גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארה"ב מעריכה שרוסיה יכולה לפלוש בכל רגע: זו תהיה הפלישה השלישית של פוטין תוך כדי אולימפיאדה

קחו גז, אומר פוטין לשי ג'ינפינג, ותנו לנו תמיכה נגד אמריקה ואירופה ● פוטין הוא פרס הניחומים של סין, כאשר מנהיגי הארצות הדמוקרטיות מחרימים את המשחקים ● סין מצליחה להרשים - היא יודעת לעשות אולימפיאדות, אבל היא לא צריכה הערכה, אלא זקוקה לרצון טוב

נשיא סין שי ג'ינפינג, ונשיא רוסיה ולדימין פוטין, בבייג'ינג ביום שישי / צילום: Reuters, EyePress News
נשיא סין שי ג'ינפינג, ונשיא רוסיה ולדימין פוטין, בבייג'ינג ביום שישי / צילום: Reuters, EyePress News

מלפידים אולימפיים תמיד עלה ריח קל, לפעמים לא כל כך קל, של אבק שריפה. המאמץ להבחין בין "ספורט לפוליטיקה" הוא תוצאה בלתי נמנעת של החיבור ההדוק בין ספורט לפוליטיקה. האולימפיאדה הקלאסית הצדיקה הפסקת אש, לא שלום.

"יוון (העתיקה) נודעה לשמצה על עירוב פוליטיקה וספורט. במהלך המשחקים האולימפיים, מנהיגי יוון דנו בנושאים פוליטיים חשובים, חגגו ניצחונות צבאיים וכוננו בריתות פוליטיות וצבאיות", כותב ג'ים מוריסט בסקירה מקיפה על ספורט ופוליטיקה.

אין צורך לאמץ את הזיכרון עד ימי פריקלס, כדי להודות שספורט ופוליטיקה חזרו ונפגשו תדירות. בין 1960 ל־1972, למשל, שלוש המעצמות המובסות של מלחמת העולם השנייה אירחו את אולימפיאדת הקיץ, כדי להודיע שהן חזרו והתייצבו בהצלחה ניכרת על הבמה העולמית. ב־1980, ברית המועצות ניסתה להתייצב עליה, אבל כמעט כל ארצות המערב החרימו את משחקיה בגלל פלישתה לאפגניסטן, שבעה חודשים קודם.

חוש ריח מפותח ללפידים ולאבק שריפה יש כידוע לוולדימיר פוטין. הוא פלש לאוקראינה, כבש וסיפח חלקים ניכרים שלה ב־2014, בימים האחרונים של אולימיפיאדת החורף בסוצ'י, שהוא היה המארח שלה. ב־2008 הוא פלש לגיאורגיה, וקרע כמעט חמישית משטחה לטובת שתי מדינות־דמה (אבחזיה ודרום אוסטיה). עכשיו העולם כולו דרוך בציפייה להחלטת פוטין אם לצאת למלחמה על אוקראינה.

"סין מהפנטת את העולם"

עלעול בעיתונים מ־9 באוגוסט 2008 מעלה כי עמודיהם הראשונים עמדו בסימן שני מאורעות דרמטיים: פתיחת אולימפיאדת בייג'ינג - והמלחמה בקווקז. רוסיה פלשה לגיאורגיה ביום שבו הסינים ניסו בכל כוחם לזכות בתשומת לבו של העולם החיצון, בתצוגה אור־קולית מדהימה. זה היה יום של מסך חצוי על המרקעים: מצד אחד נראו האורות והאתלטים בבייג'ינג; מצד שני נראו הטנקים הרוסיים בקווקז.

טאגסשפילגל: אולימפיאדה בסין - מלחמה בקווקז, 9 באוג' 2008

עיתון אוסטרי, 'די פרסה', הכריז לרוחב עמודו הראשון, "אין שלום אולימפי". בריו דה ז'ניירו, כתב 'או גלובו' "מלחמה ושלום". בפורטו אלגרה, ברזיל, הכריז 'זרו אורה' ('שעת אפס'), "סין מהפנטת את העולם", שלושה סנטימטרים מעל צילום של טילים בקווקז. "אולימפיאדה בבייג'ינג, מלחמה בקווקז" ('מאיו', בולגריה). "אולימפיאדה בסין - מלחמה בקווקז" ('טאגסשפיגל', ברלין).

וושינגטון פוסט: ״חילות האוויר והיבשה של רוסיה תוקפים את גיאורגיה״ ו״פתיחה מרהיבה של האולימפיאדה״, 9 באוג' 2008

העיתון הבינלאומי הבולט ביותר של זמנו, 'הרלד טריביון', מתח לרוחב עמודו הראשון כותרת־על, "הרגע ההיסטורי של סין", אבל בעמוד שמתחתיה התחלקו ברגע הזה האולימפיאדה ומלחמת רוסיה. 'אל סיגלו' של מקסיקו, על רקע צילום מרהיב של פתיחת האולימפיאדה, כתב, "איש מעולם לא ראה כדבר הזה... ורוסיה פלשה אל שכנתה". 'פוליטיקה' (בלגרד): "המשחקים נפתחים, המלחמה מתחילה".

ריצ'מונד טיימס: ''רוסיה ובעלת ברית של ארה״ב מתקרבות למלחמה״, 9 באוג' 2008

"העולם בתוך מוחו שייך לו בלבד"

צילום בעמוד הראשון של 'יומון העם', בטאון המפלגה הקומוניסטית הסינית, מ־9 באוגוסט 2008 מזכיר לנו שוולדימיר פוטין היה ביום ההוא בבייג'ינג, כדי להשתתף בשמחת הסינים. מבייג'ינג הוא שלח את ההוראה לפלוש לגיאורגיה. נומינלית, לא הוא הורה. הוא היה רק ראש הממשלה. הנשיא היה איש אמונו משכבר הימים, דמיטרי מדבדב. אבל פוטין החזיק בשלטון למעשה.

סמיכות הזמנים של האולימפיאדות ושל מלחמות פוטין מעוררת השתאות. כן, זה היה צירוף נסיבות, אבל איזה צירוף ואילו נסיבות. בין אולימפיאדת ברלין של 1936 לפלישת הנאצים לאוסטריה עברו כמעט שנתיים. ב־2008 עברו רק שעתיים. ב־2014 עברו רק יומיים. ב־2022 יעברו רק שבועיים? חודשיים? לב פוטין מי יידע. השבועון 'טיים' כותב בגיליונו החדש, מפי איש־סגל בקרמלין, "מעט מאוד אנשים יכולים לדבר אתו עכשיו. העולם בתוך מוחו שייך לו בלבד".

בניגוד ל־2008, פוטין בא לבייג'ינג לא רק מחמת חיבתו המוכחת לספורט. הוא בא לשם כדי להפגין ידידות ונאמנות לדיקטטור הסיני, שי ג'ינפינג, וכדי לקבל בתמורה ביטוי של אהדה ושל תמיכה מצד שי.

הסינים חורקים שיניים לרגל החרם הדיפלומטי, שרוב ארצות המערב הטילו על אולימפיאדת החורף. האתלטים שלהם אמנם משתתפים, אבל המנהיגים הפוליטיים נשארו בבית. איזה ניגוד הוא זה לאוגוסט 2008, כאשר נשיא ארה"ב ונשיא צרפת סרו לבייג'ינג לצד ראשי הממשלות של יפן ושל אוסטרליה. גם נשיא ישראל, שמעון פרס, היה שם. הפעם, רוב האורחים הזרים הם מארצות לא חופשיות, או חופשיות למחצה. נוכחותו של פוטין רצויה אפוא לסינים. הם זיכו אותו בהבעת תמיכה בדרישתו, שנאט"ו תתחייב להפסיק את התפשטותה מזרחה, ותתחיל להתקפל מערבה.

יש צימאון, אין תשתית

היש עוד קח־ותן בין פוטין לשי? מותר רק לנחש. העיתון הלונדוני 'טיימס', תחת הכותרת "ציר חדש" (רמז ברור למעצמות הציר הפשיסטיות של שנות ה־30), הרגיע את קוראיו: "המערב אינו צריך להיחרד מפני ההצהרה החדשה. היא אינה משולה להסכם ריבנטרופ־מולוטוב חדש, שיעניק לרוסיה את החופש לעלות על קייב". ההסכם המקורי היה כמובן ההסכם שברית המועצות חתמה עם גרמניה הנאצית תשעה ימים לפני שהיטלר פלש לפולין.

סין רחוקה מדי מהזירה, כדי להשפיע על מהלכים צבאיים. היא אמנם יכולה להתחיל פעולה צבאית משלה בסביבתה המיידית, שתסיח את דעת ארה"ב ותחליש את יכולתה להתנגד לפעולה רוסית באירופה. היא יכולה להקדים את תכניותיה לפלוש לטייוואן. זו תהיה קנוניה בקנה־מידה היסטורי, אבל ספק גדול אם משהו מעין זה עולה על דעתה.

פוטין בא לסין גם כדי לעשות עסקים. הוא מציע למכור לסין עוד עשרה מיליארד של מ"ק גז טבעי. סין תשמח. צמאונה לאנרגיה הוא כמעט בלתי מוגבל. פוטין ישמח, בייחוד אם פלישה לאוקראינה תעורר את האירופים לסרב לקנות את הגז שלו. אבל יהיה הרצון אשר יהיה, אין תשתית. יידרשו שנים להניח צינור גז חדש, אם כי הסינים הפגינו בשנים האחרונות וירטואוזיות ניכרת בפרויקטים פרעוניים מסביב לעולם.

טאגהצייטונג: הטבעות האולימפיות כאזיקים, 4 בפברואאר 2022

כמו הלן מאייר בברלין ב־1936

הפוליטיקה האולימפית של סין קרובה יותר הביתה. החרם הדיפלומטי עליה הוא תוצאה ישירה של המידע המצטבר בשנים האחרונות על היקף הדיכוי שלה נגד האויגורים, המיעוט המוסלמי דובר הטורקית בחבל שינג'יאנג, בצפון מערב סין. אף כי המשטר דוחה לחלוטין את הביקורת, הוא הפקיד את הלפיד האולימפי בידי אתלטית אויגורית צעירה, דיניגיר יילאמוג'יאנג, במחווה של יחסי ציבור. באיזו מידה צריך להתרשם מן המחווה?

אולי צריך לזכור שהיטלר נענה לדרישת הוועד האולימפי ב־1936, וכלל אתלטית יהודייה במשלחת הגרמנית למשחקים. שמה היה הלן מאיייר, והיא אפילו זכתה במדליית כסף. במעמד קבלת המדליה היא הצדיעה במועל יד, מעשה הנאצים. היא הסבירה לימים שעשתה כן, כדי להגן על בני משפחתה בגרמניה, שהוחזקו במחנות ריכוז (לפני השואה). היא עזבה את גרמניה מיד לאחר הפארסה.

הפירוטכניקה של מעמד הפתיחה בבייג'ינג ביום ו' הייתה מרשימה. בעיני 'יוסטון כרוניקל' שיוצא לאור בטקסס, זה היה ביטוי ש"סין הגיעה". אבל את זה שמענו עוד לפני 13 שנה, באולימפיאדת הקיץ. סין אינה זקוקה לאולימפיאדות, כדי לאשר שהיא "הגיעה". היא לא זקוקה להכרה, אלא לרצון טוב, מפני שרצון טוב הוא זה המעניק ביטחון ופותח שווקים. גם כאשר הצלחותיה הכלכליות מוסיפות לעורר השתאות, מתרבים הסימנים שהיא מאבדת אמון והבנה. זו, לפחות במידת־מה, אשמתה.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes
ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם