גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השעמום הקנדי הופג: נהגי המשאיות נגד "השמאלני המטורף"

"שיירת החירות" כבשה את אוטאווה הבירה והתגלגלה אל טורנטו ● השלטונות חסרי אונים בעוד שהנהגים הקנדיים מעניקים השראה לחבריהם באמריקה ובאירופה ● האם הקנדה מתחילה התקוממות עולמית נגד "התערבות הממשלה בחיי אזרחיה"?

קנדה בימים האחרונים: המשאיות מגיעות, כובשות, מרעישות. ״עיר במצור״ שולחת SOS
קנדה בימים האחרונים: המשאיות מגיעות, כובשות, מרעישות. ״עיר במצור״ שולחת SOS

כל בדיחות קנדה, בעיקר השחוקות שבהן, מתמצות כנראה בשאלה הבאה: "מה צריך להגיד כדי להוציא מאה קנדים מבריכת שחייה?" זה פשוט מאוד, אומרת הבדיחה, "סליחה, אבל האם תואילו בבקשה לצאת מבריכת השחייה? תודה". כמה שקנדה טובה, מנומסת, משעממת. ארץ שהפוליטיקאים שלה לא מסוגלים לקמוץ אגרוף ולהכות על השולחן.

אז מה קרה לקנדה? פתאום היא מתחרזת עם מחאות אלימות. נהגי משאיות משתלטים על עיר בירתה, אוטאווה, ומשביתים את חייה. הם פושטים על רחובות טורונטו, הבירה המסחרית שלה. ראש הממשלה של חבל אונטריו, שבו נמצאות שתי הערים האלה, מכריז שהן "נכבשו". מפקח המשטרה של עיר הבירה מדבר על "מצור". ראש העיר של אוטאווה מכריז מצב חירום, "סכנה חמורה ואיום רציני", והשלטונות "מפסידים במערכה".

"שיירת החירות" של מאות נהגי משאיות מתגלגלת צפונה ומזרחה. היא צוברת תנופה בכל מקום שאליו היא מגיעה. "תודה, נהגים", אומרת כרזה סמוך למפלי ניאגרה, על גבול ארה"ב. "חוסנתי שלוש פעמים, ואני אינני חופשי! הקץ לדיקטטורת המיעוט של ג'סטין!".

הקבוצה הבולטת ביותר במחאת הנהגים, "קנדה יוניטי" ("אחדות קנדה") קוראת למושלת הכללית של קנדה (להלכה, נציגת הכתר הבריטי; למעשה ראש המדינה) ולסנאט לבטל את כל הגבלות הקורונה ולהדיח את ממשלת ג'סטין טרודו, שמכהן זה שש שנים כרה"מ של קנדה.

ג'סטין טרודו השמאלני המטורף

מעבר לגבולה הדרומי של קנדה בקע בסוף השבוע שעבר קול רם ומוכר. דונלד טראמפ הביע תמיכה בנהגי המשאיות. "פייסבוק וחברות הביג טק מנסות להרוס את שיירת החירות. שיירת החירות מוחה בדרכי שלום נגד ג'סטין טרודו השמאלני המטורף שהרס את קנדה עם צווי הקורונה הלא־שפויים שלו". בין נהגי המשאיות באוטאווה נראה אחד מניף את השלט "טראמפ 2024", הלוא היא שנת הבחירות הבאות לנשיאות. נראו שם גם דגלי מדינות הדרום ממלחמת האזרחים האמריקאית, לפני 170 שנה.

דרגות כאלה של קיטוב ושל שנאה היו לחם חוקה של ארה"ב בדור האחרון. בקנדה שררה לעומת זאת הסכמה לאומית רחבה, שחצתה גבולות מפלגתיים. למען האמת, עד שלהי המאה שעברה, מפלגת הימין העיקרית בקנדה הייתה יכולה למצוא מקום טוב באמצע במפלגה הדמוקרטית של ארה"ב, הנחשבת למפלגת שמאל.

הסוציולוג והוגה הדעות, סימור מרטין ליפסט, כתב לפני 30 שנה ספר השוואתי קלאסי על קנדה וארה"ב (Continental Divide). הוא מצא, כי "סבירות השתתפותם של הקנדים במחאות פוליטיות קטנה בהרבה מזו של האמריקאים... אף כי אוכלוסיית ארה"ב גדולה פי עשרה מזו של קנדה, היחס של מחאות פוליטיות הוא פי 20, או אפילו פי 40".

זו כנראה אחת הסיבות שאמריקאים ממעטים כל כך להתעניין בקנדה, וממעטים עד גיחוך לדעת עליה, אף כי גבולן המשותף, כמעט 9,000 ק"מ, הוא הארוך ביותר בעולם; ואף כי קנדה היא היבואנית הגדולה ביותר בעולם של סחורות ושירותים מארה"ב (גדולה בהרבה מסין; גדולה אין שיעור מגרמניה, דרום קוריאה, יפן ובריטניה).

וזה בדיוק מה שהופך את השבוע האחרון ליוצא דופן כל כך. קנדה נמרחת בימים האחרונים על עמודיהם הראשונים של העיתונים הגדולים בארה"ב. זה קורה מפני שפתאום היא לא רק מזכירה לאמריקאים את ארצם, אלא היא שולחת אזהרה לאמריקה מפני הבאות. גם נהגי משאיות אמריקאים מתארגנים לקראת מסע מחאה בין־עירוני. ההאשטאג #FreedomConvoy נפוץ עכשיו על פני המדיה החברתית.

מכאן גם התפרצות טראמפ נגד "מזימת פייסבוק להרוס" את שיירת החירות. כמה מנאמני טראמפ מגייסים תמיכה וכסף לטובת הנהגים הקנדיים. אחד מהם הוא הגנרל בדימוס מייקל פלין (Flynn), מי שהציע לטראמפ להשתמש בצבא כדי לסכל את עליית ג'ו ביידן לנשיאות.

המשטרה פשטה על מגרש הבייסבול

ניסיון לגייס כסף לטובת הנהגים באתר הרשת GoFundMe הניב כמעט 8 מיליון דולר בתוך שבועיים. אבל הנהלת האתר הפסיקה את ההתרמה, והציעה לתורמים לבקש החזר של כספם. אתר אחר, האוסף כסף בשביל הימין הנוצרי, גייס 5 מיליון דולר לטובת הקנדים.

השלטונות באוטאווה, לעומת זאת, אסרו בהחלט על כל סיוע לנהגים. ביום א' בלילה, המשטרה פשטה על איצטדיון בייסבול באוטאווה, והפקיעה 3,000 ליטרים של דיזל.

על פי רשת השידור הקנדית סי.בי.סי, עובדי ממשלה לשעבר ממלאים תפקיד מרכזי בארגון הנהגים. אחד מהם היה איש ביטחון במשרד ראש הממשלה, והתפטר מפני שסירב לקבל חיסון נגד קורונה. לפי סי.בי.סי, בערך 150 שוטרים וקצינים התפטרו בנסיבות דומות, ואחדים מהם נראו בין הנהגים המוחים.

העייפות מידבקת, אולי

טיפולה של ממשלת קנדה במשבר הקורונה לא עורר הערצה. היא גילתה מבוכה ובלבול, ואיחרה מאוד בחיסונים. מערכת בחירות מיותרת באמצע המגפה לא שינתה את יחסי הכוחות בפרלמנט, והעניקה לקנדה ממשלת מיעוט, בפעם השנייה ברציפות. בקנדה אין ממשלות קואליציה. הממשלה מעבירה חוקים באמצעות עסקאות אד־הוק, או אינה מעבירה אותם.

סקרי דעת קהל בקנדה אינם משקפים נטייה ימינה. המפלגה הליברלית, השולטת מאז 2015, מובילה בהפרש לא גדול. המפלגה השמרנית, שקיבלה יותר קולות אבל פחות מושבים בבחירות של סוף הסתיו שעבר, נמצאת במשבר פנימי חמור. ניסיונו של מנהיג המפלגה להתחבר אל נהגי המשאיות עורר גיחוך והחיש את הדחתו, בשבוע שעבר.

סקר דעת קהל הראה ביום ג' (leger360.com), כי 62% מן הקנדים מתנגדים לנהגי המשאיות. שני שלישים בסקר אחר תומכים בחיסון־חובה לבני 5 ומעלה. מספר ניכר תומכים בהענשתם של סרבני-חיסון: מאסר של חמישה ימים (27%), איסור על חידוש רישיונות נהיגה (33%), איסור על שימוש בבתי חולים ציבוריים (37%).

אבל הסקרים האלה אינם משקפים אמון ציבורי. סקר אחד הראה לפני שבועיים, כי 67% של הקנדים מפקפקים בערכם של החיסונים. נראה שעייפות ואכזבה מיטיבות לתאר את מצב הרוח הציבורי.

עייפות קנדה ניכרת כמובן בכל רחבי העולם, והיא בולטת במיוחד בדמוקרטיות העשירות. ביטויי אהדה לנהגי המשאיות הקנדיים בקעו בימים האחרונים בימין הקיצוני באירופה. מחאתם מאיימת להפוך לאקט של התנגדות לעצם התערבותן המסיבית של ממשלות בחיי אזרחיהן.

זה שדה קרב חדש־ישן. בשנות ה־70 וה־80 הוא העלה את רונלד רייגן לשלטון, והעביר לימים את השליטה בקונגרס לידי המפלגה הרפובליקאית. הוא העלה את מרגרט תאצ'ר לשלטון בבריטניה, והשאיר אותה שם 11 שנה. הוא העמיד בסכנה את הנשיא מקרון בצרפת, לפחות לפני משבר הקורונה, כאשר התקוממות עממית של ה"אפודים הצהובים" הציפה את צרפת.

יהיה מעניין לעקוב אחרי הפוליטיקה הקנדית. הפייבוריט לזכות בהנהגת מפלגת האופוזיציה השמרנית הוא פוליטיקאי בן 42, פייר פולייבר (Poilievre), שהרטוריקה שלו היא תערובת של שמרנות קלאסית ושל פופוליזם טראמפיסטי. הוא ייקח את קנדה הרחק ימינה, אם תינתן לו ההזדמנות. קצת קשה להיזכר אימתי בחירות קנדיות עשו איזשהו רושם על העולם החיצון. אין זה מן הנמנע שזה עומד להשתנות.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes
ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

וול סטריט ג'ורנל: ישראל רוצה להיכנס לרפיח, וזה יכול להיגמר רע

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש על סף מכירת השליטה גם באלרון

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● סכום העסקה המשוער: כ-90 מיליון דולר

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קולנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים על ידי משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

אחרי פחות משנה: אור צלקבוניק הודיע על סיום תפקידו כמנכ"ל חדשות 13

עפ"י הודעת רשת 13, הפרישה באה ברקע "התוכנית המתגבשת לשינויים במודל פעילותה של חברת החדשות" ● רק לאחרונה דווח על שורת מהלכים שתכנן צלקובניק לבצע בחטיבת החדשות, כמו למשל קיצוץ מהדורת שישי לשעה בלבד; המהלך אומנם נותר על כנו, אך לא ברור מה יקרה בהמשך

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו מזנקת הבוקר ביותר מ-23% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים