גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בן 38, ממפלגת ש"ס: הכירו את חבר הכנסת הסובלני ביותר במשכן

ח"כ משה ארבל, בן טיפוחיו של אריה דרעי, נלחם על זכויות אסירים, מתנדב כרב קהילה במקביל להשלמת דוקטורט במשפטים, ומאמין שהפתרון לקיטוב בחברה הישראלית נמצא במסורתיות ● בראיון לגלובס הוא מוחה על התוכנית הכלכלית ("העשירונים הנמוכים הופקרו") ומסביר למה הירידה של דרעי מהבמה הפוליטית תשפיע על האופוזיציה יותר מאשר על ש"ס ("היחיד שידע לאחד את כולם")

ארבל משה / צילום: איל יצהר
ארבל משה / צילום: איל יצהר

"אחד היתרונות שלי הוא שאין לי פריימריז", אומר ח"כ משה ארבל מש"ס כמעט בפתח הראיון ובכך אולי מסכם את תורת ההפעלה של חברי הכנסת במאה ה-21. במקום לשקול שיקולי רייטינג והופעות ביפעת, הוא בוחר פעמים רבות להיות צד במלחמות הפחות פופולריות ועדיין מצליח להיות אחד מהחברים הבולטים בכנסת ה-24. הנתונים היבשים לא מרמזים ולו במעט על הדרך שבה הפך מעין קונצנזוס: הוא בן 38, נשוי ואב לחמישה, עורך דין בהכשרתו והיה ראש המטה של אריה דרעי בתקופתו כשר הפנים.

השאלה שהכי מסקרנת אותי היא מה לך ולמלחמות למען זכויות אסירים? לא נראה לי שזה מעניין את בוחרי ש"ס באופן מיוחד. אז למה?
"אחד היתרונות בכך שאין לי פריימריז זה לא לעשות דווקא מה שיניב לי רייטינג. נחשפתי לא פעם ולא פעמיים למציאות קשה שבה גורמי אכיפת החוק משתמשים בכוח רב מאוד. אני מצפה שיהיו רשויות אכיפה מתפקדות, ואם אנשיהן פוגעים בזכויות אדם, אנחנו חייבים להדליק את הפנס ולהגיד 'חבר'ה טעיתם'".

ארבל מתייחס לאירועים מעברו ומספר "הזיכרון שנצרב אצלי מלפני כעשור בתור מתמחה בבית משפט השלום ברמלה, זה ה'פוסטה' - הניידת של שב"ס שמגיעה לדיוני מעצרים בשיא הקיץ וחונה ברחבת מעצרים מתחת לבניין בית המשפט. הלוחמים ממתינים לשופט התורן שייכנס לאולם ובינתיים משאירים את העצירים ברכב בלי מזגן בקיץ. ואני יושב בלשכת השופטת, שומע צעקות מלמטה ולא מבין מה האירוע.

"רק כשאני יורד למטה אני קולט שהשאירו בני אדם ברכב סגור בלי מזגן, בקיץ. לאף אחד מהלוחמים של נחשון שהיו שם לא הייתה כוונה רעה, פשוט לא הייתה להם מודעות. הם עשו את אותו מסלול כל יום ומבחינתם הם מובילים שק תפוחי אדמה ולא בני אדם".
ובכל זאת, אתה יכול להילחם להשיג צדק חברתי לאוכלוסיות מקופחות, אבל אתה הולך ונלחם מלחמות של פושעים.

"אני בתקופה האחרונה עם מהפכת ה"ME TOO" שהגיעה לציבור החרדי, תפסתי את ילדיי המתבגרים לשיחה והסברתי להם שבין ביקורי האסירים שאני עושה, ביקרתי באגף 4 בכלא מעשיהו שהוא ייחודי לעברייני מין, והקשבתי לצרכים של אותם אנשים. כשיצאתי עשיתי גוגל כדי לבדוק על מה הבן אדם שישבתי לדבר איתו עכשיו יושב בבית הכלא וכ"כ התבאסתי על עצמי 'למה בזבזתי זמן בשביל החלאה הזה'. ואז תפסתי את עצמי ואמרתי 'רגע אני לא באתי לקצר לו את העונש, אני באתי כדי לראות שהוא מקבל תנאים של בן אדם'.

"למרות שבעין אחת אתה צריך לראות מפלצת, בעין השנייה אתה צריך לראות בן אדם. קיבלתי על עצמי לא לבדוק על מה אותו אסיר יושב. גם אהרון ברק בפסק דין ידוע כתב שהחברה נמדדת ביחס שלה דווקא לאסירים".

היית נלחם על אותן זכויות עבור מחבלים בכלא?
"האסירים הביטחוניים בארץ הם במצב הכליאה הטוב ביותר. אני אומר את זה כמי שעשה ביקור פתע בכלא קציעות שם נמצאים אסירי חמאס. דווקא החוליות החלשות ביותר בחברה, כמו יונתן היילו, (שהורשע ברצח אסיר משוחרר שתקף אותו מינית וסחט ממנו כספים. בתום מאבק ציבורי הוא קיבל חנינה ובנובמבר 2020, נמצאה גופתו ונבדק החשד שהוא שם קץ לחייו. שא"כ) אף אחד לא שיקם אותו".

"הממשלה אחראית לגל עליות המחירים"

על הקיר בלשכת ח"כ ארבל תלויה אמנת הכבוד ההדדי שיזם והגיש לנשיא לשעבר ראובן ריבלין ועליה חתומים 70 חברי כנסת שמחויבים לשיח סובלני וענייני. כשהנשיא הרצוג נכנס לתפקיד ביקש ממנו ארבל להזכיר לחברי הכנסת שהם חתומים על המסמך המחייב הזה.

הטענות על הידרדרות השיח מופנות כלפי חבריך לאופוזיציה.
"חלקם מדברים ממקום של כאב אמיתי על רמיסת כללי המשכן".

ארבל מתייחס לעובדה כי מאז כינון הממשלה, חברי הקואליציה מסרבים לתת להם את חלקם היחסי בוועדת הכספים כפי שנהוג. בתגובה, באופוזיציה מחרימים כבר חודשים את רוב ועדות הכנסת. "נבחרו 59 ח"כים לאופוזיציה ו-61 לקואליציה במקרה הטוב. היחס הזה היה חייב לבוא לידי ביטוי בוועדות והוא לא קיים. וזה גורר אחריו את אי הקמת ועדת האתיקה והרבה מאוד רעות חולות בבית הזה. ובקלות אפשר לגשר על הפערים".

הציעו לכם פתרונות.
"הציעו הפרש של חבר כנסת אחד בוועדת כספים?"

זו לא הדרך שלכם לעשות דה לגיטימציה לממשלה?
"אנחנו משתתפים במשחק הדמוקרטי ואנחנו מגיעים לוועדות. החבורה הצעירה של ש"ס חרוצה ועושה עבודה בוועדות, אבל בתמונה הכוללת אני רואה מגמה: מחקו את אזרחי ישראל, לא את הליכוד או את ש"ס. זו פגיעה בליבת הדמוקרטיה".

לארבל יש ביקורת חריפה גם על התנהלות הממשלה בקורונה וטיפול השרים במצוקת בעלי העסקים. לאחר שקבינט הקורונה לא התכנס בשיא המגיפה כינה אותם "מכחישי קורונה". ביקורת נוקבת במיוחד הוא ומפלגתו מותחים על שר האוצר, אביגדור ליברמן. "קבינט קורונה לא התכנס במשך שבועות וגם כשהתכנס, שר האוצר החליט שהוא לא מגיע", הוא אומר. "יש פה השלכה ישירה על חיים של בני אדם. בעל עסק מנסה לייצר לעצמו אי של ודאות, להבין מה הממשלה מתכוונת לעשות, והגורם המשמעותי הבכיר שמחזיק את משרד האוצר ואת יו"ר ועדת כספים מחליט שקבינט קורונה לא מעניין אותו. זה אירוע לא חוקי והארתי את עיניו של היועמ"ש בנושא הזה ולכן שינו את החוק".

ליברמן אומר שש"ס ודרעי שלפו את "השד העדתי" לצרכים פוליטיים בסרטון שמחה על יוקר המחיה וצעדי הממשלה. בסרטון נראים אם ובנה בסופר מתקשים לעמוד במחירים הגבוהים של כלים החד־פעמיים ומשקאות קלים, כשמאחוריהם לקוח חילוני שמרוצה מרכישת מספר שקי מזון לחתולים. קראתם לו "ממשלה שמרעיבה ילדים". למה זה קרה?
"זה בדיוק מה שמרגיש כל אזרח שנכנס למרכול היום. הסרטון משקף מציאות אמיתית ואי אפשר להישאר אדישים מול זה. המציאות בה משק בית בו שני בני הזוג עובדים במשרה מלאה ועדיין לא מצליחים לסגור את החודש מלמדת על בעיה מערכתית. כאשר מול מגמות עולמיות של עליות מחירים הראשונה להעלות מיסים זו המדינה אז ברור שהיבואנים והקמעונאים יגררו אחריה. האחריות הממשלתית לגל עליות המחירים מובהקת. לגבי טענות על גזענות, מציע לליברמן להתנצל קודם מעשיו ועל הבטחתו 'להעמיס את החרדים על מריצות ולזרוק אותם למזבלה'".

אבל בתוכנית שהציג ביום רביעי, ליברמן התייחס לסיוע להורים עובדים והורידו מסים על החשמל. זה לא מענה מספיק לגל ההתייקרויות?
"ממש לא ולא רק בעיני, גם בעיני חברי קואליציה. הסיוע ממוקד ברובו המוחלט בעשירונים היותר גבוהים שמדרגות המס שלהם מאפשרות זיכוי. העשירונים הנמוכים שיוצאים לעבוד במשרה מלאה, שני בני הזוג הופקרו על ידי הממשלה לחסדי עמותות צדקה ונדבנים. זה לא צריך להיות. מחיקת המענה לאוכלוסיות אלו כדוגמת תווי הקניה לרכישת מזון שיזם אריה דרעי היא אות קין על הממשלה".

"מסורתיות היא ערובה להכלה של מורכבויות"

ארבל סיים את לימודיו בישיבה, התחתן, המשיך בכולל לאברכים והוסמך לרבנות. לאחר מכן התגייס לצה"ל ושירת בפיקוד העורף ביחידה לזיהוי חללים. אחר כך השלים את לימודי הבגרות ובהמשך סיים תואר ראשון ושני במשפטים בקריה האקדמית אונו. היום, לצד עבודתו כחבר כנסת, הוא עושה דוקטורט במשפטים באוניברסיטת רייכמן. בין כל העיסוקים האלה, הוא גם מספיק לכהן כרב קהילה בהתנדבות בפתח תקווה לקהילה מסורתית. שם, כשהוא חוזר הביתה מקרבות המליאה הוא רואה את הפתרון לקוטביות בחברה הישראלית.

"דווקא היכולת ללכת ולחזור ולאהוב את היהדות גם אם אתה לא אדם שומר מצוות, או לפי הגדרתי חובש כיפה שקופה, היא קריטית להמשך היכולת שלנו לחיות פה ביחד".
זה היה הדגל שנשאה ש"ס עם הרב עובדיה לפני שאיבדתם אותו לטובת יישור קו עם העדה החרדית האשכנזית (הקפדנית יותר).

"הגישה של הרב עובדיה וש"ס נועדה לייצר מוביליות חברתית. אותה משפחה מזרחית שעלתה לארץ בשנות ה-50 וחלקה התגוררה בשדרות וחלקה בצרפת, עבדו בעבודות דחק ואותם בני משפחה בדיוק שהיגרו לפריז הם פרופסורים בסורבון.

"היכולת ומנת המשכל של אלו שעלו לארץ לא נפלו מאלה שעברו לצרפת. אלא ששם פתחו בפניהם את שערי האקדמיה, מה שלא קרה בישראל ועד היום רואים את ההשלכות של זה. ואז בא הרב עובדיה בתחילת שנות ה-80 ובגדלותו אמר 'נעביר אותם להארוורד של עולם התורה'. מי שלא חלמו לראות אוניברסיטה - שילמדו בישיבת חברון. בדיוק איפה שהאקדמיה נכשלה וסגרה את שעריה, ש"ס יצרה פרצת דרך וזו אחת הסיבות שהצליחה לשרוד במשך השנים. ובמובן הזה יש לזה מחיר של הליכה פנימה לחרדיות, אבל יש לזה גם יתרונות מאוד גדולים".

ושכחתם.
"אני לא יודע. הביקורת במקומה. יכול להיות שבמשך השנים, כדי לייצר את המוביליות אתה צריך לבחור איפה אתה נמצא כי ההגמוניה לא מאפשרת לך להיות גם בישיבת פונוביץ וגם להישאר מסורתי. הייתה בחירה מודעת וזה יצר דור של תלמידי חכמים".
אז המסורתיות היא הדגל החדש-ישן שאתה נושא.

"בתור בחור צעיר הייתי מבאי ביתו של הרב שלום משאש שהיה רבה של מרוקו ובהמשך הרב של ירושלים והיה משפט אחד שהוא אמר לי בהגיה מרוקאית כבדה ולא יוצא לי מהראש: 'רבי עובדיה הרב של החרדים, הרב מרדכי אליהו הרב של הכיפות הסרוגות ואני (הרים את היד) הרב של החילונים'".

ש"ס וגוש נתניהו ביום שאחרי אריה דרעי

ביום שלישי נחתם גזר דינו של יו"ר ש"ס אריה דרעי בפני שופט ושבוע לפני כן הוא כבר הפסיק לפקוד את הכנסת כחבר המשכן. אני שואלת את ח"כ ארבל איך הפרשה הזו משפיעה על המפלגה. "ש"ס תמשיך לפעול, אבל אני כן מאוד מודאג מאחדות האופוזיציה. הגורם המרכזי היחיד היום שיודע לכנס להחלטה סביב שולחן אחד את בן גביר, טיבי ואיימן עודה ועשרות חברי הכנסת של הליכוד זה אריה דרעי.

אריה דרעי ויו''ר האופוזיציה בנימין נתניהו / צילום: מרק ישראל סלם-ג'רוזלם פוסט-פול

"מצד שני המחיר האישי שהוא שילם של עינוי דין כמעט 7 שנים והצורך להמשיך להיות אב לילדים וסב לנכדים", הוא אומר, עוצר וממשיך בביקורת על מערכת המשפט. "מבחינתי האירוע הזה מדאיג מאוד. עוד הרבה לפני העסקה, בסוגיית ההגנה מהצדק, שאומרים שאי אפשר להפוך איש ציבור ליעד ולסרוק אותו במסרקות ברזל ובסוף נמצא משהו, וככה התנהלו בעניינו. לקחו את היומן שלו ועברו עליו כדי לבדוק במה יש פוטנציאל לניגוד עניינים".

אבל בסוף הוא הודה ונקנס.
"הסעיפים שיוחסו לו, לא היה בהם שום כוונה. עורך הדין שלו ביצע דיווח שגוי והוא לא מנע את זה ממנו. כל אדם אחר זה היה נגמר בקפה עם פקיד השומה ותשלום. המלצות המשטרה דיברו על שוחד, מרמה והפרת אמונים וכשפורטים לפרוטות מה נשאר? הרי אין מוטיבציית חסר בפרקליטות בעניינו של דרעי ולמרות זאת, כל הדברים האלה התבררו כדברי היועמ"ש כהר שהוליד עכברון. האפקט המצנן שזה יוצר הוא שאנשים טובים אומרים למה אני צריך להיכנס לעשייה הציבורית וזה פוגע בראש ובראשונה באינטרס הציבורי".

אתה מייחס למערכת המשפט מוטיבציה להוציא אדם פוליטי מהמשחק.
"אני מסתכל על נתונים יבשים. על חקירה שנמשכה כמעט 7 שנים ובסוף נסגרת בדבר הזה. אני אדם מהשורה שמנסה להסביר מה קרה פה, חוץ ממוטיבציית יתר אין לי הסבר אחר. אדרבה אם למישהו יש הסבר אחר אשמח לשמוע. ואני אומר את זה בכאב. אני לא רוצה לרסק את המערכת ועדיין בדק בית, אם ייעשה, יביא לחיזוק אמון הציבור במערכת - זה הרווח הגדול".

בלי דרעי ובלי ליצמן, שגם כן בדרך החוצה, מה יקרה לגוש הימין של נתניהו?
"גוש נתניהו לא מחזיקים אותו אנשים. הפערים ביני לנתניהו גדולים. מה שמחזיק את הגוש הזה זה הסיפור המסורתי. נתניהו יכול מאוד להיות פחות שומר תורה ומצוות מבני גנץ, אבל השאלה היא האם אתה מספר את הסיפור והמורשת המסורתית או שאתה מוחק זהויות. בסוגיה הזו נתניהו, בכישרון רב, בנה עוד בשנות ה-90 את גוש השותפים הטבעיים. הוא ידע ויודע היטב לספר את הסיפור הזה ולנו כנבחרי ציבור חרדים יש אחריות כלפי מאות אלפי אנשים שרוצים מדינה עם מסורת וזהות יהודית".

בנט עם כיפה וסער שומר שבת לא מייצגים את הציבור הזה?
"אני פורט את הצעות החוק שהובאו לפרטים ואני רואה פה מאבק איתנים של ממשלה שהמגמה שלה היא למחוק את הזהות היהודית של המדינה: ברמת השבת בפרהסיה, בנישואים אזרחיים, בגיור ברפורמת כשרות שמגיעה מתוך מטרה מובהקת לקעקע ולמחוק את כל מה שהיה קיים כאן 73 שנה. יש פה תהליכים שמשנים את סדרי בראשית".
או שיש כאן חוקים, שבאים לתקן שירותים רעים של הרבנות הראשית.

"אני מקבל ביקורת בענייני רבנות ולא באופן גורף, אם צריך לתקן מתקנים. דווקא אני כחרדי מסורתי שאוכל כשרות של הרבנות, בעיני יש לה נאמנות גדולה יותר מכל הבד"צים שהם חברות פרטיות. נוצר מצב שגם אם יהיה כתוב 'כשר' הלקוח לא יידע שזה מה שהוא מקבל.

"כאן ה'תיקון' נעשה בדורסנות. זה עונה לשאלותיך על הממשלה הנוכחית. יש לה שר משפטים שומר שבת וראש ממשלה עם כיפה והיא מוחקת זהויות של הציבור המסורתי וחותרת למדינת כל אזרחיה בצורה הקיצונית ביותר. יש ציבור שרוצה את זה, זו דמוקרטיה, אבל אני נמנה עם הציבור שלא רוצה".

משה ארבל

אישי: בן 38 מפתח תקווה. נשוי ואב לחמישה
מקצועי: חבר כנסת מטעם מפלגת ש"ס. התחיל את דרכו כעורך דין ועבר לפוליטיקה. היה היועץ המשפטי של ש"ס, יועץ פרלמנטרי וראש המטה
של אריה דרעי בתקופתו כשר הפנים
עוד משהו: משלים בימים אלה דוקטורט למשפטים באוני' רייכמן ומשמש גם היום, במקביל לעבודתו בכנסת, כרב קהילת בית אליהו בפתח תקווה

עוד כתבות

שי ויל / איור: גיל ג'יבלי

מתחת לרדאר: הכירו את המשפחה שתשלוט בדואר ישראל

משפחת ויל העדיפה להתנהל מתחת לרדאר התקשורתי והציבורי, למרות שהחברות שבשליטתה אחראיות למותגים ישראליים מאוד מוכרים ● קבוצה בהובלת המשפחה זכתה במכרז על דואר ישראל, ותשלם סכום נמוך משמעותית מהערכת השווי שלה

ICL / צילום: יח''צ

פשרה בייצוגית נגד כיל על דיווח מטעה. כמה תשלם לבעלי המניות?

ביהמ"ש אישר הסדר פשרה בבקשה לתובענה ייצוגית שהגישה חברת רבקה טכנולוגיות נגד כיל, המנכ"ל והדירקטורים שכיהנו בה בשנים 2016-2015, בשל טענות למחדלי דיווח ופרטים מטעים ביחס לפרויקט מערכות מידע שהחלה עם IBM בשנת 2013 וקרס אחרי שלוש שנים ● במסגרת הפשרה כיל תשלם כ-2 מיליון דולר

אפריל האדום של הפנסיה וההשתלמות / צילום: Shutterstock

אחרי שנה בצמרת, בית ההשקעות שמוצא את עצמו בתחתית טבלת התשואות לפנסיה

הירידות בשוקי ההון בעולם הובילו את המסלולים הכלליים לירידות של כ-1.5% ואת מסלולי המניות לירידות חדות יותר של כ-3% • אלטשולר שחם, מור ומנורה מבטחים בלטו לטובה כשמנגד אנליסט עם ירידות חדות • מה עשו המסלולים שעוקבים אחרי ה-S&P 500?

אילוסטרציה: Shutterstock

העתיד כבר כאן: ניסינו את המודל החדש של ChatGPT וחזרנו לדווח

העוזר הקולי החדש של OpenAI יהיה מותאם אישית למשתמש, יכיר את ההעדפות שלו ויידע גם לבחור את האינטונציה המתאימה בהתאם לאופי השיחה ● בעקבות הסערה שהתעוררה ברשתות עם הצגת המודל החדש, בדקנו את המודל הזמין כיום בשוק

חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח חברתי כלכלי במגזר המיעוטים / צילום: תמר מצפי

"במסגרת תוכנית החומש לחברה הערבית, אנחנו משקיעים קודם כל בחינוך. הפערים מצטמצמים"

חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח כלכלי בחברה הערבית, התייחס בכנס גלובס לאתגרים באוכלוסייה זו ולחשיבותה ● לדבריו, ברקע יישום תוכנית החומש הייעודית, החברה הערבית חוותה שינוי משמעותי: "רוב התלמידים לא היו זכאים לבגרות. היום יש 20% סטודנטים לתואר ראשון"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: Shutterstock

"האייל הזומבי": מחקר חדש מוכיח כי המחלה לא מסוכנת לבני אדם

OpenDNA חתמה על הסכם שיווק עם מקסון, והמנכ"ל סוגר מעגל ● מחקר חדש בארה"ב: "תסמונת האייל הזומבי" לא מסוכנת כרגע לבני אדם ● השבוע בביומד 

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel / צילום: אלן ציפלסקי

שוקלים לרכוש מכונית חשמלית? את האזהרה הזו אתם חייבים לשמוע

שיחה עם ד"ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel ● על הסדר העולמי החדש, הבחירה בין המחנה האמריקאי לזה הסיני, מה מסוכן במכוניות החשמליות שמגיעות מסין ועתיד יחסי ישראל-ארה"ב ● האזינו

מפעל המלט נשר. ''אין קשר בין רמות האבק לפעילות המפעל'' / צילום: תמר מצפי

אחרי פחות משנה: מנכ"ל נשר מפעלי מלט מסיים את תפקידו

מנכ"ל נשר מפעלי מלט, יובל לזרוב, מסיים את תפקידו בחברה אחרי כהונה בת פחות משנה ● באוגוסט האחרון הוציא המשרד להגנת הסביבה צו מינהלי לחברה, המורה על מניעה או צמצום של זיהום אוויר לפי סעיף 45 בחוק אוויר נקי

רס''ן גל שבת ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רב-סרן גל שבת מת מפצעיו בביה"ח לאחר שנפצע בעזה

רס"ן גל שבת, בן 24, מקציר, מ"פ בחטיבת הצנחנים מת מפצעיו לאחר שנפצע באורח קשה ● ניסיון פיגוע סמוך לאבו דיס: לוחמי מג"ב נטרלו את המחבל ●  חשד לחדירת כלי טיס עוין לגליל העליון ● לראשונה אחרי 4 חודשים: רה"מ נתניהו ייפגש עם ראשי רשויות בצפון ● עדכונים שוטפים

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

המשבר בביטוח לאומי: "צריך בעיקר להעלות מסים ואת גיל הפרישה"

לראשונה ההכנסות של ביטוח לאומי נמוכות מההוצאות על קצבאות, ודוח שפרסם מזהיר: מועד הקריסה הוקדם ב-8 שנים, לשנת 2036 ● אלא שמומחים סבורים כי הסוגיה פחות חמורה ממה שעושים ממנה: "שאנשים יפסיקו לעבוד מתי שבא להם"

מנכ''לית קו אימפקט, נוא ג'השאן־בטשון / צילום: תמר מצפי

"מי שרוצה לשלב את החברה הערבית צריך לעבוד בזה"

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, נוא ג'השאן־בטשון, מנכ"לית קו אימפקט, שוחחה על האתגרים בשילוב החברה הערבית בשוק העבודה ישראלי ● ג'השאן־בטשון: "חברות עסקיות שהן גשר בין החברה היהודית לערבית אמנם סבלו מטראומה גדולה בעקבות המלחמה, אבל הצליחו להחזיק את זה"

נתיבות. בעיגול: מירי רגב / צילום: דייגו מיטלמן, מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט)

בלי תוכנית, ללא תקציב ובניגוד לדעת אנשי מקצוע: רגב מקדמת עוד תחנת רכבת בנתיבות

במשרד התחבורה בוחנים הקמת תחנה בעיר הדרומית במרחק 5 ק"מ בלבד מזו הקיימת ● גורמי המקצוע מתנגדים בגלל תחזית נוסעים נמוכה ופגיעה בציבור שזמן נסיעתו למרכז מתארך ● השבוע נחשף בגלובס שגם במוסד רוצים רכבת ישירות למטה הארגון בניגוד לתוכניות המטרו

מערכות הגנה אוויריות בתרגיל פולני. ורשה חתמה על הסכמי רכש בעשרות מיליארדים / צילום: Reuters, Kacper Pempel

עם הסכמים בעשרות מיליארדים: המדינה שמתכננת להקים את הכוח הצבאי הגדול ביותר באירופה

פולין מתכננת להכפיל את מספר החיילים שלה והיא אף הזמינה את מדינות נאט"ו לאחסן נשק גרעיני בשטחה ● בנוסף לכך חתמה ורשה על הסכמי רכש צבאי בעשרות מיליארדי דולרים בשאיפה לבנות את הצבא הגדול באירופה ● צעדים אלו מסמנים את המתיחות באירופה מאז פלישת רוסיה לאוקראינה: "צריך להבין שהתחיל עידן חדש - העידן שלפני המלחמה"

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שתי המניות שמושכות את בורסת ת"א כלפי מעלה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מדד המחירים לצרכן באפריל הפתיע לרעה בפעם השלישית ברצף. זה מה שחושבים האנליסטים ● כל הפרטים על השינוי הדרמטי בשעות המסחר שמקדמת הבורסה בת"א ● וגם: מחקר חדש מגלה אילו אפיקי השקעה מניבים את התשואות הגדולות ביותר בטווח הארוך

נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל / צילום: ניב קנטור

הילד שמכר קרח בנתניה הוא היום מנהל בכיר בחברה הלוהטת בעולם. כך הוא עשה זאת

להייטק הוא הגיע כמעט בטעות, וב־2017 הציעו לו לבנות מאפס את הפעילות העסקית של אנבידיה ● כיום נתי אמסטרדם מלא בגאווה על הדרך שעבר, ולא מודאג ממצב הענף הישראלי: "יש פה הרבה טאלנטים ורעב גדול להצלחה. זה לא ישתנה לעולם" ● שיחה קצרה עם נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל

ווסימוזי מדונסלה (מימין), נציג דרום אפריקה בדיון בהאג / צילום: Reuters, Yves Herman

המשטר בדרום אפריקה פותח מערכה לשלילת ההכרה בזכות הקיום של ישראל

עיון באוצר המילים והדימויים של נציגי המשטר הדרום אפריקאי בבית הדין בהאג מראה כי הם מתרחקים במהירות משאלת עזה ועוברים אל שאלת הלגיטימיות של קיום ישראל ● אפשר להגיד שהיחסים עם משטר ה–ANC במדינה הגיעו אל סוף הדרך

רכבי טויוטה חונים בשכונת מגורים. מכת גניבות רכב / צילום: טלי בוגדנובסקי

עלייה של 64% במחירי הביטוח: זה הרכב הנגנב ביותר בישראל מתחילת המלחמה

פוסט שפורסם ברשתות החברתיות גילה כי כדי לבטח את אחד הרכבים הגניבים בישראל, טויוטה RAV4, נדרשה בעליו לשלם סכום המגיע כמעט לשישית משווייו ● "זו אמירה חד-משמעית ללקוח, שאת הדגם הזה החברה לא רוצה לבטח", אומרים בלשכת הסוכנים ● בשוק ממליצים לרוכשי מכוניות לכלול את עלות הביטוח בשיקולים בעת רכישת רכב חדש

יו''ר המחנה הממלכתי, בני גנץ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

גנץ באולטימטום לנתניהו: "תוכנית פעולה חדשה עד ה-8.6 או שנפרוש מהממשלה"

יו"ר המחנה הממלכתי תקף את רה"מ בהצהרה ואמר: "בתקופה האחרונה דבר מה השתבש. החלטות חיוניות לא התקבלו. מעשים מנהיגותיים הנדרשים כדי להבטיח ניצחון לא נעשו" • ראש האופוזיציה לפיד: "גנץ צריך להודיע הערב שהוא פורש מהממשלה האיומה בתולדות המדינה, שהוא לא יסייע עוד לנתניהו להישאר בשלטון, ושהוא קורא לבחירות"

צבי סוכות, הציונות הדתית / צילום: יאיר דב

כמה המתיחות מול הבית הלבן תקדימית, ומה העבר מלמד על חומרת המצב כעת?

העימות עם ממשל ביידן על הכניסה לרפיח העלה את שאלת היחסים עם ידידתנו הגדולה ● ההיסטוריה מלמדת שהיו התנגשויות אינטרסים בין ישראל לארה"ב מאז שנות החמישים - אבל האופן בו האמריקאים הגיבו לחציית קווים ישראלית השתנה בהתאם לסכנה הקיומית לישראל

מוחמד מג'אדלה, אורי יוגב וד''ר סמיר מחאמיד בפאנל על תוכנית ''החומש־תקאדום'' / צילום: תמר מצפי

ראש עיריית אום אל־פחם: "כבר שנה וחצי שאני לא מקבל כסף לפרויקטים"

ראש עיריית אום אל־פחם סמיר מחאמיד, ויו"ר קרן אלומה ומנהל אגף התקציבים לשעבר אורי יוגב, שוחחו בכנס גלובס על תוכנית החומש לחברה הערבית ● "הממשלה לא מנהלת נכון סדרי עדיפויות"