים. לישראל יש צרכים מיוחדים ואנחנו תורמים גם למיגון בתי החולים והמוסדות האקדמיים בישראל".

"פוליטיקאים ניסו לקחת קרדיט על הפעילות"

"אנחנו לא עורכים הליכים תחרותיים, קולות קוראים לבקשת מימון, אלא אנחנו יושבים יחד עם המוסדות כדי להבין לעומק את הצרכים, ואז אנחנו מחליטים אם התוכנית תואמת את הגישה של הקרן שלנו".

 

"התרומה היא לא תמיד בצורת ציוד או בניין. למגן דוד אדום נתנו 8 מיליון דולר לאמבולנסים, ואילו בפרויקט מול ‘איחוד הצלה’ נתנו מימון לאורך זמן כדי שיגיעו ליעד של התייצבות בכל מקום תאונה בתוך שלוש דקות. בעיה נוספת שהוצגה בפנינו על ידי גורמים רבים בישראל היא המחסור ברופאים ורופאות ובאחים ואחיות. לפעמים המחסור מתחיל כבר בגיוס הסטודנטים הנכונים. אז פתחנו תוכנית מלגות לנשים אתיופיות בתחום הרפואי ולגברים חרדים ללימוד סיעוד".

אילו קשר אתם מקיימים עם המוסדות אחרי שהתרומה ניתנה?
"אנחנו דואגים להגיע פיזית, הצוות של הקרן שכולל מעל 90 אנשים, אבל גם ממש אני ואשתי חובשים קסדות ונכנסים לתוך אתרי בנייה כדי לפקח על ההתקדמות של הפרויקטים. הגופים מתבקשים להציג לנו דוחות התקדמות תדירים יחסית, בדרך כלל כל שישה חודשים, והכסף ניתן בהדרגה בהתאם להתקדמות.

"בזכות ההיכרות המאוד קרובה שלנו עם המערכת, גם כשהגיעה הקורונה ידענו איך ליזום מרחוק, פרואקטיבית, תוכנית של 12.5 מיליון דולר לתמיכה בבתי החולים וקופות החולים. בתקופת הקורונה הם היו זקוקים לציוד, לבנייה של חדרי בידוד, אנחנו מנסים לעזור בכל מקום שבו אנחנו יכולים לעזור".

אתם מנסים גם להתוות התנהלות באמצעות התרומות? יש לכם קשר עם הממשלה ופוליטיקאים?
"אנחנו שואלים פוליטיקאים מה הצרכים של המדינה ושמחים מאוד ליהנות מהידע שלהם, אבל התרומה אף פעם לא תעבור דרך הממשלה. לפעמים אני אומר לעצמי, ‘אני עושה מה שממשלה הייתה צריכה לעשות’. אבל זה בסדר. ככה זה בכל העולם".
פרנקל מספר כי היו בעבר פוליטיקאים שניסו לקחת קרדיט על פעילות הקרן. "אבל אין באמת פוליטיקאי או איש עסקים שמשפיע על התרומות שלנו באופן אחר ממה שהארגונים יכלו להשיג לו היו פונים אלינו בעצמם. אין לנו שום מטרה פוליטית, אנחנו לא מקבלים בקשות מפוליטיקאים, ואנחנו לא חושבים שישראלים צריכים איזה אמריקאי עשיר שיגיד להם איך לנהל את המדינה, רק כי יש לו כסף. ישראלים יודעים לנהל את המדינה שלהם בעצמם".

"אנחנו לא מקבלים שום מאנקי ביזנס"

אם נתקלתם בגורם שמציע לקשר אתכם לפרנקל, הוא ממליץ לכם להיזהר. "אין לנו אף גורם ביניים ואין לנו מאכערים, אף אחד לא מקבל עמלה, ואף אחד לא אחראי לתרומות שלנו מלבדנו. אנחנו ערניים לזה, ולא מקבלים שום מאנקי ביזנס. באנו לעזור לכל הישראלים ולא לאף ישראלי ספציפי", הוא מבהיר.

פרנקל מספר שפעמיים בעבר גילה כי גורם שקיבל תרומה ניסה להסיט חלק מהכסף למטרות אחרות מאלה שנקבעו מראש או לא להוציא את כולו כדי להשאיר אותו להתנהלות שוטפת. "וזה עלה להם בהפסקה של המענק וגם בהחזרה של חלק מהכסף שכבר קיבלו. לעומת זאת, מקרים שבהם קבענו תוכנית והמוסד ניסה ובאמת לא הצליח לקדם אותה - זה אף פעם לא קרה לנו. אנחנו דואגים שהם יגדירו צרכים מאוד ריאליים ובדיוק איך הם עומדים להוציא אותם לפועל".

כשאתם תורמים למקום מסוים, זה מקל עליו לגייס סינדיקט של תורמים לאותה מטרה? האם אתם עוסקים בפתיחת דלתות לתורמים נוספים?
"אנחנו לא מגבשים בעצמנו סינדיקט של תורמים, זה לא מתפקידנו. אבל נוצר לנו מוניטין ולפעמים אנחנו שומעים שעוד גורמים הגיעו לתרום למקום שכבר בדקנו ובחרנו להשקיע בו. כשתרמנו 18 מיליון דולר למגדל ברמב"ם, הם קראו לזה במפורש ‘כספי הסיד’, שעל בסיסם הם גייסו הון נוסף, והיום כבר אפשר לראות את המגדל, ששינה את שמי העיר".

מה לגבי פתיחת דלתות עבור ארגונים שאתם תומכים בהם אצל ארגונים אחרים שנתמכים על ידיכם?
"זה קורה. נניח אנחנו מממנים ארגונים בתחום מחלת קרוהן בישראל ובכל העולם, ואנחנו יכולים לחבר אותם אלה לאלה".

כדי להמשיך להצמיח את הקרן, אתם משקיעים את הונה. יש לכם גם השקעות בחברות ישראליות?
"השקענו בהצלחה בקרנות הון סיכון בישראל. הלך לנו מצוין איתן. אנחנו בדרך כלל אלה שפונים אל הקרנות על פי המודיעין שלנו. ההזדמנויות כאן הן אדירות".

האישה שמאחורי הקרן: "מלכת הרוע" שהורישה מיליארדי דולרים לצדקה

לאונה הלמסלי, שעל שמה נקראת קרן הלמסלי, נולדה ב-1920 בניו יורק בשם לנה מינדי רוזנטל, בת להורים מהגרים יהודים מפולין. בנעוריה, הספיקה להחליף את שמה ארבע פעמים וגם לעזוב את בית ספר, ולבסוף בחרה בשם לאונה מינדי רוברטס. בבגרותה, בנתה עסקי נדל"ן, הפכה למיליארדרית בזכות עצמה, וגם התחתנה והתגרשה פעמיים, עד שפגשה את בעלה השלישי והעשיר ביותר, הארי הלמסלי, שאיתו חיה עד מותו ב-1997. השידוך הזה היה מכפיל כוח להון של שניהם והגיע בדיוק בזמן מבחינת לאונה, שכבר החלו להיאסף נגדה תלונות ותביעות של דיירים בבניינים שמכרה.

לאונה הלמסלי  ועו''ד אלן דרשוויץ בדרך לבית משפט / צילום: Associated Press, Richard Drew

השניים החלו להתמחות במלונאות, וב-1989 הייתה להם רשת של 23 מלונות. הלמסלי הופיעה בקמפיין הרשת בתור Queen of Mean, דמות שדורשת מהעובדים שלה בקשיחות לספק לא פחות מהטוב ביותר לאורחים שלה. כנראה זו הייתה דמותה גם במציאות: לפי הסיפורים, טעויות קטנות הובילו לפיטורים, ומי שפוטר זכה גם במטח קללות שליוו אותו החוצה.

חוכמת רחוב ועבירות מס

ב-1989 הורשעה הלמסלי בעבירות מס, שהתגלו סביב בניית בית הקיץ שלה בגריניץ', קונטיקט. עורך הדין שלה, אלן דרשוויץ, לא הצליח להביא לזיכויה ונגזרו עליה ארבע שנות מאסר. היא ערערה, וכך פגשה את סנדי פרנקל. הוא הצטרף לצוות הערעור, ועונשה הופחת ל-18 חודשי מאסר. הלמסלי ניסתה לשכנע בחפותה, אבל בציבור שמה הפך מזוהה עם תאוות בצע. אחד המשפטים שיוחסו לה במשפט, והיא הכחישה שאמרה זאת, היה "אנחנו לא משלמים מסים. רק האנשים הקטנים משלמים מסים".

פרנקל סיפר בעבר לאתר Jewish Business News על התרשמותו הראשונה ממנה: "היא לבשה בגדים יקרים והמון תכשיטים. הארי היה איתה, והוא היה כבר בשלבי דעיכה, אבל היא התייחסה אליו כל הזמן, היא ממש אהבה אותו. היא הביאה לנו, עורכי הדין, ארגזים מלאים בסנדוויצ'ים, לוודא שלא נרעב. היה חשוב לה שנאמין שהיא חפה מפשע, ועם הזמן אכן השתכנעתי בזה. העיתונים, בעיקר עיתוני הרכילות, לא ריחמו עליה. למעשה, הם לא שבעו מרכילות שלילית על המיליארדרית שנפלה.

"הייתה לה חוכמת רחוב, רצון מברזל, היא יכלה לקרוא אנשים ופחדה שהם מנסים להשתמש בה. גם כשאנשים ניסו לרמות אותה, היא הייתה יותר חכמה מהם. היה לה הרבה ניסיון. היא עזרה להרבה אנשים במצוקה, אבל היה לפעמים קשה להסתדר איתה".

רבה עם הנכדים

פרנקל עצמו פוטר כמה וכמה פעמים, אך תמיד נקרא לחזור לתפקיד, ולבסוף כיהן כעורך הדין שלה במשך 18 שנה.

בנה היחיד של הלמסלי נפטר מהתקף לב בגיל 42. היא הרגישה אשמה, סיפר פרנקל, שלקחה אותו לרופא לעשירים, שאולי אמר לה את מה שהיה לה נוח לשמוע, במקום את האמת לגבי המצב של בנה. היו לה ארבעה נכדים, ובמהלך חייה הבוגרים הצליחה לריב עם כולם. "לא היה אדם ששימש לה חבר קרוב", אומר פרנקל, ומנגיד זאת לאופן שבו הוא עצמו הצליח לשמור על קשר עם החברים שלו מהברונקס עד היום.

פרנקל כתב לאחרונה ספר על חייו שלו, כיצד הגיע מהמעמד הבינוני הנמוך בברונקס, ניו יורק, למעמד של עורך דין של הסלבס, ופתאום מצא את עצמו מנהל הון של מיליארדים. שהלמסלי נפטרה, היא השאירה 5.4 מיליארד דולר לקרן צדקה, והפכה את פרנקל לאחד מחמישה מנהלים שלה. היום הקרן מנהלת 8 מיליארד דולר.

השקעה במחקר בשיקום ילדים

אחת התרומות האחרונות של קרן הלמסלי בישראל הייתה 2.1 מיליון דולר לבית החולים אלין לילדים. "למעשה חיפשנו 'אבא' שיתמוך במחקרים שלנו בבית החולים", אומרת ד"ר מורית בארי, מנכ"לית בית החולים. "חלק משמעותי מהסכום צפוי ללכת למחקר. היום אין מספיק מחקר אמיתי, עשוי היטב, בתחום שיקום הילדים. כולם רוצים לעשות את הטוב ביותר עבור כל ילד, ולכן הרעיון של מחקר עם קבוצת ביקורת לא כל כך מתקבל בתחום. גם ההורים חוששים להיכנס לתהליך המחקרי. אז איך נדע מהי ההתערבות הטובה ביותר? אנחנו חייבים לעשות זאת על ידי בנייה של מאגר מידע".

לדברי בארי, מתוך 25 מיליארד דולר שמושקעים בכל שנה בטכנולוגיות עזר לאנשים עם נכויות, רק חלק קטן מגיע ל-90 מיליון ילדים בעולם עם צורך במוצרים הללו, "כי ילד כל הזמן משתנה. בונים לו מוצר בעלות גבוהה ואחרי שנה זה כבר לא מתאים לו. המחקר והפיתוח הנערכים במרכז החדש עשויים לאפשר לפתח מוצרים משתנים, זולים, המתאימים במיוחד לילדים. בית החולים מסונף לפקולטה לרפואה בירושלים ואנחנו נמצאים בקשר עם קלינאים שרוצים לעשות מחקר. אנחנו עמוסים בעבודה עם הילדים שצריכים אותנו, אבל אם נגייס את הכסף לבנות את התשתית המחקרית, נוכל לאפשר לחוקרים לעשות את העבודה שלהם. זה מעגל היזון חיובי: אם נראה ניסיון מחקרי, אפשר יהיה לקבל עוד משאבים. היינו צריכים מישהו שיאמין בנו".

בארי אומרת שבעבודה עם קרן הלמסלי, יותר משהם רצו לראות את ההוכחות, הם רצו לראות את הפוטנציאל. "הם ראו את האנשים עם התשוקה בעיניים, ראו גוף קטן לא מוגבל בבירוקרטיה והיררכיה והם נתנו לנו את האמון הנדרש להרים את הפרויקט הזה".

סנדי פרנקל

אישי: נולד בשנות ה־40 של המאה הקודמת בברונקס, ניו יורק. היום הוא נשוי לרותי, ישראלית לשעבר (ודוגמנית של גוטקס). לזוג 3 ילדים

מקצועי: עורך דין שכתב ספרים בנושאי משפט וגם ספר מתח אחד. בין לקוחותיו היו הזמר בארי מנילו ונשיא הפיליפינים לשעבר פרדיננד מרכוס ואשתו אימלדה. ב־1990 הפך לעורך דינה של לאונה הלמסלי, ולאחר פטירתה מונה לאחד ממנהלי הקרן על שמה. שכר הטרחה על הניהול הפך אותו למיליונר

עוד משהו: בעבר אמר על מעמדו: "מאז שאני מנהל מיליארדי דולרים, אני מאוד פופולרי, הבדיחות שלי מצחיקות יותר, ודעותיי מרשימות יותר"

עוד כתבות

הרכבת הקלה, הקו האדום / צילום: יוסי כהן

הזרים חוששים, והחברות הישראליות בדרך להשתלט על הרכבת הקלה

הוועדה לצמצום הריכוזיות המליצה לאפשר את השתתפותן של אלקטרה ושפיר במכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול של הרכבת הקלה ● מנגד, חברות בינלאומיות חוששות לגשת למכרז על רקע אי הוודאות הביטחונית והכלכלית בישראל

טיילור סוויפט. השפעה של 330 מיליון דולר על ה־NFL / צילום: ap, Lewis Joly

השיעור הכלכלי שחברות המדיה יכולות ללמוד מטיילור סוויפט

שוק המדיה חווה האטה שתחייב את שלושת מנועי הצמיחה הגדולים שלו - רשתות חברתיות, חברות סטרימינג וחברות גיימינג - לשנות אסטרטגיה ולשתף פעולה ביניהם, כך עולה מדוח חדש של פירמת הייעוץ דלויט ● הסיפור של סוויפט ובן הזוג כוכב ה־NFL מוכיח עד כמה מהלך כזה יכול להיות רווחי

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל נגד רשות ני"ע: לא לאפשר לגופים חוץ בנקאיים להתחייב על ריבית

ד"ר יוסי סעדון, מנהל האגף הפיננסי בבנק ישראל, שלח מכתב לרשות ניירות ערך בבקשה שלא תאשר את תזכיר חוק התשלומים, הכולל הוראה שמאפשרת לגופים החוץ בנקאיים להתחייב בפני הלקוחות בריבית קבועה על הפיקדונות ● לדבריו, מדובר בהוראה העלולה "לסכן את היציבות במערכת הפיננסית"

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"החשב יפקח": היועמ"שית מבקשת מבג"ץ לדחות את העתירה בעניין מימון מעונות רה"מ

לעמדת גלי בהרב־מיארה, אין מקום להתערב בהחלטת ועדת הכספים לממן את שני מעונות ראש הממשלה, גם לנוכח הפרשנות שיש לתת לה והן בשל האישור הנדרש של החשב, בנוסף לזה של מנכ"ל משרד רה"מ

הפגנה בתל אביב / צילום: Reuters, Mostafa Alkharouf

ימי השיבושים חוזרים מחר עם פתיחת מושב הקיץ של הכנסת: "להחזיר את המנדט לעם"

המחאה נגד הממשלה תוציא לפועל שיירות רכבים הנוסעות במהירות אטית מהצפון, מהדרום ומהמרכז ● בין מובילי ההפגנה, יהיו משפחות נרצחים וחטופים, והיא צפויה להמשיך בערב למעון ראש הממשלה ברחוב עזה בירושלים

דואר ישראל - שירות מיון ארצי / צילום: איל יצהר

למה המדינה הסכימה למכור את הדואר בשליש מהשווי שבו העריכה אותו?

לאחר תחרות בין שני מתמודדים בלבד, קבוצת מילגם זכתה במכרז על דואר ישראל במחיר המהווה שליש מזה שבו הוערכה החברה הממשלתית בעבר ● הזוכה מתכוונת להתמקד בשוק הבנקאות ● וגם: המשפחה שעומדת מאחורי חברת מילגם

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

המשבר בביטוח לאומי: "צריך בעיקר להעלות מסים ואת גיל הפרישה"

לראשונה ההכנסות של ביטוח לאומי נמוכות מההוצאות על קצבאות, ודוח שפרסם מזהיר: מועד הקריסה הוקדם ב-8 שנים, לשנת 2036 ● אלא שמומחים סבורים כי הסוגיה פחות חמורה ממה שעושים ממנה: "שאנשים יפסיקו לעבוד מתי שבא להם"

מוחמד מג'אדלה, אורי יוגב וד''ר סמיר מחאמיד בפאנל על תוכנית ''החומש־תקאדום'' / צילום: תמר מצפי

ראש עיריית אום אל־פחם: "כבר שנה וחצי שאני לא מקבל כסף לפרויקטים"

ראש עיריית אום אל־פחם סמיר מחאמיד, ויו"ר קרן אלומה ומנהל אגף התקציבים לשעבר אורי יוגב, שוחחו בכנס גלובס על תוכנית החומש לחברה הערבית ● "הממשלה לא מנהלת נכון סדרי עדיפויות"

רסול סעדה, מנכ''ל משותף אל־ביאדר לפיתוח כלכלי חברתי / צילום: תמר מצפי

רסול סעדה: כך עבר הפשע בישראל מגוש דן אל היישובים הערביים

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, סקר סעדה, מנכ"ל משותף באל־ביאדר, את התפתחות הפשיעה בחברה הערבית, וציין: "מאז 2023, אנחנו באובדן מוחלט"

מנכ''לית קו אימפקט, נוא ג'השאן־בטשון / צילום: תמר מצפי

"מי שרוצה לשלב את החברה הערבית צריך לעבוד בזה"

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, נוא ג'השאן־בטשון, מנכ"לית קו אימפקט, שוחחה על האתגרים בשילוב החברה הערבית בשוק העבודה ישראלי ● ג'השאן־בטשון: "חברות עסקיות שהן גשר בין החברה היהודית לערבית אמנם סבלו מטראומה גדולה בעקבות המלחמה, אבל הצליחו להחזיק את זה"

רכבי טויוטה חונים בשכונת מגורים. מכת גניבות רכב / צילום: טלי בוגדנובסקי

עלייה של 64% במחירי הביטוח: זה הרכב הנגנב ביותר בישראל מתחילת המלחמה

פוסט שפורסם ברשתות החברתיות גילה כי כדי לבטח את אחד הרכבים הגניבים בישראל, טויוטה RAV4, נדרשה בעליו לשלם סכום המגיע כמעט לשישית משווייו ● "זו אמירה חד-משמעית ללקוח, שאת הדגם הזה החברה לא רוצה לבטח", אומרים בלשכת הסוכנים ● בשוק ממליצים לרוכשי מכוניות לכלול את עלות הביטוח בשיקולים בעת רכישת רכב חדש

השגריר גלעד ארדן. גורס את אמנת האו''ם בעצרת הכללית / צילום: צילום מסך מתוך UNTV

ישראל והאו"ם: מה כדאי לזכור לפני שגורסים

ב–29 בנובמבר 1947 הכריז נציג סוריה באו"ם בעקבות החלטת החלוקה: "היום האו"ם נרצח" ● בזכות היום ההוא הגענו אל השבוע הזה

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

תשבור שיאים? מה צפוי בדוחות החברה הלוהטת בעולם

ביום רביעי הקרוב, ענקית השבבים אנבידיה צפויה לפרסם את תוצאותיה הכספיות לרבעון ● עפ"י ההערכות, החברה צפויה להציג דוחות חזקים שידחפו את מחיר המניה שלה לשיא חדש

ד''ר ענאיה בנא, מנכ''לית ומייסדת עמותת אל־ביאדר / צילום: תמר מצפי

"בעלי הקרקע הפרטית בחברה הערבית מחכים שיזמים יבואו"

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, ד"ר ענאיה בנא, מנכ"לית משותפת ומייסדת עמותת אל־ביאדר, דיברה על הפערים בין החברה הערבית לחברה הכללית בתחום הדיור ● בנא: "85% מהדור הצעיר בתוך היישובים הערביים הוא מחוסר פתרונות דיור"

נשיא איראן, איברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

קיצוני אפילו במונחים של איראן וכזה ששלח אלפים למותם. הכירו את הנשיא שנעלם בתאונת מסוק

מסוקו של איברהים ראיסי התרסק בגבול עם אזרבייג'ן, ויש "חשש לחייו" ● הוא נחשב מהקשים שבין השמרנים האיראנים, לאחד מגדולי שונאי ישראל ומי שזוהה כאחד מהמועמדים הבולטים לרשת את המנהיג העליון עלי חמינאי עם מותו

יו''ר המחנה הממלכתי, בני גנץ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

גנץ באולטימטום לנתניהו: "תוכנית פעולה חדשה עד ה-8.6 או שנפרוש מהממשלה"

יו"ר המחנה הממלכתי תקף את רה"מ בהצהרה ואמר: "בתקופה האחרונה דבר מה השתבש. החלטות חיוניות לא התקבלו. מעשים מנהיגותיים הנדרשים כדי להבטיח ניצחון לא נעשו" • ראש האופוזיציה לפיד: "גנץ צריך להודיע הערב שהוא פורש מהממשלה האיומה בתולדות המדינה, שהוא לא יסייע עוד לנתניהו להישאר בשלטון, ושהוא קורא לבחירות"

נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל / צילום: ניב קנטור

הילד שמכר קרח בנתניה הוא היום מנהל בכיר בחברה הלוהטת בעולם. כך הוא עשה זאת

להייטק הוא הגיע כמעט בטעות, וב־2017 הציעו לו לבנות מאפס את הפעילות העסקית של אנבידיה ● כיום נתי אמסטרדם מלא בגאווה על הדרך שעבר, ולא מודאג ממצב הענף הישראלי: "יש פה הרבה טאלנטים ורעב גדול להצלחה. זה לא ישתנה לעולם" ● שיחה קצרה עם נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל

אלונה בר און, מו''לית גלובס / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: "לתקשורת יש תפקיד בקישור בין מגזרים"

בפתח כנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, התייחסה מו"לית העיתון לתפקידה של התקשורת בתקופה זו ועל השאיפה לסקר את כל חלקי החברה בעיתון ● בר און: "מטרת העיתונות לספק גיוון, לא להבליט את מי שהכי קיצוני או רק את מי שדומה לי"

בחינות הסמכה של לשכת עורכי הדין / צילום: רוני שיצר

בצל המלחמה: רק 16% מעבר בבחינות לשכת עורכי הדין

מספר הניגשים עמד על 770 בלבד, מאחר שמדובר במועד משלים שנערך בשל המלחמה ● האוניברסיטאות מובילות את טבלאות העוברים, כאשר מבין כלל הניגשים, המוסד האקדמי המוביל הוא האוניברסיטה העברית

נשיא איראן, אברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

בכיר במשמרות המהפכה: התקבל אות מהמסוק של ראיסי

מסוקו של הנשיא התרסק בשעות הצהריים (שעון ישראל) ונותק הקשר עימו ● אחרי מספר דיווחים סותרים, באיראן מדווחים שהתקבלו אותות מהמסוק ● באותו מסוק טס גם שר החוץ האיראני, חוסיין אמיר עבדוללהיאן, ובכיר איראני מסר לרויטרס כי יש חשש לחייהם