גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנהיגי העתיד יצטרכו לחכות קצת (ולהתאפק לא לנשוף בעורף)

מה מבטיחה הקריירה המבטיחה? שאלו נא את קוראי "טיים" מ-1974 ● הם היו צריכים לחכות רק 46 שנה כדי לראות לאן הגיעו הצעירים המבטיחים מהרשימה המקבילה ל-40X40

''200 מנהיגי העתיד של אמריקה״ על שער ׳טיים׳, יולי 1974. לפחות אחד הגיע לשם, ב–2021 / צילום: צילום שער המגזין
''200 מנהיגי העתיד של אמריקה״ על שער ׳טיים׳, יולי 1974. לפחות אחד הגיע לשם, ב–2021 / צילום: צילום שער המגזין

ב-15 ביולי 1974, בעיצומו של משבר מנהיגות היסטורי באמריקה (שלושה שבועות לפני שהנשיא ניקסון התפטר בשל חלקו בפרשת ווטרגייט), השבועון 'טיים' מנה את 200 הצעירים בעלי הסיכויים הסבירים ביותר להנהיג יום אחד את ארצם.

הגיל הממוצע היה 40-35, והשמות לא היו סנסציוניים. המגזין מיין בקפדנות מושלי מדינות וחברי קונגרס, או מועמדים לכהונות האלה; ראשי ערים; קומץ של נשיאי אוניברסיטאות, פעילים פוליטיים, עורכי דין, אקדמאים, פה ושם עיתונאים.

זה לא היה ניסיון אסטרולוגי. "טיים" לא ניסה, לפחות לא במפורש, לנחש מי יהיה נשיא ארה"ב עשר או עשרים שנה אחר כך. אבל מעניין לחזור ולעיין ב-200 השמות. רק 47 שנה לאחר הפירסום ב"טיים", אחד מ-200 המנהיגים החזויים של העתיד הגיע לבית הלבן. ג'ו ביידן, מס' 21 ברשימה, היה בן 31 כאשר נכלל בה. הוא היה אז החבר הצעיר ביותר בסנאט של ארה"ב, והיה קשה להתעלם ממנו, ביולוגית אם לא פוליטית.

ביידן נעשה נשיא בגיל 78, זקן הנשיאים של כל הזמנים. רשימת ה-200 בסוף הרבע השלישי של של המאה ה-20 לא כללה הערכות על סיכוייהם של הכלולים בה להיות מנהיגים על סף הרבע השני של המאה ה-21. זה היה עתיד קצת מעורפל בשביל רשימת חיזוי כזאת. רוב הכלולים ברשימת "טיים" לא הגיעו כלל אל 2020, וגם ביידן הצעיר והמבטיח נראה עכשיו טיפה פחות צעיר וטיפה פחות מבטיח ממה שנראה ביולי 1974.

את מי לא כלל "טיים"ברשימת "200 הפנים של העתיד"? למשל את רונלד רייגן, שהיה אז בן 64. רייגן נבחר לנשיא שש שנים אחר כך, ערב יום הולדתו ה-70. חותם נשיאותו עדיין מוטבע על הפוליטיקה האמריקאית.

החיים מתחילים בגיל 78

הבה נציץ אפוא בביולוגיה של מעלה הפירמידה הפוליטית באמריקה. ב-2021, איש המתקרב ל-80 הוא הנשיא והמפקד העליון של הכוחות המזוינים; ננסי פלוסי, בת 81, היא יושבת ראש בית הנבחרים, הכהונה השנייה בחשיבותה בוושינגטון (חשובה לאין ערוך מזו של יושב ראש הכנסת); דונלד טראמפ הוא הטוען הסביר ביותר של הרפובליקאים לנשיאות ב-2024, והוא יהיה אז בן 78.

האומה שלימדה את שאר העולם להעריץ את הנעורים, כאשר בחרה לנשיא את ג'ון קנדי בן ה-43, חדלה להתפעל מהם. האם זו החלטה מודעת, או תוצאה טבעית של תוחלת החיים? סקרי דעת קהל הראו פעם אחר פעם בשנים האחרונות, שצעירים אמנם מעדיפים מנהיגים צעירים (לא סיווג מגדרי). זה לא הפריע ל-60% מבני 29-18 להצביע בבחירות המקדימות הדמוקרטיות לטובת ברני סנדרס בן ה-80. שלושה מארבעת הטוענים לנשיאות בשלב המכריע של המקדימות היו בני 78 או יותר; הרביעית היתה בת 71.

זה אגב ניגוד מעניין לאירופה. הצרפתים בחרו לפני חמש שנים נשיא בן 39; האוסטרים בחרו לפני ארבע שנים קנצלר בן 31 (שפרש בינתיים מן הפוליטיקה בגלל שחיתות); החברות הקטנות ביותר באיחוד האירופי, לוקסמבורג ומלטה, בחרו ב-2013 בני 40 לעמוד בראש ממשלותיהם (המאלטאי סולק, ומוסיף להיחקר, על שחיתות ואפילו על רצח). הסטטיסטיקה הזו אולי רומזת לנו על הצורך להיזהר כאשר אנחנו קושרים את סיכויי ההמראה הטובים ביותר בביולוגיה.

שולמית וגד יגיעו רחוק, וגם ורנון

ב-1974, "טיים" ניסה לנחש את 150 מנהיגי העתיד בעולם. שני ישראלים נכללו ברשימה, שולמית אלוני וגד יעקבי. 17 שנה אחר כך, אלוני היתה עמוד תווך קצת רעוע בממשלת יצחק רבין השנייה, לא משהו שהיה מובן מאליו ב-1974. יעקבי, אז בן 39, שר התחבורה בממשלת רבין הראשונה, היה מועמד סביר בהחלט לכהונה רמה מאוד. "קר רוח, אינטלקטואלי ופרגמטי", תיאר אותו "טיים". אבל הקרקע נשמטה מתחת לרגלי מפלגת העבודה שלוש שנים אחר כך, והרבה קריירות מבטיחות חדלו להבטיח.

ב-1974 לא היה כנראה טעם לחזות שב-20 השנה הבאות גיל העלייה לשלטון בישראל לא יהיה נמוך מ-57, ובחצי המאה הבאה חמישה ראשי ממשלה ישרתו בכהונה לאחר גיל 70. אולי צריך להעלות את תקרת הגיל של רשימות החיזוי האלה, כמתחייב מהתארכותה של תוחלת החיים ברוב הדמוקרטיות המערביות.

בשעה שלישראל הקטנה היו שני נציגים ברשימת העתיד, נדמה לי שגם לכל יבשת אפריקה היו רק שניים. אחד מהם היה ורנון מוואנגה, שר החוץ בן ה-30 של זמביה, במרכז אפריקה. חודשים אחדים לאחר הכללתו, עקבותיו הפוליטיים של מוואנגה אבדו. בעולם ללא אינטרנט התקשיתי לבדוק מה קרה לו.

רק 15 שנה אחר כך, במהלך מסע עיתונאי לזמביה, פגשתי אותו בלוסאקה הבירה, במשרד קטן ומרוהט בפשטות. הוא סיפר לי שהכללתו ברשימת העתיד של "טיים" סיימה את עתידו. היא עוררה עליו את חמת מיטיבו, הנשיא קנת קאונדה, שמינה אותו שגריר באו"ם בהיותו בן 22. תכניותיו של קאונדה לעתיד זמביה כללו בעיקר את עצמו. מוואנגה הודח מן הממשלה, וסיפר לי שסבל רדיפות. לימים הוא הושלך לבית סוהר, מבלי שהואשם. הוא חזר אל הפוליטיקה לזמן קצרצר 20 שנה אחר כך, לאחר שקאונדה עצמו סולק.

כמובן, קאונדה לא היה המנהיג הראשון, בפוליטיקה או בעסקים, שנשיפת צעירים בעורפו לא נעמה לו. שליטים נהגו לערוף את ראשיהם של הנושפים, מילולית או מטאפורית. מנהיגים, בפוליטיקה או בעסקים, אינם זקוקים לתזכורות על הזמן החולף. אבל אנחנו חיים בעידן הסטארט-אפים, שבו הכול הם רק בני 35 (לכל היותר) והכול בני אלמוות. 

עוד כתבות

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; וולוו: זינוק חד במכירות המכוניות החשמליות

הדאקס עולה ב-0.5%, בלונדון לא מתקיים היום מסחר ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר לב-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים