צפון קוריאה לומדת שניסויי הטילים שלה כבר לא מרשימים אף אחד

פיונגיאנג רמזה שתתחיל מחדש בניסויים בכלי נשק גרעיניים או בטילים לטווח ארוך – אבל מדובר בהימור מסוכן

מנהיג צפון קוריאה קים ג'ונג און / צילום: Reuters, KCNA/Pool / Latin America News Agency
מנהיג צפון קוריאה קים ג'ונג און / צילום: Reuters, KCNA/Pool / Latin America News Agency

בינואר עשתה צפון קוריאה שישה ניסויים בטילים - כמות זהה לכמות הניסויים שעשתה בכל השנה שעברה. בעבר, הסלמת הפרובוקציות הביאה לפיונגיאנג תשומת לב דיפלומטית. הפעם הדברים עלולים להיות שונים.

משטרו של קים ג'ונג און מעולם לא הגביר את רמת הניסויים הצבאיים עד כדי כך, וירה גם בכלי נשק לטווח קצר וגם בטילי שיוט במקביל לאיום לחזור לניסויים בכלים חזקים יותר. פרובוקציות חזקות כאלה היו אמורות פעם לטלטל את העולם כדי שייכנס לדיאלוג עם צפון קוריאה.

אבל כעת צפון קוריאה מתמודדת עם סיכונים גדולים אם ממש תחזור לניסויים גרעיניים או לשיגורי טילים בין יבשתיים לאחר פער של יותר מארבע שנים. לעשות כך עלול להביא לניכור של בנות ברית חשובות של צפון קוריאה, סין ורוסיה, שחסמו בעבר ניסיונות להעניש את המשטר המבודד לגבי הניסויים בכלי נשק לטווח קצר ואפילו ביקשו להקל בצעדי הענישה נגד פיונגיאנג.

כל זה לא משאיר למשטרו של קים הרבה אפשרות להפתיע, כשהוא עושה ניסויים רבים בכלי נשק המשפרים את הכוחות הקונבנציונליים של המדינה. במסגרת שישה הניסויים החודש, שיגרה פיונגיאנג רקטות מקרון רכבת, עשתה שני ניסויים בטילים טקטיים מונחים וטענה שביצעה את הניסוי המסכם בטכנולוגיה על־קולית שפיתחה.

"עשינו טעות בכך שלא לקחנו יותר ברצינות את הניסויים בכלי נשק לטווח קצר - ונתנו לקים לעשותם ללא שום השלכות", אמר ברוס בנט, אנליסט ביטחון מוביל בתאגיד ראנד, מכון מחקר פדרלי הנמצא בסנטה מוניקה, קליפורניה.

ניסיון לתפוס את תשומת לבו של ביידן

כמה מומחי ביטחון רואים את הפעילות בראש ובראשונה כהתנהגות שנועדה למשוך תשומת לב לצפון קוריאה הנואשת לעלות למקום גבוה יותר בעדיפויות מדיניות החוץ של הנשיא ג'ו ביידן. אבל נראה שלפיונגיאנג אין מצב רוח לשוחח, ובנאום סוף השנה שלו, המנהיג קים ג'ונג און נמנע מלהזהיר את ביידן או את ארה"ב.

שתי המדינות לא ערכו משא ומתן רשמי במשך יותר משנתיים. ממשל ביידן מתמודד עם העוינות הרוסית כלפי אוקראינה, שיחות הגרעין עם איראן והמשך המתיחות מול סין. ממשל קים נותר משותק מהמגפה, לאחר שסירב להצעות של מדינות אחרות לקבל חיסוני קורונה והזהיר ממחסור אפשרי במזון. בהיעדר שינוי דרמטי בעמדה של מי מהצדדים, נראה שיהיה קשה להחזיר את השיחות, כך אומרים מומחי ביטחון.

"צפון קוריאה כל כך מבודדת, אז קל לייחס להם כל כך הרבה", אמר גורדון פלייק, מומחה לקוריאה ב־Perth USAsia Centre, מכון מחקר על מדיניות חוץ באוניברסיטת מערב אוסטרליה. "כל מדינה אחרת בעולם עסוקה עד מעל הראש בקורונה. למה שנניח שצפון קוריאה שונה מבחינה זו?"

במהלך השנים מדיניות ה"תחזיקו אותי" של משטר קים כללה ניסויים בנשק גרעיני או טילים לטווח ארוך המסוגלים לפגוע בארה"ב. אבל הפעם, פנתה פיונגיאנג לכלי נשק שנועדו להגן עליה בקרבות קרוב לבית, שינוי שמפחית מהדחיפות הפוליטית להתמודד עם המדינה אצל המדינות שאינן סמוכות אליה גיאוגרפית.

וכך, אפילו אם משטר קים מחפש בעיקר את תשומת הלב של האמריקאים, הצעדים שלו כנראה לא יעבדו, בהתחשב בכך שהדפוס של יצירת משבר, פרסום איומים וזכייה בוויתורים - בייחוד בהיעדר פרובוקציות משמעותיות, נעשה מוכר לעייפה, כך אמר אנדרי לנקוב, אקדמאי רוסי שלמד באוניברסיטת קים איל סונג בפיונגיאנג.

"אנשים מתרגלים אליהם", אמר לנקוב, כיום פרופסור באוניברסיטת קוקמין בסאול. "הם צריכים טריקים חדשים".

האליטות הצבאיות בצפון קוראיה חסרות מנוחה

לצפון קוריאה גם סיבות פנימיות להפגין עוצמה צבאית, על פי חוקרים של המדינה. לאחר שלא ביצעה ניסוי גרעיני או שיגור של טיל לטווח ארוך מאז 2017, האליטות הצבאיות במדינה אולי נעשות חסרות מנוחה, בהתחשב בכך שהחלטת ממשל קים להפסיק בניסויים כאלה לא הביאה למשטר שום דבר בתמורה.

לאחרונה הופיע קים בשיגור הטיל הראשון שלו מזה כמעט שנתיים. בדיווח בתקשורת המדינתית, נראה המנהיג בן 38 מבקר במפעל תחמושת שייעודו לעשות "קפיצת דרך בייצור כלי נשק משמעותיים".

השנה היא שנה משמעותית בגלל ציון שלושה דורות של הנהגת משפחת קים - ההתחלה של העשור השני של קים ג'ונג און בשלטון ושנה שבה יחגגו 80 שנה ו־110 שנה להולדתם של שני קודמיו. החגיגות צפויות להיות מלוות במצעדים צבאיים גרנדיוזיים, כשהטילים החדשים שעורכים בהם ניסויים וודאי יוצגו כסימן של עצמה גם של המדינה וגם של קים עצמו, כך אמרה ג'ין ה' לי, עמיתה בכירה בתוכנית קוריאה במכון ווילסון, מכון מחקר לא מפלגתי מוושינגטון.

"כל ניסוי עוזר לתקן שגיאות וכך הוא יכול לטעון שהצליח לפתח כלי נשק חדשים", אמרה לי.

למשטר קים סיבות אחרות להימנע מפרובוקציה גדולה בשבועות הקרובים, כשסין מתכוננת לארח את אולימפיאדת החורף. בדרום קוריאה יתקיימו במרץ בחירות לנשיאות שעשויות להסית את סאול מהמדיניות הנוכחית שלה, שדוגלת בשמירה על דיאלוג עם הצפון.

ניסוי בנשק גרעיני או בטילים לטווח ארוך עלול לשים את ממשל ביידן בעמדה לא נוחה. עוד לא ברור אם פרובוקציה גדולה כזו תגרום לסין או לרוסיה להסכים לסנקציות נוספות.

אם ארה"ב תרצה במצב כזה לצנן את המתיחות על ידי הסכמה לתנאי מו"מ שיהיו מספיק נוחים כדי להביא את צפון קוריאה לשולחן הדיונים, ממשל ביידן מסתכן בלהיראות כאילו התקפל בפני פיונגיאנג, כך אמר אנדרו יאו, עמית בכיר העוסק בצפון קוריאה במכון ברוקינגס, מכון המחקר מוושינגטון.

"זה יראה לאחרים שאם אתה דוחף את ארה"ב מספיק, אתה יכול לגרום לה לתת וויתורים שונים", אמר יאו.