גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כבישים, גשרים ורכבות: כך שילשו ענקיות התשתיות של ישראל את שוויין בשלוש שנים בלבד

שפיר, אלקטרה, אשטרום ושיכון ובינוי מתמודדות על כל פרויקט גדול כמעט בתחום התשתיות, המתאפיין בצמיחה אדירה עקב הפניית תקציבים של המדינה ● מניותיהן של ארבע חברות הפרויקטים הפכו לחביבות המשקיעים המוסדיים, הרואים בהן השקעה בטוחה יחסית, וערכן המצרפי כבר מגיע ל-40 מיליארד שקל כמעט

קו הרכבת המהיר של אלקטרה בירושלים / צילום: אתר החברה
קו הרכבת המהיר של אלקטרה בירושלים / צילום: אתר החברה

הודעותיהן השבוע של ענקיות התשתיות והפרויקטים שפיר הנדסה ואלקטרה על זכייה במכרזי נ.ת.ע להקמה ותחזוקה של קווי הרכבת הקלה בגוש דן מהוות נדבך נוסף בדומיננטיות הגוברת של השתיים, ונראה שכמעט לא מתפרסם מכרז משמעותי ללא השתתפות של אחת מהן לפחות.

בזכייה הנוכחית במכרזי הרכבת הקלה מדובר בהיקפי פעילות יוצאי דופן, העתידים להניב לקבוצות שבראשן עומדות השתיים הכנסות בסכום של כ-9 מיליארד שקל כל אחת על פני תקופה של 25 שנה. 

במסגרת הפרויקט תבצע אלקטרה יחד עם שותפים את הקמת הקו הירוק של הרכבת הקלה, המקשר בין ראשון לציון וחולון לאזור התעשייה והעסקים במערב הרצליה, דרך תל אביב. שפיר תבצע יחד עם שותפים את עבודות הקו הסגול, שיקשר בין קריית אונו ויהוד למרכז תל אביב.

רצף רכישות בתחומים משיקים וסינרגטיים

אחרי שנים שבהן הן נהנות מצמיחה מהירה בעסקיהן הפכו שפיר הנדסה ואלקטרה לתמנונים רבי-זרועות, על בסיס מגזרי הפעילות העיקריים שלהן - פרויקטים בתחומי התשתיות, התעשייה, מתן שירותי אחזקה, פעילות בתחומי הזכיינות והנדל"ן למגורים - כולם בישראל.

את זרועותיהן העבות גם כך הן מחזקות באמצעות רכישה והשקעה בפעילויות משיקות וסינרגטיות, דוגמת תחומי התחבורה, דיור מוגן, תעשייה, נדל"ן למגורים ועוד.

כך, בחודשים האחרונים ביצעה שפיר רצף רכישות במגזרי המגורים, התעשייה והזכיינות, בסכומים שהתקרבו ל-2 מיליארד שקל, ובראשן רכישת השליטה ברשת הדיור המוגן "עד 120" תמורת כ-850 מיליון שקל (600 מיליון שקל במזומן והיתר העברת קרקעות שבבעלותה).

בין העסקאות שביצעה אלקטרה בחודשים האחרונים בלטה כניסתה לתחום התחבורה הציבורית וההיסעים, עם רכישת השליטה בחברת אגד תעבורה תמורת כ-200 מיליון שקל ורכישת השליטה באמנון מסילות, בעלות רכישה נטו של יותר מ-180 מיליון שקל.

לצד אלה, שתי החברות דיווחו באחרונה על התמודדות וזכייה בשלל מכרזים בהיקפים משמעותיים - מה שממשיך את מגמת ההתרחבות. בחודש האחרון אלקטרה דיווחה בין היתר על זכייה במכרז נתיבי ישראל להסבת גופי תאורה בהיקף של כ-600 מיליון שקל, זכייה במכרז של מקורות לתכנון וביצוע קידוחי בארות מים בהיקף של כ-300 מיליון שקל וזכייה במכרז של רמ"י (רשות מקרקעי ישראל) לרכישת קרקע ביהוד-מונסון תמורת כ-375 מיליון שקל.

שפיר דיווחה בימים האחרונים על בחירתה כאחת משתי הצעות בשלב השני של מכרז פרויקט "אופק רחב", לתכנון, הקמה והפעלה של בסיס צה"ל בסמוך לרמלה, שיכלול את הבקו"ם החדש, בסכום מוערך של כ-2-2.5 מיליארד שקל, וגם היא זכתה במכרז רמ"י לרכישת קרקע ביהוד-מונסון, תמורת כ-330 מיליון שקל.

 

מגה-פרוקיטים בהיקפים של מיליארדי שקלים

תחום התשתיות בישראל נהנה מצמיחה אדירה, בין היתר עם האצת סלילת כבישים, גשרים ומחלפים ופיתוח תחבורה ציבורית - בכבישים ובמסילות רכבות. עוד בין המהלכים המתוכננים - למדינה תוכניות להסטת בסיסי צה"ל ממרכז הארץ לפריפריה והקמת נמלי ים חדשים. חלק גדול מאותן תוכניות נחשב כמגה-פרויקטים בהיקפים של מיליארדי שקלים כל אחד - מה שמגביל את האפשרות של שחקנים קטנים יותר לקחת בהן חלק. בעיקר לשחקניות הגדולות יש הידע, הניסיון והיכולות ההנדסיות והפיננסים לבצע פרויקטים מורכבים ורחבי-היקף כאלה. 

אלקטרה ושפיר אומנם תפסו את הכותרות בימים האחרונים, והן בולטות גם כמה חודשים לאחור בדיווחים בקשר להרחבת הפעילות, אולם לצידן ניצבות שתי ענקיות נוספות הנסחרות בבורסה ופועלות בתחומי הבנייה, הפרויקטים והתשתיות, שצומחות גם הן באינטנסיביות, ונוטלות חלק במיזמי ענק ובמכרזים גדולים, בסכומי עתק של מיליארדי שקלים רבים.

מדובר בקבוצת אשטרום ובחברת שיכון ובינוי (שו"ב), שכל אחת מהן נסחרת בשווי שוק דומה לזה של אלקטרה, הנע סביב כ-9 מיליארד שקל, בעוד ששפיר ניצבת קצת לפניהן, בשווי שוק נוכחי המתקרב ל-11 מיליארד שקל - וכולן נסחרות סביב רמות שיא.

רווח חריג של 800 מיליון שקל לאשטרום

המשקיעים בענקיות הפרויקטים והתשתיות מזהים את תוואי הצמיחה שמציגות ארבע החברות, ועל רקע האינטנסיביות ברכישות ובזכייה במכרזים, מניותיהן מגיבות בהתאם, שולחות אותן להיסחר בשוויי שיא והופכות אותן לחברות בולטות ודומיננטיות בזירת המסחר המקומי, כך שכולן כבר נכללות במדד הדגל של הבורסה - ת"א-35.

לאחר נסיקה בשיעור תלת-ספרתי שמציגות מניות ארבע חברות התשתיות והפרויקטים המדוברות בשלוש השנים האחרונות, ערכן המצרפי עומד על כ-37 מיליארד שקל (זינוק ממוצע של כ-200% בשלוש שנים).

הטיפוס בשווי מגיע כאמור על רקע פריחת הפעילות המתרחבת, שקיבלה תמיכה גם ממשבר הקורונה - אשר האיץ הוצאה לפועל והתקדמות בלא מעט פרויקטים בתחומי התשתיות, וכן מפריחת ענף הנדל"ן למגורים בישראל ובעולם.

גם הדוחות הכספיים של ארבע החברות חיוביים, כמגמה. שפיר ואלקטרה סיכמו את תשעת החודשים הראשונים של 2021 עם רווח נקי שהגיע לכ-260 מיליון שקל ולכ-150 מיליון שקל בהתאמה.

שיאנית הרווח לתקופה מבין חברות הפרויקטים היא דווקא אשטרום, שהציגה בינואר-ספטמבר אשתקד רווח חריג של יותר מ-800 מיליון שקל, שנבע ברובו מהעברת הקו האדום של הרכבת הקלה בירושלים לידי המדינה.

"אפשר להבין למה אוהבים את החברות האלו"

תחום התשתיות נחשב כתחום דפנסיבי למדי, ונעם פינקו, אנליסט בכיר בבית ההשקעות פסגות מסביר, כי "הגופים המוסדיים מאוד אוהבים את התחום, והם נמצאים בו לא רק במניות, אלא גם במימון ובכניסה לשותפות בפרויקטים. זה תחום שמספק תשואה קבועה ורמת ביטחון גבוהה, ובסביבת הריבית האפסית הוא אטרקטיבי".

מול זאת, לדבריו, התחום נתמך גם במדיניות הממשלתית: "ישראל משקיעה הרבה בתחום התשתיות, ויש תוכנית ממשלתית בהיקף של כ-110 מיליארד שקל לפרויקטים בתחום, ועוד הרבה תוכניות אחרות, משום שיש פה צורך בהמון השקעות".

השווי שאליו הגיעו החברות מוצדק?

פינקו: "כל השוק נמצא במקום גבוה. אפשר להתווכח על המחיר שלהן, אבל גם להבין למה אוהבים אותן. יש המון פרויקטים בתחום ואין הרבה שחקנים, אז לאותן חברות יש עוד אפשרויות צמיחה.

"צריך לזכור שחוץ מהתשתיות לכולן יש פעילויות נוספות, סינרגטיות אחת לשנייה, ובסך הכול מדובר בתאגידי ענק שנמצאים לאורך שרשרת הערך בתחום הנדל"ן. המחירים של החברות לא נמוכים, אבל הן יודעות לעשות עוד דברים ולהמשיך לצמוח, עם כניסה לתחומים חדשים, ניצול פלטפורמות קיימות ויכולות פיננסיות".

המרוויחים העיקריים - בעלי השליטה

המרוויחים העיקריים מנסיקת הערך של חברות הפרויקטים הם בעלי השליטה באותן חברות. בשפיר, המחלקת את פעילותה לארבעה מגזרים - תעשייה, תשתיות, זכיינות וייזום נדל"ן למגורים - מדובר בארבעת האחים שפירא - חן, הראל, גיל וישראל. כל אחד מהארבעה מחזיק כיום בכ-15% מהונה של שפיר, בשווי נוכחי של כ-1.6 מיליארד שקל. זאת, אחרי שמאז שהונפקה החברה בבורסה בסוף שנת 2014, הם מימשו יחד נתחים מהחזקותיהם בסכום מצטבר המתקרב ל-800 מיליון שקל.

בשיכון ובינוי, הפועלת בתחומי התשתיות, בנייה, יזמות נדל"ן, זכיינות פרויקטים, אנרגיה מתחדשת ומים, הנהנה המרכזי מעליית ערכה הוא איש העסקים נתי סיידוף. נכון להיום, פחות מארבע שנים מאז רכש את השליטה בחברה מידי שרי אריסון, מורווח סיידוף על אותה עסקה כ-250%, עם שווי החזקות נוכחי שחצה רף של 4 מיליארד שקל.

אלקטרה, בניהולו של איתמר דויטשר, פועלת בפרויקטים למבנים ותשתיות בישראל ובחו"ל, באספקת שירותים ואחזקה של מבנים, בפיתוח ובהקמת נדל"ן ובתחום הזכיינות. האחים דניאל ומיכאל (מייקי) זלקינד מחזיקים בשליטה בחברה באמצעות חברת אלקו, ושווי מניותיה של אלקו באלקטרה, בשיעור של כ-48% מההון, עומד על יותר מ-4 מיליארד שקל.

אצל אשטרום, שווי החזקות משפחות המייסדים - גירון, נוסבאום, משורר, רובין וליפשיץ - השולטים בה באמצעות חברה פרטית (יונדקו) בשיעור של כ-57% מההון, הגיע כבר ליותר מ-5 מיליארד שקל.

עוד כתבות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום